Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szerintetek az x és y kromoszó...

Szerintetek az x és y kromoszómák minden férfi spermiumában egyformán vannak elosztva? (Olvasd el a kifejtést, légyszi.)

Figyelt kérdés
A 2 fiús anyuka kérdése ihletett meg. 2 fiú gyereknél egyértelmű, hogy lehet véletlen, de biztos mindenki ismer olyan családot, ahol akár 5-6 azonos nemű gyerek is született egymás után, amíg aztán vagy feladták, vagy összejött a másik nem is. Az odáig tiszta, hogy sok minden befolyásolhatja, például vannak nemhez kötött genetikai betegségek. Tehát, ha a szülő hordozó, elképzelhető, hogy olyan nemű, nem marad meg, mert beteg lenne, így még a korai szakaszban elhal, amikor ugye, nem tudják a nemét. Azt is tudom, hogy alapvetően minden férfi képes fiút is, lányt is "összehozni". De én most kifejezetten arra gondolok, lehetséges-e, hogy vannak férfiak, akiknél jóval nagyobb mértékű az x, vagy y kromoszómát hordozó spermium, mint a másik. Esetleg olvasott valaki erre vonatkozó kutatásról?

ápr. 21. 10:44
 1/10 anonim ***** válasza:
49%

Én úgy tudom hogy a spermiumok úgy keletkeznek hogy szétválik az XY kromoszóma és lesz 1 db X és 1 db Y spermium. De valószínűnek tartom hogy van olyan betegség mikor vagy az X, vagy az Y spermiumok betegek, sérültek.

Ugyanakkor az, hogy csupa azonos nevű gyerek legyen egy családban, minden ilyesmi hatás nélkül is összejön. 3 gyermek esetén egynegyed a valószínűsége annak, hogy azonos neműek. 4 esetén 1/8, 5 esetén 1/16. Tehát átlagosan minden 16 ötgyermekes családból egyben várható hogy azonos neműek lesznek. Ehhez nem kell "cinkelt érmével" dobni, nem annyira ritka.

ápr. 21. 11:00
 2/10 anonim ***** válasza:
69%
* nevű -> nemű :-)
ápr. 21. 11:00
 3/10 A kérdező kommentje:
#1! Igen, de hülye vagyok. Kettőnek kell lenni, mert valami rémlik, hogy a nőknek XX van. Így igen, arra látok legnagyobb esélyt, hogy akkor lehet több, ha a másik többségében "hibás". Az mondjuk érdekes, hogy állítólag több betegség van, ami y kromoszómához kötött, mégis, összességében több fiú fogan, mint lány.
ápr. 21. 11:10
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha lenne is valamennyi eltérés a számukban olyan nagy mennyiségről van szó (80-100 milliós nagyságrend), hogy nem ez a fő befolyásoló tényező. Hogy milyen kromoszómával rendelkező spermium ér célba befolyásolja a hüvely PH értékétől kezdve a nő nyákján keresztül az ovulációhoz képesti időzítésig minden és bizonyított hogy még a petesejt is válogat. Az hogy egy családban hány egyforma nemű gyerek születik inkább szerencse kérdése.
ápr. 21. 13:02
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

#3, a betegségekben azért van különbség, mert az XX esetén ha az egyiken hiba van, a másik még jó lehet. XY esetén ha hiba van valamelyiken, akkor az meg is jelenik. Ha az X-en van, akkor nő ugyanúgy hordozhatja, de csak dupla pech esetén okoz tünetet, ha mindkét X érintett.

A fiúmagzatok nagyobb aránya valószínűleg pont az esendőségük miatt optimális evolúciósan.

ápr. 21. 15:07
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Az Y-spermium gyorsabb, de rövidebb életű. Lehetnek olyan körülmények, amik az X-esek túlsúlyához vezethetnek, magas hőnek való hosszabb kitétel például szauna (ha máskor nem szokott), vagy szakács, pék, cukrász egész nap a forró tűzhely előtt, ilyesmi. De amúgy simán lehet, hogy anyuka petesejtje válogatós és favorizál (egy ideje ismert, hogy nem feltétlenül az első spermium lesz a befutó, hanem amelyiket a petesejt elfogad) valamilyen biokémiai alapon.
ápr. 21. 15:36
 7/10 A kérdező kommentje:
#4! Igen, írtam is, tudom, hogy sok minden befolyásolja. Csak arra gondoltam, aki mindenképpen szeretne ellenkező neműt is, az legkésőbb a 3. gyereknél az összes ilyen hókuszpókuszt beveti, aztán mégse úgy sikerül, meg a következő se, meg a következő se... Nyilván lesz, amit nem tud, pl.a petesejt válogatását, de hogy lehet-e esetleg egy ilyen ok is.
ápr. 21. 16:03
 8/10 A kérdező kommentje:
#5! Igen, ezt tudtam, hogy amiatt esendőbbek, mert nincs, ami "kijavítsa", csak az volt érdekes, hogy ennek ellenére mégis több fogan. De valószínűleg igazad van, pont fordítva van, mint ahogy én gondoltam. Az evolúció "intézte" így, pont azért, hogy több foganjon, mert abból "több lesz a veszteség".
ápr. 21. 16:06
 9/10 A kérdező kommentje:
#6! Igen, nálunk így volt. A petesejtem válogatott 🤣. A családunkban mindenkinek csak lánya van. Nálam a próbálkozás után 5 nappal volt ovu. Olyankor már az is ritka, hogy van még életképes spermium és a "lányok" tovább bírják. Még azt is olvastam, nem tudom, van-e alapja, hogy idősebbekknél gyakrabban születik lány. Én meg 40fölött szültem. Mindezek ellenére, fiam lett😁
ápr. 21. 16:12
 10/10 anonim ***** válasza:

Egyenlő arányú az x y kromoszóma

Ez direkt így van

Savas lúgos környezet tud erre hatni

De az a nő része

ápr. 23. 00:38

Kapcsolódó kérdések:

Annyi időt/ egyformán/ úgy foglalkozol a két (vagy több) gyerekeddel,ahogy szeretnéd?

A kérdés két vagy több gyerekes szülőkhöz szól. Tudsz-e mindkét gyerekre elég időt szánni,figyelni úgy ahogy szeretnél,elég energiát beléjük fektetni? Nemcsak erzelmileg és minőségi időt eltölteni,hanem a gyerekekkel járó egyéb dolgokat is értem ezalatt,pl megfelelően...

Melyik társasjáték élvezhető egyformán különböző korú gyermekek számára?

Pl egy 4 és 12 éves gyerek számára. Olyat keresek ami vagy vicces, szórakoztató vagy elgondolkodtató, de akkor ne legyen túl bonyolult, hogy a kisebb is tudja játszani. Pl. Solo kártya megy..

Mindegyik gyerekeddel egyformán foglalkozol, vagy igényekhez mérten?

3 gyerekem van. A nagyobbik lányom el van magába, de szeret velem is játszani meg a barátnőivel is. A kisebbik lányom még kicsi (6 hónaposak), ő szeret rajtam lenni, ölbe lenni. Viszont a fiam ezt annyira nem igényli. Elkezdett kúszni, állandóan nézelődik, felfedezi...

Ikreiteket hogyan szeretitek?

Egyformán, vagy van kedvenc?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!