10 hetes terhes vagyok jelenleg. Több mint 2 éve ugyanazon a munkahelyen dolgozom, határozott szerződéssel,helyettesítek. Most egy hónapra hosszabbítottak,ha tovább nem fognak jár e a csed,gyed? Vagy véd e a terhesség a felmondástól?

CSED
"Csecsemőgondozási díjra jogosult az a nő, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke
a biztosítás tartama alatt vagy
a biztosítás megszűnését, a szünetelést kezdetét követő negyvenkét napon belül születik, vagy
a biztosítás megszűnését, a szünetelés kezdetét követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül születik."
GYED
"Gyermekgondozási díjra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő:
biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
csecsemőgondozási díjra jogosult szülő, akinek a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultság időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett, és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt."
-MÁK oldaláról másoltam.
Ezek alapján szerintem nem jár sajnos, mert nincs benne a születés a 42 napban, ezért nem jár a csed, a gyed pedig akkor jár, ha a cses-re is jogosult vagy. Legalább is én így értelmezem.

Egyetértek a 9-es válaszolóval.
A 4-es válaszban benne vannak a feltételek. Hogy mikor jár ellátás munkaviszony fennállása nélkül is.
A 4-es válaszoló valószínűleg azzal nincs tisztában, hogy az álláskeresési járadék folyósításának időszaka is biztosítottságot keletkeztet, tehát biztosítási viszonynak számít. Ezzel tudsz csak "játszani". Olyan időpontban kérvényezed az ellátást, hogy még alatta szülj meg, vagy a járadékra jogosultság lejártát követő 42. napig megszülj. Akkor nem csak GYES-re leszel jogosult.
Ahhoz, hogy ez valóban úgy történjen, szerencse is kell...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!