Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Ha lenne kamasz fiad vagy...

Ha lenne kamasz fiad vagy lányod mit tennél?

Figyelt kérdés

Rossz körülmények között alkoholizmus miatt elhanyagolt gyerek lenne 14-18 éves kora között. Jó tanuló, de sajnos internet függőségbe játék függőségbe menekül az otthoni veszekedések miatt. Születik egy öccse akire haragszik ha sír néha bántja is. Sajnos az kisbaba az első pár hónapban kórházban van betegség miatt és magára maradt. Ahogy cseperedik a kicsi úgy van jó és rossz napja a kamasz miatt sokszor csúnyán beszél vele máskor megpofozza, lökdösi, máskor vígan fociznak kergetőznek. A szüleinek nincs rájuk ideje és alakulnak egymás mellett. A kamasz felnő és elkerül otthonról kollégiumba és egyre kevesebbet bántja a kisebbet mert már tudja, hogy nem helyes. A kicsi sajnos nehéz eset marad, sokat "rosszalkodik" az ő sajat még kisebb testvérét bántja.

Mennyire érezzen bűntudatot a már felnőtt nagyobb testvér? Mekkora felelőssége van a középső gyermek életének sikertelenségében?

júl. 13. 21:42
 1/8 anonim ***** válasza:
89%
Semennyire. Ő is gyerek volt még.
júl. 13. 22:37
 2/8 anonim ***** válasza:
73%
Semennyire. De nem logikus a kérdés. A kérdés alapján a szülő mit tenne? Mármint hogy utáljam-e a nagyobb gyerekem? Inkább magamat, mivel miattam volt.
júl. 14. 00:47
 3/8 anonim ***** válasza:
38%

Te is áldozat voltál. Egy frusztrált kamasz. Kistesód jelenlegi viselkedését nem te okoztad, hanem a körülmények, amiket a szüleid teremtettek.

Ha felnőttként még mindig ezen rágódsz, akkor menj terápiára, és ha lehet, beszéld meg őszintén a testvéreddel. De ne vedd a vállára az egész családi trauma terhét.

júl. 14. 04:36
 4/8 anonim ***** válasza:
0%

"Mennyire érezzen bűntudatot a már felnőtt nagyobb testvér?"

A kicsi bántalmazása miatt nagyon. Mindegy, neki milyen élete volt -momdjuk a történet szerint senki nem bantotta- nem máson kell levernie. Ehhez semmi köze a szülőknek, nem ők a hibásak azért, hogy a 14-18 éves vér egy kisgyereket.

A középső gyerek enm értem honnan jött, a mese 2 gyerekről szól, így nem értem mi a pontos kerdes, de alapvetően mindenki a saját életéért és saját sikereiért felelős,

júl. 14. 06:09
 5/8 anonim ***** válasza:
47%
#4! Miért nem olvasod el a kérdést, mielőtt válaszolsz? Vagy ennyire nem megy? Az egykori kisebb gyerek mostmár középső gyerek, mivel azóta született egy újabb testvér. Akit a középső ugyanúgy bánt, ahogy a nagy bántotta őt.
júl. 14. 08:22
 6/8 anonim válasza:
Fiútestvérek gyerekkorban veszekedtek verekedtek? Ez normális. Ezeken ne rágódjon, engedje el. Ha 3 fiú van, akkor mindenki osztja a másikat, az életkor= ranglétra szerint. Emiatt nem kell bűntidatot érezni. Az a helyzet, aközépső gyerek nem szokott jól járni, mert a anygot azért szeretik nagyon hiszen mindenben ő fejlődik elsőnek, őrá fel lehet nézni, az ő állomásai " események", a legkisebbet meg azért óvják védik, mert kicsit. A középső gyerek így valahogy árnyékban marad. Ezt hívják középső gyerek szindrómának, a férjem lányáéknál is láttam ezt. Tehát ő mellőzöttebbenk érezheti magát-míg a nagynak, felnőttkorára, emiatt lelkiismeretfirdalása lehet. Tehát ő most a normális verekedések miatti lelkiismerefurdalásrakérdezett rá, de tudat alatt lehet hogy arra-miért szerettek engem jobban, és őt kevésbé.És ebben benne van az anya lelkiismeretfurdalása itt. Mert semmits em ír arról, milyen a kapcsolat az édesanyjával. Szeresd az összed testvéredet, a gyerekkor soha nem tökéletes, de ti mindig ott lesztek egymásnak. És igen, most a középső testvéred játssza el a kicsinek a vezérhangyát, hiszen tőled ezt látta-de ha nem tőled látta volna, akkor is így tenne. Ésne feledd, 60% bvan az vagy felnőttkorodban, amit Te akarsz,a kivé te teszed magad- a szülők hibáit kamaszkorban nem bocsátjuk meg, de könnyebb lesza felnőttkorod, át fogod keretezni a gyerekkorodat, ha édesapád jó tulajdonságaiból rádöbbensz, hogy te is örököltél-mert egy fiúnak ezt kell elrendeznie magában, az apjához való viszonyulását. Ez az elengedés megbocsáétás nem most a 20 as éveidben történik meg, hanem majd ha valójában érzelmileg önálló felnőtté válsz. Mert nyilván apádra haragszol-ez nincs leírva, de ha hiszed ha nem , nem ő a felelős a Te felnőtt élete3dért, hanem Te magad. És tudom izmosodik benned már a felelősségtödat, pont ebből a lelkiismeretfirdalásból gondolom, amit a gyerekkori viselkedésedből érzel. Én csak ennyit tudok üzenni, válj felnőtté, mert sokan nem nőnek fel fejben, ez a mai kor általános problémája. És ne feledd: 60%...
júl. 14. 09:33
 7/8 anonim ***** válasza:

Szégyellném magam, hogy alkoholista voltam, vagy alkesznek szültem egynél több gyereket, ahelyett, hogy otthagytam volna.

A gyerek ne elése a szülők dolga. Az örökölt temperamentum ugyan egy adottság, de a kérdésben erről szó sincs.

A gyerek ( fellnőttként sem) felel azért, amit a szülők nemtörődömsége miatt valaha rosszul csinált. A jelenlegi felnőtt viselkedésedért vagy felelős, az egykori elhanyagolt gyerekkori önmagad hülyeségeiért nem.

júl. 15. 19:27
 8/8 A kérdező kommentje:
Mit tennétek, ha látnátok rajta, hogy nem bánik jól magával, szótlan, de már bőven 20 év feletti?
júl. 22. 11:30

További kérdések:

A gyerekeket lehet úgy nevelni, hogy kamaszkorban ne keveredjen rossz társaságba?

Még nagyon kicsi, de félek mi lesz. Egy csomó olyat hallok, hogy valaki tisztességben és szeretetben felnevelte a gyermekét, de kamaszkorában "elbutul" a baráti társasága miatt.

Beleképzeli magát a történetekbe?

Húgomnál vettem észre, hogy könyvek vagy filmek esetén E/1-ben vagy T/1-ben meséli el a sztorit, hogy mi történt velem/velünk. Ez mennyire elterjedt manapság?

Mit tennél szülőként, ha 17 éves lányod szinte fehérneműben menne el otthonról?

Természetesen próbáljuk ész érvekkel meggyőzni, de hasztalan, csak azt érjük el, felkapja a vizet. Tudom, zárjuk be, ne engedjük el... Ez jó szöveg, ám nem életszerű.

Honnan lehet tudni, hogy egy kamasz, csak simán kamasz, vagy pedig valamilyen komoly gondok vannak?

Kamaszként mindenki mutat bizonyos határokon belül mentális betegségekre utaló jelet, de hol van az a bizonyos határ?

Kamaszoknál inkább előny vagy hátrány ha testileg már korán nagyobb fejlettek lesznek?

Más ez a lányoknál mint a fiúknál? Mik az előnyei és a hátrányai?

Mit lehet kezdeni azzal a 14 éves sráccal, aki megszállottja lett a "smellmaxxing"-nek?

Eddig azt sem tudtam hogy ilyen létezik, na de hogy ennyi idős gyerekeknek és főleg hogy fiúknak célozzák ezt a baromságot, az már nagyon durva. Jelenség van, megoldás nincs. Eddig a "2 hét alatt lerohad a lábadról" cipő gyűjtés volt a menő, most meg már a parfüm...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!