Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » "Fogyókúrában" mit lehet...

"Fogyókúrában" mit lehet főzni a családnak, hogy a régi ízek megmaradjanak? Milyen alapanyagokat részesíttek előnyben?

Figyelt kérdés
2016. ápr. 29. 05:35
 1/8 anonim ***** válasza:
38%

- Lisztek

között úgy néz ki, hogy a "Szafi-liszt" most, ami a legmegfelelőbb.

[link]

Persze, ha tovább-görgetsz, találhatsz olcsóbbat is, csak akkor az nem tartozik az u.n. "minden-mentes" kategóriába.


Lényeg, hogy felejtsd el a hagyományos fehér lisztet!!


Cukor:

a hagyományos kristálycukor, és társai felejtősek, kismillió egyéb lehetőség van


Zsírok:

helyett olajok, és azokból is minél kevesebbet!


Rizs:

helyett bulgur, vagy köles, vagy hajdina, vagy minimum barnarizs...


Krumpli:

édes burgonya, csicsóka...


Húsok:

az u.n. fehér húsok = baromfi, hal, még a sovány marha. A sertést hagyd utolsónak!!


Tejtermékek:

minél alacsonyabb zsírtartalom (tejnél, tejfölnél stb.) a sajtoknál is lehetőleg minél szárazabb féle!


Zöldségféle:

jobb párolni, mint főzni, de főzeléknél nem rántással, hanem ha lehet, akkor pürésítve sűríteni, vagy "utifűmag héj"-at használni


Gyümölcsök

kerüld a nagy cukortartalmúakat: banán, szőlő, hasonló


Ha az alapanyagokat cseréled a fentiek szerint, a kaják receptjét eldobni nem kell, csak ne a hagyományos anyagokkal dolgozz!!!

2016. ápr. 29. 07:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
Te fogyózol, vagy a család?
2016. ápr. 29. 08:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Az ízeket főleg fűszerezéssel tudod megtartani. Nálunk az vált be, hogy sokszor készítem a korábban is készített ételeket, csak nem eszem belőle mindent. Pl. főzeléknél a habarás előtt kiveszek egy adagot, az majdnem mintha párolt zöldség lenne. Sült hús mellé nem eszem rizst/krumplit, csak savanyúságot. A leveseket ugyanúgy eszem, csak tészta/galuska nélkül. Húsleves legalább egy héten egyszer van, és valamilyen krémleves is, annyi változtatással, hogy csak a zöldség és a húsalaplé megy bele, sok zöldséggel összeturmixolva tökéletes.


Próbáltam a netes "szigorúan grillezett csirkemell jégsalátával" típusú étrendeket, de úgy, hogy a párom gond nélkül megeszik belőle fél kilót, hogy jóllakjon, elég drága.

2016. ápr. 29. 08:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
Ugyanazt esszük, amit eddig. Csak nincs nassolás és édesség. És aki fogyózik, az kisebb adagokat eszik. Nem kell teljesen másokat enni, mint eddig.
2016. ápr. 29. 11:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

Hát én már próbáltam főzelékhez az útifűmaghéjat, borzalmas pudingszerű valami lett... Még jó, hogy a férjem így is megette, és nem kellett kidobni (én magamnak előtte kivettem a zöldségadagomat, a gyerekek meg se kóstolták).

Nem árt kicsit változtatni az ételfajtákon sem, de tényleg fontos kérdés, hogy ki fogyózik a családban, és milyen étrenddel?

A zsírfóbia újra megjelent, én ezt nem tartom jónak. Az étolaj és a margarin százszor egészségtelenebb, mint a (módjával használt) állati zsír vagy sima vaj. Egészséges kiegészítőnek számít az olivaolaj és más hidegen sajtolt olajok, de csak akkor, ha nem hevítik. Lehet még sütni kókuszzsírban is, én édes ételekhez használom.

Tejtermékekben a csökkentett zsírtartalom szintén marhaság, attól nem fogsz jobban fogyni. Kókusztejjel lehet helyettesíteni, ha nagyon muszáj.

A legtöbb hagyományos leves krumpli, liszt és tészta nélkül nagyon jók mindenkinek, ízre kb. ugyanazok, és a fogyókúrába is jól passzolnak.

2016. ápr. 29. 13:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Ez leginkább a család és a fogyni vágyó ízlésétől és elképzeléseitől függ...

S még külön is lehet főzni, az sem mindig jelent több időt, sőt, nekem időt takarít meg, ha főzök valami pár perc munkát igénylő hüvelyes ételt több napra, én pedig tojást eszem :D

A család azért nem olyan, hogy bármit megetethetsz vele, pl. a páromnak rengeteg fehér rizs és csomó édesség kell mindennap. Amivel nekem nincs is semmi bajom, ha neki ez így jó, az édességei amúgysem cukrosak nagyon (csak amennyire a mazsola, banán azzá teszi őket).

Cukrot nem használunk, helyette xilit, eritrit és steviás eritrit van. Kókuszzsírral főzünk, szezámmal készítjük a rántást (szerencsétlen zöldségételbe kell valami kalória, különben azonnal szétkapnánk a fazekat, így sem tart sokáig, s az íznek is jót tesz), olajos magvakkal, maglisztekkel a zöldségfasírtot (ami egyesek szerint borzalmasan egészségtelen, de nem ő eszi).

A régi ízekkel semmi baj, hisz minden megmaradt, ami kell: fűszerek, sok zsír, zöldségek, tojás. A liszt nem valami ízes dolog, nekünk aztán nem hiányzik. A párom pár év után újra süt kenyeret, ekkor fogy liszt (tk tönköly, mert az nagyon finom, de kölessel még jobb).

Kész cuccokat nemigen veszünk, csak alapanyagokat. Szerintem elég sokat megteszünk az egészségünk érdekében, elégedett vagyok. Mindketten olyan típusú étrenden vagyunk, ami nekünk ideális, ami a makrotápanyagok elosztásásat illeti. Ez fontos, mert én beteg lennék mások remek étrendjén és fordítva, fontos, hogy úgy együnk, ahogy nekünk megfelel. Nagy gond, ha rá akarjuk kényszeríteni a többiekre azt, ami nekünk bevált.

A cukrot, tejet, lisztet (a kelt tésztákat kivéve) nagyon könnyű lehet elvenni a családtagokról, mert ezek pompásan helyettesíthetők. Kivéve, ha valakinek pont a fentiek ízlenek, érzékeli és zavarja a különbségeket. De normál esetben nem azért eszik az ember rengeteg répacukrot, mert anélkül ne lenne jó az édesség, nem mintha édességre szüksége lenne a testnek... Nagyon sokat lehet változtatni úgy, hogy az élvezeti érték inkább nő, mint nem. De ki kell tapasztalni, hogy a családtagoknál hogyan van ez. Sok gyerek pl. már attól nem eszi meg az ételt, hogy picit sötétebb... S egy csomó dolgot nem lehet helyettesíteni, max. a szerepkörét veheti el más, de nem lesz olyan.


De simán lehet úgy főzni, mint eddig, max. 1-2 egészségtelen elemet cserélve. Aki fogyózik, az ehet más köretet vagy feltétet, ételtől függően... Vagy más arányban, kihagyva a sütit... Nem muszáj a család étkezését gyökeresen felfordítani.

Nálunk a különböző köret játszik, így remekül összehangoljuk a sok ponton hasonló, de néhol különböző (általában durván szénhidrátszegény - szénhidrátdús) étrendünket.

Amelyik ételt csak szénhidrátdúsan lehet készíteni, azt nem főzöm, kivéve a hüvelyeseket. Ha a párom chilisbabot akar, megfőzi, azt úgyis mindig ő készítette.

2016. ápr. 29. 13:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
#3: Egész könnyen jóllakik a párod. Fél kiló csirkemell nekem nem lenne elég ebédre a legszigorúbb fogyós napomon se... Nos igen, ez a probléma a kalóriaszegény ételekkel, egy kazal kell belőlük, ha valakinek komolyabb kalóriaigénye van. De itt pont segít a tömény vagy sok köret :) A páromnak még édesség is kell. Nem könnyű jóllakatni. Engem sem, főleg fogyás mellett.
2016. ápr. 29. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
76%

Atyaég első...felsoroltál annyi butaságot hogy nem igaz...

zsírok helyett olaj,maikor a napraforgó olaj gyorsabban öl mint a golyó,meg zsírszegény tej,amikor a tejszármazékok alapból felejtősek mert gyulladásfokozó allergén,de még zsírmenteset is legyen...


Amit tehetnél kérdező,hogy a szénhidráton faragsz.

Nagyjából ennyit kell csak tenned.

Kókuszzsírban kisütsz egy jó nagy adag húst,tojást mellé jó nagy adag párolt zöldséget és egy kevés rizst.

2016. ápr. 29. 23:14
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!