Hanyadikos kortól használnak a gyereket tollat, rotringot?

válasza:

válasza:Hogy máshol hogy van, nem tudom. Lányom negyediket végzett most, náluk: negyedikben kezdtek tollal írni, harmadiktól lehetett radírt használni, rotring még nem kellett.
Úgy sejtem, hogy ötödiktől már a lőtéri kutyát se fogja érdekelni, hogy mivel írnak, kivéve dolgozatok.

válasza:

válasza:Én a 90-es évek végén jártam alsóba, de szerintem nem sokat változott a policy (technika órán még mindig ugyanazokat a projekteket csinálják - a régi termembe szoktunk szavazni menni, évek óta ugyanaz a dekor csak kétévente más gárda hajtogatja meg ragasztgatja).
Radírozni mindig is lehetett. Tollat harmadiktól használtunk, de csakis a magyar lecke megírására, otthon/napköziben, kizárólag kék tintás golyóstollat, ha ceruzával volt a házi (kivéve munkafüzetes), az olyan volt, mintha nem lett volna. Ötödiktől lehetett tollal írni órán, sőt több tanár megkövetelte, hogy a dolgozatot tollal írjuk.
A rotringra nem volt szabály, én második második félévében kaptam egyet apukámtól, külön engedélyt kellett kérni az osztályfőnöktől. Nekem azért kellett, mert nagyon rányomtam a papírra a ceruzát, ami miatt lassan írtam és folyton le voltam maradva a tábláról másolással, pláne, ha fogalmazást írtunk. Előbb minden mást kipróbáltunk, puhább ceruzát, több gyakrolást, de csak a 0.5 rotring segített, mert az bizony eltörött, ha nagyon rányomtam. Annyi kitétel volt, hogy ha órán fogyna ki, nem tölthetem rögtön után, elő kell venni a rendes ceruzát és majd szünetben.
Akkoriban az a ceruza volt divatos, amiben 10 kicsi hegy volt egy ilyen műanyag bizbaszon és ha tompa lett,akkor a kivetted, beledugtad a hátuljába és az felnyomta a következő hegyes belet. A rotring olyan negyedikes-ötödikes korunktól terjedt el.

válasza:Hetedikes lesz a lányom.
Radírt, ceruzát elsőtől használhattak. Rotringnak nem örültek, mert könnyen eltört a hegye, de senki nem is használt negyedik-ötödikig tudtommal.
Felsőben senkit nem érdekelt, mivel írnak, kivéve a dolgozatokat, azokat kék vagy fekete tollal kellett.

válasza:Nálunk már elsőben is lehetett radírozni, de mikor írni tanultunk, limitálva volt, hányszor javíthatunk. A napközis tanárnak meg szólni kellett és akkor jött radírozni.
Rotringom is volt már alsóban, mert emlékszem egyszer beleállt a hegye a tenyerembe. A toll használata felsőben jött be.

válasza:Nálunk másodiktól volt toll, jobbkezeseknek lehetőleg töltőtoll, balkezesek gondolom írhattak golyóssal (elvileg bal kézzel a töltőtoll kevésbé használható, de javítson ki ha van itt balkezes). Egyéni elbírálással ment, a tanító beírta a füzetébe annak, akiről úgy gondolta hogy már érett hozzá, pl. nem kell sokat javítania.
Radír elsőben nem lehetett, csak másodiktól, mert attól tartott a tanító, hogy a nem tökéletes betűket javítgatnánk folyton és az vinné el az időt.
Rotring szabályzatra nem emlékszem. 7-8. körül már biztos használtam, de nem tudom mikortól.

válasza:Érdekes, hogy sokan írjatok itt, hogy elsőben tiltva volt a radír. Én ilyen kategorikus tiltásra nem emlékszem, de mi még olyan tempóban tanultunk, hogy idő sem lett volna rá, ha be akartuk fejezni a feladatot a megadott idő alatt.
A tőltőtollhoz: lassabban szárad a tinta a papíron, bal kézzel könnyen elmaszálódik. De biztos meg lehet oldani, mert itt Ausztriában már elsőben azzal tanulnak írni és itt is vannak balkezes gyerekek is. Szoktam látni papírboltban balkezes töltőtollat, de nem tudom, mi a különbség.

válasza:1!
Harmadikos volt most a lányom,és CSAK ceruzával írtak egész évben!

válasza:9es vagyok
Radírozni viszont elsőtől lehetett.
Kapcsolódó kérdések:
Tavaly volt 9.es az enyém. Szakmát tanul. Csodálkozva láttam elég mindenre 1füzet, 2db kék toll. Ehez képest főleg alsóba komoly tíz esetleg száz ezrek elmentek. Idén semmit nem vettünk füzet maradt 1évre elég toll is, tesire meg választ a szekrényéből polót, rövid nadrágot.
Multi vagy hagyományos papírbolt? Aki már túl van rajta, mennyibe került? Hanyadikos a gyerek? (általános iskola)
Hány éves volt? Gondolok itt az összes iskolai szünetre.
Ottalvós vagy napközis tábor? Kinek mikor ment egy hetes ottalvós táborba a gyermeke, hányadikos korában?
szép egyenes háta közepéig ér frufru nélkül
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!