Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ikreknél hogyan osztottátok...

Ikreknél hogyan osztottátok meg a tennivalókat a pároddal és a többi segítővel?

Figyelt kérdés

Alakult ki valamiféle rendszer hogy a gyerekek is el legyenek látva, ti magatok is, meg a háztartás is?

Pici babákra gondolok.

ápr. 8. 11:50
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
Családban vannak ikrek, nálunk úgy volt, hogy az első hónapokban az anyuka csak a gyerekekkel foglalkozott. Az összes többi teendőt (bevásárlás, főzés, háztartás vezetése) az anyja, az anyósa és a férje végezte. Ő legfeljebb akkor, ha kiszabadult a gyerekektől, vagy valaki felváltotta. Aztán szép fokozatosan visszaállt minden, de később is volt azért segítsége.
ápr. 8. 13:07
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

8 hónaposan az ikreink, mi így oldjuk meg az elmúlt hónapokban (én vagyok az anyuka):

- Mindketten megtanultunk a férjemmel mindent, egymás mellett, szép lassan. Mivel első gyerekek, nincs tapasztalatunk. Pelenkázás, etetés, vitamin adagolás, tápszer készítés (részben voltak anyatejesek fél évig), altatás, fürdetés, babakocsi összerakás, autós ülés becsatolás. Tehát nincs olyan, amit csak az egyikünk tud, hiszen az óriási (idő)hátrány lenne!

- Egyszerre esznek, egyszerre alszanak. Egymást felébresztik már az eleje óta, hogy éhesek 😃 Fél óra csúszások persze vannak néha az alvásban, de amit lehet, egyszerre érdemes! Ikres szoptató párna jó tápszeres etetéshez is, vagy tandemszoptatás stb.

- Rutin ikrek mellett elengedhetetlen. Borulhat, csúszhat, de a sorrend és rendszer maradjon ugyanaz. Például kajamelegítés, pelenkacsere, etetés, büfiztetés sorrendje. Másnál fordítva van, tudom, például szoptatás, büfiztetés, pelenkacsere. A sorrend rátok van bízva, babáktól is függ, de legyen fix.

- Párhuzamosan csinálunk dolgokat. Például fürdetéshez valaki előpakol, addig a másik levetkőzteti a babákat. Egyikünk melegíti a kaját, másik öltöztet.

Egyikünk babakocsival sétál, másik közben otthon takarít. Gyerekorvosnál egyikünk vetkőzteti a gyereket, válaszol az orvos kérdéseire, másik az asszisztensnek odaadja az oltási kiskönyvet, leleteket, válaszol az ő kérdéseire.

- Nagyszülők az elején gyakran jöttek segíteni, jelenleg hetente egyszer-kétszer, óriási szerencsénk van velük. Az első hónapban hoztak főtt ételt, néha bevásároltak. Megmutattuk nekik, mi hogyan működik a lakásban, mosogatógép, mikró, cumisüveg melegítő, megtanulták a babák napi rutinját ők is. Pelenkáznak, leviszik őket sétálni, játszanak velük, tápszert melegítenek, etetik, büfiztetik, ringatják őket.

Amíg én például teregetek, ők etetnek, vagy leviszik őket sétálni, amíg én ügyintézek, orvoshoz megyek.

- Ikerpárna, babafészkek nekünk nagyon hasznosak, mástól hallottam az Adamo hintát, pihenőszéket, ki kell tapasztalni, mi válik be. Bérlés, használtan vásárlás szintén hasznos, mert mindenből kettőt venni, amiben aztán csak üvöltenek, az órási pénznyelő. Vinteden rengeteg szép állapotú dolog van, onnan vettem például babafészkeket, abban aludtak összebújva napközben mellettem, majd egy idő után egyesével.

- Háztartás gépesítve, ebéd magunknak rendelve. Mosogatógép, robotporszívó. Csak olyan edényt, poharat stb. veszünk már, ami mosogatógépbe tehető, életmentő! Babáknak tányér, kanál, dobozok a hozzátápláláskor stb, szintén minden csak olyan, amit lehet mosogatógépbe rakni és sterilizálni!

- Még a születésük előtt átszoktunk bababarát tisztítószerekre, mosószer, öblítő, mosogatószer stb. Ne kelljen gondolkodni sem, hogy ez a mosógép indítás most a babáké, vagy a miénk. Nem vicc, minden egyén döntés a nap folyamán fáraszt, minden agysejtre szükség van 😃

- Amit lehet, elegedni, az első hónapok a túlélésről szólnak, nem akkor lesz ablakmosás vagy lomtalanítás. Ha anyagilag belefér, akkor takarítónő, gyermekágyi segítő, bébiszitter, bármi segítség.

- Magunkra idő, hát... Nagyon a babák habitusától függ, ha bármelyik hasfájós, kétemberes baba uhh... De törekedni kell arra, hogy mindkét szülő pihenjen kicsit, felváltva. Amennyi segítség jut, mindet érdemes elfogadni, nagyszülők, bébiszitter, nagynénik, nagybácsik.

Az első hetekre én őszintén szólva nem emlékszem a kialvatlanságtól, hormonoktól, de utána belejöttünk, kialakult a rutint.

- Fogzás, növekedési ugrásnál stb. apuka is kel éjszakánként, hiszen nem tudok 24 órát ébren lenni, veszélyes is lenne úgy napközben egyedül a babákat ellátnom, nekem is kell aludnom valamennyit. A legdurvább heteken, amikor felváltva 1-2 óránként sírtak fel a babák, akkor én napközben aludtam, amikor a babák is, háztartást el kell olyankor engedni, komolyan.

ápr. 8. 13:41

Kapcsolódó kérdések:

Tesóm szerint egy baba körül nincs semmi tennivaló, egész nap nem csinálok semmit, egy lusta d. ög vagyok, ez komoly?

Előre írom, hogy ez most panasz lesz, mert eléggé felhúzott. Természetes elmondtam neki is ezeket, de meg sem hallotta. Az egész azzal kezdődött, hogy felháborította, hogy megkértem a férjemet, hogy tegye tisztába a lányunkat, mert én épp csináltam valamit. Szerinte ez...

Nektek hogy jut időtök kisbaba mellett (8 hónapos) főzésre, pakolászásra és takarításra?

Nekünk a napunk így néz ki: 7kor kel, utána etetés, pelenkázás, mi is reggelizünk, mosogatás, mosogatógép beindítása, mosógép beindítása, fogmosás, fésülködés, 9kor alszik 1 órát, én is vele alszok mert fáradt vagyok, 10kor kel, 10órai, gyümölcsreszelés, etetés,...

Mikor megszületett a babátok, akkor hogyan rendszereztétek a tennivalókat?

gondolok most arra,hogy pl főzés,mosás,az otthon rendben tartása és persze a kicsivel való foglalkozás,annak elsődleges gonndozása?a baba mellett is volt rendesen időtök arra,hogy ne szaladjon a lakás és hogy persze ti is pihenjetek kicsit?várom a...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!