Mi értelme annak, hogy valaki a fél életét egyetemen tölti majd utána szül 2-3 gyereket és nem fog tudni dolgozni?
2 példát hoznék fel. Ismerős 5 évig járt tanárira, 24 évesen végzett. Szült 3 gyereket akik miatt nem tudott dolgozni. Most 34, menne vissza dolgozni de kiderült hogy az egyik gyereke tartósan beteg, így nem tud visszamenni, talán majd 40 évesen.
Másik ismerős 3 diplomát szerzett, 28 éves és 2 gyereket szeretne, de tudja, hogy kisgyerekkel nem fog tudni dolgozni, tehát leghamarabb 35 évesen tud dolgozni, úgy, hogy amúgy szerény anyagi helyzetben van, ingatlantulajdona sincs.
És vannak még páran, akik elképzelték, hogy majd a gyerek megy a bölcsibe, oviba és utána nem nem lesz gond. De nem így lett, mert az állandó bölcsis betegségeket, táppénzeket a munkahely mem tűrte, vagy hogy az oviban csak délig maradhat a problémás gyereke...

válasza:

válasza:Alapvetoen sokan dolgoznak gyerek mellett, nem megoldhatatlan, de teny, hogy nehez, legfokeppen akkor, ha uj munkahelyet kell keresni es sokat tappenzre jarogatni.
De ez van. Mindenki ugy el, ahogy tud.
Arra meg senki nem keszult, nem igy indult neki elhiheted, hogy problemas gyereke lesz.

válasza:1. 5 vagy akár 7-8-10 év messze nem az élete felét jelenti.
2. 35-40 évesen is még áll előtte 25-30 év, amit le kell dolgozni. Nem mindegy, hogy milyen munkakörben.

válasza:Hoztál két extrém példát, lehetne hozni mellé ezer ellenpéldát: a kisgyerekesek elég elenyésző kisebbsége nem dolgozik.
Aki meg dolgozik, nagyobb részt hasznát veszi annak, amit tanult, már ha volt esze, amikor pályát választott.

válasza:"Fél életét az egyetemen tölti..."
Például:
"Ismerős 5 évig járt tanárira..."
🤣🤣🤣
Kedves Kérdező! 5 év egy fél élet?
Szerinted, hogy lenne optimális? 16 éves korban, a tankötelezettség letelte után mindenki hagyja ott a sulit es 8 általánossal pucolja a wc-t?
Aztán mehet szülni az illető? Ha serült lesz a gyerek akkor nem kell sajnálni az egyetemre pazarolt éveket?
Szerinted azt honnan lehet tudni előre 16 éves koromban, hogy lesz e gyerekem és ha lesz, akkor sérült lesz e?
Na ne vicceljünk már!

válasza:Kevés 14-18 éves tudja, hogy mivel jár a felnőtt élet vagy hogy valójában mi akar lenni. Ha a te gondolkodásod alapján tanulnának a nők akkor se orvos nem volna, sem semmilyen egyetemi végzettségű nő, mert tulajdonképpen minek mikor minimum 2-10 évig a gyerekszülés ,nevelés köti le az idejüket. Normál esetben egy nő 70 év környékéig elél, akkor mi a faxot fog csinálni 40-50 évig még? Megy a gyárban meg szakmunkára fodrásznak, körmösnek, szakácsnak meg ilyeneknek tanuljanak mert az 3-4 év alatt megszerezhető szakma?
Van ismerősöm aki orvosi egyetem alatt szült két gyermeket és ma már mint gyerekorvos dolgozik. Egész jó is a területén. Sok segítség kellett ehhez? Igen, de szerencséje volt mert minden jól összejött neki.
Másik ismerősöm, meg gimi után véletlenül lett terhes és míg otthon volt az első aztán a második gyerekkel mellette járt egyetemre. Nekik is volt segítség és simán beállt a munka világába, jól keres.

válasza:"Arra meg senki nem keszult, nem igy indult neki elhiheted, hogy problemas gyereke lesz"
Nem tudom miért nem készül erre senki, már 10% körül van az SNI-s diákok száma, mégis gyerektervezésnél fel sem merül.
"35-40 évesen is még áll előtte 25-30 év, amit le kell dolgozni". Ha lesz kereslet a végzettségére az egyetemen után x évvel és kelleni fog valakinek középkorú pályakezdőként. Bár az igaz, hogy sok diploma van, amikkel így is könnyű elhelyezkedni, pl tanár, tanító.
"Kedves Kérdező! 5 év egy fél élet?" Kicsit kapkodva írtam, bocsánat. A kérdést inkább úgy kellett volna megfogalmazni, hogy mi értelme ennyi erőt, időt, energiát befektetni valamibe, amit nem tudsz kihasználni mert utána jó sokáig leköt a gyerek?
"Szerinted, hogy lenne optimális? 16 éves korban, a tankötelezettség letelte után mindenki hagyja ott a sulit es 8 általánossal pucolja a wc-t?"
Sok diplomás anyánál egyszerűen azt látom, hogy nem érte meg tanulni. Rengetegen nem tudják kamatoztatni az egyetemeken eltöltött éveket. Persze van ellenpélda is, de az egész szerencse kérdése: milyen lesz a gyerek, kelleni fogok-e x évesen is.
"Szerinted azt honnan lehet tudni előre 16 éves koromban, hogy lesz e gyerekem és ha lesz, akkor sérült lesz e?" Sehonnan, és nem is kell tudni, de 25-30 évesen már el kellene tudnia képzelni az embernek, hogy mivel jár/járhat egy gyerek.
#6, köszi a választ, jó látni pozitív példákat is! Akkor lényegében szerencse és segítség kérdése a dolog.
#7, ha van részmunlaidő és HO akkor valóban megérhette. Én is ilyen helyen dolgozok és olvasva a gyakoris kérdéseket az ilyen munkahely aranyat ér egy anyának. Csak sajnos kevés ilyen hely van.

válasza:Ezt én is sokszor látom. Vagyis, ha nem is feltétlenül azt, hogy nem dolgozik, akkor azt, hogy dolgozik, de nem a szakmájában, meg tök szar pénzekért. Én tuti megőrülnék amúgy, nagyon idegesítene, hogy egy csomót tanultam meg hajtottam, aztán nem vittem semmire.
Van amúgy két gyerekem, de én karrierben is ki tudok teljesedni, szerencsére olyan területen vagyok, ahol a home office nem fehér holló, illetve amikor nagyon picik voltak a gyerekek, vállalkozóként csináltam. Baromi sokat éjszakáztam, de nem voltak kiesett éveim, sőt, gyűlt a tapasztalat, és mikor később visszamentem alkalmazottnak, akkor se volt hátrány, hogy vannak gyerekeim, mert a vállakozós évekből látták, hogy akkor is megoldottam.
Én nagyon rosszul érezném magam, ha el kéne mennem mondjuk polcot pakolni a tescóba 300 ezerért, miután egy csomót tanultam, meg van releváns szakmai tapasztalatom.

válasza:Szerintem az a titka, hogy nem az iskolapadból kiesve kell gyereket vállalni.
Sokal könnyebb visszatérni a munka világába, mint úgy beleszokni, hogy még gyerek nèlkül sem próbálta az ember, az esetlegesen elfelejtett/elavult tudásról nem is beszélve (nyilván ez bármikor bekövetkezhet, de sokkal könnyebb beletanulni, ha az embernek legalább egy kis gyakorlata volt már benne).
Kapcsolódó kérdések:
Azt még értem, hogy a népszerű szakokat (gazdálkodás és menedzsment, pénzügy és számvitel, mérnökinformatikus, gyógypedagógia, jogász stb...) több helyen oktatják a fővárosban, na de a tanárit, aminek a népszerűsége a béka alatt van?
Azt vettem észre, hogy egyes tanároknál és diákoknál már csak dísznek van ott, mert egész biztosan nem egy négyzetrácsba kerül egy betű vagy számjegy, de még csak nem is próbálja méretben/távban sem azt imitálni. Ahogy esik, úgy puffan, mintha tök sima lap lenne. Az...
Nézegetem hogy melyik szakra adjam be majd a jelentkezésem, és mivel a nyelvek jól mennek, extrovertált vagyok, szeretek utazni és szívesen dolgoznék Dél-Európában ezért a turizmus vendéglátáson is gondolkozok, viszont azt hallottam hogy nem valami jók a fizetések és...
Ez már a mesterképzés amit csinálok, az alapképzést 2023 végén fejeztem be és rögtön utána 2024 elején el is kezdtem egy mestert. Két féléven vagyok túl, most fog kezdődni a harmadik. Sajnos ez a szak és az alapképzésem eléggé távol állnak egymástól, van egy minimális...
Eddig nem volt lehetőségem, de nagyon szeretném elvégezni. Félek, hogy pénzkidobás lesz, nem lesz időm tanulni. Férjem csak hétvégén van itthon, akkor viszont mindent megcsinál a pici körül,más segítségre nem számíthatok..
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!