Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Mikortól mehet az apa gyedre?

Mikortól mehet az apa gyedre?

Figyelt kérdés

Régebben úgy volt, hogy csak a gyerek 1 éves korától mehet apa gyedre. Most már nincs korlátozás, és a gyerek 1 éves kora előtt is elmehet az apa gyedre, munkavégzés mellett?

Egy korábbi kérdés ihletett, ahol ezt teszik a gyerek 7 hónapos korában:

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__gyas-g..

Köszönöm a válaszokat.

2014. máj. 6. 13:26
 1/3 anonim ***** válasza:

Ha nem dolgozik a gyed mellett, akkor a tgyás lejárta után mehet az apa gyedre, ha az anya nem igényli a gyedet vagy visszamondja.

Én írtam ki azt a kérdést. Ez az álláspontja hét megyei oep igazgatóságnak és egy tb szakértőnek is. Az én férjem nem dolgozik mellette. Ha dolgozna, akkor meg kell várni a gyerkőc 1 éves korát.

2014. máj. 6. 13:34
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Nem igaz, hogy csak 1 éves kor után mehet el.

Pontosan tudom és gyakorlatból mondom.

A férjemmel még gyermekvállalás előtt megegyeztünk abban, hogy ő is szeretne otthon maradni a kisfiunkkal pár hónapot(külföldi és számára normális, hogy az apa is maradhat, az ő kultúrájában ez nem "papucsság" :)

Nem volt még 1 éves a kisfiunk, amikor "átadtam" neki a gyed-et, én pedig visszajöttem dolgozni- neki pont úgy alakult egy nagy munkája, hogy tudott és szeretett volna szünetet tartani, engem pont megkerestek, hogy mikor mennék már- egy fél évig maradt vele otthon ő GYED ellátással, aztán dolgozott újra, de kötetlenebbül, így még a GYESt is kapta, mellett meg tudtuk oldani, illetve akkoriban az én munkám is rugalmasabb volt.

Ha külön-külön a szülőknek megvan a jogszabályban meghatározott jogosultsága (biztosított napok száma), akkor nincs akadálya annak, hogy a vérszerinti szülők egymás között cserélgessék az ellátást- sőt annyiszor, ahányszor csak jól esik a 2 év alatt vagy ameddig igénybe kívánják venni. (minden váltásnál az igénylő szülőt vizsgálják a másik jogosultságától függetlenül, hogy a biztosítása alapján megilleti-e őt az ellátás)

Mára még könnyebb lett a helyzet (és szerintem ezzel keverheted össze): miszerint a gyermek 1 éves korától GYED MELLETT is visszamehet az ellátást igénybevevő szülő dolgozni. (1-2 évvel ezelőtt a gyed folyósítás még kizárta ezt a lehetőséget, tehát nagyon egyszerűen vagy munka, vagy gyed volt az opció- gyes mellett már korábban is lehetett dolgozni).

Most tehát a pici 1 éves koráig van az, hogy gyed mellett nem lehet pluszban dolgozni (korábban ez 2. éves korig volt)- illetve jó esetben csak fél év ugye, mert az első 168 nap eleve TGYÁS-sal telik. Utána a mostani szabályozás szerint kaphatod akár a max gyedet is és a teljes munkabéredet is, ha meg tudod oldani a pici ellátását (pl. szellemi munkakörben kötetlen munkaidőben vagy ha távmunkázol stb.)

Szóval itt keveritek a dolgokat, remélem, tudtam segíteni.

2014. máj. 6. 13:48
 3/3 anonim ***** válasza:

Egyébként a törvény leírja egyértelműen:

1997. évi LXXXIII. törvény

a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

"42/A. §348 (1) Gyermekgondozási díjra jogosult

a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,"

Itt szülő szerepel, nem anya, tehát bármelyik fél igényelheti, ha a másik nem igényli.

"42/B. §356 (1) A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár."

Itt pedig szerepel a kezdő időpont.

"42/C. §360 Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

a) a jogosult a gyermek 1 éves kora előtt bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazását - ellenében munkát végez vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja;"

Ez pedig a gyed extrával életbe lépett kedvezmény, hogy 1 éves kor után lehet dolgozni gyed mellett.

Remélem tudtam segíteni.

Első válaszoló voltam.

2014. máj. 6. 13:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!