Miért javasolnak ennyire alacsony bevitelt?
Sok appban a javasolt kalória 1300 körül mozog, amit kiszámol nekem fogyáshoz. Másoknál is látom hogy 1200-1300 kalórián vannak.
Korábban egy szakember azt javasolta hogy 1500 alá semmiképpen se menjek.
Ti mit gondoltok erről?

válasza:Azt gondolom, mindenkinek megvan a saját:
1. BMR-ja, ami egyénre van kalkulálva. Az alá nem szabad menni, legyen a tiéd akármennyi is. Az az érték, amit be kell vinned akkor is, ha ágyban fekszel egész nap.
2. Alapjárat kalória érték: ami a fizikai paramétereid és az életmódoddal járó aktivitásodból tevődik össze. 3. A deficit, amivel fogysz. Az alapjárat kcal értékből kivonod az egészséges deficit értékét 300-500 kcal, -kinek mi a kényelmes- ezzel fogsz fogyni.
Aki hasraütésből javasolgat másoknak értékeket, arra nem szabad hallgatni.

válasza:Attól függ. Ha a szakember a súlyod, magasságod, korod és aktivitásod alapján javasolta akkor rosszul számlálnak az appok. Ha nem akkor lehet tévedett.
Az 1500 alá nem menés néhány embernek jó, néhánynak nem. Minden embernek más a kalóriaszükséglete. A bmr tehát alap alapanyagcsere kiszámolható a súlyból, magasságból és korból. Nekem 154 centis lányként ez 1363 kalória. A páromnak 177 centis pasiként 1914 kalória. Ami nagyon egészségtelen az a bmr alá menni. Ez a legminimumabb ami a test egészséges működéséhez kell.
A pasimnak 1500 alá menni (de 1900 alá is) egeszségtelen. Innen fuj a szel amikor javasolnak hogy mi alá ne menj.
Annak fuggvenyeben hogy mennyit sportolsz kijon hogy mivel tartod a sulyod. Sport nelkul kb 1.2*bmr. 1-3 heti sporttal 1.375*bmr stb. Fogyni akkor fogsz ha ezalatt eszel. Egészséges akkor leszel ha a bmr felett eszel. Az átlagos kalóriaszámlálók napi 500 kaloria deficittel szamolnak tehat ha pl 1500 a bmr és nem sportolsz semmit akkor 1800 a súlytartó. Ebből 500 kcal az 1300 kalóriát kellene enni fogyáshoz. Ez sokaknak egészségtelen. Főleg alacsony, alacsony aktivitású nőknek. Ha ugyanez a nő 1500 kcallal heti 5* sportol akkor a súlytartási kaloriája 2250 kcal. Ezalatt 500 1750 és ez egeszseges es rud vele dogyni pont heti fel kilot.
Az aki nem sportol annak kidob az app 1300 kcalt es az nem lenne egeszseges mert nem veszi figyelmeb a bmr-t. Tehat a test mukodeset. Csak a szamokat. Ez a nő 1800 kcal sulytartasi mellett az 1500-as bmr-t fogyasztva kevesebbet tud fogyni mint az altalaban javasolt heti fel kilo. Es ez total r3ndbenvan. Szivas de rendben van. Lehetseges hogy te is ez a kategoria vagy?
Nekem is volt oevos aki azt javasolta hogy ne menjek 1500 ala. Hat en 1650nel hizok is ha nem sportolok. Nemhogy fogyjak amit kene. Tlaald ki melyik kategoria vagy es meg fogod latni miert kaptal ellentetes valaszokat

válasza:Mert az ilyenek csak számológépként működnek.
Az emberi energiaszükséglet rengeteg biológiai folyamattal függ össze. Napról napra is változhat. Nem egy kőbe vésett szám.
Nekem volt olyan orvosom, amelyik 1000 kcal-t javasolt naponta fogyáshoz. Holott egy 175 centis nő vagyok. Ennek az eredmènye az lett, hogy ideiglenesen lefogytam ugyan 25 kilót, de közben álllandóan èhes voltam, fájt a gyomrom, szèdelegtem, csomókban hullott a hajam, fáradt voltam. És nyilván nem tudtam ezt egy életen át folytatni, a sokszorosát híztam vissza. És még én voltam gyenge szarnak beállítva akinek nincs karaktereket, amiért nem tudtam így vegetálni.
Sokszor újra próbáltam 1500, 1800 kcallal is. Az eredmény hasonló volt. Idővel egyre nehezebb lett, komoly táplálkozási zavaraim lettek , érzelmi evés, függőségszerű állapot- elvonási tünetek, falási rohamok, bűntudat, beteges kapcsolat fűzött az evéshez. Az egész sokkal nagyobb problémává nőtte ki magát, mint amivel eredetileg indultam.
Végül egy dietetikus segített, a gyakorlatban, és mentálisan, lelkileg is átgondolni mindent, és kezelni a problémákat. Szénhidrátcsökkentést, több fehérjét és zsírt javasolt, több húst, zöldséget, tojást, sajtokat, kevesebb tésztát, kenyeret, rizst, kevesebb cukrot stb stb. Segített megérteni mik azok az okok amik miatt akkor is eszem, ha a testem nem éhes. Számomra ez egyáltalán nem volt tudatos. Segített azonosítani és leküzdeni az ételek addiktív természetét is. Segített másképp tekinteni az ételre.
2100-2300 kcal közt, szènhidrátcsökkentetten eszem most már 7 ève, rendszeresen sportolok, lefogytam ès szèpen tartom a 64 kilós súlyom. Itt állt meg teljesen a fogyásom,amivel èn elègedett vagyok. Ennék kevesebbet enni, és többet mozogni, hogy esetleg tovább fogják, őszintén se kedvem, se időm, se energiám nincs.
Így is nagyon nehéz, de legalább nem kell ténylegesen koplalnom, éheznem, és nem vagyok rosszul, nincsenek kellemetlen mellékhatások.

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!