Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések

A kérdés

Emlékszik valaki rá, hogy hogyan kell gumizni?

Nálunk nyaraló unkahúgomat szeretném megtanítani, de sajnos már teljesen elfelejtettem. 1-10-ig vannak ugye a gyakorlatok, de én csak a 8 és 9-re emlékszem. Neten sem találom sehol, vagy pedig nem jól keresem!?

 2010-07-04 13:41  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
1 2
Én nem tudom miről beszélsz.

A válasz 10%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/19Időpont 2010-07-04 14:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Arra az ugrálósra gondolsz? Aminél ketten két lábukkal tarják a gumit, a harmadik meg ugrál különböző képpen? Csak az elejére emlékszem kicsit, 10-re nem tudom hogy lett volna.

A válaszíró 90%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/19Időpont 2010-07-04 14:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Kb. 3 méter gumit összecsomózunk és egy-egy gyermek szemben állva, kis terpeszben a bokájával tartja, így két párhuzamos egyenest alkot a gumi. A játék lényege ezek között vagy ezekre, vagy ezek mellé ugrani.
Vannak alappályák és áthúzások. Az első alappálya: (az egyik gumit tartó gyermekkel szemben helyezkedve) a két párhuzamos gumi közé kell összezárt lábbal beugrani (1) majd terpeszugrás de a gumin belül (2) ezt váltakozva összesen az 5. ütemig, ekkor a 6. ütemben úgy kell végrehajtani a terpeszugrást, hogy rá kell ugrani a két gumira, 7-re páros lábbal vissza középre, 8-9 újra terpesz és zárt láb gumin belül, 10-re páros lábbal kiugrani. Ennek a pályának az "áthúzása": páros lábbal szembe állunk a két párhuzamos gumival, (vagyis a két gumit tartó gyermek felé az oldalunk néz) úgy hogy a lábfejünk a hozzánk közelebb eső gumi alatt van, úgy ugorjuk át a 2. gumit, hogy ezt a gumiszakaszt "magunkkal visszük". Ekkor hátratolatunk, így a bokánk hátsó fele viszi magával a2. gumiszakaszt és kapunk egy háromszöget (átfogó az első gumi és magasan helyezkedik el, a háromszög két oldala a 2. gumi és alacsonyabban van) ekkor páros lábbal ráállunk a" háromszög" csúcsára és páros lábbal úgy ugrunk fel, hogy az eredetileg 1 gumira, vagyis a jelenlegi "átfogóra érkezzünk, majd - mivel a felugrás következtében a 2. gumi visszaugrik az eredeti helyére, arra is ráugrunk páros lábbal és páros lábbal leugrunk róla. Ütemét tekintve. alállunk-áthúzzuk (1) felugrunk és ráugrunk az első gumira (2), ráugrunk a 2. gumira (3) és kiugrunk (4).
Jó hosszú lett és talán túl bonyolultan is írtam, de remélem érthető. Később írok még, ha van rá igény (még két pálya és néhány áthúzás van a tarsolyomban). Egyébként a játék a továbbiakban úgy haladt, hogy a pályák sorendje adva volt, mindenki megjegyezte, hol tart, amikor "rontott" valaki akkor cserélt helyet a gumit tartó gyerekekkel. Amikor valaki végigjárta a pályákat, akkor az egész folyamat újrakezdődött, de ekkor már magasabbra helyezett gumin mutatta be ügyességét: lábszár, térd, és combmagasság következett.
MÁsodik vagyok, ezt találtam.

A válasz 93%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 90%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/19Időpont 2010-07-04 14:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
+
Nálunk volt kötelező elem a magyar hatost, hat nélkülit...stb és utána választhatott.
Ha vki elrontotta, akkor csere volt egy másik gumitartó jött ugrálni.
Bonyolítható a játék, hogy nem mindig páros lábon ugrunk be, hanem egy lábon

Volt a magyar 6-os: amikor 10-ig számoltunk és közben ugráltunk. (terpesz - zárral) és a 6-nál ráugrottunk a gumira. 10. ugrás kiugrás és jött a fűzés, amit már Prevert leírt.

Volt a 6 nélküli amikor végig csak terpesz -zár volt. Kiugrás - fűzés és itt átfűzés után nem ugrunk páros lábbal az egyik vagy másik gumira, csak elengedjük:-)

a 3. verziónak a nevére nem emlékszem:
kiindulóhelyzet: terpeszállás és a láb között az egyik gumi. Kis terpeszben ugráltunk egy gumivonal és a másik gumivonal között.
Ennek is volt 6-os verziója, amikora 6. ütemre ráugrottunk...stb.
fűzése a 6-osnak: beugrás úgy, hogya 2 gumiszalag terpeszen belül, majd fordulunk 180 fokot a 2 gumival együtt és ugrunk - elengedjük a gumit és közben érkezés a 2 gumira.

és volt a 6 nélküli verziója, amikor nem ugrottunk rá a 6. ütemnél.
fűzés: uaz, mint az előző, beugrás úgy, hogya 2 gumiszalag terpeszen belül, majd fordulunk 180 fokot a 2 gumival együtt és elengedjük a gumit.

4. a tipi - topi: helybenfutás és duplán számolunk 1-1: gumin belül vagyunk, 2-2 helyben futás gumin kívül (terpeszállás ) 3-3 gumin belül...stb

ennek is van a változatosság kedvéért 6-os és 6 - nélküli változata (elnézést, de ennek a játéknak nincs szaknyelve:-))

5. cigánykerék: amikor átcigánykerekezünk a gumin, hogy a 2 kezünk a 2 gumiszálra tesszük le. (szintjei: boka - sípcsont, térd, félcom - comb fölött egy arasznyi, fenék, derék)

6. a nevét megint nem tudom: 1: beugrás: az első gumira, 2: 180 fordulattal ugrás a 2.gumira, 3.: 180 fokkal ugrás vissza a másik gumira...stb 10: ugrás ki.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 90%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/19Időpont 2010-07-04 14:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Kezdjük a gumival -lányom gumit fog kapni karácsonyra tõlem!
Szóval olyan hosszúságú kell belõle, hogy a két tartó között még maradjon kb 2 méter vagy 3 (én úgy saccolom kb 5-6 métereset kell venni, nyúlik is). A magasságát változtattuk, eszerint volt 1-es a bokán, 2-es félúton boka és térd között, 3-as a térd, 4 -es egy arasszal térd fölött és olykor 5-ös is, az már eléggé comb teteje (kuriózum a 6-os, a derekon). Az ugrálás módjára meg volt egy csomó fajta, hú hogy írjam le?
Szóval alapvetõen lehetett páros lábbal ugrálni, vagy tipi-topi-ban (mintha lépnél-szaladnál). A klasszikusok általában 10-re jöttek ki. Pl. 1:be (mindkét lábbal) 2:terpesz gumin kivülre, 3, 5, 7, 9 mint 1,; 4,6 mint 2, 8-ra ráugrani a gumira, 10-re ki. Ugyanez ment 8-as, vagy 6-osnak is, a lényeg mindig, hogy az utolsó be elõtt volt egy ráugrás. Aztán voltak a fordítottak, amikor a terpesz kint helyett van a ráugrás és viszont. Aztán volt a "tejföl", amikor úgy ugrálsz, hogy a két lábad közé egy szál gumi jusson, ez szimmetria okokból 11-re jött ki (1-re a messzebb levõ helyre kellett ugrani, 2-re közelebb stb, talán 8-ra rá, 9, 10 normál és 11 -re ki). Persze ezt is lehetett fordított-tal.
Aztán voltak a csavarosak, na az egyfelõl nehezebb, másfelõl végképp nehéz leírni. Egyszerûbb esetben a függõleges tengelyed körül fordultál 180 fokot, közben a lábad között megtekeredik a gumi, és ebbõl a beállásból felugorva kellett valahova ugrani, vagy be, vagy rá a gumira. Az nem ugrik be, hogy a csavarnál hányszor vagy hányra csavarunk, de ebbõl is lehetett nehezebbet -több ráugrás- csinálni, meg könnyebbet. Valami olyan is van, hogy a tejfölt kombinálni a csavarral, de ezt ki kéne próbálnom...
Ezeket találtam kül. fórumokon.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 90%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/19Időpont 2010-07-04 14:18 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm!
Az alapdolgok, hogy 2 tartja a gumit és rontás után csere, ill boka-lábszár-térd, ... ezek megvoltak. Az ugrások azok, amik az évek során teljesen elfelejtődtek, pedig imádtam ezt a játékot. De legalább 20-22 éve nem játszottam.
Ha van kedved és időd, leírhatnád ami még a tarsolyodban van.

# 6/19Időpont 2010-07-04 14:18 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Ami nekem tutira megvan:
8-as: páros lábbal ugrálni előre hátra a két gumivonalon
9-es: egymás mellet a lábak, egyik a gumin, másik alatta. átugrani a másik gumivonalra úgy, hogy közben megcserélődnek a lábak. Fordulás ugyanazon a gumivonalon és megint változik az, hogy melyik láb alatt van a gumi. Így 9-ig.
Húú, de imádtam.
Ahogy olvasom a leírásaitokat egyre több minden jut eszembe. Amint nincs ez a hőség nekilátunk és megtanítom a kicsajszit gumizni. :)

# 7/19Időpont 2010-07-04 14:27 Privát üzenet
Az utolsó négyet mind én írtam, és fórumokból másoltam. Én is imádtam, talán felsőben már nem is játszottuk, úgyhogy 20 éve én sem "gumiztam". De nagyon jó volt feleleveníteni. Sajnos én sem emlékszem több ugrásra egyenlőre, de ha eszembe jut megírom. Ugrálni most tuti nem fogok, (30 hetes vagyok ikrekkel), pedig lehet úgy több eszébe jutna az embernek.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 90%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/19Időpont 2010-07-04 14:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Hálás köszönet Neked!
Gratula az ikrekhez, és sok-sok boldogságot kívánok Nektek!
Puszi

# 9/19Időpont 2010-07-04 14:58 Privát üzenet
mi is játszottunk még ilyet 6-7 éve :)
csak essza volt a neve...

az alapállások: nyiti, csuki, egyláb, cérna, és akkor volt ezekben változás ha az előző végig ment boka, lábszár és térd állomásokon...
a nyiti: terpesz
a csiki: zártláb
az egyláb: egyértelmű
a cérna: a két tartónak csak 1-1 lába van az esszában, a másik lábukkal úgy lépnek keresztbe a gumin, hogy a lábukat eredeti heylére visszatéve az esszagumi összezáródik.. ez már elég nehéz :)
csak egyszer, az ugrálás kezdetekor lehet széttapogatni lábbal.

A lépegetés hibának számított nálunk.
A lépéseket mondókaként mondtuk:
essza-essza-essza-sza-be-ki-rá-rá-rá-rá-be-ki-rá

akkor van essza, ha az ugyráló egyik lába a két gumi között van, a másik pedig azokon kívül...
Az első 4 eszzánál persze hol az egyik gumi, hol a másik kerül az ugráló lába közé :)
a be résznél mindkét láb belül van, a ki résznél mindkettő kint.. és a rá is ilyen magától értetődő :)

de volt egy csomó.. könnyű tégla, nehéz tégla, vasaló, hófehérke :D mindhez mondtuk a szöveget is..

csak betiltották, mert később már volt derék, hónalj és a veszélyesnek mondható nyak szint is :D
nem bírtunk magunkkal :D

közös játéknál volt a "ki szereti, mi szereti?" ... akkor többen, legalább 3an, de inkább 5-10 emberke játssza.. sorba mennek "kiszereti miszereti aaaaaa spenótot, anyukáját, kakaót, matekot (stb)?" és aki nem szereti, annak gyorsan ki kell ugrania a gumiból.. akinek nem sikerül, véletlen benne marad, arra rásütik, hogy szereti az adott dolgot.. illetve ha reflexből gyorsan kiugrik, mikor nem is kellene :D
innen fantázia kérdése, hogy miről kell ítélkezni, ki szereti, mi szereti :)

A válasz 91%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/19Időpont 2010-07-04 15:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Nem emlékszik valaki annak a mesének a címére, amiben egy nagy fehér inkább vízilóra hasonlító lény van és nagy kastélyszerű házban élnek?
Egy mesecsatornán (Mini. ) láttam a reklámot, kis nyuszikkal és "nyusziházzal". Emlékszik valaki esetleg a nevükre vagy gyártóra?
Aki még emlékszik erre?
Valaki emlékszik arra a mesére, amiben két majom szerepelt, az egyiket Hurkának, a másikat Pürének hívták?
Emlekszik ra meg valaki?
Valaki emlekszik meg erre a ket gyerekjatekra?

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2017, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu