Mennyire általános, hogy gyerek mellett az anya nem tud rendesen dolgozni?

válasza:8 órás munkaviszonynak elméletben működnie kellene, mivel a bölcsőde/óvoda/iskola nyitvatartási ideje általában 7-17 óra között van.
Gyakorlatban persze másabb a helyzet, mert:
-senki nem akarja nyitásra vinni a gyerekét
-senki nem akarja utoljára elhozni a gyerekét
- a legtöbb gyerek jár valamilyen különórára/szakkörre vagy fejlesztésre, ami lehet napközben is (pl.:logopédia, gyógytorna, stb)
-nagyon sok gyerek nem ebédel az intézményben vagy ebéd után hazamegy, mert pl nem hajlandó aludni az oviban és hangoskodással zavarja a társait
- előfordulhat, hogy a gyerek napközben rosszul lesz és hívják a szülőt, hogy menjen érte a gyerekért
Ezen kívül a GYOD-ban részesülő szülők gyereke alapból max napi 5 órát tartózkodhat az intézményben, és a szülő max napi 4 órában dolgozhat (kivéve ha home ofdiceban dolgozik)
Ja és suliban egyre több az egyéni tanrendes (magántanuló) gyermek, akire otthon vigyázni kell.
Szóval sok eset van, amiért nem tud a szülő 8 órában dolgozni.

válasza:"Sőt, "nem is engednék" kisgyerekes anyáknak 8 órát. Persze, nem szó szerint, aki annyira akar, dolgozzon, de úgy oldanám meg, hogy ne érje meg."
Örülök hogy nem vagy hatalmi pozícióban.
Amit elképzeltél azzal konkrétan csak a nők kiszolgáltatottságát növelnéd. Nehogy keressen, nehogy kilépjen pl: a bántalmazó kapcsolatból, függjön csak apukától, mert egy gyereknek ám csak az anyjára van szüksége, mi?
Apukáknak miért "engednél" többet? Nekik nem kell látniuk a gyerekeiket? Csak az anya felelőssége?
Nagyon beteg gondolat.

válasza:Én egyetértek a 7-es pedagógus anyukával, mert ha a gyerek érdekét nézzük, akkor igenis fontos lenne neki az anya - pláne kisebb korban - és inkább be kellene érni kevesebb pénzzel, lemondani pl. a műkarmosról, a külföldi nyaralásról meg etc luxusról és helyette vállalni azt, hogy anya legyen és ne pedig csak egy pénzkereső droid, aki a rokonságra meg a bébisintérre tolta rá a terhét.
És ahol nincs apuci, anyós vagy egyebek, ő hogy oldja meg?
Azért elég kevés munkahely van, ami mellett hozni-vinni egyedül is lehet a gyerkőcöt, aki vetésforgóban beteg a többiekkel felváltva és szerintem a sok hiányzást egyetlen munkahely sem tolerálja - nem véletlen, hogy a kisgyerekeseket már eleve fel sem veszik illetve hátrányban vannak a munkaerőpiacon..
Viszont a 12-es hozzászólásban is van igazság, mert a nem dolgozó anya ki van szolgáltatva teljesen és függő helyzetben van.
Szóval szerintem egyetlen megoldás létezik: csak akkor vállalj gyereket, ha megteheted, hogy ne dolgozz és ne függj senkitől !
Minden más esetben totális szívás lesz!
Kivéve, ha vállalkozol, rugalmasan dolgozhatsz, magad oszthatod be a munkaidődet és bármikor ugrani tudsz a gyerekedért, ha az oviból, suliból kitelefonálnak neked, hogy érte kellene menni vagy hamarabb haza kellene vinni.
Ugyanis az egy dolog, hogy x-től y-ig tart a hivatalos nyitvatartás, csakhogy a gyakorlatban bizony rengetegszer előfordult már, hogy ilyen-olyan napok, programok etc miatt már délben haza lehetett vinni a gyereket és ezt úgy kellett érteni, hogy vidd is haza, mert ciki, ha csak a tied miatt kell ügyelet vagy ott a sok szünet, ilyen-olyan nap, amikor amúgy is zárva az ovi meg a suli, szóval azért nem úgy van az, hogy akkor fixen viheted és ott hagyhatod egész évben reggel 7-től este 7-ig. A legtöbb helyen meg már 16-16:30-ig haza is kell vinni a gyereket, na érjél oda!!
Mennyire általános, hogy gyerek mellett az anya nem tud rendesen dolgozni?
Pesten általánosabb, vidéken szerintem reménytelenebb.

válasza:

válasza:Nem beszélve arról, hogy egy dolgozó anya, aki a végletekig ki van facsarva (igen, tudjuk vannak szuperanyák, akik 3 pici mellett 2 állásban tolják és mellette a harmadik diplomájukat csinálják, ahogy minden ismerősük is miközben mindnyájan fittek, frissek és meg sem kottyan és fel vannak háborodva, hogy nem mindenki olyan, mint ők, de most itt nem róluk van szó), nos egy leamortizálódott anya és feleség nem túl jó kilátásokkal bír sem a párkapcsolata/házassága, sem a gyermekével való kapcsolata terén (sok a válás). Mert lehet, megveszi mindenkinek karira az ájfont, meg lesz évente tengerparti posztolós képsorozat a facén, miközben egész évben csak a pénzkereséssel foglalkoznak egymás helyett.
Igen, az ember pénzből él, de nem mind1, hogy milyen áron és ki fizeti azt meg...
Mert az ájfon nem kárpótolja az elmaradt közös időt meg a szeretetet, de később már pótcselekvéssé is válik és tárgyakban fogják keresni az értéket, ahogy azt a szüleiktől is látták.
Végül hová is vezet mindez, hová is fajul a társadalom?!
Nem véletlenül vagyunk fogyasztói társadalom...
A túlzott fogyasztás felemészti az Embert.

válasza:#12! Dehogy, teljesen félreérted. Úgy gondoltam, hogy kötelező legyen megadni a 8 órás munkabért kevesebb munkaórára. Természetesen a munkaadókat is támogatnám, hogy érdekeltek legyenek anyákat felvenni, ennek ellenére. Persze, ez azzal járna, hogy nem lenne adómentes a 2-3-3+ gyerekes anya, mert szerintem egy gyerek is van olyan értékes, mint, akinek van testvére.
"Nehogy keressen, nehogy kilépjen pl: a bántalmazó kapcsolatból, függjön csak apukától, mert egy gyereknek ám csak az anyjára van szüksége, mi?"
Hát, ha az az apuka bántalmazó, akkor igen, csak rá, bántalmazó apukára biztos nincs. Egyébként meg ha tetszik neked, ha nem, a teljes családok 90 százalékában még mindig az anya foglalkozik többet a gyerekkel. Szóval igen, az anya kapná. Mivel más esetben ez pont a diszfunkcionális családokban úgy nézne ki, hogy apuka ellébecolna 4 órát, anya nyolcat és továbbra is ő hozná -vinné a gyereket, plusz a háztartás is rá várna. Abban a 20-30 családban, ahol apuka neveli egyedül a gyereket, ez a kedvezmény természetesen az apát is megilletné.

válasza:16, én csak közgazdász vagyok, nem pedagógus, ezért pontosan látom, hogy álomvilágban élsz.
Nem létezik ilyen ösztönző, amit kitaláltál, mert egy munkáltatónak nem csak annyi a lényeg, hogy mennyit fizet a munkavállalónak, hanem az is, hogy mennyit dolgozik érte az illető.
Egy ilyesfajta szabályozás csak a női munkavállalók ismételt diszkriminációját segítené illetve az adókedvezmény miatt jelenleg is meglévő bérfeszültséget növelné.
Rugalmas munkarend, ho, mhyi ovi/bölcsi, ezek érnek valamit.

válasza:Szia! Igen, nekem is rugalmas munkaidő/home office mellett oldható csak meg a 8 órás munkaviszony.
És igen, egy durva hajtás az egész: munka, utána háztartás és gyerekek, kb másra nincs is idő hétköznap.
Elvileg megoldás lehetne a 6 óra, de az én melóm nem mérhető ennyire, és kb ugyanannyi munkát kellene meg csinálnom.

válasza:Hát akkor én és az ismerőseim ufók vagyunk...
Nekem 2 kisgyerek van. Ovis és elsős.
A kicsi 2éves kora óta 8órában dolgozom. Home office nélkül, fix munkaidőben.
Szomszédban 3 gyerek, hasonló korúak mint az enyémek. Mégis ő is 8órában nyomja. Tesóm is, meg úgy nagyjából az összes kisgyerekes ismerősöm.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Nyilván nem azt szeretném ha kirúgnák, mert tudom, hogy hatalmas a tanárhiány, ezért meg kell tartaniuk a legrosszabbakat is. Nos annyi a lényeg, hogy a fizika tanárommal előfordul, hogy nem jön be órát tartani,néha kimegy telefonálni és vissza se jön, majd csak a...
Amik mind mind rossz példák a szabadságra így sokan ma se értik meg rendesen
Akinek nem inge, ne vegye magára! Valószínű, hogy ez csak egy kis hányadra jellemző, de már az is nagyon zavaró tud lenni. Aki egyetemre jár, azok közül miért nem mindenkinek teljesen világos, hogy legalább az órán rendesen viselkedünk? Bele se gondolnak ezek az...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!