Magánszülészet? Megéri? Vagy inkább a babára költsük a pénzt?
Nettó havi 1 milliót keresünk a párommal. Ebből összetudtunk gyűjteni 2 milliót, majd ahogy terveztük, babaprojekt. A környezetemben két kórház van, amelyeknek nincs jó híre (Tatabányai, Győri).
Elgondolkodtunk a magánszülésen, ott 1-1,6 millió forint körül van az ár.
Megéri? Ti, ha visszamehetnétek az időben, akkor mennétek magánba? Persze azért is kérdés, mert ezt a pénzt a babának raktuk félre (babaágy és társaira), nem erre. Megéri?

Havi 1 millió ha azt ketten termelitek ki akkor nem túl sok. Ahhoz képest egy 2 Milla körüli kiadás “csak” szülésre kicsit túlköltekezés annál mint ameddig a takaró ér.
Ár/érték arányban annyit nem ad mint amennyit nektek dolgoznotok kell érte. Ha ez a 2M max az egyikőtök havi fizuja lenne akkor mér arányaiban oké, de így szerintem felesleges.
Egyébként meg tudod fogalmazni hogy mit várnál egy magánkórháztól vagy mit jelent neked a jó szülésélmény?

Én már régebben szültem, 17 éves a lányom, nem tudom, hogy most mi van a szülészeten, de én nem mentem volna magánba.
Szokott lenni amúgy szülésfelkészítő tanfolyam, érdeklődj a helyi kórházban. Ott megmutatják a kórházat, a szülőszobát, engem az eléggé megnyugtatott, láttam, hogy nem középkori állapotok vannak.
Egyébként a szülészeten teljesen korrektek voltak velem. Ráadásul nem tudhatod, hogy milyen lesz a szülés, nekem nagyon gyors lefolyású volt, én örültem, hogy nem fizettünk érte milliókat. Már 3 ujjnyira nyitva voltam, amikor bementünk, epidurális érzéstelenítőt akkor már nem is adnak, állítólag.
Na, a csecsemősnővérek azok ritka parasztok voltak, az tény. Nagyjából a helyi kórházban mindenkitől ezt hallottam. De akkor már túl vagy a nehezén, azt a 2 napot meg valahogy átvészeled.
Én inkább a babára költeném.
7 és 11
Nagyjából ugyanaz a válaszom, legalábbis a lényeg.
Két ismerősöm is szült a Tatabányai és egy a Győri kórházban.
A Győriben végig szapulták őket, olyan undorítóan bántak velük, és a higiénia csak hab volt a tortán.
A Tatabányai kórházban:
Az első ismerősömnél Gézt vagy valami hasonló hagytak benne!!!! Gennyezett, és kb. két hónapig észre sem vették ezt a hibát! A gennyezésre csak legyintettek és újrakötözték.
A másodiknál az anyuka szólt, hogy nem eszik a gyerek. Három nap múlva, mikor már ki akadt rendesen (szinte a hazamenetel előtt voltak), kiderült, hogy le van tapadva a nyelve rendesen… pedig háromszor is átnézték a babát…
De arra, hogy mit is szeretnék?
Egy sima, komplikációmentes szülést, ahol jó lenne nem traumatizálódni.
De persze ezért is kérdezek körbe, ki mit mond a magáról, mennyire éri meg.

Én úgy tudom, hogy apás szülés még influenzajárvány esetén is engedélyezett. Azért az nálunk jó volt, hogy a férjem bent lehetett, figyelt olyanokra is, amire nekem már nem volt erőm. Ez elég kiszolgáltatott helyzet, jó, hogy ő ott volt. Ha ezt nem tudtuk volna megtenni, lehet, hogy meggondoltam volna a magánkórházat.
Amúgy nekem azt mondták, hogy a szülészeten van a legtöbb műhibaper, úgyhogy azért eléggé félnek.

Rengeteg hasonló kérdés volt, olvasgasd azokat is. Pl. néhány napja: www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__szule.. - a 9-es az én válaszom, nem másolom be ide is.
9-es: butaságot írsz. Ugyanolyan felszerelt műtő van a magánklinikákon is, mint az államiban és ugyanolyan - vagy akár képzettebb - orvosok. Ha szülés közben komplikáció lép fel, akkor nem fognak a nővel rohangálni sehová, hanem kezelik a helyzetet, ha nincs más megoldás, akkor sürgősségi császármetszést hajtanak végre rajta. PIC egyedül a Tritonlife-ban van, én ott szültem, és egyedül ott van különbség, hogyha az újszülöttel valami komoly baj van, akkor átviszik állami PIC-be, de van egy csomó olyan probléma, amit tudnak kezelni ott, nem kell a babát másik kórházba vinni.

Ezek valóban nem a legjobb sztorik, de pl. a nyelv letapadása pont nem olyan probléma, ami miatt a kórházat okolnám.
Én szültem Debrecenben, a szobatársam babája egész ügyesen szopizott a kórházban az enyémhez képest, mégsem gyarapodott megfelelően, később a védőnő és a gyerekorvos is tápszert ajánlott. Az anyuka ugyan elkezdte a tápszert, de azért hívott egy szoptatási tanácsadót, na ő vette észre egyedül, hogy nyelvfék-probléma van... Miután felvágták, nagy nehezen sikerült is leállni a tápszerrel egy idő után. Szóval a kórházban fel sem merült, hogy ilyen baj lehet, alapból meg nem nézegetik, de még az okos dokiban meg védőnőben sem merült fel később, hogy talán nem a tápszerrel kellene nyitni :/
A bunkó nővérek meg... nekem biztos nem érne több milliót pár bájvigyor, ha nem lenne ennyi pénzem "kidobni az ablakon", inkább akkor felvenném a pléhpofát és bevenném a leszarom tablettát.
Nem szeretnélek lebeszélni, te érzed, hogy mit hogy viselnél el, de a hátulütőket is vedd számításba.
Pl. amit már írtak, hogy ez azért járulékos költségekkel is jár.
Ismerős pl. egy pesti magánkórházba fizetett be szülésre, aztán végül azért kellett indítani a kiírt napon, mert nem akartak naponta 40 ezerért menni NST-re... engem pl. zavart volna, ha ilyen hülyeség miatt kell indítani, nem eü indokból. És tegyük hozzá, hogy mondjuk egy tervezettnél korábban beinduló szülés esetén biztos jó lett volna Pestig menni a helyi kórház helyett. Én mondjuk arra sem vágytam volna, hogy egy újszülöttel autózzak haza több, mint egy órát. A komplikációkra is nehéz előre felkészülni.
Egy közeli magánkórház viszont lehet praktikus döntés néhány szempontból (de a plusz költségek akkor sem elhanyagolhatóak).
Szóval nagyon sok tényező van.

Kétszer szültem államiban, de itt nincs rossz híre a kórháznak, nekem is rendben volt.
Én a mai eszemmel és a tapasztalataimmal így gondolkoznék: ha nem tudom röhögve kifizetni a magánt, nem éri meg. Ha a helyi kórháznak rossz a híre, keresnék más állami kórházat, hátha befogadó nyilatkozattal mehetek oda.
Ha pedig mindenképp csak a rossz hírű állami kórház marad, dúlát vinnék magammal a férjem helyett. Elméletben nagyon idilli, hogy hármasban család lesztek, de ha tényleg van rá esély, hogy egy kihaénnem főorvos ott ki akarja erőszakolni a gyereket minél előbb, az első fölösleges beavatkozásnál már pislogni fog a férj, hogy igazából halvány gőze sincs, hogy most beleálljon e vagy sem, a gyereket se akarja bajba sodorni és ott fog téblábolni. Egy talpraesett dúla sokkal jobban tudná képviselni az érdekeidet és meg tud védeni egy kevésbé empatikus kórházban is.
De ez csak az én meglátásom, mindenkinek más a fontos. Én viszont tuti így logikáznék.

Tehát, ha a magánt választod, akkor nem lesz ágya a gyereknek? Vagy, hogy kell ezt elképzelni?
Nekem nem érte volna meg. Igaz, nincs is ennyi pénzem. Vagyis volt, de lakásfelújításra. Így se volt elég a töredékére se. De a gyerekemnek legalább normális szobája van. Nagyon nem érezném jól magam, ha tőle vettem volna el valamit, csak, hogy én kényelmesen szüljek.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!