Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Hogyan tudnám számolni a...

Hogyan tudnám számolni a párolgást, és az olaj felszívódást?

Figyelt kérdés

Most olvastam egy régi vitát a kalóriabázis sült virsli fórumán (?), ahol azt irjak le, hogy 100g sült virsli meghaladja a 350Kcalt is az olaj miatt. Viszont arra jottem ra, hogy a kaloriabazison szinte semelyik mirelit dologhoz (amit sutni kell) nincs párolgás a receptben, vagy például olyan dolgoknál sincs mint a sült párizsi.

Hogyan tudnám egyszerűen ezt mérni?

márc. 1. 12:45
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Hozzátenném, hogy nem egy profi sportoló vagyok, egy egyszerű 20 éves.
márc. 1. 12:47
 2/12 anonim ***** válasza:
83%
A legjobb becslés szerintem ha leméred az olajos fazekat is előtte-utána. Nyilván abba is kerülhet virslitöredék, de azért ezzel együtt is a felszívott olaj jól meghatározható. Utána ebből kiszámíthatod a párolgást is.
márc. 1. 12:49
 3/12 anonim ***** válasza:
87%

Egyrészt a virslit úgy számold, ahogy a csomagoláson van, mert ami elpárolog, az a víz, ennyivel csökken a súlya, de a kalórai marad ugyanannyi, ha az eredeki kcal mennyiséggel számolsz, akkor nem évedsz.

Az olajat meg úgy legegyszerübb beleszámolni, hogy teszel 1-2 kanál olajat a serpenyöbe, és azt veszed figyelembe. Ennyiben ugyanúgy meg lehet sütni, mintha úszna benne, csak kevesebbet szív be.

márc. 1. 15:21
 4/12 anonim ***** válasza:
51%
#3, szeretné a készétel 100 g-jára kiszámolni a kalóriát. Vagy csak simán a felszívott olajat szerette volna hozzászámolni, de ha leméri a virslit előtte-utána, akkor lejön a párolgás és nem derül ki az olaj.
márc. 1. 16:07
 5/12 anonim ***** válasza:
82%

Pont ezért értelmetlen úgy számolni, mert valahány darabot eszik, nem valahány grammnyit.

Egy vagy X db virsli kcal-tartalma adott, semmi értelme nincs 100 g-ra átszámolni.

márc. 1. 16:22
 6/12 anonim ***** válasza:
55%

Kicsit kusza a kérdésed ezért nem teljesen értem. Pedig kalóriabázisozom 6 éve

De mondok egy példát.

100 gr sült virslit sütsz meg amibdn 300 kcal/100 gramm van

Ehhez használsz olajat 10 grammot. (Megjegyzem aki kaloriat szamol a legjagyobb pazarlas olajra pazarolni raadasul a virsli ala a zsirtartalma miatt foleg nem kell)

Szoval az edenyben van 390 kaloria. Ahogy a virsli sul, elparolog belole 10 gr viz (példaszám).

100 gr virlsi + 10 gr olaj 390 kcal

Osszesen 100 gr lesz a vegen. E90 kcal

A virsli 300 kcal/100ge helyett 390 kcal/100 gr lett

Ezt a bázisba ugy rogzited hogy

- 100 gr virsli

- 10 gr olaj (ki fogja irni a receptszwrkeszroben hogy ez 110 gramm)

Mivel neked 100 gramm kell a vegere mert elkeszulve a lemert eteled annyi, hozzaadwz elparolgast es az minusz 10 gramm elparolgas lesz.

Ogy ki fogja adni a 390kc/100gr-ot

márc. 1. 20:38
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Minek kell párolgást számolni? Az ételek energiatartalma a NYERS ételre van számolva, ezért főzés/sütés előtt mérünk/számolunk. A vízben ami elpárolog nincs energiatartalim
márc. 2. 16:30
 8/12 anonim ***** válasza:
70%
#7 ha egyszerre tobb etelt csinalsz foleg ha masok is esznek belole akkor tudni kell hogy a kesz kajaban mennyi van. Kulonben hiaba mered ki nyerssn. Ki kell merni elotte es utana is
márc. 2. 17:18
 9/12 anonim ***** válasza:

8, és ehhez hogy jön a párolgás? Akkor is a nyers kaja energiatartalmát számolod, meg egy arányszámot.

500g nyers kaját megfőzöd, és a kész harmadát megeszed, akkor a nyers kaja kcal 1/3-át etted meg.

márc. 2. 18:40
 10/12 anonim ***** válasza:

#9, a kalóriabázisban párolgásként kell megadni a különbséget, és akkor kiszámolja neked a receptedre 100 g-ra a tápértéket. Ezért sokan így gondolnak rá, hogy párolgás. Arányokat számolva ugyanúgy lehet, de a legegyszerűbb ha a gép számol helyetted.

Lehet hogy a kérdező bő olajban szeretné sütni a virslit, és akkor releváns a kérdés. Én nem szoktam úgy, de a munkahelyi menzánkon szokták, onnan tudom hogy ez is opció.

márc. 2. 21:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!