Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Már nem divat a hagyományos...

Már nem divat a hagyományos társasjáték?

Figyelt kérdés
Mindenhonnan az ömlik, hogy milyen traumákat okoznak a szülők a gyerekeknek. Azt látom, hogy már mindentől félteni kell, a legkisebb kudarcot is el kell kerülni. Ezzel egy időben az összes társasjátékot úgy reklámozzák, hogy kooperatív. Régen ilyenek egyáltalán nem voltak. Most vegyesen kapható a hagyományossal, de a hagyományosak sokkal olcsóbbak. Talán nem olyan nagy rá az igény? Már az egészséges "verseny" is traumát okoz?

júl. 6. 09:30
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
66%
Nem drámázik ezen szerintem senki. Viszont én nem tapasztaltam még sosem, hogy átjött a gyerekem kis barátja, és társasozni akarnának 4-6 évesen. Lehet, hogy később igen, de egyelőre nagyon nem prio nekik. Ha én leültetem őket, akkor igen - de hát pont az a lényeg, hogy átjön, hogy együtt játszanak, és nem velem :D
júl. 6. 14:35
 12/24 anonim ***** válasza:
69%

Sokkal egyszerűbb oka van. Azért nem népszerű már a táblás társasjáték, mert a szülők egyre ritkábban vállalnak egynél több gyereket és akkor kinek kell játszani? A szülőnek. Sokkal egyszerűbb a kezébe adni egy tabletet vagy letenni jútúb elé, aztán a szülő is csinálhatja a maga dolgát a gép előtt. A kütyü kb 1000x jobban beszívja a gyereket, mint anno a TV és a szülőknek is állandóan hajtani kell a pénzt, különben nincs új kütyü és cuccok.

A társasjáték hosszú ideig tart, a gyerek állandóan előveszi valamelyiket és nyaggatja a szülőt, hogy játsszanak már, pedig anyu nyomná a fácsét és apu nézne egy sorit vagy nyomna egy játékot.

júl. 6. 15:30
 13/24 anonim ***** válasza:
64%
Na én bezzeg 6 évesen a nagyapámmal sakkoztam, malmoztam, dominóztam. Bár az utóbbiban van némi szerencse faktor, de a többi rajtad áll, ha kikapsz te cseszted el. Én meg szépen ellestem, hogy mit lép és legközelebb én is eljátszottam. Meglepődött, hogy én ezt hogy átlátom, ezért nem készült az ellenlépéssel, közben meg fogalmam se volt, hogy mi a helyzet, csak azt láttam hogy ő ezt csinálta és legyőzött, én meg utánoztam.
júl. 6. 15:40
 14/24 A kérdező kommentje:
#13! Én sakkban városi bajnok voltam, én is szerettem. Szintén nagyapámtól tanultam. Viszont 10 évvel fiatalabb tesóm kiidegelt, mert 3 évesen kitalálta, hogy ő sakkozni akar velem és nem akarta megérteni, hogy még kicsi, ahhoz, hogy megértse a szabályokat.😂 Számtalanszor összevesztünk ezen. Ma már vannak sakk sulik, onnan tudni, hogy magával a készlettel piciknek való játékokat is lehet játszani, azt kellett volna, de nekem akkor nyilván sem annyi eszem, se annyi pedagógiai érzékem nem volt😁
júl. 6. 15:46
 15/24 anonim ***** válasza:

Enyem 3 eves, de semmilyen tarsas nem erdekli meg, ne feszulj ezen kerdezo. Van tobb is, mozgasos, epitos, szines, szamos dobokockas stb. Nagyobb unokatesoktol rengeteget kaptunk ajandekba, de meg nem ul le jatszani veluk.

Viszont a memoriat szereti, 1,5 eves kora ota jatszik vele. Eleinte persze csak ugy, hogy szimplan parkeresoztunk, tehat fogtuk a kepet es csak megekerestuk a tobbi kartya kozott a parjat, aztan kesobb mar rendesen ment neki. Ezt speciel nyugodtan eloveheted, maximum nem pont szabaly szerint jatszotok vele, de az nem baj.

Ovodaban is vannak amugy tarsasok, lehet ott majd megszereti, passz.

Azert a 3-4 eves korosztaly meg nem az, akik csak ugy leulnek tarsasozni egymassal szerintem, az kesobb jon. De lehet sose jon el, mert ha egyutt vannak, egyutt lehet okorkodni, utolso gondolatuk lesz pont a tarsas :D

Senki nem dramazik semmin. Azzal jatszanak, ami van es ami erdekli oket, ha atmennek egymashoz, elhiheted.

júl. 6. 15:55
 16/24 A kérdező kommentje:
#15! Szoktunk memóriázni néha. Miattam néha, mert kezdi érteni, de ha hosszabb ideig nem játszunk, elfelejti. Vagy csak szívat, nem tudom, de mindig ugyanaz a kettőt emeli fel, hiába mondom, hogy annak semmi értelme. Én meg a hajamat tépem😂 Vagy direkt nem fordítja fel a párokat. Azért gondolom, hogy lehet szívat, mert sok mindent fordítva játszik. Szerinte úgy vicces🤣 Például a szelektálós játékokban bárhová rakhatja csak oda nem, ahova kéne. Vagy, ha mondja a tanuló asztalkája, hogy keresd meg a...direkt mást nyom meg és nevet😁 Amúgy mi is úgy kezdtük a memóriát, ahogy ti és azt egyáltalán nem értette, csak össze -vissza rakosgatta. Gondoltam is, hogy sose fogja megérteni a játékot. Aztán egyszer random elkezdtem rendesen és tök gyorsan belejött. (Akkoriban jutott el oda, hogy nem kezdi el rögtön bepakolni valamibe, amit én kirakok😂 Az egy új memória játék volt, egy gyűjtemény része, nem az amivel addig játszottunk párkeresősen. Nagyon izgatott lett, hogy kell játszani az új játékkal, úgyhogy gondoltam, kipróbálom "rendesen" és sokkal jobban ment. Mondjuk először csak 4 párral kezdtük és még mindig csak hattal szoktunk, de már volt, hogy meg is vert😁)
júl. 6. 16:46
 17/24 anonim ***** válasza:
54%

jézus, mi ez a spekuláció, hogy majd ha átjön a kisbarát, mi lesz akkor xD

you are an interesting storyteller.

júl. 6. 18:37
 18/24 anonim ***** válasza:
100%

Hát, őszintén szólva én ha visszaemlékszek a gyerekkori versengős társasjátékainkra, egyikről sem a vidámság ugrik be, hanem hogy ölni tudtam volna, ha vesztésre álltam…és nem lett ettől jobb a kudarctűrésem, ugyanúgy mindig a sikerre hajtok :D

Sokkal kellemesebb emlékként maradtak meg a szórakoztató / kooperatív játékok, vagy azok, amik tényleg nem a szerencsén múltak, hanem azon, hogy az egyik, hol a másik volt ügyesebb. Ezáltal inkább ilyeneket veszek a gyerekeknek is. Nem vérremenő csata a társasjáték célja nálunk, hanem a szórakozás, mentális stimuláció.

júl. 6. 19:43
 19/24 anonim ***** válasza:
Szerintem is azért hal ki, mert kevés a sokgyerekes család illetve túl sok az alternatíva.. az én gyerekem 4 évesen meg tudta oldani a legkevesebb lépésekből a mesterlogikát, de fekete péter(pónikkal) meg mindenféle volt itthon, amihez ketten elegek voltunk. Szerintem aki nem tudja feldolgozni a vereséget, annak azért nem megy, mert csak azt látta, hogy vagy ő kap ki, vagy én. Nagyon ritkán hagytam direkt nyerni, így általában én nyertem. A ki nevet a végénben is sajnos, amiben tudod befolyásolni, hogy melyik bábuddal lépj.. ahol van legalább két gyerek vagy két szülő, ott más a dinamika.. szóval mi hamar átszoktunk az egyszemélyes játékokra, smartgamesekre, bármire ahol ő játszott és én koordináltam(mint a mesterlogika) így tudtam neki szurkolni. A mai napig nehezen kezeli az érzéseit, ha veszít, de szerencsére nyerni már tud anélkül, hogy lealázná a másikat.. régen úgy tudott neki örülni, hogy rossz volt nézni, káröröm volt leginkább. Nem logikusak, nem fogja fel, hogy a kockázás pl szerencsejáték, memoriában, dominoban, sakkban, malomban esélyük sincs.. én nem “hiszek” a gyerekjátékokban, rókanyomon meg csigafutam meg ilyesmi.. nem venném meg, kicsit fejleszt, de a többi jobban. Kártyából többet is tudott. A felnőttek utálnak az érzelemkezelés miatt szerintem gyerekekkel játszani, meg nincs kihívás se(így nincs benne szórakozás a felnőttnek) a logikát tanítani kell, ami melós és a mai napig nem érzem etikusnak átverni azzal, hogy hagyom nyerni, de lelkiismeretfurdalásom van, ha veszít, mert esélye sem volt. Plusz rombolja a kapcsolatot ha azt hiszi jobb nálad, hiába ismered el, az én gyerekem folyton felhozza.
júl. 7. 06:25
 20/24 anonim ***** válasza:

Bakker egy 4-5 éves gyereket nem hagyni nyerni…😂Szerencsétlen, aztán csodálkozol, hogy ha szegény nagy ritkán mégis nyer, akkor örül a szenvedésednek, mert előtte annyiszor elaláztad. Én az exem kisfiával szerettem társasozni, amikor 5 éves lett, kezdtem el vele ezeket, de akkor még nyilván nagyrészt hagytam is nyerni, hát nem az a lényeg, hogy fitogtassam, hogy 30 évesen ügyesebb vagyok, mint egy 5 éves xD Hanem hogy megszeresse az ilyen játékokat és sok sikerélménye legyen benne és jól érezzük magunkat. Ő pont emiatt még segíteni is akart nekem, hogy én is nyerhessek, és sosem kárörvendett, sőt amikor veszített, azt is teljesen lazán kezelte, soha nem volt belőle hiszti. Mert tudta, hogy “nem baj, majd legközelebb nyerek!”

Ha már mondjuk 10 év feletti és úgymond méltó ellenféllé válik, akkor lehet sportot űzni abból, hogy ki az ügyesebb, de egy ovis gyereket ne kínozz már azzal, hogy mindig elvered egy olyan játékban, amiben nyilván jobb egy felnőtt…

júl. 7. 07:45
1 2 3

További kérdések:

Rossz anya vagyok, hogy nem akarok külön szobát a gyerekeimnek?

Kicsi az fiú és 3.5 éves. Nagyobb az lány és 8 éves. Van egy nappali plusz három szobás lakásunk. Férjem home office-ban van és a legkisebb szoba az irodája. Így a gyerekeké egy nagyobb szoba. Mi hálónk egy kis szoba és van a nappali szintén egy nagyobb...

Mi az igazság: Az Y, és az az előtti generáció tagjai álomvilágban élnek, vagy a pszichológia butaság?

A modern pszichológia jó pár nevelési módszert visszautasít, amivel régebben nevelték a gyerekeket (pl: kiabálás, pofon, segges). Ennek ellenére nagyjából az Y generációtól visszafele, az emberek szerint nekik semmi bajuk nem lett. Ez így teljesen ellent mond egymásnak!

Kisgyerekednél kültéren milyen szúnyogriasztó vált be, ami nem spray, nem bőrre fújkálós, kenegetős?

Két év körüli kislányomat sajnos nagyon szeretik a szúnyogok, kora este pedig már van egy csomó nálunk, de még kint lennénk vele a kertben. Csípik a homlokát, kézfejét is, tehát a hosszúujjú ruha még ebben a kevésbé forró időben sem jó megoldás. Nem akarjuk minden nap...

Hogy jó, ha alszik egy csecsemő a nap folyamán?

Mikor kell aludni hagyni, és mikor kell kelteni pl etetés miatt? Jó vagy rossz, ha napközben sokat alszik? Ha nem alszik annyit nappal, de kivételesen 6-7 órát is alszik akkor hagyjuk, vagy keltsük fel?

Miért alszik el esténként nehezen a baba?

Napközben sokkal könnyebben álomba szenderül. Este, utolsó etetés után viszont vagy 2-3 órán keresztül sír, nyekereg, hadonászik, mire nagy nehezen 11-éjfél körül abbahagyja és elalszik. 4,5 hónapos most. Semmilyen körülmény nem változott.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!