Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Babák

A kérdés

Dysmaturus újszülött? Később lehet gond? Másnak is volt kis súlyú a babája?

A babám 38. héten született, 49 cm és 2580 grammal.

Harántfekvés miatt muszáj volt a császár.

Most 4 hónapos, 58 cm és 6350 gramm.

Az Apgar 9/10 volt neki a kórházban születéskor, 4 nap után haza is engedtek minket, sárga sem volt és nem volt vele semmi gond azóta sem. Azóta sem mondta senki, hogy nem lenne rendben, járunk gyerekorvoshoz, védőnőhöz, voltunk kardiológián is, meg teljes csecsemő ultrahangon, sehol nem mondtak semmit.

Én sosem dohányoztam, nem ittam alkoholt, terhesen dietetikus által előírtan étkeztem, szóval minden rendben volt. A méhlepénnyel sem volt semmi gond amúgy, nem volt elöregedve. Így nem is értem miért lett ez a vége.

Mi lehet az oka, hogy ez lett a babával?

A nőgyógyászom aki egyben genetikus is, azt mondta nem mindig kell okokat keresni, lehet hogy semmi, egyszerűen kisebb lett, van ilyen, amíg minden vizsgálati eredmény jó és szépen fejlődik addig nem kell aggódnom. De annyi rossszat olvastam erről, hogy később is lehetnek problémái az így született csecsemőknek. Vigyem még el valahova vizsgálara vagy mit csináljak vele? 2019. máj. 2. 13:00  Privát üzenet  

A válaszok

Fiam 39+4-re született, tökéletesen egészséges terhesség végén.

48 cm, és 2700 g volt.

2580 grammal mentünk haza a kórházból.

10/10-es apgar, soha senki nem mondta, hogy bármilyen rendellenesség lenne.

Sőt, a dokinőm azt mondta, amikor megszületett, hogy milyen cukik az ilyen picúrka babák, sokkal édesebbek, mint a nagyobbak.

Szóval még csak nem is utalt arra, hogy bármi rendellenes lenne.


Most volt áprilisban 6 éves a fiam, 120 cm, 25 kg, 128-134-es ruhákat veszek neki, szóval a papírformát túlteljesíti, nagyobb a sztenderd méretnél. Okos, értelmes, megy iskolába.


Ne aggódj ezen, nem egyformák a babák, vannak picik, meg óriás babák.


Én soha sehol nem olvastam, hogy egy egészséges, de pici babának később bármi problémája lenne csak azért, mert kis súllyal született.

Feleslegesen ne paráztasd magad!A válasz 69%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/10Időpont 2019. máj. 2. 13:08 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Szerintem ezzel a súllyal nincs semmi gond a 38. héten. Az utolsó 4 hétben kb. heti 250 grammot híznak. E szerint 3 kg lett volna, ha kivárja a 40. hetet.

A válasz 81%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/10Időpont 2019. máj. 2. 13:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

1-es vagyok, iker unokahúgaim 1 hónappal jöttek előbb.

1,8 és 1,7 kg volt a súlyuk.

Most egészséges 18 éves lányok, készülnek egyetemre.


Szóval ne téveszd össze, a kis súlyt, a koraszülöttséggel, és extrém alacsony súllyal (pl 1-1,5 kg-mal született babák).A válasz 71%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/10Időpont 2019. máj. 2. 13:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nekem mindkét gyerekem dysmaturus/IUGR. A lányom 38. hétre 2200 gramm volt 44 centivel, a fiam 2670 gramm 54 cm, szintén 38. hét. Nekem az volt a gond, hogy gyakorlatilag elfogyott a magzatvizem a végére. Nem szivárgott meg semmi, csak ez ugye cserélődik, és egyre kevesebbet termelt a lepény, míg végül alig volt, ezért nem tudtak megfelelő ütemben nőni a babáim. A lányomnál a 35. hét után nem uh-ztak, ezért nem is tűnt fel sajnos senkinek (ott még belefért a normálba a magzatvíz, a baba meg határon belül volt kicsi, nem volt kontroll). A fiamnál alaposabb dokim volt, előbb észrevette a problémát, jobban figyelt, és befejezte a terhességet, mikor úgy látta, hogy már nem fejlődne tovább a baba.

A lányom nemsokára 4 éves, egészséges teljesen. A fiam nekem is 4 hónapos, vele sincs semmi gond, teljesen normális baba. Legtöbbször amúgy nem szokott lenni semmi probléma, ne ijedj meg.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/10Időpont 2019. máj. 2. 13:50 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nekem ugyan nem,mert a lányom normális súllyal született,de én nem. Pont 2580grammal születtem és 50cm-el 40. hétre. Rendesen fejlődtem mindent tudtam,amit a korabeliek, sőt fejlettebb is voltam,mint az átlag. Ott kezdődtek a gondok, amikor iskolás lettem. Nem ment a matek. Nem volt vészes, akkor még így nem igazán foglalkoztunk vele felsőben a 3-as is mindig megvolt. Aztán középiskola sorra kaptam az egyeseket 9.-ben megbuktam, egész nyáron tanultam matek tanárhoz jártam átmentem,de akkor is csak egy kettessel. 10. 11. félévkor mindig bukásra álltam úgy, hogy folyamatosan tanultam, tanárhoz jártam. Aztán 18 évesen elegem lett és bementem a nevelési tanácsadóba, hogy szerintem baj van. Ki is vizsgálták pár hónappal később. BTM lett a diagnózis.(beilleszkedési, tanulási és magatartászavar). Ebből csak a tanulási illet rám,mert rengeteg barátom volt és a magatartásom is mindig jó volt. Az IQ szintem is átlag feletti. Nagyon jól beszélek nyelveket.A humán tantárgyak mindig nagyon jól mentek. Olyan szakirányba mentem tovább, ahol egyáltalán nem kellett a matekkal foglalkozzak. Érettségim sincs matekból. Teljes életet élek nem érzem magam fogyatékosnak,mert teljesen önálló vagyok minden téren. Csodálatos családom van. Az hogy most a kisebb szülési súlyom okozta vagy sem nem lehet tudni. A családban senkinek sincs ilyen jellegű baja. Egy öcsém van 3400grammal született neki sincs ilyen problémája. Nagyon okos matekból. Nem törvényszerű, hogy bármi problémája is lesz az életben emiatt,mert kisebb súllyal született, szerintem ezen ne aggódj. Koraszülött babák között is vannak olyanok,akik megússzák mindenféle károsodás nélkül.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/10Időpont 2019. máj. 2. 14:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Utolsó, nem lehet, hogy diszkalkuliás vagy, csak ezt nem ismerték fel? Ez a számolási zavar nem függ össze a kis születési súllyal, és az intelligencia szintet sem befolyásolja.


Amúgy, kérdező, ne aggódj, lehet, csak genetikailag kisebb termetű a babád.

Az én idősebb lányom pont a kiírt napon, 3030 grammal született, ha a 38. héten jött volna, ő sem lett volna több 2600 grammnál. De már 6 éves múlt, egy jó képességű, ügyesen rajzoló és jó sportoló kislány, aki szeptemberben iskolába megy.


Úgy tudom, egy átlagos, érett újszülött súlya 2500 - 4000 gramm közé esik, így ha úgy vesszük, a Te babád is beleesik ebbe a tartományba. Ne aggódj, ha jól fejlődik és a mozgásfejlődése és az értelmi fejlődése is a korának megfelelő, biztos nem lesz semmi baj vele a későbbiekben sem.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/10Időpont 2019. máj. 2. 14:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
4-es vagyok. Írjátok többen is, hogy 40. hétre meglett volna 3 kg. Nem lett volna. Itt éppen ez a lényeg. Annak, hogy egy baba növekedése rendellenesen elmarad méhen belül, több jele is van, látszik, hogy melyik az, amelyik "magától" nőtt ekkorára, és melyik állt meg, vagy lassult le növekedésben. Ezért van az, hogy a 2,5 kg fölötti, elvileg normális kategóriába beleférő babák is megkaphatják a dysmaturus/IUGR jelzőt. Én is feltettem ezt a kérdést a dokimnak, merthogy a fiam ugye 38. hétre lett 2670, elvileg lehetett volna 3000 körül. De mondta a dokim, hogy nem, ő nem tudott volna már tovább nőni, ez biztos. Vannak olyan jelek, mint pl. hogy olyan, mintha nagy lenne a gyerekre a bőre. De ez csak egy példa, az orvosok egyéb dolgokból is következtetnek erre, na meg ugye a körülmények is utalhatnak rá, mint nálam a magzatvíz hiánya.

A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/10Időpont 2019. máj. 2. 15:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Mondjuk nekünk semmi jele , és sehol nem mondtak semmit.

A kórházban sem, itthon vettem csak észre, hogy ez van a zárón amúgy.

Ha a harántfekvés miatt nem szedik ki a 38. héten, akkor nem tudom mi lett volna.

Csak én meg tiszta ideg vagyok, hogy mi van, ha van valami baja amit sehol nem vettek észre. Bár gondolom csak tűnne fel nekem is azért valami. :/# 8/10Időpont 2019. máj. 2. 16:10 Privát üzenet
Nyugi, ne aggódj. Szörnyű dolgok vannak írva a neten, hálistennek én csak utólag olvastam el, mikor a lányom már kb. 1,5 éves volt. De az igazság az, hogy az esetek nagy többségében SEMMI problémája nem lesz egy dysmaturus babának. A ti esetetek ráadásul nem is súlyos, szerintem nincs okod parázni :)

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/10Időpont 2019. máj. 2. 20:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Rejtvényjáték 728x90
krisztina24 nevű felhasználó válasza:

Szia. 3 gyermekem van, mindhárom dismaturus volt születéskor. Kisfiam 7 éves, Ő 2630 grammal született 39.hétre, most 134 cm, 33-as lábbal :D Kislányom is 39.hétre született, Ő most két éves lesz júniusban, 2410 grammal született, teljesen egészséges kiscsaj. A legújabb gyermekünk 11 hetes, Ő 3 héttel hamarabb jött, 2280 grammal, de gyönyörűen behozta magát :) Nekem sem tudták megmondani, hogy az időre született babáim miért "csak" ekkorák, valószínű erre voltam "képes", ezt birta a szervezetem kihordani. Mivel mindhárom baba hasonló (jó, a harmadik hamarabb jött,de Ő sem lett volna 2,5kg-nál több) így nem is agyalok,hogy mit ronthattam el. Nem dohányzok, nem iszok alkoholt. De ez nem befolyásolta őket,mármint a kis súly,mert gyönyörűen fejlődnek.

A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/10Időpont 2019. máj. 3. 06:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Meddig nem gond, ha az újszülött bebandzsít? Hány hetes korig?
Hogy hozzuk haza az újszülött babánkat a kórházból? Pár naposan ez nem gond?
Gond lehet az anyatejes táplálással, ha 1-2hétig tápszert kap az újszülött?
1,5 hetes babám alvás közben az oldalára fordul és hátrafelé nyújtja a nyakát, lehet ebből gond?
Hallásszürés nem gond ha elmaradt újszülöttkorban? Volt közületek akinél nem volt? Kellett késöbb? A dokink megvizsgálta akkor, azt mondta egyértelmü, hogy hall, így nem küldött el hallásszürésre.
Kislányom lassan 4 hónapos . Még nincs egy anyajegye sem . Mikor kezd kijönni nekik? Másik kérdésem meg az lenne, hogy újszülött korában megkapta az oltást BCG-t, de még nem...

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések a Babák rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!