Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » 10 hetes terhes vagyok jelenle...

10 hetes terhes vagyok jelenleg. Több mint 2 éve ugyanazon a munkahelyen dolgozom, határozott szerződéssel,helyettesítek. Most egy hónapra hosszabbítottak,ha tovább nem fognak jár e a csed,gyed? Vagy véd e a terhesség a felmondástól?

Figyelt kérdés

jan. 13. 18:30
1 2
 1/11 Bogica0616 ***** válasza:
100%
Nem véd mért határozott idejű a szerződesed. Ha nem lesz szüléskor munkaviszonyod nem fog járni csak a gyes.
jan. 13. 18:45
 2/11 A kérdező kommentje:
Beleszámít esetleg a 3 hónap munkanélküli? Ha addig meghosszabbitgatnak pl áprilisig?
jan. 13. 18:49
 3/11 Bogica0616 ***** válasza:
94%
Igen munkanélküliről el mehetsz csedre. De azt is teheted, hogy csak a vége felé mész el munkanelkulire, ha meg sem hosszabbítani addig. De arra figyelj, hogy az csak 3 hónap.
jan. 13. 19:01
 4/11 anonim ***** válasza:
0%

CSED

"Csecsemőgondozási díjra jogosult az a nő, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke

a biztosítás tartama alatt vagy

a biztosítás megszűnését, a szünetelést kezdetét követő negyvenkét napon belül születik, vagy

a biztosítás megszűnését, a szünetelés kezdetét követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül születik."

GYED

"Gyermekgondozási díjra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő:

biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

csecsemőgondozási díjra jogosult szülő, akinek a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultság időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett, és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt."

-MÁK oldaláról másoltam.

Ezek alapján szerintem nem jár sajnos, mert nincs benne a születés a 42 napban, ezért nem jár a csed, a gyed pedig akkor jár, ha a cses-re is jogosult vagy. Legalább is én így értelmezem.

jan. 13. 19:08
 5/11 anonim ***** válasza:
4. Milyen biztositásrol van szo?
jan. 13. 19:14
 6/11 anonim ***** válasza:
5# társadalom 😅
jan. 13. 19:42
 7/11 anonim ***** válasza:
TB, igen
jan. 13. 21:04
 8/11 anonim ***** válasza:
4! Biztosítás, azaz fizetik utána az adókat,járulékokat=van bejelentett munkája.
jan. 14. 14:15
 9/11 anonim ***** válasza:
Én a születés előtt mennék el munkanélkülire akkor jár a CSED 6 hónapig, utána az APA igényelje meg a GYED-et, mert munkanélküliről GYED-re menni az nagyon minimális összeg lesz ugyancsak, és ha az apának nagyobb a fizetése akkor úgy többet kaptok, majd amikor betöltötte a gyerkőc a 2. évet akkor te kéred a gyest. Ez a legjobb opció ha nincs munkád.
jan. 18. 22:31
 10/11 anonim ***** válasza:

Egyetértek a 9-es válaszolóval.

A 4-es válaszban benne vannak a feltételek. Hogy mikor jár ellátás munkaviszony fennállása nélkül is.

A 4-es válaszoló valószínűleg azzal nincs tisztában, hogy az álláskeresési járadék folyósításának időszaka is biztosítottságot keletkeztet, tehát biztosítási viszonynak számít. Ezzel tudsz csak "játszani". Olyan időpontban kérvényezed az ellátást, hogy még alatta szülj meg, vagy a járadékra jogosultság lejártát követő 42. napig megszülj. Akkor nem csak GYES-re leszel jogosult.

Ahhoz, hogy ez valóban úgy történjen, szerencse is kell...

jan. 19. 05:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!