Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Meddig lehet így élni? Érzelmi...

Meddig lehet így élni? Érzelmi sivatag, de bizonyos körülmények miatt maradni a másikkal? Vagy esetleg még rendbejöhet? Részletek lent

Figyelt kérdés

16 éve együtt a férjemmel, 14 éves házasság, 12 éves a gyerekünk. Én 48 vagyok, a férjem 45.

Egy ideje a férjem nem ér hozzám, csak semleges dolgokról beszél, szinte sose szervez közös programot, vagy ha el is megyünk valahova, akkor is a nap nagy részében alszik, olvas, vagy telefonozik, illetve ha nem ottalvós program, akkor kb 1-2 órán belül közli, hogy ő már fáradt, menjünk haza.

Nekem van egy hobbim (tulajdonképpen szenvedély, 12 éves korom óta). Ezt ő nagyon rossz szemmel nézi, pedig már akkor is űztem, amikor megismerkedtünk. Igaz, költséges hobbi, de a normális fizetésemnek kb 10-15 % - át viszi el. Viszont emellett vannak olyan dolgok, amiken meg spórolok, tehát ezt bekalkuláltam mindig is, de nekem ez a hobbi nagyon fontos, hogy képes legyek kikapcsolni a napi mókuskerék után. Heti kétszer, ritkán háromszor foglalkozom evvel a hobbival/sporttal, ami egyesületi alapon működik, tehát az ottani munkából is kiveszem a részem. Ez egy hétköznap estét, és egy szombat délelőttöt jelent, nagy ritkán egy-egy vasárnapot, amit az év elején már beírok a naptárba, tehát nem meglepetésszerű (évente kb 4-5 alkalom).

Mindketten jól keresünk, ő egy kicsit többet (kb 250 euróval), viszont nekem van egy másodállásom (tanítok egyetemen). Neki van egy örökölt ingatlana, amiből van plusz bevétele, amit félretesz, plusz örökölt pénze (a családja nagyon vagyonos) - én erre sosem tartottam igényt, viszont mivel házasok vagyunk, persze az adót utána a közös pénzből fizettük.

Emellett van egy közös ház, aminek még fizetjük a hitelét, fele-fele arányban, illetve egy közös autó, amit főleg én használok, mert ő motorral jár.

Csütörtökön indulnánk a közös nyaralásunkra külföldre (már minden be van fizetve, a gyerek is nagyon várja). Erre szombaton a férjem közli, hogy ő már nem szeret, és váljunk el, de persze :

- éljünk addig még egy fedél alatt, amíg nem újítjuk fel teljesen a házat, hogy el lehessen adni (nekem így nehéz, hogy azért újítom, hogy aztán más profitáljon belőle, és úgysem itt fogok lakni idős koromra) - tehát elköltözni nem tudok, ugyanis egyszerre hitelt és albérletet már nem tudnék fizetni, arra azért már nem elég a pénzem...

- vegyem ki jobban a részem a házimunkából (eddig is én főztem, mindenkire, a takarítást takarítónő végzi, a gyerek folyamatosan széthagy mindent, két szobája van, de már a vendégszoba is az ő cuccaival van tele), sőt egy csomó bútort én csináltam raklapból (tárolót + munkapadot a garázsba, TV állványt, ülőgarnitúrát a teraszra, babaházat a gyereknek, konyhaszekrényt, stb). mert a férjem nem barkácsol (csak ideges volt, amikor megvettem a barkács szerszámokat, merthogy az milyen drága). A vasárnap délelőttjeim a bevásárlással + főzéssel telnek el, amíg ő alszik, illetve a saját hobbijával foglalkozik, esetleg elviszi a gyereket moziba, de persze ha nincs pontban délben ebéd, akkor balhé van, és nem szereti azt sem, hogy ha kijelentem, hogy vasárnap délután inkább már csak pihenni szeretnék a következő hét előtt

- hogy neki elege van, hogy soha semmire nincs pénzünk az én hobbim miatt (ami nem igaz, lásd fenn) és hogy itt ülünk egy félkész házban ami egy romhalmaz (ő akarta ezt a házat megvenni, ha elkezd valami munkát, hónapokig nem fejezi be, ott van félkészen).

- hogy másnak milyen szép bútorai vannak, nekünk még csak ocsmány raklapból készültek (főleg a családját nézi, akik képesek pl 3-4000 euróért márkás kanapét venni, meg többszázért tányérkészletet, míg én pl a hipermarketekben vettem tányérokat, de azt is drágállotta)

- hogy egy normális nő és anya nem hobbizik, hanem helyette a gyereket hordja edzésre, és kikérdezi tőle a leckét, tanul vele minden nap (ezt a gyerek is így látja, legalábbis a fejéhez vágta), illetve nem egy vagy két nagy adag ételt főz, amit napokig eszünk, hanem minden napra frisset csinál, amiből aztán a munkahelyére is vihet. És persze nem főzök elég egészségesen (a gyerek szinte semmit nem eszik meg, neki külön kell főzni)

- hogy az nem normális, hogy én nem teszem le a munkát korábban, mert én nem vagyok vezető beosztásban, bezzeg ő középvezető, és 90 embert koordinál (viszont én meg szeretem a munkámat, és nem szeretem félbehagyni, ha elkezdek valamit, pláne ha mondjuk egy stratégia írásának a kellős közepén vagyok). Tehát ő dolgozhat naponta 6-7-ig, de nekem 5 után itthon a helyem, és a gyerekkel + háztartással kellene foglalkoznom.

Folyamatosan kapom az ívet, hogy mi miattam vagyunk szegények - ez szerintem nem így van. A gyereknek mindene megvan, ha kitalálja, hogy menjünk el shoppingolni, mert kinőtte a ruháit, akkor elviszem, múltkor mondta, hogy szeretne egy tabletet, mert eltört a régi amit a szüleimtől kapott, akkor vettünk neki újat... Pluszban most kitalálta, hogy a két éve vett emeletes ágya már túl gyerekes, és neki most új bútor kell, mert a régit már nem szereti, nem is hajlandó ott aludni. Így most kb tegnap este óta, mióta az apja bejelentette neki, hogy akkor köztünk vége, akkor annyit mondott, hogy na végre, már ideje volt, és tüntetően felment az én helyemre az apjával aludni. Én meg kénytelen voltam a vendégszobában aludni)

Ha kiveszek egy nap szabadságot, akkor már azért is nyavalyog, mert inkább tegyem félre a szabadnapjaimat, és fizettessem ki (nálunk fel lehet tenni a ki nem vett szabadnapokat egy számlára, és ha összegyűlik egy bizonyos mennyiségű, akkor azt kifizetik).

Bocsánat, kicsit hosszú lett, de nagyon magam alatt vagyok. Úgy érzem, nemcsak a férjem van ellenem, hanem a gyerek is.

Valamit biztosan rosszul csináltam, nem tudom, hogyan legyen tovább.

Már a családi nyaralást sem várom, olyan jól indult, de most teljesen összezavarodtam. Hogy családként menjünk valahova - holott már nem vagyunk egy család, és a gyerek is örül ennek. Azt mondta tegnap : anya előbb kellett volna gondolkodnod....

Aludni, enni nem tudok. Elköltözni sem, ráadásul itt a három kutyánk és a macskánk, akit szintén nem lenne kedvem itthagyni (mentett állatok mind).

Vajon el lehet így vegetálni még és ha igen, meddig?

Ő 45 évesen még újra tudja kezdeni az életét, de én úgy érzem, közel az 50-hez nekem már lefőtt a kávé.

Jelenleg nem igazán van erőm semmihez, ahhoz sem, hogy bármit csináljak a házon....

Köszönöm, ha tudtok tanácsot adni.

júl. 6. 03:53
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:
25%
Mi bajod van? Unatkozol? Kamu szagtól bűzlik a story. Nők imádják előadni a hattyú halálát. Takinénitek van. Egyetemen tanítasz. Raklapból eszkábálsz bútort. Aha...
júl. 6. 05:54
 2/36 A kérdező kommentje:

Bár kamu lenne, de sajnos nem az.

Nem tudom, mi nem hihető ebben a történetben, de sajnos benne élek. Azért köszönöm az együttérzést.

Egyébként meg szeretek barkácsolni nő létemre, ebben nem tudom, mi a furcsa...

júl. 6. 06:11
 3/36 anonim ***** válasza:
14%

Esetleg a családsegítő szolgálat szokott ilyen esetekben segíteni, viszont nekem annyira rossz a tapasztalatom velük, hogy hosszú távon nem ajánlanám.

Volt egyházi esküvő nálatok, vagy csak polgári házasságkötés zajlott le? Valahogy ki kellene bírni még 2 hónapot, mert most nyári szabadság van az egyházakban is a keresztény lelkigondozók sem igazán érhetők el.

Szeptemberben újraindul az élet a vallási intézményekben is, akkor már mindenki visszajön szabadságról. Vagy tudsz érdeklődni akár a lakóhelyeden, akár távolabbi helyeken, akár már most is, hogy kit tudsz elérni, aki éppen munkában van és rendelkezésre tud állni.

júl. 6. 06:19
 4/36 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos teljesen jól látod a helyzeted. Ez a hajó már elment.

Egyet tehetsz, minél hamarabb elfogadod a jövőt: elváltok, minden, de minden más lesz, kb semmi sem úgy lesz, ahogyan eltervezted és igen, lehet, hogy egyedül maradsz, de az is lehet, hogy csodálatos évek állnak még előtted.

júl. 6. 06:35
 5/36 anonim ***** válasza:
93%

Vegyél ki egy kicsi albérletet, de csak magadnak. A gyerek meg az apja meg maradjon ott. A takarítónőt mondd le, elvégre spórolni akar. Aztán az egész hálátlan bandát xard le magasról!

Keress fel egy ügyvédet, hogy a vagyonmegosztást ne szívd meg teljesen. Például hogy az adókat a közösből fizettétek, stb. Meg ugye jelen esetben te fizeted a gyerektartást. Dd hidd el, hogy a szabadságod az utolsó centig megéri! Két évig kihúzható, aztán kalap-kabát.

A felújítást oldja meg a férjed, ahogy akarja. Az ingatlan eladást is. A fele a tiéd, ha sikerül, ha nem, akkor ki kell hogy fizessen téged, vagy ha nagyon értéktelen az ingatlan add oda a gyerektartás helyett a te részed. Ügyvéd! Ő segít tisztán látni!

Nyaralni meg ezek után menne velük a tököm, menjenek együtt.

Majd főzzenek maguknak naponta frisset, meg amit még ketten kitaláltak.

júl. 6. 06:37
 6/36 anonim ***** válasza:
83%
Én tudok egy nagyon lelkiismeretes ügyvédet, aki TÉNYLEG(!) nagyon olcsón dolgozik. Ha gondolod, keress meg ez ügyben.
júl. 6. 06:43
 7/36 anonim ***** válasza:
75%
És próbáltad áttörni a falat? Te szoktál hozzérni vagy csak tőle várod? Van köztetek intimitás vagy csak a másiktól várjátok? Mert amiket felsorol, az mind kifogás-szagú arra, hogy ő is magányos és te is és nem kapcsolódtok, és mind a ketten mérgesek vagytok egymásra. És az is lehet, hogy már van valakije persze.
júl. 6. 07:00
 8/36 anonim ***** válasza:
100%

És csak azért maradnál vele, mert "úgyse" találsz mást meg mi lesz a házzal meg a macskákkal? Akkor meg mit is szeretsz te benne? Nem lehet, hogy tényleg menekültél otthonról eddig is? A gyerekkel eddig jó volt a kapcsolatod?

Egyébként meg persze gyereked már nem valószínű. hogy lesz, de párkapcsolatod miért ne lehetne. Ismerek olyat, aki 60 évesen házasodott egy másik 60 évessel. Sőt az özvegy 70 éves nagynéném is randizgatott korabeliekkel még vagy 10 évig (azt azt mondta, hogy már unja). Persze lutri, talál-e társat az ember, aki tényleg hozzávaló, de ez minden életkorban az. Az idő múlásával inkább az a kérdés, akar-e még alkalmazkodni vagy már rigolyás hozzá.

júl. 6. 07:07
 9/36 anonim ***** válasza:
100%
És nagyon sajnálom persze, ez egy hatalmas törés mindenképp. Ha szereted, próbálj meg közeledni hozzá, ne barkácsolj meg egyebek "neki", hanem lelkileg és testileg. Ha igazából magadba nézve már nem is hiányzik, inkább idegesít, akkor meg jobb lesz nektek külön. Nehéz persze, hogy amit felépített az ember, mi lesz azzal. De itt a lehetőség szembenézni, hogy mit is akarsz te az élettől. + 45 körül mindenki meghülyül. Életközepi válság a neve.
júl. 6. 07:14
 10/36 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat.

Nem volt egyházi esküvő, nem vagyunk vallásosak, polgári volt.

Igazság szerint én még (sajnos) szeretem a férjem. Én próbáltam többször odamenni, odabújni hozzá, kértem, hogy legyünk egy kicsit közelebb, de erre az volt a válasza, hogy neki ez így nem megy, ameddig nem vagyok odaadó feleség, és anya.

Így igen, elképzelhető, hogy az utóbbi időben inkább menekültem otthonról, mert ha otthon voltam, akkor sajnos semmilyen közös, minőségi időt nem sikerült együtt tölteni.

Például nekem nagyon fontos lett volna, hogy közösen ebédeljünk / vacsorázzunk hétvégente. Na ez valójában úgy nézett ki, hogy vasárnap reggel a férjem alszik, majd bevonul a szobájába, és ott pötyög a gépén, zenél, esetleg Playstationözik. Közben én lemegyek a boltba vagy a piacra bevásárolni, majd nekiállok az ebédnek. Dél fele már mindkettő pampog, hogy éhesek és mikor lesz kész. Ha nincs kaja legkésőbb fél egy körül, akkor ők esznek együtt a gyerekkel, én meg eszek, amikor elkészül az ebéd. Utána a férjem lefekszik megint aludni, mert délután megy futni meg sportolni. Ja, és persze ugye a gyereknek külön kell kaját csinálni, mert az nem jó, ami van. Ha véletlenül, valami csoda folytán mégis sikerült időben kész lenni az ebéddel, mire én is kiszedem a magam adagját, ők már be is fejezték

Ha javaslom, hogy igyunk egy pohár bort, a férjem azzal jön, hogy az egészségtelen (hétköznap nem iszunk egyébként). De ő már megitta előtte a kisüveg sörét, viszont én nem bonthatom fel a bort, mert akkor megszól, hogy minek megint inni.

Vasárnap délutánonként régen mindig társasjátékoztam a gyerekkel, ma ha javaslom neki, akkor mondja, hogy "jó" de aztán ugyanúgy a barátnőivel beszélget telefonon.

Folyamatosan ő is összehasonlít minket a barátaival, szerinte jó dolog, hogy elválunk, mert "apa nem boldog" és miattam nincs pénzünk évente többször utazni.

A gyerekkel régen jó volt a kapcsolatom, amíg kisebb volt, folyamatosan vittem vasárnaponként ide-oda. Ma már inkább az apja viszi, mivel nekem vasárnap reggelenként ugye főzni kell. Illetve edzésre is az apja hordja, ugyanis nekem is pont akkor van edzés (pontosan azokon a napokon) amikor a gyereknek. Itt jön az, hogy nekem anyaként nem szabadna edzeni járni, még ha nekem fontos is csütörtök- szombaton, mert a gyereknek is akkor van, és első a gyerek.

Leckében valóban az apja segít neki inkább, sajnos ugye én abszolút nem ismerem ezt az iskolarendszert (külföldön élünk, az apja országában) valamint a matekhoz is sajnos hülye vagyok (bár a férjem szerint ezt csak kitalálom) és hiába beszélem viszonylag jól a nyelvet, a nyelvtant nem igazán tudom a gyereknek elmagyarázni, mert abszolút nem ismerem a szabályokat. Azért is sokszor leszid a férjem, ha az ő nyelvén hibát vétek, vagy nem jól ejtek valamit, hogy nem igaz, hogy ennyi idő alatt ezt nem lehetett megtanulni. (Ő nem beszél magyarul).

Igaz, hogy például azt is rossz néven vette, hogy én elmentem a barátaimmal szilveszterezni. Egyrészt őt is hívták, de ő nem akart, azt mondta, nem érdekli, de maradjak velük. Viszont a sokadik szilveszter, hogy tulajdonképpen éjfélkor egyedül ülök a pohár pezsgőmmel, ugyanis a férjem már 10-kor elmegy aludni. (Mert hogy ő fáradt).

Így azt szoktam csinálni, hogy megfőzöm a vacsorát, eszünk együtt olyan 8-9 felé, aztán én elmegyek a barátaimhoz, és másnap reggel jövök haza. Persze ez nem tetszik neki...

Szóval igen, kétségtelenül félrement valami. Igazság szerint nem az zavar, hogy egyedül maradok, mert sokszor voltam már szingli az életemben, tehát ezt viszonylag megszoktam, és most is egy társas magányban élek.

Inkább az a gond, hogy ő elvárja, hogy éljünk együtt továbbra is, mintha mi se történt volna, de nem párként. És legyek jobb anya, feleség. Nekem viszont ez rohadt nehéz.

A másik, hogy iszonyatosan nehéz sajnos albérletet találni, külföldiként szinte lehetetlen. Hogy mikor, és mennyiért tudjuk eladni a házat, fogalmam sincs. De amíg itt a ház, addig sajnos röghöz vagyok kötve. Két kisebb lakásra biztosan nem lesz elég az ára, még úgy sem, hogy hitelt veszek fel rá. (Ha egyáltalán adnak, 50 év körül sajnos ez is esélytelen szinte), az orvosi vizsgálaton tutira el fogok bukni.

júl. 6. 08:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Lányok, ti mit gondoljátok, ha a párotok azt mondana, hogy nem akar semmit attól a bizonyos lánytól?

Én sajnos nem tudnék hinni neki és nem is hiszek mert nem engedi a még érzésem..

Hogyan legyek túl egy szakításon, ha mindketten szeretjük egymást, de bizonyos körülmények miatt nem lehetünk együtt? 31/N

Soha nem voltam még ilyen helyzetben, ez a pokol egyik bugyra. Szeretjük egymást, de mégis el kell engednem. De így hogyan? Ha véget ér egy kapcsolat és az emberrel szakítanak, akkor legalább tudja, hogy a másik fél már nem érez iránta semmit. De ha nem múlt el,...

Az a bizonyos káposzta...?

Adott egy tavkapcsolat amiben mindkét fél hibázott. Nem volt megcsalás, hanem féltékenykedés az is akkor ha külön voltatok. Az egyik fél többet tett bele a dologba, állandó utazás, anyagiak. Az élet úgy hozta, hogy közelebb laktok egymáshoz. A szakító fél viharosan...

Az egyik legjobb barátom kapcsán kérdezek. Nem boldog. Segíteni szeretnék neki, hogy végre rátalálhasson az a bizonyos boldogság. Leírom lenn, mi van...

2018(!) őszének végén szakított vele a barátnője. Körülbelül 3 évet voltak együtt, vagyis lassacskán annyi idő telt el a szakításuk óta, mint amennyit együtt voltak. És mégis, valahogy nem tud túllépni rajta, pedig a volt barátnője már réges-rég továbblépett, évek óta...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!