Megéri átállni a paleóra, ha imádom a kenyeret, de folyton puffadok tőle?

válasza:A paleo abszolút egészségtelen étrend, emellett semmi köze a kenyérrel szembeni problémádhoz.
Ha csak a kenyérrel van gondod, akkor érdemes elöször megnézni, miket tartalmaz az a kenyér, amit fogyasztasz - a Tescos meg hasonlók tele vannak mindenféle vegyszerrel, amik sok mindenkinek ártanak -, és olyat keresni, amiben liszt-élesztö/kovász-víz-só van, ezen kívül esetleg magok vagy füszerek, de semmi egyéb.
Vagy más megoldás, hogy a kenyeret elhagyod, de ettöl még normálisan ehetsz minden mást.
Ha az egyéb lisztböl készült élelmiszerektöl is van bajod, érdemes elöször egy glutén-tesztet végeztetni (orvosnál, nem a neten kapható átverös tesztekkel!), ha gluténérzékeny vagy, akkor a búzát kell lecserélni másra.

válasza:A paleo nem egészségtelen, a kenyérben nincs semmi ami más egeszsegesebb etelekben nem talalhazo.
A gluten egy ragados anyag ami a kenyer allagat adja, a beleket eltömíti.
A laktóz egy anyag amit a gyerekek szervezete még le tud bontani.
Az emberiség nagy része laktóz glutén érzékeny es nem tud rola, ezert folyton emesztesi problemai vannak.
Puffadas a babtol is van meg egyeb gazkelto etelektol.
Semmi bajod nem lesz ha kihagyod a kenyeret tejet.
Kalcium van a spenotban is, b vitamin meg a disznohusban füge brokkoli....

válasza:2026-ban paleo? Komolyan? Az már tizenéve is vicc tárgya volt. Egészségtelen, hiánybetegségeket okoz.
Ha puffadsz a kenyerféléktől, ballagj el orvoshoz, és kérj egy érzékenységi vizsgálatot - de csak azért ne hagyd el, mert "úgy gondolod, hogy...".
Egy normális szervezetnek semmi baja nem lesz a gluténtól.

válasza:

válasza:4-es: nem akartam részletezni, amíg nincs jelentösége, ha a kérdezönél a glutén-teszt pozitív, akkor elmondják neki, mire kell figyelni, mit kell kerülni.
De mivel a kérdezö szerint csak a kenyérrel van baja, ezért nem láttam értelmét alaposabban belemenni a témába.

válasza:A kenyeret minden egyéb konsziderációtól függetlenül érdemes elhagyni. Én max. néha ennék valódi (i.e. kovászos) kenyeret, vagy más, igényesebb / alkalmibb kenyérfélét. A hétköznapi étrendemből az egyszerű bolti kenyereket teljesen kiiktatnám.
Instant élesztővel készült (nem-)kenyereknek a tésztájában a baktériumok nem lépnek interakcióba a gluténnal, így az sokkal nagyobb részben jelen van az ilyen kenyerekben, szemben a hagyományosabb kenyerekkel.
Egyébként lehet, hogy vannak olyan emberek, akik jól tolerálják a glutént (vagy egyszerűen csak jobban tolerálják az emésztési gondokat/fájdalmat, inkább), de ettől még a glutén soha senkinek semmi jót nem fog tenni.
Kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy bírod az alkoholt. Lehet, de attól még nem lesz egészséges.
Hasonlóképpen van ez számos más növényekben lévő természetes méreganyaggal (köztük akadnak halálosak is, pl. a szolanin a krumpliban, ami egyébként mindig benne van, de csak a zöld krumpliban van elég, hogy halálos is lehessen - egyébként pedig "még" meg tud vele birkózni a tested, de továbbra sem jelenti, hogy meg szeretne vele birkózni. Ugyanez az oxaláttal, stb.).

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Tartom a kalórideficitet mint eddig ugyan annyit eszek mégis +1kg kicsit idegesít ez a dolog .. Kössziii ha válaszoltok .. :)
Az a probléma hogy mostanában mindig éhes vagyok de utána meg ha sokat eszek rosszul van a gyomrom is.
A BMI indexem felső határát súrolva 3 hete gyökeresen életmódot váltottam. Elhagytam a cukrot, a lisztet, rengeteg zöldséget eszem, köretnek szinte csak zöldséget, bulgurt. Viszont azóta rettenetesen puffadok. Fáj, feszít a hasam estére, a gázokról ne is...
Salatatol, paradicsom, meg néha a laktóz mentes tejtermekektol is vagy nem tudom... pedig ezeket nagyon szeretem de egyszerűen rosszul leszek tőlük , salátát mivel helyettesithetnem?
reggel szép lapos a hasam,aztán egyre-egyre estébb felé jobban és jobban puffad,végül estére úgy néz ki a hasam mintha egy 6 hónapos terhes lennék,és nagyon elegem van már belőle,az agyamra ment hogy bármit eszek sosem szép lapos a hasam,toppot sem tudok felvenni ez...
3 hete igyekszem egészségesen táplálkozni. Zabkása, sok nyers és párolt zöldség, minden nap gyümölcs tízóraira. Ebéd tonhal, csirke zöldséggel vagy rizzsel. Lapkenyér felvágottal, cottage cheeseel, mikor mi. Ha édességet ennék, cerbona szelet, vagy diákcsemege....
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!