Miért óckodnak meg szólják meg a Melissza és Dzsásztin típusú neveket, amikor a "régi nagy magyar keresztnevek" is külföldről átvett, magyarosított nevek?

válasza:Valamilyen szempont alapján ki kell pécézni az embereket. Jó példa erre a név.
Én még a Juliannák és a Máriák korában születtem Petraként, mindenki csodálkozott, hogy hogy lehet ilyen nevet adni egy gyereknek.

válasza:

válasza:óDZkodik
Ne ódzkodj dz-vel írni ezt a szót...

válasza:Szerintem részben oka lehet az, hogy már valamennyire jobban beszélnek, vagy legalábbis ismerik az emberek az idegen nyelveket, és azt is, hogy egy nevet kb hogy írnak azon a nyelven. A magyar átírás során bizonyos fonetikai jellemzők elvesznek, úgymond keményebbek lesznek az ilyen átalakított szavak és nevek, a kiejtésük torzul az eredetihez képest. Ez meg nem esik jól se a fülnek, se a szemnek a többség esetében.
A régi héber és egyéb idegen nevek meg elég régóta jelen vannak, hogy hozzászokjon pár generáció alatt a nép. Valószínűleg ez lesz ezekkel a mostani nevekkel is, amiktől még idegenkedünk.
Egyébként nekem is van kedvenc angol nevem, ami magyar fonetikával számomra elveszti a szépségét - a hangzását. Mert pont azért tetszik, ahogyan hangzik, ahogyan ejtik. Így hiába lenne lehetőség adni itthon (nincs), akkor sem adnám az átalakítás miatt.

válasza:A Mária nem a Mary, hanem a Maria magyarosított változata. A Mary-bol Méri lenne, a Joe-bol meg Dzsó.
A probléma sokak számára az erőltetett magyaros írásmód

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Mária(Miryam) héber, József(Yosef) héber, Erzsébet(Elisheva) héber, László (Vladislav) szláv, Ilona (Helene) görög, Anna (Channah) héber, Éva (Chawwah) héber, Melissza (Melissa) görög, Aba (Abba) héber, Dzsenifer (Gwenhwyfar) walesi, Justin (Iustus) latin, Krisztofer (Christophoros) görög.
Igazából a beszélő neveinken kívül nem igen vannak magyar eredetű magyar neveink, mert még az ősmagyar neveinknek a fele is török eredetű 😂😂😂. A dzs alapból egy magyar idegen betű, mert csak nem-magyar eredetű szavaink vannak vele kb, szóval csak azért használjuk hogy a Dzsenifert vagy a menedzsert le tudjuk írni 😂

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Ma kerestem és nincs meg a csatornája.
7. hónapban vagyok, ikrekkel, de hatalmas a balhé a családban a nveeik miatt. Nekem világéletemben a Vanessza és a Melissza volt a két kedvenc lánynevem, a férjemnek sincs kifogása ellene. Viszont anyámék teljesen kikeltek magukból, szerintük csak cigányok adnak...
A Melissza cigány eredetű név?
Melyiket választanátok?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!