Ezek mikortól várhatóak el egy gyerektől önállóan?
Úgy értem, hogy nem kell szólni érte, hanem magától csinálja:
-Koszos ruhát betenni a szennyesbe/mosógépbe
-Evés után a tányért, poharat a mosogatóba tenni
-Ha valamit kifolyatott, kimorzsált, feltakarítani maga után
-Szemetet (pl üres csokipapír, és társai) összeszedni, kidobni a kukába
-Esetleg ha valami kiszóródott, összesöpörni
És ehhez hasonlók.
A legtöbb felnőtt férfi se képes erre!
Akkor mit vársz?
Örülj, hogy szólongatásra megcsinálják.
Egyébként jellemző, hogy a 1,5-2 éves kérés nélkül ott sertepertél és csinálja utánad, de minél nagyobb, annál többet kell érte piszkálni.
Nálunk az 5 éves még csinálja magától. Nem mindet és nem mindig, de úgy 90 %-ban.
A 9 évesnél már rosszabb az arány. Őt figyelmeztetni kell: "ami nincs a szennyesben, nem mosom ki...stb.", de igazán nem érdekli és én kapok felszerelés egyest is, nem ő = értsd nem a gyereknek, a szülőnek mondják szemrehanyóan, hogy XY-nak nem volt tesipólója.
"A legtöbb felnőtt férfi se képes erre!"
Sajnos tudom, bár magam részéről sose tudnám tolerálni, és azokat a nőket sem értem, akik még ezeket is megcsinálják a férjük helyett, de az ő dolguk.
Egyébként lányaim van, bár én nem szeretem, ha ez alapján van megítélve ez a kérdés, ki mit és hogy csinál otthon.
Az utolsó dologra meg lehet, szálanként tépném ki a hajam, ugyanis tavaly megcsinált olyat az (akkor még) elsősöm nem egyszer, hogy bent volt a táskájában a tesipóló (mert én betettem.) Tudott róla, de elfelejtette, és azt mondta az iskolában, hogy nem hozott :S
Azóta bármit küldök be pluszban, nem teszem táskába. Külön szatyor, és úgy viszi.
Persze, a legideálisabb, ha hazahozza a tornazsákot, mert akkor abban tudom is visszaküldeni, csak hát ez se mindig valósult meg...
Ha az iskola kapujában mégegyszer a szájába rágom reggel, akkor azért működik.
21-es vagyok. Nem csinálom meg a férjem helyett, de nem jobb magától az "agya" a 9 évesnél. Ha azt akarom, hogy valamit megcsináljon, mondanom kell, de akkor megcsinálja. Nekem ez elég.
Egyébként a kicsi nálunk fiú, a nagy lány. Egyelőre a fiú a pedánsabb, de nincsenek illúzióim. A nagylány is háziasabb volt totyogósként. Legkésőbb kamaszkorra minden gyerek elveszíti azt a képességét, hogy magától rendes legyen.
De még mindig jobb hogy szólni kell és akkor nekilat, minthogy hiába jaratod a szádat, akkor se csinálja.
1 éves kor után, de csak akkor, ha következetesen MEGTANÍTJÁTOK neki, mikor mi a teendő. A gyerekek pici koruktól képesek mindezekre, de csak a PÉLDA alapján fogják csinálni. (Talán a mosógépbe pakolás nem nekik való - nem tudják kiválogatni - jobb a szennyeskosárba.) Nem rászólni, hanem csinálni mindig, mindenkinek maga után.
Sajnos, minél később kezdjük, annál nehezebben fog menni. Még sajnosabb hogy - ha eddig nem vártuk el - a kamaszoknál ezeket elkezdeni KÉSŐ, szinte reménytelen. A kamaszok szoktak csakazértse megcsinálni semmit, amit addig simán megtettek...
26. vagyok. Plusz: mindezeknek a feltételei ott kell legyenek kéznél! Legyen a gyerek szobájában kis szemetes, legyen seprű-lapát-felmosó állandó helyen, szennyestartó, mosogatóba gyűjtő.... stb.
Ennek semmi köze a kicsi neméhez (nem a lányok a pedánsak, fiúk a rendetlenek).
Sajnos, ha apu mindezeket nem csinálja, akkor a cseperedő gyerek szívesebben veszi a PÉLDÁT őróla. (És nincs igaza?! :-( )
"Sajnos, ha apu mindezeket nem csinálja, akkor a cseperedő gyerek szívesebben veszi a PÉLDÁT őróla. (És nincs igaza?! :-( )"
Sok helyen nyilván ez van, én sose voltam ez a mártír, aki körülugrálja a családot, kiosztom a gyerekeknek is a feladatokat (nálunk a páromnak nem kell, észreveszi, ugyanúgy megcsinálja).
Kiskorukban nyilván lelkesebbek voltak az enyémek is, boldogok voltak, mikor kidobták pl a szemetet :D
Most leginkább az a baj, hogy egymásra várnak, meg egymásra fognak mindent.
Ha kell, szólok, már azt se bánom, csak érdekelt, máshol hogy megy ez.
"Ennek semmi köze a kicsi neméhez (nem a lányok a pedánsak, fiúk a rendetlenek)."
Totál egyetértek, pont rohadtul utálom ezt a társadalomban, hogy egy fiúval szemben sokaknak természetes, hogy nem csinál semmit.
(Hát nálam nem.)
A kamaszom meg más kérdés, igazából jó lenne persze, ha magától venné észre, de gyanítom, hogy neki van valami figyelem-zavara, sokszor mintha nem is ezen a földön élne.
Én nem tudom, ilyet ki írt.
Mosógépet elindítani én még az iskolásnak sem engedek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!