Mire számíthatok így? Kapok egyáltalán valamit?
Figyelt kérdés
Sziasztok! Röviden... Volt egy munkahelyem 7 éven keresztül, ebből 3 évet itthon voltam a kislányommal. Idén januárba visszamentem dolgozni, áprilisba felmondtam és új helyen kezdtem dolgozni. Itt még csak 1 hónapja vagyok és most derült ki hogy jön a kistesó. Ez a munka egy pici kis magánbolt és én csak alkalmazott vagyok. Gondolom innen nem mehetek táppénzre, GYED-re, GYES-re hiszen nemrég kezdtem. Ami igazából érdekel az az, hogy kapok valami pénzt? Pl. GYES. És ha igen akkor honnan? TB? Illetve most ha erről a munkahelyről eljövök akkor lesz TB-m vagy magamnak kell azt intézni?2014. máj. 8. 11:14
1/15 anonim válasza:
Ha hivatalosan be vagy jelentve, nincs 3 hó próbaidőd és írásban bejelented a terhességet védett vagy, ergo táppénzre és szülni is mehetsz, a tb is megmarad. Ha viszont meg van a próbaidő akkor vagy ne jelentsd be addig a terhességed, amíg nem jár le, vagy könnyen kirughat a munkáltató. Viszont ha határidős a szerződésed határidő után nem köteles meghosszabbítani csak mert te terhes vagy vagy épp megszültél. Ha az elmúlt egy évben meg van a min.365 nap munkaviszonyod ami a szülés pillanatában fent is áll, akkor kaphatsz gyedet. Ha nincs, akkor csak gyest.
2/15 A kérdező kommentje:
3 hó a próbaidőm, az július 10-én telik le. Szinte biztos vagyok benne hogy el fog küldeni, sajnos. De ha elküld és nem lesz munkaviszonyom sehol se akkor amíg terhes vagyok addig semmit se kapok sehonnan? És utána ha jól értem akkor a GYEST kapom? Ez nekem nagyon fontos, felelősségteljes szülő vagyok, imádom a lányomat is és egyiküknek se szeretnék rosszat.
2014. máj. 8. 11:22
3/15 anonim válasza:
mivel volt/van/lesz fél év munkaviszonyod kapsz pénzt, még ha el is küldenek...
4/15 A kérdező kommentje:
Köszi az eddigi válaszokat. Azért hogy biztosra tudjak mindent, hol tudok ezeknek utánakérdezni? Elég ha a TB-be megyek be vagy hova kell?
2014. máj. 8. 11:41
5/15 anonim válasza:
1. vagyok. Egyrészt nem félév munkaviszony kell, hanem egy év, másrészt pedig csak akkor vagy jogosult a gyedre ha fent áll a munkaviszonyod a szülést követően. Ha írásban bejelented orvosi igazolással a terhességet törvényileg védett vagy és nem küldhet el a munkáltató amíg él a szerződésed. Így kaphatod a gyedet. Viszont ha nincs munkaviszonyod semmit nem kapsz csak gyest illetve szülésig a TB-t is magadnak kell fizetned, vagy rászorultsági alapon kérheted, hogy az önkormányzat fizesse. Legegyszerűbb ha bemész az OEP-hez ott mindent elmondanak.
6/15 A kérdező kommentje:
Értem. És a GYES hogy lenne? Ugyan úgy 3 éves koráig lehetnék itthon csak épp nem TGYÁS/GYED hanem 3 évig GYES?
2014. máj. 8. 13:53
7/15 anonim válasza:
Igen és csak 25 ezer Ft.
Mondjuk őszintén én nem is értem, ha gyereket terveztetek a biztos munkahelyet minek hagytad ott egy bizonytalan miatt.
8/15 A kérdező kommentje:
Mert reggel 3:30-kor keltem és este értem haza, heti 5 napba. Régóta próbáltuk a kistesót, de mivel nem jött, így léptem, gondolván hogy még úgyis várat magára. Mindenki megsínylette hogy én szinte semmit se vagyok itthon, főleg a kislányom. Az Ő érdekeit néztem. Ettől nem vagyok se felelőtlen, se meggondolatlan (szerintem)
2014. máj. 8. 14:08
9/15 anonim válasza:
Hasonló témában beszélgettem a héten az OEPes nénivel - ő azt javasolta, hogy, ha kitesznek a munkahelyemről(nem vagyok még terhes, csak tervebe véve), úgy időzítsem az álláskeresési járadékra járó jelentkezést (talán így hívják) a munkaügynél, hogy a szülés annak az idejére essen. Mert akkor jár GYED meg TGYÁS is. Mondom, nem én találtam ki, hanem az ügyfélszolgálatisok odabent.
10/15 A kérdező kommentje:
Utolsó! Köszönöm szépen, csak nem értek hozzá így nem tudom miről írsz. Le tudnád nekem részletesen írni hogy mit is jelent ez az "úgy időzítsem" dolog. Akár üzenetben is. Hálás lennék
2014. máj. 8. 20:26
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!