Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Voltatok valaha édesanyaként...

Voltatok valaha édesanyaként (tehát gyermek születése után) nehéz életszakaszban? Hogyan vészeltétek át?

Figyelt kérdés

Eléggé el vagyok keseredve, nagyon sok minden összejött az elmúlt hetekben, haláleset a családban, a gyerkőc rengeteget betegeskedik, sokszor mi, felnőttek is elkapjuk tőle. A sok bölcsis hiányzás miatt pengeélen táncolok a munkahelyemen. Itthon is rosszul teljesítek, nem vagyok elég türelmes a családtagjaimmal, sokszor el vagyok maradva a házimunkával. Ha sikerül is elintézni a dolgaimat, roppant fásultan csinálok mindent, régen nem ilyen voltam.

Van valami tippeket, akár egy könyv vagy weboldal vagy akármi ami kicsit segíthetne?

A férjemnek keveset beszélek ezekről a dolgokról, így is nagy rajta a nyomás, nem szeretném a bajaimmal traktálni. (Teljesen harmonikus a kapcsolatunk, és általában mindent megbeszélünk egymással, de van az a határ, ami felett inkább háttérbe húzódom, mert másra kell koncentrálnia).


2015. okt. 15. 07:40
 1/8 anonim ***** válasza:

Bocs, ami megütötte a szememet: ezek szerint te is egész nap dolgozol, nemcsak otthon vagy a gyerekkel. Akkor a házimunka miért a te feladatod? A férjed miért nem segít?

Itt az egyetlen megoldás, hogy a férjeddel beszélsz, elmondod, hogy milyen gondjaid vannak - egy harmónikus kapcsolatban ez nem szabad, hoyg probléma legyen - és közösen kerestek valami megoldást, hogy tehermentesítve legyél.

Nekemugy tünik, túl vagy terhelve és semmi idöd sincs saját magadra. LEgalább napi fél órát meg kellene oldani, amikor el tudsz menni sétálni, sportolni egyedül, a családtól mentesen és amikor csak magadra tudsz koncentrálni, lazítani.

2015. okt. 15. 08:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

8 hónapos volt a fiam amikor "beborultam" lelkileg.

Én pszichológus segítségét kértem és nem bántam meg.

Megértem, hogy tehermentesíteni akarod a párod, de egy kapcsolat nem csak arról szól, hogy minden szuper és ha nem, akkor eltitkoljuk, nehogy gond legyen. Joga van tudni róla min mész keresztül, akkor is, ha senkinek sem kényelmes szembenézni vele. Ezért vagytok egy csapat!

2015. okt. 15. 08:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Ő két műszakban dolgozik, én részmunkaidős vagyok, így számomra a 2. "munkahely" az otthon. Segít a házimunkában, ha kérem, de mivel én dolgozom kevesebbet, így próbálom nem őt nyaggatni ezzel.


Tudja, hogy kicsit rossz passzban vagyok, nem bájvigyorgok előtte, nem színlelem, hogy minden okés, de rázúdítani sem akarom a sok problémámat ..


Korábban eljártam kikapcsolódni heti 4-5 alkalommal 1-1,5 órára, és sokkal jobban éreztem magam, de most egyszerűen nem tudok hova szorítani ennek helyet. De próbálok kitalálni valamit.


Szakember segítségének igénybevételén már én is gondolkodtam, a visszatartó erő a bizalmatlanságom, és az, hogy nehezen nyílok meg mások előtt.

Mindenesetre fontolóra veszem a dolgot ismét, köszönöm.

2015. okt. 15. 08:14
 4/8 anonim ***** válasza:

3 hónapos volt a lányunk, amikor kezdődött. Haláleset a családban, a férjem elvesztette a munkahelyét, több háztartási gép tönkrement, a csere elvitte a megtakarításunkat. Kórházba kerültem, kiderült, hogy egy olyan, érzékszervi károsodással járó betegségem van, amit nem vagy csak alig lehet gyógyítani. Azóta túl vagyunk több kezelésen, amik után ordítani tudtam volna a fájdalomtól, de nem használt. Nemrég voltam kontrollon, az orvos közölte, nem kapok több kezelést, nem tudnak mit tenni.

Szerencsére anyagilag azóta rendeződtünk, a férjemnek új munkája van, jól keres. De érzelmileg... Vannak nehéz napok, főleg az orvosi időpontok előtt és után. Egy darabig nem beszéltem róla, nem akartam a családot terhelni, de beláttam, hogy nélkülük nem megy. Sokat beszélgetek a férjemmel, ő tartja bennem a lelket.

Szerintem üljetek le és beszélgessetek, sokat segít, főleg ha olyan jó a kapcsolatotok. Tudod, jóban-rosszban. Egyszer vége lesz ennek az időszaknak, kitartást!

2015. okt. 15. 08:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

Nehezebb és könnyebb életszakaszok váltják egymást az életünkben. Egyszer azt mondta a dédmamám, hogy kislányom, ha az emberek bekötnék a bajukat egy batyuba és kitennék a kapuba senki nem cipelné el a másik baját, mert mindenkinek van, annak is akinek azt gondolod nincs. Több kevesebb, mindenkinek erejéhez mérten. Ezért jó a kérdésed, mert ha látod itt, hogy másoknak is nehéz, és mivel küzdenek sz akár erőt is adhat. De úgy gondolom, hogy okosabb megoldás lenne a férjeddel besélni a gondjaidról. Nyilván látja, hogy nem oké minden, és a gondok amiket leírtál ugyanannyira az ő problémái is. Ne tedd tönkre a házasságod egy ilyen nem túl jó hozzáállással. Illetve szakemberhez fordulni segítségért egy járható út, ettől ne félj, száz más embernek segítenek és a dolog bizalmas! Ez a véleményem a helyzetedről!


kitartás

2015. okt. 15. 09:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Tudom, hogy nem lehetünk mindig "fent", korábban is voltak már nehéz periódusaink, amiket együttes erővel átvészeltünk, de egyik sem tartott ilyen sokáig. Lassan 1,5 hónapja csak a baj történik velünk, kb minden téren. Sokszor próbáltam már pozitív lenni, arra koncentrálni amink van, amiből tudunk építkezni, előre haladni, de 1-1 ilyen lelkes indulást mindig nagy pofon követett, ami megint csak visszataszított a letargiába.


Nehéz így, ráadásul jön a tél, a sötét, komor napok, ilyenkor alapból is hajlamosabb vagyok szürkének látni a világot.


Próbálok a kicsimmel is türelmesebb lenni, hogy legalább amiatt ne marcangoljam magam, hogy rossz anyja vagyok.

2015. okt. 15. 17:21
 7/8 anonim ***** válasza:

Egyedülálló anya vagyok ovis kisfiúval, így talán az átlagnál jobban értem, átérzem, amit leírtál.

Lehet, hogy minden nem jön be abból, amit javaslok, de talán van olyan, ami megér 1-1 próbát:


1. fizikai tunningnak nagy dózisú multivitamin (márkát nem írok, nem ez a lényeg, de hidd el, tényleg használ)- esetleg magnézium, levendulatea, citromfű illóolaj egy kis "idegnyugtatónak- nem tudom, te mennyire fogadod el ezeket a természetközeli "gyógymódokat", de ártani biztosan nem árt, nem igényel nagy időráfordítást egy tea vagy bekapni egy vitamint- gondolom a gyereknek egyébként is adsz, tedd mellé a te dobozodat is. Én is hajlamos vagyok elfeledkezni erről, de én pl. rászoktattam a kisfiamat, hogy figyelmeztessen, legyen ő anya vitaminfelelőse- még élvezi is.


2. igaz, hogy pénzbe kerül, de egyszer-egyszer igenis jó lehet, ha fizetsz egy takarítónőnek és 10 eFt-ért (itt Bp-en 1.500 Ft/órával is azért ez majdnem 7 órás intenzív munkaidő!) és segít a lemaradást ledolgozni vagy a nagyobb munkákat (konyhaszekrény kipakolás, ablakpucolás stb.) megcsinálja. Ezzel nem nymasztana a dolog, hogy már megint csak halmozódik a munka. Nem azt mondom, hogy ezentúl rendszeresen vedd ezt igénybe (egyébként ha keret van rá, miért ne?), de 1-2-3 havonta ez nem egy egetrengető kiadás és sokkal hatékonyabb egy idegen 7 órája, mint a te takarításod a gyerekkel a nyomodban.


3. Ha tetszik, ha nem, tessék sportolni valamit, legalább hetente 1-2* lehet és kell rá időt szakítani. Nekem tényleg nincs segítségem (tényleg egyedül vagyok, nincs férj, élettárs, pasi stb., nem élnek a nagyszülők, nincs bébiszitter és teljes állásban dolgzom), de én is meg tudom oldani. Részmunkaidő mellett igenis munkából jövet tessék megállni a konditerem vagy a futópálya vagy az uszoda mellett- nem kell a szaunában tespedni 2-3 órákat- arra nekem sincs időm, de nehogy már egy 1-1,5 órás INTENZÍV kardióedzés (futópad, ellipszis stb.) ne férjen bele! Zuhanyzással együtt is nagyon maximum 2 óra. Havi díja bérlettel is kb. 10 eFt, ha napijegyet veszel, talán olcsóbb- helyszíne válogatja. Ok, pénzbe kerül ez is, de tedd fel madagnak a kérdést: havi 10 eFt-ot megér az, hogy ne robbanjak fel, ne szürkülel, tegyek valamit a saját egészségemért és ezálta közvetetten a családomért is? (mert a sportban elfáradt ember inkább derűs, mint kötekedő)- én ezt úgy tudom megoldani, hogy péntekenként 6,5 órát dolgozom- a hét más napjain +0,5 órával többet- amíg a kisfiam a délutáni alvást-uzsonnát tölti az oviban, addig én az ovihoz közel találtam egy helyet és ott húzok bele.

A másik alkalom pedig egy hétvégi délelőtt, akkor egy olyan helyre megyünk, ahol van neki játszóház- és nem, ez nem önzőség a gyerekkel szemben heti 1* 1,5 óra- nem éjszaka nyúzom.


4. Időt tudsz megtakarítani internetes rendeléssel (tesco online-nal teljes bevásárlás is házhoz jön kb. 500 Ft-ért), netes átutalások bonyolításával- este, éjszaka is elmenek a rendeléske, utalások, nem nap közben bolondulsz meg- én pl. munkahelyen ebédszünetben intézem, míg más dohányzik- vagy volt már, hogy autóban, dugóban ülve utaltam. Ha tömegközlekedsz, akkor bámulás helyett máris hasznosan töltöd az időt.


5. nem vagyok nagyon híve az ételrendelésnek (főleg a főzési technológia és az alapanyagok miatt), de bizony alkalmanként megoldhatod a vacsorát egy pizzával vagy abba sem halt még bele család, ha beülnétek valahová- közös idő, beszélgetés, kikapcsolódás és nem mosogatsz. Egyszer-egyszer csak belefér egy kétkeresős háztartásban, nem? Bár nem írtad, hogy miket dolgoztok,de ha nem kemény fizikai munkát, akkor esetleg a munkahelyi ebéd is lehet megrendelős- heti menüvel nem feltétlenül horror drága- megérheti kipróbálni- akár még egy életmódváltó menüvel is, ha a sportnak is nekiállsz.


6. az olvasás jóó, nekem is sokkal kevesebb időm jut rá, mint szeretném, de szinte mindennap szakíto rá időt. Heti 1* (akár hétvégén is) küldd el a gyerekecskédet és az apját otthonról (sétálni, biciklizni, valamit javítgatni vagy akár játszóházba, bevásárolni is stb.)- te pedig ülj be egy órára egy kád illatos vízbe- ha kell egy pletykalappal, ha kell egy komolyabb könyvvel- hidd el, megéri. Hetente, kéthetente nem lehetne ezt az időt kiszorítani? Szerintem igen, mert nekem egyedül is sikerül- ha máskor nem, akkor neked is este, ha a gyereket lefektetted. Nem feltétlenl a tévé előtt kell tespedni- lehet azt az időt a kádban is olvasással tölteni.


könyvek: nem ismerem az ízlésedet, így nehéz ajánlani, de amik hirtelen beugrottak:[link]

Verena Kast- a gyászról- érthető nyelvezettel[link]

Ugyancsak a gyászélmény feldolgozása- de egy kicsit segít más színben látni a világot


[link]

Az Erőleves a léleknek sorozatot nagyon szeretem: egyszerű emberek egyszerű, megható történetei- ez tényleg erőt ad, feldob, ha kicsit padlón érzed magad- egy-egy történet pár oldal- szóval még csak nem is sok idő elolvasni, de lehet rajta gondolkodni, párhuzamot vonni a te életeddel


Nem írtad, hogy lenne hobbid, vagy van-e vallásos kötődésed- ezekkel a dolgokkal való intenzívebb foglalkozás is adhat pluszt. Ha van ilyen kötődésed, "porold le" a motivációdat és hajrá.


Jönnek az év végi ünnepek- tervezgess valami különleges menüt, lakásdekort, meglepetést a gyereknek (lehet akár közös kreatívkodás, mikulásos dolgok készítése, de még a tökfaragás, gyertyadíszítés, koszorúdíszítés is könnyű- ha nem vagy egy "ügyeskezű" anyuka, akkor is).

2015. okt. 16. 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes és hasznos válaszokat! A könyvajánlásokért is külön köszönet.


Le a kalappal előtted, hogy egyedülálló anyaként ilyen jól tudod "menedzselni" az életeteket. Én is igyekszem összeszedni magam.


Nem élünk nagy lábon, de nincsenek pénzügyi problémáink sem, a takarítónőn már párszor én is elgondolkodtam, de minden ilyen kalandozásnak az a vége, hogy lelkiismeretfurdalásom van és nevetségesnek érzem magam, hogy egy 2 szobás lakást nem bírok egyedül normálisan kitakarítani. Persze hozzá kell tennem, hogy a csemeténk pont azt a korszakát éli, amikor mindent ki akar próbálni, így ez rengeteg plusz munkát von maga után. Napi 3-4 váltóruha, porszívózás napi 2, vagy akár 3 alkalommal, a konyhapadlót takarítani pedig külön kategória. Amit én elteszek, azt ő kirámolja, amit én összepakolok, azt ő szétszedi, és így tovább ...

Azért lehet fontolóra veszem a dolgot, 1-2 alkalom néha tényleg sok tehertől megszabadítana.


Köszönöm még egyszer a sok-sok hasznos tanácsot!

2015. okt. 17. 05:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!