Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Átlagban mennyi idő mire egy...

Átlagban mennyi idő mire egy baba ráérez a kisebb falatkákra/darabos ételre?

Figyelt kérdés
Babám 9 hònapos mùlt, minden darabos ételt elutasít. Hogy és mivel probálkozzak? Az étvágya jò, érdeklődik az étel után, de csak turmixolva és ugye a jò öreg bébiétel üvegben...azokat imádja.
máj. 5. 11:20
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
88%

És úgy is próbáltad, hogy falatkákat elétenni? Vagy ha nem csippent még, BLW szerint kínálni neki banánt, puhára főtt répát?

Sok baba nem szereti a darabos püré állagot, mert nem tudja értelmezni.. se nem falatos, se nem püré :D

máj. 5. 11:45
 2/15 A kérdező kommentje:
Pl kis katona vajas és zsíros kenyeret tettem elé, elutasítò volt. Szét trancsírozta a kezével és ledobta a földre.
máj. 5. 11:51
 3/15 anonim ***** válasza:
0%

Csinálj magad pépet gyümölcsből? Kis gyümölcskockák?

Pl puha barack jó lehet kezdetnek.

Ha jön a foga akkor nyilván a rágás még új dolog.

máj. 5. 13:43
 4/15 anonim ***** válasza:
87%

Ne KATONÁKAT csinálj, hanem egy DARAB kenyeret tegyél elé, amit meg tud fogni, nyalogatni, stb.

Másrészt eleve nem a vajaskenyér lenne fontos, hanem inkább (fött) zöldségek meg gyümölcsök jól meg fogható méretü - tehát nem pici, falatnyi - darabokban, ezekkel próbáltkozni fog, megnyalja, a szájába teszi, széttépi, ledobja, stb, de idövel rájön, hogy azt meg is lehet enni

máj. 5. 14:42
 5/15 anonim ***** válasza:
46%

Én már a 6-7 hónapos babáimnak is egész (meghámozott) almát adtam a kezükbe. Akkor még talán ha 1-1 fogacskájuk volt, vagy még annyi sem, de így is megküzdöttek vele becsülettel. Szerintem csak hagyni kell felfedezni, ha biztonságos méretű (értsd: nem tud belefulladni), kezébe tudja venni a darabot, akkor az már jó. Nem feltétlenül elutasítás, ha széttrancsírozza, az a felfedezés és a kajával való ismerkedés része. Tudom, aki nem blw-sen kezdi a kóstoltatást, annak ezt lehet nehéz elfogadni, mert kanállal etetve a püréket könnyű viszonylagos rendet és tisztaságot tartani az étkezések közben, de amúgy akkor később jön el az a pont, amikor a gyerek a kezével is meg a fizikával is megpróbálja behatárolni, hogy amit eszik, az tulajdonképpen micsoda, mit lehet vele csinálni.

Egyébként én BLW-ztem mindkét gyerekkel, de lényegi, önálló evés olyan 1,5-2 éves korukban jött el. Addig leginkább játék volt és ismerkedés a kajával, ami közben alkalmanként valami apróság a pocakba is belekerült. Az ismerősi körben a pürésen etetett gyerekeknél is hasonló a vége, tulajdonképpen, csak a tanulási görbe másmilyen.

máj. 5. 15:00
 6/15 anonim ***** válasza:
55%

5

Nekünk a védőnő az almát és rèpát nem javasolja 4 éves korig nyersen egészben a fulladás veszély miatt. Mert kemény. Csak reszelve.

Azért te nagyon bátor vagy hogy odamerted adni 6-7 hónapos babának.

A víz is kiver a gondolatra.

máj. 5. 20:51
 7/15 anonim ***** válasza:

Mindig próbálkozni kell. Volt hogy egyik nap nem fogadta el, aztán egyszer csak igen.

Mi banánnal, pufival próbálkoztunk.

Rántottával, pörköltbe mártott pici kenyérrel.

Finomabb dolgokkal próbálkozz.

máj. 5. 20:52
 8/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Annyi siker történt, hogy a pufit megette ráadásul egyedül, nem kellett nekem fogni. Pròbálkozom tovább mindennel ami adhatò neki, majd belejön.
máj. 6. 07:22
 9/15 anonim ***** válasza:

Na ez akkor egy jó jel ha a pufit megette.

Nekünk a védőnő még puhára főzött megfogható, ujjnyira vágott zöldségeket ajánlott.

Ha karfiol levest főzök rakok bele neki is rózsára szedett karfiolt. Kevesebb fűszerrel fözöm és ha puha kiveszem neki, a mienket meg beízesítem.

Ugyan ez a karalábéval. Nagyon szereti. Ezek puhák, megtudja fogni. Akár trancsírozza. Még a puhára főzött édesburgonya kockákat mondta a védőnő. Brokkoli

Az a lényeg hogy puha megfogható dolgokat adj neki. Semmi esetre se kemény nyers almát vagy nyers répát. Fulladás veszélyes.

És a lényeg hogy ott legyél. Ha baj van be tudj avatkozni. Kiszedni a szájából.

máj. 7. 11:03
 10/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm válaszod. Kemény dolgokat semmiképp sem adnék neki. Puhára főzőtt krumplit és répát tettem elé. Ezeket sajnos továbbra sem veszi a szájához. Szétnyomja a kezével és eldobja. Mindennap kap valamit, előbb utòbb megtanulja. Nem élhet örökre bébiételen meg leturmixolt gyümölcsön. Már ez is haladás, hogy kukit önállòan eszi.
máj. 7. 12:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Darabos ételek, "azt egye amit mi" kérdéskör. Béna vagyok?

10 hónapos a babám. Mindig azt gondoltam, nagyon ügyes leszek a HT-ban, most meg konkrétan azt érzem, szerencsétlenkedek. 😃 Tulajdonképpen én megvártam, míg fixen ül, és csak azután kezdtem pürésítés helyett darabosabban (villával összetörve pl) adni a kajákat. Azzal...

A pürés etetésről, hogyan kell átállni darabos ételekre?

Most ott tartunk, hogy már kis picike falatokat kap. De tényleg picikét. Azokat egész jól elnyammogja nagyon ritkán öklendezik. 1 éves egyébként. Nem tudom, hogyan tovább. Mikor adhatom a kezébe a nagyobb darabokat, hogy megtanuljon egyedül harapni? Már próbáltam, de...

Van 9 hónapos kisfiam és egyszerűen nem nyúl a tányérba a kajaert csak játszik vele,de ha pufit adok neki vagy kenyeret azt majszolja de nem eszi meg...

sajnos miota kisfiam van vele kapcsolatban senki nem segit pedig van mamája meg mindenki szomorú de sajnos borzalom.( meg tanacsot se kapok)

Mit tegyek, hogy megegye a szilárd, darabos ételt?

13 hónapos kislányom nem nagyon akar darabosat enni. Valamikor megeszi de akkor is csak pár falatot valamikor megrágja és kiköpi

Miért nem szereti a darabos ételeket?

11 hónapos a kislányom és nem akar darabos ételeket enni. Vagyis szépen összerágja de nem akarja lenyelni hanem kiköpi. A pufit viszont nagyon szereti és azt le is nyeli. Hogyan szokassam a darabos ételekhez?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!