Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Introvertált a kisfiam?

Introvertált a kisfiam?

Figyelt kérdés

22 hónapos. 3-5 szavas mondatokban beszél. De csak itthon. Játszóházban, játszótéren, boltban is beszél, de amint odajön valaki, vagy észreveszi, hogy nézik, hallgatják őt elhallgat. Gyerekekkel sem akar kommunikálni. Van egy vele egyidős kislány a szomszédban (néhány nap különbséggel születtek), aki szívesen játszana vele, mindig jön, köszön, fogná meg a kezét, stb. Ő meg lehajtott fejjel, földbegyökerezett lábakkal áll. Meg sem moccan. Mikor el kell köszönni, elköszön, s mintha fellélegezne, hogy ennyivel megúszta, folytatja azt amit éppen csinált. Most gondolkodunk bölcsin, de ha ennyire nem akar kapcsolatot még, akkor lehet korai még neki. Nem akarom kínozni ezzel.

Mikor kezd majd feloldani, nyitni mások felé?

ápr. 24. 20:17
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Az én lányom ugyanez, csak ő már 2,5 éves. Bölcsibe jár. Ott is mindig egyedül játszik, nem barátkozik senkivel.

Sőt, mivel a bölcsiben folyamatos a beszoktatás, tehát az év minden szakában folyton jönnek új gyerekek, azt is nehezen viseli.

Az új gyerekekre becsukja a szemét.

Itthon beszédes, a bölcsibe csak a felnőttekkel beszél. Gyerekekhez nem kapcsolódik.

Kisgyermeknevelők javasolták, hogy vigyem a pedagógiai szakszolgálatra. Vittem is, korai fejlesztésbe vették. Autizmus gyanúja is felmerült, de egyelőre még nincs diagnózisa. Várunk, hátha alakul.

ápr. 24. 20:39
 2/4 anonim ***** válasza:
Kisfiam 2,5 éves, és itthon o is nagyon beszédes, de idegen közegben nem hogy nem nyit senki felé, látványosan mindig arrébb megy, hogy őt hagyja békén mindenki, pl ha egy gyerek játszana vele a játszótéren. Pont pár napja merült fel autizmus-gyanu (1-2 másik dolog miatt is, de főleg azért, mert ha belemerül valamibe, nem lehet sehogy kizökkenteni+nagyon aszociális), júniusban kaptunk időpontot kivizsgálásra. De nyilván bármi lehet, lehet, csak nagyon introvertalt (volt kitől örökölni, én is az vagyok:)), de lehet, tényleg autista. Amúgy azt látom, nagyon okos, de "más", mint a kortársai. Már régóta figyelem a jeleket, és most volt az a pont, hogy a gyerekorvos is kimondta a gyanút. De mondjuk neki késett a beszéde is. Mindent értett nagyon-nagyon régóta, de csak 26 hónaposan szólalt meg. Én nem adtam bölcsibe, csak szeptembertől fog menni, és még mindig félek, hogy fog beilleszkedni, mert sokszor ha idegen helyre érkezünk, vigasztalhatatlanul sír, üvölt :( szerintem amíg úgy látod, nem tudna beilleszkedni, és nem nagyon muszáj, ne add be te se, ha nem nyitott rá
ápr. 24. 21:17
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Nalunk nagyon gaz volt a helyzet, felnotteket szerette, de a gyerekektol sirt, sikitott, ha a kozelebe mentek.

1,5-2 eves kora kozott volt a legdurvabb, aztan fokozatosan kinotte. 2,5 evesen kerult bolcsibe, de nekem vissza kellett mar mennem dolgozni, igy nem volt mas valasztasom. A gyerekeket akkor sem szerette, de szimplan csak nem vett tudomast roluk, kerulte oket, viszont addigra mar nem sirt toluk legalabb. A beszokas meglepoen konnyu volt, nem erre szamitottam, de szeret jarni kezdettol fogva.

Most 3 eves, a csoportba beilleszkedett, van 2 “baratja” is, leginkabb veluk csacsog, jatszik.

Nem az a nagyon nyitott tipus most sem, idegen kornyezetben nem nyit a gyerekek fele, talan az alapszemelyisege ilyen marad, de ez az, amin valtoztatni ketlem, hogy lehet egyebkent sem. Most vagy igy szuletsz, vagy nem. En se vagyok egy tarsasag kozeppontja tipus, soha nem is voltam.

ápr. 24. 23:02
 4/4 anonim ***** válasza:
Lányom pont az ellentétje, de a családban, baráti körben voltak hasonló típusok. Már iskolások. Van egy-két barátjuk, de maradt az introvertált természet. Nem volt velük gond oviban sem, annyi hogy nem ők voltak a társaság közepe.
ápr. 25. 09:34

Kapcsolódó kérdések:

Erősen introvertalt gyerekkel hogyan alakult a bölcsőde/ovodakezdes?

A kisfiam 27 hónapos. Nem bolcsis, örülök, hogy ki tudjuk húzni ezt az évet gyessel, de sajnos idén ősszel a pénz miatt már muszáj közösségbe adnom, habar nem lenne még ovodakoteles. Rám ütött abban, hogy introvertalt, viszont szeretném hozzátenni, hogy ettől...

Introvertáltak vagy inkább extrovertáltak voltatok gyerekek előtt? Az igaz, hogy gyerekek mellett sokkal rosszabb/unalmasabb a kikapcsolódás, nyaralás?

Van, akitől azt hallottam, gyerekek mellett is ugyanolyan jók és élvezetesek a nyaralások, de van olyan is, aki azt mondta, inkább gyerekvállalás helyett rég körbeutazta volna az egész földet, mert azt mondták neki, gyerekekkel is lehet csinálni mindent, de neki...

Mit lehetne csinálni "magának való" gyerekkel?

9 éves a kisfiam és nagyon magának való. Nincsenek barátai, az osztályban se szeretik az osztálytársai (vannak magatartás problémái, a jegyei viszont egész jók), semmit sem akar sportolni. Ha elviszem valamilyen rendezvényre vagy sportolni, hogy barátkozzon,...

Szerintetek se kell egy introvertált gyereket folyton buzdítani a változásra és biztatni arra, hogy "extrovertált" tulajdonságai legyenek?

Lányom 5 éves és egy tipikus intro gyerek. Inkább egymaga eljátszik, egyszem barátnője van és új társas helyzetekben is nagyon nehezzen oldódik fel. Nem cserfes, néha a köszönést is úgy kell kihúzni belőle. Meghúzza magát minden társas helyzetben és egy dolog van ami...

Extrovertált szülőknek ha introvertált gyerekük születik, az csalódás?

Pl. egy anya aki magabiztos, pörgős, energikus az hogy éli meg ha mondjuk a kisfia egy magába forduló, csendes, félénk, önbizalomhiányos, félős gyerek. Megpróbálja átnevelni?

Magába zárkózó gyerekkel, aki szeret egyedül játszani, nem igényli a fizikai kontaktus, hogyan alakítottatok ki egy közvetlen kapcsolatot?

Nem szereti hogy ha ölelgetjük, ha vigasztalni lehetne, akkor is inkább elvonul, és “megvigasztalja” magát. A tesója ennek az ellentéte, imádja ha ölelgetik, közvetlen, így vele egyszerűbb a dolgunk, de a lányom nem ilyen. Akinek már nagyobb a gyereke, ti hogyan...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!