Kalóriaszámlálással van egy "apró" probléma. Hogy nálam... Infó erről bővebben lent! (Megoldható az alábbi gond?) Pedig ezt írják: konkrétan semmi más nem hatékony. Csak ha az ember kevesebb kaloriát eszik mint éget. Mindent grammra kell mérni.
Az én esetemben van egy olyan nem éppen elhanyagolható baj ezzel az egész kalóriaszámlálással (amire mindenki azt írja, hogy csak ez működik, ha az ember fogyni kíván), hogy hiába szeretnék én grammra kiszámolt napi étkezéseket megejteni...
... ha gyakran olyan elképesztő - vagy csak közepes erősségű - ÉHSÉG jön rám, sokszor akár estefelé is (amikor már a napi kalóriát egy újabb étkezéssel bőven túllépném), hogy nem tehetek mást: muszáj ennem!
Nem, nem kell leírni az egyértelműt, hogy: "akkor se egyél! mi vagy te, képtelen vagy kontrollálni az érzéseidet? gyenge puhány alak!"
A "korgó gyomrom ellenére se egyek" ezt - ha hiszik egyes unatkozó butuska trollok, ha nem - magam is nagyon jól tudom. Csak a lehető legfontosabbat nem tudják átérezni, hogy milyen az amikor iszonyúan éhes vagy, és szó szerint sóvárogsz az étel (nem feltétlen édesség - étel) után!
Így hiába számolja ki akárki is a szükséges kalóriákat, hogy ha pár órával később (vagy akár napközben is) iszonyatos éhség tör rá, és meggebed (a falat kaparja!) ha nem ehet! Nem holmi szőnyeg alá söpörhető éhség ez! Erőteljes, néha egyenesen korgó gyomrot előidéző!
Szia! Ha nem érzelmi alapon érzel késztetést az evésre, hanem tényleges éhség tör rád, akkor nagyon valószínű, hogy vagy túl kevés kalóriát eszel, vagy nem megfelelő a tápérte az étrendednek.. Egyrészt, fogyokúrázók sokszor esnek abba a hibába, hogy a lehető leglejjebb akarják vinni a napi kalóriabevitelt, viszont ez sokkal több negatívumot eredményez, mint pozitívumot. Vagy akár az is lehetséges, hogy bár a napi kalóriabeviteled ideális lenne, de emellett (túl) sokat edzel, nagy intenzitással, ami jelentős kalóriát éget el, tehát ilyenkor is érdemes több kalóriát bevinni a megszokottnál. Másrészt, ha például nem eszel elég fehérjét naponta (testsúly x 0.8-1.2) esetleg valami extrém diétát követsz, például ketó, kb. nulla szénhidráttal stb. az szintén vezethet éhségérzethez annak ellenére, hogy eleget ettél. Ezért is fontos elsősorban a tápértékre fókuszálni, ha egészséges életmódot szeretnél folytatni.
Mindenesetre én azt ajánlom, vizsgáld meg alaposabban az életmódodat (ami nem csak az ételből áll), hiszen te úgyis jobban ismered magad. Ha tanácstalan vagy, esetleg szakembertől, hozzáértő embertől is kérhetsz segítséget.
MIELÖTT bármi konkrétat is lehetne válaszolni, tudni kellene egy csomó infót. Ugyanis a kalóriaszámolás jó, de CSAK AKKOR, ha megfelelöen alkalmazzák, ha rosszul, akkor érthetö módon nem megy.
Írd meg a magasságodat, a súlyodat, a korodat, a nemedet, a fizikai aktivitásodat és azt a keretet, amit megszabtál magadnak.
A legtöbb gond ugyanis az szokott lenni, hogy nem neked megfelelö kalóriamennyiséget szabtál meg napi keretnek, hanem túl keveset. (A femina és hasonló oldalak által javasolt kcal-mennyiség ugyanis az emnberek nagy többségének túl kevés, emellett gyakorlatilag éhezik mindenki)
A kalóriaszámolással megfelelöen kiszámolva nem szabad éhesnek maradni egyetlen nap sem, az egész fö értelme, hogy kevesebb kalóriát viszel be, és emellett NEM VAGY éhes.
Lègy szíves, írd meg, amiket kérdeztem, akkor konkrétan is lehet tanácsokat adni.
Először egy kis korrekció: nem kell mindent grammra mérni. Elég kalóriadeficitben lenni. Ezt lehet úgy is hogy nem mérsz semit csak kevesebbet eszel. Sokaknak persze fogalma dincs mi lenne a megfelelő adag, ezért érdemes mérni, főleg az elején.
Az éhség pár órával evés után normális. Akkor jöhet a következő étkezés.
Az éhség gyakori oka ha valaki túl keveset próbál enni. Sajnos a fogyás lassú folyamat és kontraproduktív lesz ha valaki túl gyorsan akar fogyni mert elveszik a lényeg -hogy táplálja a testét - és a test jelezni fog hogy éhes.
Sokan mondják hogy bármit lehet enni cssak legyen kalórián belül. Na a te eseted mutatja hogy miért nem. Ha megeszel egy kakaós csigát a sparból regelire akkor valoszinuleg 1 max 2 órán belül éhes leszel pedig 400 kcal. Ha ehelyett eszel 3 szelet teljes kiorlesu kenyeret humusszal, sonkával, sok zöldyéggel, az is 400 ocal de az tápláló, van benne fdhérje, zsír, szénhidrá és rost és 3-4 órán keresztül nem lesz az emher éhes.
Szóval
- legyél biztos benne hogy elég a keret
- válassz sós reggelit
- minden étkezésedben legyen rost (fehér cuccok teljes kiorlesure cserelese, hüvelyesek, sos etkezeshez legalabb 15 deka zoldseg es edesekhez legalabb ennyi gyumolcs)
- minden étkezésedben legyen 15-25 gr feherje (foetkezesben 25)
- minden étkezésedben legyen szénhidrátforrás - gyökérzöldség, gabona, álgabona, burgonya, tk tészta stb)
- normalizáld a fejedben hogy étkezés után 2-2.5 órával normális beiktatni egy kisétkezést vagy főétkezés után 3-4 órával főétkezést
- egyél ha éhes vagy!!!!!!!! Nagyon fontos. A tested jelez. Hallgass rá. Az a tanács hogy olyankor se egyél, hibás. És ahhoz hogy ritkábban legyßl éhes, kövesd a fenti alapelveket. Hidd el ha van fwherje, zsir, ch es rost akkor órákra el fogsz telni
- nem kell azt enni mint mindenki másnak. Más az emberek inzulinérzekenysége. A párom a zabkásától ami 300 kcal ebédig elvan. Én 1 óra múlva kaparom a falat. Viszont egy két tojásos zöldséges rántotta purpur kenyérrel órákra eltelít. Tapasztald ki, hogy mely ételek adják meg a mentálid és fizikai kielégülést és válaszd azokat
Sok sikert
Hány kalóriát viszel be egy nap? Mennyit mozogsz? Súly, magasság? Mikor vacsorázol? Az utolsó, még tervezett étkezésre gondolok. Mennyi idővel utána mész aludni?
Ezen adatok nélkül, a következőkre tudok gondolni:
1. Túl kevés kalóriát viszel be
2. Nem megfelelő az étrend (nincs elég rost, nem elég laktatóak az ételek, csak mennyiséget csökkentesz stb.)
3. Nem iszol elég folyadékot (vizet)
4. Savtúltengés okozhat extrém, ellenállhatatlan éhséget
5. Hormonprobléma, IR okozhat szintén legyőzhetetlen éhséget
Vércukor szinted mennyire ingadozik? Nekem ugyanis ez volt a bajom. Olyan falási rohamaim voltak, alig győztem eljutni a hűtőig. Ehettem én bármennyit, ha jött a roham, enni kellett.
Csak az segített, hogy a vércukorszint normalizálását segítő étrendet követtem. Ezzel úgy fogytam, hogy nem voltam éhes, nem ettem fos kajákat és nem volt falási rohamom, legfeljebb hajnalban korgott a gyomrom.
Tipikus okok, ami mind kezelhető:
- túl kevés a keret (a netes kalkulátorok nem pontosak, írd 2 hétig hogy mit eszel, abból vonj le 10%-ot és az legyen a keret)
- rossz az étrend összetétele (attól még hogy két étel ugyanannyi kcal, nem egyforma laktatóak, ki kell tapasztalni, mit egyél hogy beleférj a keretbe és ne maradj éhes)
- anyagcserezavarod van (ez tkp. a 2-es pont variációja de itt szaktudás kell a megfelelő étrend összeállításához)
Tényleg fogyni szeretnél és segítséget kérsz, vagy csak bizonygatni jöttél hogy te sajnos nem tudsz lefogyni?
Nekem egy orvos ismerősöm javasolta:
Vegyek egy tábla minimum 80%-os kakaótartalmú csokit és ha rámtör az éhség, szopogassak el 1 kockát a keserű csokiból.
Kinevettem, ennyi csokival éhség ellen?
De kipróbáltam és valóban működik.
Szívből ajánlom.
Vettem már 90%-ost is, de az már borzasztó keserű nekem.
Édesség utáni vágy ellen is nagyon jó.
Nekem is ez volt. Mikor hazaértem a munkából, már meghaltam az éhségtől. Nyilván nem volt olyan kalóriakeret amibe beleférhettem volna, hiszen ebédeltem rendesen, de vacsorára rengeteget KELLETT ennem.
Kiderült, semmi köze a kalóriához, meg a táplálkozáshoz.
A fosodvány munkahelyem volt.
Munkahelyet váltottam, egy nyugisabb melót, ahol akkor megyek be amikor akarok, és nem b . sztat senki, nyugiban végezhetem a dolgomat, csak a határidőket kell tartanom.
Azóta csodák csodájára megoldódott ez a kalória probléma, meg még sok más baj is.
Életmódváltást javaslok.
Szia! Bár én sportoló vagyok, nem kűzdök túlsúllyal, de az esti étkezések nalam is okoznak problémat(bar inkabb neveznem ezeket lelkinek). Este fel tiz korul erek haza az este edzesrol, es bar elotte probalok laktatoan enni, nyilvan nem eszem ki a hutot, mert meg futnom kell, stb edzesen. Ezrt ha hazaerek, valami kicst, de moszaj ennem. Azt javaslom, hogy ilyenkor probalj turot, vagy mas hasonlo termeket enni. Ha nincs baj koleszterineddel, es nem okoz a zsir alvaszavart, akkor ezekbol egy keves szerintem neked is sokat fog tudni segiteni.
Napkozbenre pedig szinten olyan etkezest ajanlok, ahol minden etelnek magas a taperteke. Es hogy allj at a nap 3-5 etkezesre. Eleinte termeszetesen nehez lesz, es alap, hogy ezeket ki fogod egesziteni tobb-kevesebb masikkal, de egy ido utan ra fogsz tudni allni erre a szokasra. Kitartast!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!