Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Túlzott mozgás akadályozhatja...

Túlzott mozgás akadályozhatja a fogyást?

Figyelt kérdés

Tavaly novemberben belekezdtem egy életmódváltásba, mert már zavart a túlsúlyom. Elsőkörben elkezdtem odafigyelni az ételekre, illetve heti 2 alkalommal beiktattam sétálást. Nem volt semmilyen hatással, így egy dietetikus segítségével összeállítottam egy hosszútávon fenntartható étrendet a számomra + még 2 sétálást beiktattam. Ez már meghozta a kívánt eredményt, szépen elkezdtem fogyni. 121 kg-ról sikerült lemennem 106 kg-ra 3,5 hónap alatt. (Idő közben egyszer csökkentettem a szénhidrát mennyiségen kb. 115 kg-nál.) Április végén viszont megakadtam teljesen. Beállt a 106kg stabilan. Emiatt úgy döntöttem, hogy mivel az étel mennyiségen már nem igazán tudok tovább csökkenteni, a mozgást fogom növelni. Heti 6-7 napra felemeltem a sétálások számát, és a napi 1 órát is kitoltam napi 1,5 órára. Kb. 2 hétig semmilyen eredményt nem hozott ez, utána viszont elkezdtem hízni. Jelenleg 109,5 kg vagyok. Ugyan azzal az étrenddel mint amivel tartottam a 106-ot, csak most többet mozgok, jóval többet.

Lehet a mozgástól a hízás? Biztosan hízásról van szó, nem izmosodásról, nem végzek súlyzós edzést + haskörfogatom is nőtt.

Vagy ha nem a mozgástól van, akkor mitől lehet? Olvastam a jojó effektusról, de az tudtommal akkor fordul elő, mikor a diétát elhagyva visszaállnak a korábbi életvitelbe az emberek. Vagy diéta közben is előjöhet?

2025. jún. 9. 14:36
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:

Ami még lehet említésre méltó: a dietetikus első javaslatán 3-szor kellett módosítanunk, 3-szor kellett csökkenteni a kalóriamennyiségen, mert az általa kiszámolt megfelelő értékekkel én közelében sem voltam a fogyásnak. Először 3200kcal-t számolt ki. Ezt kapásból el is vetettem, mert ennél akkor már magamtól is kevesebbet ettem, kb. 2700kcal körül. A második étrend az 2400kcal-t tartalmazott, de ez sem segített. A harmadik az 2100kcal volt, és ez lett a megoldás. Ezen ahogy írtam egyszer csökkentettem, most kb. 1950kcal körül viszek be naponta.

Ez tudom, hogy elég kevés, de nekem egyszerűen ennyi kell, többel nem fogyok - de mostmár ennyivel se. Vérképem jó, háziorvosom szerint (ismerve a rokonságomat) én ilyen típusú vagyok és ezzel nem lehet mit kezdeni. Édesanyámnak egyszer segített a fogyásban, de végül feladta, mert ő neki olyan genetikája volt, hogy napi 1000kcal-val is tartotta a súlyát, meg napi 4000kcal-val is, és közte is bármennyivel. Fél évig vizsgálták őt, nem találtak semmit rendelleneset nála. Én meg sajnos örököltem tőle ezt (amiről nem tudni micsoda is). Apai ágon van egy nálam pár évvel idősebb féltesóm, ő hasonlóan magas, 2-szer annyit eszik mint én, semmit nem mozog, és 85kg... Szóval igen, biztos hogy nem úgy működik a szervezetem mint egy átlag emberé, de ezzel nem tudok mit tenni, csak hogy drasztikusan csökkentem a bevitt kalóriamennyiséget.

2025. jún. 9. 15:00
 2/15 Ada13 ***** válasza:
65%

a kcal pont jó

mennyi a szénhidrát és a zsír mellé? mert azon sok múlhat bagyon

a sporttól meg konkrétan lehetetlen hízni ezt a fas^ságot nem, tom honnan szedted

a kcalt vedd le 1900ra és ne hagyd abba amozgást mert ilyen változás után már sokkal sokkal lasabban megy le a hátulja az eleje általában könnyebben megindul viszont utána ne erőltesd csak szépen haladj és ne stresszelj 2 hónap mulva meg már erősn látni fogod hogy a kitartásod meghozza az eredményt

2025. jún. 9. 15:06
 3/15 A kérdező kommentje:

Még plusz infó: 189cm vagyok, 30/F. A sétálás futópadon történik, 5 fokos emelkedőn, 4,2-4,4 km/h sebességgel (a legelső pár percben lassabban), 6-6,2km szokott átlagosan egy sétálásom lenni. Ezzel kalkulátorok szerint ez kb. 800kcal körül égetek el. Ezen kívül a fizikai aktivitásom átlagos, munkám közben 4-5 km-t sétálok napi szinten, + a boltokban és hasonló helyeken ha megyek.

#2: Köszi a választ! Onnan szedtem, hogy semmit nem változtattam, csak növeltem a mozgást, és elkezdtem hízni. Lehet nem az okozza, de egyszerűen nem tudtam rájönni, hogy mi más lehet. Fehérje naponta 150g, szénhidrát 200g, zsír 40g. Nem minden nap pont ennyi, hanem a hetes átlag jön ki ennyire, minden nap van egy kis differencia attól függően hogy mit eszek épp.

2025. jún. 9. 15:17
 4/15 Ada13 ***** válasza:
9%

ez nem rossz de a zsir mehet úgy 50re a ch pedig 190nnél több ne legyen

az pedig hogy ennyit éget a séta humbuk és is szoktam 10es emelkedőm 4km/hval 5kilóméterig megyek és az 450 kcal

a leadott kalóriákat megeszed vagy mínuszba megy? cukros üdítóket iszol? mert ha azt nem számolod bele sok a plusz

2025. jún. 9. 17:37
 5/15 A kérdező kommentje:

#4: Te hány kiló vagy?

"a leadott kalóriákat megeszed vagy mínuszba megy?" Ezt nem igazán értem.

Üdítőket nem iszok, csak ásványvizet.

2025. jún. 9. 22:25
 6/15 anonim válasza:

Úgy érti, hogy amit lemozogsz séta közben, azzal úgy vagy utána, hogy na, akkor most megehetek annyit amennyit lemozogtam. Vagy nem eszed vissza azt amit lemozogtál = mínuszba megy.

Legalábbis sztem így érti.

2025. jún. 9. 22:29
 7/15 Ada13 ***** válasza:

Hogy amit elegetsz azt visszaeszed vagy hagyod hogy leadott zsír legyen?

Amugy 84kilo vagyok 173 magas és egy 16 eves lany aki 4 eve probal fogyni es sikerült is neki es tartja is a súlyat (-27kg)

2025. jún. 9. 22:29
 8/15 A kérdező kommentje:

Fix étrendem van, makrótápanyagok tekintetében. Az a célom, hogy mínuszba menjen, ami egy darabig össze is jött, majd aztán megállt, aztán most meg már pluszban vagyok (csak tudnám hogyan). Azért mert mozgok, nem eszek többet. Ha nem így lenne, akkor semmi értelme nem lenne az étrendnek.

#7: 12 évesen 111kg voltál? Az komoly :O Akkor a fogyásod az nagyon szép eredmény. Nálad sem találtam semmit az orvosok, ami indokolta volna?

2025. jún. 9. 23:13
 9/15 anonim ***** válasza:

2100 a bmr-od. Ha azalatt beviszel az nemcsak fogyás hanem éheztetés. Ha így ss fogysz akkor valami lesz a háttérben. Kéne egy vérkép minimum, hátha van hormonzavar. Akkor szokott ez lenni.

És akkor bizony minden szamít. A makrók is, a napon belüli kajabeosztás

Mennyire pontosan számolod a kalóriákat?

Valaki írt 50 ch-t azt felejtsd el, borzalmas egészségtelen. Kövesd azokat az alapelveket amiket a dietetikus mondott.

2025. jún. 10. 06:41
 10/15 Ada13 ***** válasza:
Az a zsir 50re a cht olyan 190re ajanlanam
2025. jún. 10. 08:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Miért nem megy már a fogyás?

Fél év alatt 30kg ot adtam le. Most 69kg vagyok de még nem tetszik az eredmény kb 50-55kg szeretnék lenni. 16 vagyok és lány. Már lassan fél éve csak ímmel ámmal csinálom a diétát mert nem vagyok képes annyira elkötelezett lenni mint régen, de miért ? Nem értem magamat...

Van, aki holnaptól kezd életmódot váltani?

Január 2-től. Ma még sok a maradék. Mik a terveitek?

Miért mondják hogy mozgással/sporttal nem lehet étkezést kompenzálni?

Én semmit sem változtattam az étkezésemen sőt többet ehetek és mégis fogytam 30+kg-t amit már több mint 1 éve tartok. A diéta sose volt tartós(amint lefogytam újra vissza) de az aktív élet mindent megváltoztatott, a játék helyett a gépen/vagy filmezés helyett....

Ekkora mértékű séta milyen stressz a szervezet számára?

Napi ~23-25km sétám van fogyás miatt, de sokat nem érek vele, mert ez által éhesebb is vagyok, szóval simán beviszek 1 nap 2800 kalóriát, ami ennyi mozgással még így is fogyást kellene eredményezzen, de nem így történik. Alacsony vagyok, kb. 13% testzsír, férfi,...

Szeretnék futópadot vásárolni, egyenlőre sétálás céljából. Elvesztem a kínálatban, rengeted típus van. Mit ajánlotok, ha séta a fő szempont?

125kg túlsúllyal szeretnék elkezdeni otthon futópadon sétálni. Séta padot nem találtam ami 100kg felett is bír. Kérdésem, hogy a 100-130 ezres gép is "elég" vagy érdemes komolyabb berendezést vásárolni? Decatlonos is jó, vagy honnan érdemes venni? A kövér vagy,...

Youtube edzésterv?

Milyen youtube csatornát tudnátok ajánlani,ahol vannak összeállítva edzéstervek? Olyanra gondolok,hogy a youtuber hetente vagy havonta tesz fel egy listát a videóibol,hogy az adott hétre,hónapra ezek a feladatok 36 éves nő vagyok,ülőmunka,a fogyás része megy,mert az...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!