Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák

A kérdés

Elvárod a jó jegyeket kisiskolás gyerekedtől?

Harmadikos a fiam. Okos gyerek, de nagyon lusta, mindig noszogatni kell, ha rajta múlna, házi feladatot sem csinálna.

Megmondtam neki, hogy kötelező a jó bizonyítvány, mert okos és nem fogom hagyni, hogy elkallódjon. Ezt elmondta a tanárnak, aki szerint én stresszelem a gyerekem és ezzel rosszat teszek, nem mindegy, milyen jegyet kap?

Erre úgy kiakadtam, ez kb. olyan, hogy nem kell biztatni a gyereket a jó tanulásra, lesz amilyen lesz. Nem fenyegetem, nem szidom le a hármasért sem, csak nem értem, mióta hiba az, ha egy szülő hajtja a gyerekét a jobb jegyért, mert tudja, hogy képes rá? Miért kéne mindent egy kisgyerekre ráhagyni? Persze a tanárnő gyerekei kitűnő tanulók, hiperszuper gyerekek, elsőre felveszik a gimibe, minden versenyt megnyernek... Szóval akkor mégsem mindegy neki sem, hogy tanulnak, nyilván ő is terelgette a gyerekeit a helyes útra.

Olyan érzésem volt ez után a beszélgetés után, hogy nem kell ennyi jó tanuló gyerek, felesleges.  jún. 6. 12:44  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3
A tanárnak tök igaza van. Az a lényeg, hogy megtanulja amit kell. A jegy tök lényegtelen. Nálunk alsóban nincs is osztályzás.

A válasz 31%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 57%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/22Időpont jún. 6. 12:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ez nehéz kérdés, mert szerintem sem helyes szó nélkül elnézni, hogy egy gyerek egyrészt nem azt hozza, amire képes lenne, másrészt hogy neki sincs meg az az öröme, sikerélménye, ami szintén megilletné.


Viszont elvileg ideálisabb lenne, ha saját magától várná el, hogy a képességeihez illő eredményeket érjen el, és ezért megteszi azt, ami rajta múlik.


Nálunk nem a jó bizonyítvány a kötelező, hanem a teljesen tiszta, nyugodt lelkiismeret. Tegyen meg annyit, amennyi tőle telik, és fogadja el azt, hogy ez adott esetben mire elég. Simán elfogadom azt is, ha arra készül jobban, ami érdekli és arra kevésbé, ami nem, akkor is, ha képes lenne jobban csinálni. De nulla készülés semmiből sem elfogadható, és az sem, hogy egyetlen olyan terület se legyen, amibe belead apait-anyait.


Meg kell értetni vele, hogy elsősorban a saját öröméért és sikerélményéért tegyen erőfeszítést. 9-10 évesen ezt már szerintem meg lehet érteni.A válasz 91%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/22Időpont jún. 6. 12:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Én meg pont azt tapasztalom, hogy a gyerekeket bekategorizálják, van a jeles, akit tolnak, van a jó meg a közepes és a butácskák, akik vészeljék át az évet. Ha nem számít a jegy már harmadikban, akkor kiket vesznek fel pl. hat osztályos gimnáziumokba? Nem azokat, akik kitűnnek a jó érdemjegyeikkel? Mikor terelgesd a jó képességű gyerekedet, ha nem most? Majd 12 évesen, amikor lázad és semmi nem érdekli?

# 3/22Időpont jún. 6. 12:53 Privát üzenet

Nekem csak elsös és másodikas a gyerekeim, de én akkor segítek nekik amikor kérik. Nálunk mondjuk eddig soha nem kérdés, hogy megcsinálja-e a házit, azt kell és pont.


A nagy mindig maga kéri, hogy most gyakoroljunk egy dolgozatra.

A kicsinek is felfogom ajánlani. A mostani teszteket is átnézzük, de ha ö nem akar majd gyakorolni, akkor nem fogom nyomni neki. Az ö döntése, hogy akarja-e.


A naggyal minden dolgozatra tanulunk, és a teszt napján úgy enegedem el, hogy nekem mindegy, hogy milyen lesz, ha 3-as lesz én annak is örülni fogok, mert tudom, hogy sokat gyakorltunk. Nem várom el a jó jegyeket, mert tudom mennyit tesz megérte a gyerek, és ha ezek után sem megy akkor nem az ö hibája.A válasz 89%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/22Időpont jún. 6. 12:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Én nem azt mondtam, hoyg ne terelgessük őket, csak azt, hoyg ennyi idősen már belső igénnyé kell válnia ennek, mert akár tetszik, akár nem, ha csak a szülőnek fontos a jó eredmény, akkor vagy kipréseli magából a gyerek szülői nyomásra, vagy nem, de még az első esetben sem lesz benne sok köszönet, a második eset meg állandó konfliktusok forrása.


Ha a gyerek maga akar képességeinek megfelelő eredményeket hozni, az sokkal célravezetőbb.


Persze vannak a jó képességű, de lusta gyerekek. Ha ennek nem zűrös családi háttér, depresszió vagy haosnló az oka, akkor szembe kell nézni azzal, hogy az ilyen típusú gyerek mindig lusta lesz. Ki lehet préselni belőle a jó bizonyítványt, amíg kicsi, személyiségtől függően középiskolában is, be is fognak kerülni a kiváalsztott egyetemre, ahol viszont már a szülőnek nem sok ráhatásuk lesz a lustaságukra. Ők azok, akik inkább dolgoznak suli mellett/helyett,de az órákra nem járnak be, bukdácsolnak az egyetemen, és jó, ha 10 év alatt szerzik meg a diplomát.


És nagy valószínűséggel nem a diplomájukkal fognak elhelyezkedni sem. Egyébként meg telejsen talpraesettek és tehetségesek lehetnek, és azt kell elfogadni, hoyg adott esetben tényleg felesleges időpocsékolás számukra az egyetemen tengődés, mert megtalálják anélkül is, ami érdekli őket, ha a szülő hagyja.


Akik tényleg elkallódnak, ott nem az szokott lenni a családi háttér, hogy mindegy, mi leszel kisfiam, csak abban legyél a legjobb, és legyél boldog, hanem vagy a teljes elutasítása a gyerek személyiségének és érdeklődésének, preferenciáinak (mér te is eldöntötted, hogy hatosztályos gimibe kell járnia, mi van, ha ő szakgimibe szeretne menni?), vagy a teljes közömbösség a szülők részéről.


Ha nem engeded valamilyen módon kifejeződni azt, hogy mi az, ami fontos zsámára és mi az, ami nem, akkor ő honnan fogja felismerni magában ezeket? Honann fogja tudni eldönteni, hogy melyik pályát válassza?A válasz 79%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/22Időpont jún. 6. 13:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Sokszor hallani: "jó fejű gyerek, csak lusta". Na ilyen nincs. Csak lusta gyerek van. Minél tovább szarik bele az egészbe, annál nehezebb lesz később megszoknia a kemény munkát. Nincs olyan, hogy a gyerek mágikus módon elkezd jól tanulni, amikor szükség van a jó jegyekre. Ha nincs szorgalom, nincs előrejutás sem. A szar jegyek nem lesznek jobbak sosem maguktól, akit pedig végig békén hagytak az iskolában, az inkább belekényelmesedik ebbe és hozza a kötelezőt. Aztán jó lesz neki a gyenge gimi is, nem kell egyetem csak valami könnyű főiskola, belépőszintű állás... Így lehet ambíciómentes gyereket nevelni.

Nem kell színötösnek lenni, de ha meg sem próbálja, semmi nem lesz belőle. Én is a határozott terelgetés híve vagyok mert nem a haverja vagy, hanem a felelős szülő aki nem akarja, hogy a gyereke 25 évesen is otthon éljen még.A válasz 19%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/22Időpont jún. 6. 13:08 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Én is pont azt érzem, hogy kötelességem a jó tanulást elvárni, hoszen a jövője áll vagy bukik ezen. Nem döntöttem el semmit még, csak tudom, milyen kemény világ vár rá, ha nem bolti eladó szeretne lenni. Ahhoz nem lesz elég a "tanulgatok, amikor kedvem van" hozzáállás. Az ő élete lesz könnyebb, ha nem felnőtt fejjel, munka mellett kell majd szakmát szereznie.

# 7/22Időpont jún. 6. 13:14 Privát üzenet

Tegnap egy jó hosszúra sikerült eszmecsere volt itt a gyerekek felpofozásáról, a fenékreütésről, stb. A többség maximálisan elítélte ezt a szülői magatartást.


Én azt gondolom, hogy a kötelező a jó bizonytavány, vagy pláne akitűnő bizonyítvány, nem sokkal kevésbé tiszteletlen hozzáállás a gyerekneveléshez. A szülő felelősségre szerintem az, hogy abban támogassa agyereket, hogy felsimerje, hogy ő mitől boldog, és abban, hoyg ezt a boldogságot elérje azon az úton, amit váalsztott.


Ha egy gyereket boldoggá tezs a jó bizonyítvány, akkor a szülő köztleessége tanulni vele, segíteni, különórákra járatni. Ha viszont nem ez az út fogja őt boldoggá tenni, akkor egy életre meg lehet rontani a szülő-gyerek kapcsolatot a kitűnő bizonyítvány, az elit középiksola és elit egyetem hajtásával. Ezekben az esetelkben valójában nem a gyerek a fontos, hhanem a szülő által a gyerek számára elképzelt és ideálisnak tarzott jövő megvalósítása, akár tetszik a gyereknek, akár nem, és "majd még hálás leszel érte, édes fiam". A valóság az, hogy van, aki hálás lesz érte, van, aki gyűlölni fogja a szüleit.A válasz 84%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/22Időpont jún. 6. 13:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Tanìtò vagyok, ès èn is igy làtom. Pròbàlom, hogy a feladatok olyanok legyenek az iskolàban amihez van kedvük a gyerekeknek, ami èrdekes, ami közel àll hozzàjuk. Ugyanakkor tudniuk kell, hogy van ès lesz is olyan feladat, amihez lehet hogy nincsen kedvük, attòl azonban meg kell oldani, nem szàmìt, hogy nincsen kedvük es ez a tanulàssal is igy van. A sajat gyerekeimet a suliban nem tanitom, de itthon en sem turok kifogast a hf hianyra. Ilyen az èlet, vannak elvàràsok. Ez nem terrort jelent, de felelőssègre ès kötelessègtudatra nevelèst igen

A válasz 61%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/22Időpont jún. 6. 13:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Én is megkaptam már az ofőtől, hogy maximalista anyuka vagyok, pedig nem. Ami nem megy, nem erőltetem, de hogy valami csak azért nem sikerül, mert lusta gyakorolni, vagy nem figyel oda, azért dühös vagyok.


Pl arról már lemondtam teljesen, hogy szépen fog írni vagy képes lesz a pálcikaemberkén kívül mást is rajzolni a gyerek, de pl a hibátlan másolást és a jó helyesírást igenis elvárom.


Másodikos, csúszott be figyelmetlenségből 3-as is, és lustaságból 1-es is. Utána nem volt kegyelem, minden nap gyakorolni kellett. Ha napi gyakorlás mellett sem menne jobban, akkor tudnám, hogy ennyire képes, de 2 hét múlva ugyanabból 5-öst szerzett...A válasz 54%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/22Időpont jún. 6. 13:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Kisiskolás gyerekeitek hétköznap suli után járnak át egymáshoz?
Kisiskolás gyereked hánytól hányig van bent az iskolában év közben? Ki viszi/hozza?
Melyik mese vagy verseskönyvben lehetett a 80as években egy parasztember, aki mellett kolbászok -vagy hurkák- voltak?
Kisiskolás korban mennyire jellemző a verekedés az osztályban?
Kisiskolás gyermek kezének óraközbeni "lefoglalására" milyen eszköz ideális?
Kisiskolás gyereked szavaló versenyen melyik verset mondta, vagy mit ajánlanátok elsősnek, ami 3 percbe belefér?

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések az Iskolák rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!