Szülinapi bulit, hogy mondjak le?
Óvodás gyerekemet meghívták szülinapi buliba hetekkel ezelőtt holnapra. Ma délután megvettem az ajándékot, aztán hatalmas hisztit csapott, hogy ő akarja az ajándekot. Mondtuk neki az apjával, hogy azt holnap fogja oda adni a kis barátjának, akitől 2 hét múlva majd biztos kap valami szépet, mert mi is meghívtuk. Így is kérte az ajándékot. Mondta az apja, hogy oké legyen az övé, de a hiszti miatt nem veszünk új ajándekot, de nem is megyünk a buliba, sőt le is fújjuk a lányom buliját, ha ilyen irigy, de még tőlünk se fog semmit kapni, de övé lehet a játék (fiús játék), így is kérte a lányom a fiús játékot.
Mit mondjak, hogy holnap nem megyünk?
Hogy fújjam le a lányom buliját?

"Az apja tartja a fogadalmát, neki nem lesz, se buli, se torta, se ajándék"
Apuka komplett idióta.

“ Igen, a kérdező ezt most nem kezelte jól, de ki az anyám vagy te, hogy azt hiszed, eldöntheted, ki nevelhet gyereket?”
Nem mondtam hogy eldöntöm, de véleményem lehet. (Mindjárt jön a s.gglyukas repost 🫣)
Itt nem egy valami lett rosszul kezelve, hanem minden. Ott kezdődik, hogy az 5 éves gyerekem meg se engedné magának, hogy talál egy becsomagolt ajándékot a lakásban és szó nélkül kibontsa. Ha meg nem megtalálja, hanem meg lett neki mutatva, akkor pláne nem értem hogy jutott el addig, hogy ki is bontotta. Illetve ha hiszti után bontotta ki az is gáz.
Akinél egy ilyen nevelési hibát hibára halmozó story van, ott van több is.
Egyébként apuka reakciója az elfogadhatatlan - már a kezdetektől. Enged a hisztinek, aztán büntet olyannal ami egyáltalán nincs pariban a tettel, illetve köze sincs hozzá. Ezzel se nem nevel, se nem éri el a célját (hogy pl legközelebb ne legyen ilyen reakció a lánya részéről)
És nem értek egyet azzal az elvvel, hogy mindenkinek a magánügye hogy hogy neveli, vagy ne adj isten, hogy cseszi el a gyerekét, mert ezek a gyerekek fenőve a társadalmat alkotják, alakítják majd.
“ha te vagy az a 4 pipás”
Olyan sűrűn nem szoktam kommentelgetni. De ha 4 pipája van mindkettőnknek, akkor olyan hülyeségeket nem írhatunk.

Szinte mindent leírtak már előttem, de azzal még kiegészíteném, hogy mekkora hülyeség olyasmit belengetni büntiként, ami betarthatatlan, vagy amivel saját magadat szívatod, pl. most, hogy neked kellemetlen lemondani a bulit, plusz nyilván a gyereket is sajnálod, mert biztos ti is érzitek, hogy ez túlzó büntetés.
(Amúgy ha apuka továbbra is köti az ebet a karóhoz, akkor főjön csak az ő feje, hogy hogy mondja le a bulit, hagyd rá... szerintem jobb belátásra tér gyorsan 🙃)

Szerinted egy ovis gyerek össze tudja kötni azt, hogy neki azért bem lesz bulija, mert két héttel korábban rendezett egy hiszti jelenetet?
Az első hiba az volt, hogy engedtetek a hisztinek. Meg lehet mutatni, el lehet mondani, hogy ezt Pistikének visszük holnap. Hisztizhet, kiakadhat, ez akkor is Pistike ajándéka, feltesz egy magasabb polcra és kész. Sírás meghallgatás, majd átbeszéljük pár mondatban a történteket, ha megnyugodott. Ha megint rázendít, akkor ugyanez második etapban. Ki kellett volna tartani emellett. De ha nagyon tetszik neki egyébként azt is meg lehet beszélni (nem a hiszti közepén), hogyha nagyon szeretné, ő is kaphat egy ilyet majd a szülinapjára, de ez most Pistikéjé, pont.
Irgalmatlan nagy ökörség azzal bűntetni, hogy nem mehet a buliba (már ezt sem tudja átlátni), azzal meg végképp, hogy neki sem lesz bulija hetek múlva.

26. És ez mért lenne jó?
A gyerek viselkedési teljesen normális, a korának megfelelő, nem követett el semmilyen hibát.
Ez egy olyan helyzet, amikor a vágyak késleltetését lehet tanítani.
Ez nem egy veleszületett készség, hanem megtanuljuk, és az ezzel járó frusztráció (sírás, hiszti) is normális.
Nincs mit büntetni, semmilyen büntetés nem kell, nemhogy ilyen állatság.
Ettől függetlenül a felbontott játékot eltenném, mert az nem az övé volt, de ezenkívül türelem és beszélgetés kell.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!