Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hozzataplalast almalevel...

Hozzataplalast almalevel kezdtem, hogyan tovabb?

Figyelt kérdés
Hany napig kapja a kiskanal levet? Utana hany napig kapjon almapepet?
2016. máj. 4. 18:50
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Új ételek bevezetése:

Mi legyen az első kanálban?

Az első kanál tartalma kevés gyümölcslé legyen. A legjobb az alma. Ha ízlik a babának az első falat, akkor első alkalommal akár 3 kanálkával is megehet belőle. Többet ne adjunk, hiszen nem tudni, milyen hatást vált ki a szokatlan étel a pici szervezetében. Az alma meglehetősen ártalmatlan, de előfordulhat, hogy enyhe székrekedést okoz, ezért a következő adaggal mindenképpen várjunk másnapig. Ha nem okoz gondokat a babánál (nyugtalanság, székrekedés), akkor a következő nap valamivel többet is kaphat. Ekkor már nem feltétlenül kell gyümölcslevet adni, kaphat kevés alaposan összeturmixolt almapépet is. A harmadik nap, ha tetszik neki az evés, akár egy teljes adagot (150 gramm) is elfogyaszthat, de az sem baj, ha még nem tud ennyit megenni. Új ételt mindig akkor vezessünk be, ha az előzőből már legalább 5 kanálkával képes elfogyasztani.

Víz: Kezdetben a baba szoptatás után, vagy előtt kap kanalas ételt, így evés után nem lesz szomjas, abban a pillanatban azonban, hogy valamelyik étkezésnél már csak főzeléket/gyümölcsöt eszik, meg lehet kínálni egy kis innivalóval. Ez ne tea vagy gyümölcslé legyen, kapjon inkább vizet, az jobb szomjoltó és a fogainak sem ártalmas. Csapvizet 1 éves korig ne adjunk a kicsinek, kapjon inkább forralt vizet vagy bababarát ásványvizet.

6 hónapos kortól adható

Gyümölcsök: alma, őszibarack, meggy, gesztenye

Zöldségek: burgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla

Gabona-pelyhek: rizs, búza, zab, kukorica, 7gabonás pehely

Minden ízt egyesével vezessünk be először, majd kombináljuk.

PL:

A krumpliból 1/3, a zöldségből-gyümölcsből 2/3: alma-krumpli, répa-krumpli, cékla-krumpli, sütőtök-krumpli keverék.

A rizsből 1/3, a zöldségből-gyümölcsből 2/3: alma-rizs, cékla-rizs, őszibarack-rizs, meggy-rizs keverék.

7 gabonás pehelyből 1/3, zöldségből-gyümölcsből 2/3: bármelyik ízhez keverhető

Gesztenyéből 1/3, zöldségből-gyümölcsből 2/3: alma-gesztenye, meggy-gesztenye, krumpli-gesztenye

Receptajánlat: Téli főzelék: Egy közepes szem burgonyát meghámozunk, felkockázunk és felteszünk főni annyi vízzel, hogy éppen ellepje. 1 szelet sütőtököt meghámozunk, kimagozunk és apróra kockázunk. Amikor a krumpli félig megfőtt, beletesszük a sütőtököt. Amikor kész, 1 szem meghámozott, kimagozott, apróra vágott almát beleteszünk és turmixoljuk. Saját levével higítjuk.

7 hónapos kortól adható

banán, körte, narancs, citrom

paradicsom, cukkini, saláta (főzeléknek elkészítve), brokkoli,

fehérrépa, pasztinák, zeller, spárga, tök, uborka (sütve vagy főzve),

passzírozott zöldborsó (héj nélkül), tökfélék

Hús: csirke, pulyka (mell vagy comb)

étolaj : 1 kávés- kanál / 1 dl főzelék

fűszerek: petrezselyem, zellerlevél, kapor, metélőhagyma

Receptajánlat:

Rakott cukkini

Kevés metélőhagymát kis olajon megpirítunk, hozzátesszük a darált

pulykamellet, majd kevés vízzel együtt pároljuk, amíg meg nem

puhul. Egy csipet tengeri sóval ízesíthetjük. Ha nagyon darabos a hús

akkor érdemes összeturmixolni, még mielőtt a cukkinire rátennénk.

Egy kisebb cukkinit megmosunk, héjától megszabadítunk,

felkarikázunk, és egy tűzálló tálba kevés olajra egy réteg cukkini, egy

réteg husival rétegenként haladva lerakunk, majd 200 fokon 25

percig fedő alatt sütjük, amíg a cukkini meg nem puhul, ezután még

5-10 percig fedő nélkül is sütjük.

Ha már van foga a babának, és szívesen fogadja a darabos ételt,

akkor elég villával összetörni neki a cukkinit, ha még csak pépeset

eszik, akkor turmixoljuk össze neki.

Rakott brokkoli

Ugyanúgy készül, mint a rakott cukkini, csak jó picire szétszedett, vízben megpárolt

brokkolikat tesszük le rétegesen a husival.

Tökfőzelék

Ehhez nagyon kevés főzőtök kell, egy átlagos tökből kb. 2 szeletke. A

többiből készíthetünk magunknak tökfőzeléket. A főzőtököt

megmossuk, megtisztítjuk a héjától és apróra felszeljük. 1 szem

krumplit megpucolunk, apróra vágjuk és a tökdarabokkal együtt

feltesszük főni. Kb. félidőben az apróra vágott kaprot hozzátesszük és

ízlés szerint tengeri sót is adhatunk hozzá. Ha megfőtt, a főzővíz egy

részével együtt (hogy ne legyen túl sűrű) összeturmixoljuk vagy

villával jól összenyomkodjuk.

Paradicsomos krumpli

Két szem burgonyát megtisztítunk és felteszünk főni, közben két szem paradicsomot

megmosunk, megszabadítunk a héjától, apróra vágjuk, majd a burgonyával együtt főzzük. Ha megpuhult a krumpli, összeturmixoljuk, vagy jó alaposan összenyomkodjuk villával. Kevés tengeri sóval, bazsalikommal ízesíthetjük.

Paradicsomleves

1 adaghoz: 2 deci 100%-os paradicsomlevet teszünk fel főni,

petrezselyemzöldet, 1 szál megtisztított, felkarikázott fehérrépát

teszünk bele és dúsíthatjuk néhány kocka burgonyával is. Amikor

megfőttek a zöldségek, összeturmixoljuk.

Banános-almás desszert

1 banánt, 1 szem almát és 1 szem őszibarackot megtisztítunk,

összedarabolunk és összeturmixolunk. Egy marék rizst puhára

párolunk és a gyümölcsökkel összekeverünk.

Gyümölcskrém

1 almát, 1 banánt és 1 szem narancsot megtisztítunk és apróra

vágunk. Két szál babapiskótával összeturmixoljuk. Aki nem akar

babapiskótát adni, az a Milupa hétgabonás pelyhet adhatja helyette.

Zöldségkrém

1 közepes cukkini (kb. az egész pép fele), 1 kisebb sárgarépa (kb.

negyed rész), 1 közepes burgonya (kb. negyed rész). A zöldségeket

megmossuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Kevés vízben

15-20 percig pároljuk, majd mixerrel pürésítjük.

Finom salátafőzelék

2 közepes méretű salátalevelet jól

megmosunk, és alaposan szétfőzzük. Közben a

1 közepes sárgarépát, 1 közepes burgonyát és

egy fél szál fehérrépát megtisztítva, felkarikázva kevés vízben

megfőzünk, majd a végén a salátával összeturmixolunk.

Paradicsomos borsópüré

5 dkg zöldborsót megpárolunk. 1 közepes paradicsomot egy kis

apróra vágott petrezselyemmel és egy negyed apróra vágott zellerrel

összepárolunk, ha megpuhult a borsóval összeturmixoljuk vagy

villával összenyomkodjuk. Paradicsom helyett 100%-os

paradicsomlevet is használhatunk.

Barackos tejberizs

Két evőkanál rizst vízben megpárolunk, apróra vágott sárgabarackkal,

1,5 deci anyatejjel (vagy tápszerrel) összeturmixoljuk. Télen tehetünk

bele aszalt sárgabarackot is, ettől édesebb lesz.

Finomfőzelék

Felkockázott répát, karalábét,burgonyát és zöldborsót

megpárolunk vízben, majd összeturmixolunk.

8-9 hónapos kortól adható

kenyérhéj, kifli

szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye zöldborsó, karalábé, kelkáposzta, karfiol, csicsóka, vörös- és

fokhagyma (sütve vagy főzve), zöldbab, zöldborsó

csirkemáj legfeljebb heti 1 alkalommal

Ha a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés: kefír,

natúr joghurt, túró, sajt

árpa, rozspehely

bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű,

lestyán

tojássárgája

gyümölcsteák

Reggelik 8 hónapos kortól:

Innentől kezdve egyszerűbb dolgunk van, hiszen már kaphat a kicsi tejtermékeket és

kenyérféléket is (ha nem allergiás).

Kenyér, kifli, zsemle Kezdődhet a vajaskenyér-korszak (fel lehet kicsire kockázni, így

egyedül tudja felcsipegetni)!

A kenyérre kerülhet még:

• a vaj mellé reszelt sajt

• túró, körözött (házi)

• sült husi darabok

• paradicsomkockák

• zöldpaprika (reszelve)

Emellett jó minőségű csirkemellsonkát is kaphat már a baba a kenyér mellé.

9 hónapos kortól tojásból is készíthetünk reggelit: csak a sárgájából!!!

• bundás kenyeret (konyhai papírtörlőn vagy egy szelet száraz kenyéren jól

csepegtesd le róla az olajat)

• tojásrántottát

• sajtos tojásrántottát

Házi készítésű húskrém (9 hónapos kortól)

1 egész csirkemell filé, 2 dl tejfel, 10 dkg trappista, kis fej vöröshagyma, 1 gerezd

fokhagyma, só, bors ízlés szerint.

A hagymát és a fokhagymát a felkockázott csirkemellel kis vízben (épp annyi, hogy nekapja oda) összepárolod, ízlés szerint fűszerezed (kevés sóval a kicsi miatt, utólag után lehet sózni a felnőtteknek). Ha megpárolódott aprítóban vagy rúdmixerrel aprítsuk össze, majd keverjük el a tejfellel és a sajttal.

Kenyérre kenhetjük vagy melegszendvicsnek is elkészíthetjük.

Receptajánlat:

Borsós rizs

Kukoricás rizs

Sült burgonya

Dubary szelet – Néhány csirkemell szeletet kiklopfolunk, megsózunk-borsozunk, olajon gyorsan átsütünk. Ezután tepsibe helyezzük kevés olajra, és párolt karfiolrózsákat teszünk a tetejére, majd sok reszelt sajtot teszünk rá, így sütjük kb. 15 percig (amíg a sajt rá nem olvad)

Spenótfőzelék

A spenótot vízben megpároljuk (lehet mirelit spenót is, de a friss jobb), 1

szem krumplit megtisztítunk, apróra vágva vízben megfőzzük, hozzápárolunk egy gerezd fokhagymát is, majd a spenóttal összeturmixoljuk.

Házi gyümölcsjoghurt

Valamilyen szezonális gyümölcsöt (pl. alma, őszibarack, meggy, sárgadinnye,

sárgabarack, szőlő, szilva, banán, narancs) 1 pohár joghurttal (lehetőleg

élőflórás) összeturmixolunk.

Szilvás csemege

3 nagy szem szilvát megmosunk, héját lehúzzuk és megpároljuk

kevés vízben. Villával összenyomkodjuk és 50 gramm

gabonapehellyel keverve tálaljuk.

Milánói baba módra

1 fej vöröshagymát kevés olajon megpirítunk, amikor üveges darált

csirke- vagy pulykahúst (fél kilót) 3 szem paradicsomot (vagy

1 hámozott paradicsomkonzervet), bazsalikomot, 1 közepes apróra

vágott cukkinit és 2 gerezd fokhagymát összepárolunk. Rizzsel, durumtésztával és krumplival is adható.

Rakott kel

1 fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát olajban megpirítunk,

hozzáadunk fél kiló darált húst és kevés tengeri sót, így pároljuk puhára

a husit. 1 fej kelkáposztát vagy kínai kelt vízben leveleire szedve puhára

főzünk. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal vagy olajjal, lefektetünk egy réteg kelkáposztalevelet, majd rá egy réteg husit és így tovább

rétegenként haladva, a tetejére tejfelt és sajtot tehetünk.

Rakott karfiol

1 fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát olajban megpirítunk,

hozzáadunk fél kiló darált húst és kevés tengeri sót. Amikor már

megpuhult a hús, 2 pohár tejfellel elkeverjük. 1 fej karfiolt puhára

főzünk vízben. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal vagy olajjal,

lefektetünk egy réteg rózsáira szedett karfiolt, majd rá egy réteg

husit és így tovább rétegenként haladva, a tetejére tejfelt és sajtot

tehetünk.

Sajtos cukkini

Egy közepes cukkinit megmosunk, héjával együtt karikára szelünk,

minden karikára egy szeletke sajtot teszünk. A sütőt 200 fokra

melegítjük, a tepsibe alufóliát teszünk, erre helyezzük a karikákat. Kb.

15-20 percig sütjük őket. Jól csipegethető étel, például uzsonnára,

vagy husihoz köretként is adható.

Túrógombóc egyszerűen (9 hónapos kortól)

20 dkg búzadara, 2 tojássárga, negyed kiló túró, vaníliás cukor, csipet só

A búzadarát összekevered a 2 tojássárgával és a túróval, hozzáadsz egy csipet sót és 1 vaníliás cukrot. Gombócokat formázol belőle és forró vízben kb. 5 percig főzöd (amíg agombócok fel nem jönnek a víz tetejére).

10-11 hónapos kortól adható

káposzta, padlizsán, rebarbara, mángold, sóska, spenót

szőlő

Marha és borjú hús, édesvizi hal

Receptajánlat:

Padlizsánkrém

1 közepes padlizsánt meghámozunk, apróra szeljük és 2 gerezd

fokhagymával jó puhára pároljuk vízben. Kevés sóval ízesíthetjük.

Összeturmixoljuk. Pirítósra vagy kiflire kenve a legfinomabb.

Spenótfelfújt

A spenótot megfőzzük, összekeverjük 1 gerezd összenyomott

fokhagymával, kevés tengeri sóval és tojássárgával. Vajjal kikent tepsiben,

vagy tűzálló tálban 10-15 percet sütjük 180 fokon. Apró kockákra

vágva tálaljuk.

Felfújt készülhet más zöldségekkel is, brokkolival, répával,

paradicsommal, spárgával, cukkinivel, tehetünk bele sajtot,

ízesíthetjük kaporral, bazsalikommal.

Padlizsános burgonya

1 közepes padlizsánt megtisztítunk, karikákra

vágunk, 7 szem burgonyát héjában megfőzünk,

majd megtisztítjuk. Olajjal kikent tűzálló tálban

egymásra rétegezve felkarikázott paradicsommal lerakjuk, a tetejét

sajttal megszórjuk, így sütjük kb. 20 percig. Köretként tálaljuk, vagy

magában is fogyasztható

Csirkés rakott krumpli

6 szem burgonyát megtisztítunk, egy tűzálló tálat olajjal kikenünk

erre tesszük a vékony krumplikarikákat, a paradicsomkarikákat, a

hagymakarikákat, paprikaszeleteket és a csirkecombokat,

csirkeszárnyakat rétegezve. Sóval, kevés borssal, oregánóval

ízesítjük, a tetejére mindig krumpli kerüljön. A legkisebb lángon, fedő

alatt kb. 1-másfél órát pároljuk, amikor a csirke megpuhult, levesszük

a fedőt és nagyobb lángon még 10-15 percet sütjük.

Paradicsomos hal

1 szem paradicsomot 1 filézett hekktörzset összepárolunk, majd főtt

rizzsel turmixolva, vagy összekeverve adjuk.

Babapizza

Fél kiló lisztet (lehet fehérliszt vagy fehér és rozsliszt vegyesen), 1

csomag szárított élesztővel (vagy 1 adag kockaéletszővel, 125

grammossal) alaposan összedolgozunk és fél liter langyos vízzel

összekeverjük. Nem kelesztjük, hanem azonnal kicsi gombócokat

gyúrunk belőle és ebből gyártjuk a minipizzákat (vagy több nagyot,

amit aztán a kicsinek feldarabolunk). A tésztát nagyon vékonyra kell

nyújtani, mert a sütőben úgyis megnő.

A szószhoz 4 szem paradicsomot kis kockákra szelünk (vagy

hámozott paradicsomkonzervet passzírozunk össze), és 2 gerezd

fokhagymával, tengeri sóval, oregánóval, bazsalikommal, olívaolajjal

ízesítve szósszá főzünk. Ezt tesszük rá a pizzára, majd erre jöhet a

sajt vagy az egyéb feltétek, ami lehet cukkinikarika, sonka, brokkoli,

tükörtojás, hal, kukorica, bab, hal ízlés szerint. 200 fokos sütőben kb.

10 perc alatt átsül ez a tészta.

1 éves kortól adható

uborka nyersen vagy savanyítva (reszelve), retek, vöröshagyma és

fokhagyma nyersen, szójatofu, szójatej, csicseriborsó, szójabab,

vaj, tejszín, kecsketej, és kecskesajtok, juhtúró, juhsajt

teljes kiőrlésű gabonák, köles, hajdina

méz, tojásfehérje, mandula, napraforgómag, tökmag és egyéb olajos

magvak

gyógynövényteák (menta, cirtomfű, csalán)

tengeri hal, kacsa,liba, disznó

Receptajánlat:

Házi gyümölcsjoghurt - jégkrém

Valamilyen szezonális gyümölcsöt (pl.alma, őszibarack, meggy, sárgadinnye,

sárgabarack, szőlő, szilva, banán, narancs) 1 pohár joghurttal (lehetőleg

élőflórás) összeturmixolunk.

1 éves kora után az így elkészített gyümölcsjoghurtot kevés

porcukorral és tejszínnel keverhetjük, majd jégkockatartóban

lefagyaszthatjuk. Így finom és egészséges jégkrémet adhatunk a

kicsinek.

Másfél éves kortól adható

aprómagvasok: kiwi, ribiszke, feketeribiszke, szeder, egres, csipkebogyó, áfonya,

som, málna, eper, szamóca,

déligyümölcsök: ananász, mangó, grapefruit stb.

csalán

dió

2016. máj. 4. 19:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
Koszi
2016. máj. 4. 19:51

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!