Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Babák

A kérdés

Rettentően zavarnak a gonoszkodó beszólások. Miért ennyire előítéletesek az emberek?

Nekem alapvető elvem, hogy nem vallás/származás/etnikum alapján ítélek meg embereket, hanem a viselkedésük alapján. Igen, van, aki gazember, hülye, de ezt nem kötöm össze se a származásával, se a vallásával.


Pár hónapja költöztünk, közös a kert többek között egy cigány családdal. A kisebbik gyerekük pár hónappal idősebb az enyémnél.

Szerényen élnek, de rend, tisztaság van náluk és hihetetlenül udvariasak, kedvesek. Az anyukával összebarátkoztam, nagyon kedves személyisége van, ráadásul örültem, hogy házon belül van hasonló korú gyerek és tudnak bandázni.

Gyakran járunk együtt babákat sétáltatni, így egyikünk se unatkozik séta közben. Jó anyának és jó embernek tartom. A nagyobbik gyerek olyan hihetetlenül udvarias, jól nevelt, hogy ha az enyém feleennyire jól sikerül, vállon veregetem magam. Tényleg nagyon kedvelem őket.


Mostanában kapok beszólásokat, hogy de gáz, hogy cigánnyal barátkozom, fúúj. Mondják ezt olyanok, akik annyit láttak belőle, hogy barna a bőre és nem is ismerik.


Ráadásul mi vagyunk a közös képviselők, hát van néhány lakóval gond, velük még soha nem volt. Egy panasz érkezett, hogy hangosan sírt egyszer a kicsi - érdekes, miénk is szokott, azért nem mertek/akartak szólni. (Egy év körüli babákról van szó.) A problémás lakók hófehér ősmagyarok.


Nekem nagyon rosszul esnek ezek a beszólások, nem értem, hogy miért jó valakit úgy megítélni, hogy egy mondatot nem beszéltek vele?

Ha valaki azt mondaná, hogy figyu, beszéltem a csajjal és nem volt szimpatikus ez alapján, azzal nem lenne gondom. De itt ránézésből megy a fröcsögés, ráadásul ahogy látom, csóri gyerekek is kapnak az előítéletekből. Pedig a kisfiú (8 éves) tényleg a tisztelettudó, udvarias, jó értelemben közlékeny típus. 2015. ápr. 10. 22:07  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3
Elmondom miért. Én dolgoztam 8 évet mielőtt gyereket vállaltam, fizettem és fizetem majd a nyugdíjig a járulékokat, adókat. Tegnap találkoztam egy nővel, aki 25 évesen szülte a 4. gyerekét, soha nem dolgozott, soha nem adózott, de többet kap a gyerekekre, mint amennyi sok más embernek a fizetése. Mégis az ő gyerekei koszosak, büdösek. Szerinted melyikünk a roma? (Mivel te nem vagy előítéletes, ezért nyilván a válaszod az lesz, hogy 50-50%.)

A válasz 52%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/21Időpont 2015. ápr. 10. 22:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Nem értem, ez hogy jön ide. Ha te találkoztál egy számodra visszatetsző romával, akkor már az összes olyan?

Mint írtam, a gyerekek tiszták, jól tápláltak, jól neveltek. Két gyerekük van.# 2/21Időpont 2015. ápr. 10. 22:34 Privát üzenet

én úgy gondolom sok esetben sajnos nevelés kérdése.. a szülők is rasszisták voltak, a gyerekeket is így nevelték és ezek az emberek a saját gyerekeiket is így fogják nevelni.. biztos vagyok benne, hogy nem azért ítélkeznek, mert rossz tapasztalatokkal rendelkeznek (legalábbis a nagy része) , meg hát sajnos sok helyről hall az ember róluk rosszat...

én egyet értek veled, amíg nem beszélgettem valakivel addig nem ítélkezem, lehet az bármilyen származású, vagy agyontetovált-piercing-es bárki... romákkal nekem kifejezetten jó tapasztalataim vannak, 1 évvel ezelőtt még olyan helyen laktam, ahol sok roma volt és nekem van egy sérült gyermekem... akárhányszor mentem az utcán vele, (tudni kell a gyermekemről hogy mindenkinek köszön :) ) a romák mind egytől egyig visszaköszöntek neki, sokan még pár szót- mondatot beszélgettek vele, míg a magyarok legtöbb esetben ilyenkor elfordították a fejüket, nehogy véletlenül szólni kelljen hozzá... szóval sok embernek lenne még mit tanulni tőlük ahelyett, hogy pocskondiázzák őket ismeretlenül...A válasz 75%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/21Időpont 2015. ápr. 10. 22:36 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ha 1 ilyennel találkoztam volna, akkor nyilván nem gondolnám, hogy az összes ilyen. Most sem azt gondolom, hogy az összes, csak azt, hogy a nagy részük. Egyébként te is csak játszod itt az agyad. Pontosan tudod te is, hogy miért előítéletesek velük szemben az emberek.

A válasz 46%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/21Időpont 2015. ápr. 10. 22:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Mert ők a kivétel akik erősítik a szabályt.S sajnos kevés az ilyen különben fordítva lenne.

De nyugodj meg külföldön meg mi vagyunk azok a magyarok akik annyiért is szívesen dolgoznak amennyiért még az indiai bevándorló se vállalja.

Ilyenek az emberek.A válasz 88%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/21Időpont 2015. ápr. 10. 22:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Focikatalógus 728x90

Te ismered ezt a nőt és tudod, hogy rendes, kedves ember. Viszont sokan tapasztalják azt, amit az első válaszoló írt. Sokszor szembesülök én is buszon, utcán, hogy milyenek tudnak lenni a cigányok, tisztelet a kivételnek. Ettől függetlenül én barátkoznék és a lányomat is hagynám barátkozni cigánnyal, ha tudom, hogy rendesek, és igyekeznék, hogy ne barátkozzon fehér, de "rossz" emberekkel.

Gyerekkoromban nekem is volt néhány cigány "barátom", az egyik pl. ellopta a vadiúj cipőmet (ezt akkor még csak sejtettem, azóta már másoktól tutira tudom). Másik cigány ismerőseim, az egész család nem dolgozott soha, semmit, a lányok kint "táncoltak", a fiúk zsebesek, seftesek és még sorolhatnám. Igazából, ha nagyon belegondolok nem nagyon ismerek személyesen, rendesen dolgozó cigányt. Tény viszont, hogy biztos sokan akarnának dolgozni, csak az előítéletek miatt nehezebben kapnak munkát.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 85%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/21Időpont 2015. ápr. 10. 22:45 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Mert ebben az országban rakat fasiszta 0 iqval rendelkező rasszista lakik. Látod itt a válaszokból is.

A válasz 7%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 57%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/21Időpont 2015. ápr. 10. 23:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Rögtön az első válasz szemet szúrt. A mi településünkön a fiatal, nagycsaládos, gyerekeiket elhanyagoló, segélyből élőknek több mint 50%-a NEM roma, és sajnos nem kevesen vannak.

Én magam 80000 Ft csp-t kapok, ami megint csak több, mint néhány ember fizetése, bár hozzá kell tenni, hogy messze nem ez a fő bevételi forrásunk, és bár én pillanatnyilag főállású anya vagyok és újra tanulok, a férjem nagyon jól keres. Ja és habfehér a családunk.

Ha csak a saját településünket nézem, szerencsére nem jellemző az előítélet a romákkal szemben.

Ismerek itt olyan roma anyukát, akinek 4 gyereke van, 3 kisiskolás és egy ovis, és valami példaértékű, ahogyan neveli, járatja őket. És sajnos ismerek olyan fehér anyukát, akinek ugyan még csak 2 gyereke van (20 éves), de az ovisa olyan koszosan jár oviba, hogy valami hihetetlen.

Régebben Budapesten éltünk. Dolgoztam művezetőként, huszánpár beosztottal, többségük roma volt. Azt a művezetőt, aki lekezelően, megalázó módon beszélt velük ott verték át, ahol tudták. Én megköveteltem normális munkavégzést, de ha kell, beálltam fizikailag is segíteni, és megbecsültem őket, mert nagyon nehéz volt a munkájuk. Eljutottunk odáig, hogy szóltak, ha valami nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, számon tartották a névnapomat, érdeklődtek a gyerekeimről. Szóval jó volt a munkakapcsolat.

Még ugyanúgy Budapesten (IX.ker) a társasházban két roma család élt. Egyikük közepes anyagi körülmények között, a pasi otthon dolgozott (háztartási kisgépeket javított), és ha mentem haza felpakolva, babakocsival, bármikor felcsöngethettem, hogy segítsen cipekedni.

A másik család sokgyerekes, szükséglakásban, segélyeken élő volt. Anyuka időnként felszólt a kaputelefonon, kért egy-egy lázkúpot, pelenkát, lisztet. Nem vert a földhöz, adtam. De ha piacra ment, és gyümölcsöt vett, legalább egy almát, narancsot felhozott a gyerekeimnek.

A IX. kerületben tapasztaltam azt is, hogy a roma férfi az első, aki megáll a metrólejárónál, és segít levinni a babakocsit, elég megereszteni felé egy segélykérő mosolyt. Hogy a metrón utazva ha rámosolyogsz a roma asszony karonülő csemetéjére, szó szerint megáldja a te gyerekedet.

Itt vidéken is úgy működik, ha nyitott vagy, bármikor szívesen segítenek, nekem például kereket cserélni.

Mert ez az egész úgy működik, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Nem vagyok már 20 éves, de túlzás nélkül írom, még sosem volt konfliktusom roma emberrel.

Az embereknek egyetlen dolgot kellene megtanulnia, hogy ne általánosítsanak (mindegy milyenek az arányok), az embert nézzék, és ne a közösséget, ahonnan származik.A válasz 63%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/21Időpont 2015. ápr. 11. 07:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Kedves Kérdező!

A kérdésedben ott van a válasz, te is tudod nagyon jól, hiszen pontosan azért írtad le többször egymás után, hogy milyen tökéletes az a család, mert éppen az ellenkezője a megszokott :)A válasz 77%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/21Időpont 2015. ápr. 11. 07:36 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Én azt tapasztaltam, hogy akkor van gond a romákkal, ha telepen élnek, nagyobb közösség együtt. Ott érvényesül a csordaszellem. Ha csak 1-1 család van, ott lehet jó a kapcsolat. Ha sokan vannak együtt, akkor úgy érzik nekik mindent lehet, sőt nekik minden jár, és erről meg is győzik egymást.

Nálunk mikor árvíz volt, még a környező településekről is jöttek az emberek hommokzsákot pakolni, hogy a telepet ne öntse el a víz. Eközben a romák 90%-a a száraz tornateremben ücsörgött. Utána az önkormányzat felépítette a házaikat szociális alapon. Volt játszótér is a telepen. Nos mintegy fél év múlva a játszótér minden játéka tönkre volt téve, a házakból minden mozdíthatót eladtak, pl volt ahol az ablakot is kibontották. Mindenütt szemét és mocsok, 1-2 kivételtől eltekintve, de azt meg szinte megszólták a szomszédok. Ha közmunkára mennek, és kiosztottak 10 lapátot, estére 8 eltűnt.

Én sajnálom azokat akik a többség viselkedése miatt negatív megítélés alá esnek, de bőven tesz róla a többség. Nekem is van normális cigány ismerősöm, de sajnos nagyon kevés.

Rólam meg gyerekkoromban a buszmegállóban szedte le 3 cigány gyerek a kabátot, meg a pénzemet. Szóval azért elég árnyalt ez a helyzet.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/21Időpont 2015. ápr. 11. 07:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Kismamák, titeket nem idegesítenek ilyen beszólások? Persze ha van.
Főként szülők válasza érdekelne. Ti előítéletesek vagytok az olyan kamaszokkal, akik extrém külsővel rendelkeznek? Ha igen, akkor miért teszitek?
Aki szintén olyan hogy hízik terhesség alatt, nem zavarják a kis beszólások, vagy "nem hiszem el" tekintetek?
Csak engem viselnek meg az ilyen reakciók, beszólások?
Viszonylag fiatal anyukák! Rátok nem szoktak furcsán nézni az utcán, rendelőben? Esetleg beszólások?
Terhességgel kapcsolatos ANYÓS sztorik, beszólások? Én is írok!

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések a Babák rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!