Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van itt olyan ,akinek a...

Van itt olyan ,akinek a gyermekének rossz volt a szemkontaktusa,de kiderült,hogy nem autizmus miatt?

Figyelt kérdés

Már régebben is tettem fel kérdéseket ezzel kapcsolatban amikor kisebb volt,most két és fél éves,de a szemkontaktust még mindig kerüli. Vannak napok,amikor azt gondolom,ő ilyen furi, de néha meg úgy érzem valami gond mégis van. Járunk fejlesztőhöz,ő azt mondja még korai bármit is mondani, igen, vannak gyerekek,akiknél ennyi idősen már meg lehet állapítani,de nála még biztosat mondani nem lehet. A szemkontaktuson kívül ha izgatott a kezével fura mozdulatot csinál, olyan mintha be lenne zsongva (neurológus szerint azért van, mert előbbre jár fejben a koránál), hamar túlterhelődik,elég rossz evő és borzasztó akaratos (vannak egetrengető hisztijei sajnos, amiből nehéz kizökkenteni)

Ezt leszámítva 2 éves kora előtt szobatiszta lett, másfél éves korától beszél, bár a ragozása most lett jó, nagyon választékosan beszél(néha aggasztóan választékosan), nagyon okos, minden mesét verset egyből megjegyez, tud társasozni, szuperül épít,mindennel is játszik, minden érdekli, gyerekekkel változó, van hogy nagyon nyitott,van hogy túlpörög tőlük és lökdösődik, járunk ilyen zenés foglalkozásra, szépen csinál mindent,bár ahol kezet kell fogni(körtáncok és páros táncok) nem a kedvence,de már az is megy. Ölelkezés,pusziszkodás nem a kedvence,de ha boldog, kimutatja,hogy szeret minket,meg mondja is. Igazából az lenne a kérdés volt e valaki hasonló cipőben, ha más oka volt,mi volt az ok, ha autista, mikor tudták biztosra megmondani.

Nem kattogok ezen már minden nap,de időről időre visszatérnek ezek a gondolatok és nem tudom elhessegetni. Koszonom a segito valaszokat

dec. 2. 23:42
 1/10 anonim ***** válasza:
75%

Mindennel egyuttveve amit irtal, lehet rajta van a spektrumon valoban. De hogy ez mennyiben okoz majd nektek nehezseget, egyaltalan az o eseteben lesz-e jelentosege, mert amugy biztosan magasan funkcional, hat majd kiderul.

Az is lehet, hogy pont annyira a hataran van, hogy diagnozist sose fog kapni, max egy picit furanak fogja elkonyvelni a kornyezete es vege.

dec. 3. 00:54
 2/10 anonim ***** válasza:
86%

Szemkontaktus nélkül is lehet sok mindent ugyanúgy csinálni. Anno portré rajzolás és a "nézz a szemembe, ha nem hazudsz" helyzetek miatt belekényszerültem... Mai napig utálom a szemkontaktust. Kevés embernél őszinte, ha megtörténik.

(AuDHD-s vagyok)

Kialakítottam egy olyan környezetet, társaságot, akiket nem zavar és tudnak a lényegre figyelni pl az, hogy milyen jó együtt az adott program vagy csak beszélgetés.

Ne eröltesd, ha pedig felveszi a kontaktot szemmel is az egyfajta nyitottság, bizalom elnyerése is lehet.

dec. 3. 05:26
 3/10 anonim ***** válasza:
41%
Ui.: hidd el, ez a legkisebb gond, amit egy neurodivergens megél. Vannak nehezebb és kimerítőbb dolgok.
dec. 3. 05:27
 4/10 anonim ***** válasza:
83%

Autista gyerdkem kifejezetten tartotta a szemkontaktust babaként, kisgyerekként, később "vesztette el".

Neurotipikus gyerekem meg nem tartotta kicsiként, nála szemészeti probléma igazolódott.

dec. 3. 05:38
 5/10 A kérdező kommentje:
Mindenkinek ment a pipa, koszonom, amikor jatszani akar vagy mesel valamit akkor amugy felveszi a szemontaktust,de rovid idore. Oszinten en mar egyaltalan nem eroltetem. 2es, megkerdezhetem,neked segit a diagnozis? Neha nem tudom, mivel csinalok jot neki, ha ennyire oldom es ki akarom deriteni miert mas, vagy hagynom kellene, hogy onmaga legyen es sodrodni az arral. Vegtere csak az szamit, hogy boldog legyen, es boldoguljon az eletben
dec. 3. 06:19
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
En hagynam egyelore. Kicsi meg. Nalunk 1,5 evesen egy A/4 oldalnyi autisztikus tunet volt felirva es eltunt 3,5 eves korara. Most lesz 6,neha porog a szobaban,de fene tudja,hogy ez most tünet, vagy elfaradt, vagy jatszik vagy nyugtatja magát vagy eretlen idegrendszer. Legyen boldog es egeszseges. Majd most jovore suliban lesz izgalmas hogy birja.
dec. 3. 08:04
 7/10 anonim ***** válasza:
66%
Nagyon sok gyerekről csak ovi vagy suli kezdéskor derül ki, hogy a kötöttebb környezetet már nem bírják. Babakorban meg tényleg annyi autisztikus tünet, rigolya, furcsaság lehet, amik aztán elmúlnak. Igazából "mindegy", hiszen ha az sem fogja kinőni vagy lehet gyógyítani, ha raknak rá egy címkét, míg ha ezen pörögsz, csak elrontod magadnak ezt a korszakot.
dec. 3. 08:18
 8/10 anonim ***** válasza:
58%

most két és fél éves,de a szemkontaktust még mindig kerüli

Én meg 48 vagyok, utálom a szemkontaktust, és nem, nem vagyok autista.

Nagyon kezdetek átesni a paci túlsó felére...

dec. 3. 10:10
 9/10 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó, nyilván sosem csak a szemkontaktus a probléma, de az a legfeltűnőbb. Azt gondolom,ha egy anya aggódni kezd,akkor sosem ,,csak,, a szemkontaktus miatt. Több kisebb dolog összeadódva igenis aggasztó tud lenni, rengeteget vagyunk gyerekek között és azért ez a szemkontaktus kerülés nem jellemző rájuk.
dec. 3. 10:42
 10/10 anonim ***** válasza:

Baromira nem a szemkontaktus volt a legaggasztóbb.

Ennyi "tünettel" szemészetre vinném. Sokkal gyakoribb, hogy rosszul lát, minthogy autista valaki.

Mondom ezt két gyerek, közülük egy auti anyjaként.

dec. 3. 18:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!