Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mégis mit rontottam el?

Mégis mit rontottam el?

Figyelt kérdés

2 gyerekünk van.

7 éves a fiunk, 4 a lányunk.

Kezdem az elején. Engem nevelőapám hülyére vert gyerekkoromban. Még azért is kaptam, amihez közöm nem volt.

Sokáig emiatt gyereket se akartam, mert nen akartam ezt a példát továbbvinni. De aztán jött az érzés, kettő is lett. Imádom őket.

Viszont a rossz gyerekkorból adódóan, a nevelésem átesett a ló túloldalára.

Ott tartunk, kérek valamit, 3x kérem, negyedikre ordítok, majd 5.re megcsinálom inkább én, mert csak felidegesít a dolog.

Eljutottunk oda, hogy egy házicseléd lettem. Nem képesek semmit megcsinálni. Bármit kérek, meg se hallják.

Fiam elsős. Nála egyre jobban magatartási problémák vannak. Visszabeszél, nem fogad szót, nem csinálja a feladatait.

Hiába papolok, megígér fűt fát, majd egyik fülén be, a másikon ki.

Lányom alapból önfejű. Hiába kérek bárnit, az ellenkezőjét csinálja. Visszabeszél, sokszor kezelhetetlen.

Elrontottam...

Még kicsik, most szeretném helyrehozni, míg nem késő.

Nem szeretném, hogy elveszítsem a kontrollt, hogy a fejemre nőljenek..

De hogy? Nem tudom hogy kellene nekikezdeni

ápr. 28. 16:43
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:
100%

Ilyen gondok nálunk is voltak, hogy pl. hiába kértem, nem pakoltak el. Amikor végképp meguntam, közöltem, hogy akkor most utoljára szólok, 10 perc múlva bejövök, ami a földön van, azt összeszedem, de a szemeteszsákba. Megtettem. Volt meglepődés meg sírás, de rohadtul megjegyezték. Hozzáteszem, először nem dobtam ki semmit, mikor lehiggadtak és átbeszéltük a helyzetet, visszaadtam a cuccaikat, de közöltem, hogy legközelebb tényleg repül. Elhitték. Párhavonta meg kell említeni a kukászsákot, de az általában elég. Nekem a nagy 11 éves, ők már járnak át a barátnőkkel egymáshoz ottalvósra stb., alap feltétel, hogy rend legyen a szobájában, ha menni akar.

Felszereléshiány: mindenre nekem kellett figyelni, meguntam, hagytam otthon felejteni a cuccokat. Igen, írt a tanár, megmondtam neki, hogy mivel úgy tűnik, a számat hiába tépem, úgy döntöttem, hagyom, hogy elszenvedje a suliban a következményeket, majd abból megtanulja. A tanár azt mondta, hogy oké, a gyerek megtanulta a második alkalom után.

Ruha: azokat a ruhákat, amik nem kerülnek a szennyestartóba, nem mosom ki. A nappaliból összeszedem egy lavórba, hogy ne legyen a lakás undorító, de nem vagyok hajlandó kimosni, a szobájukból fel se szedem. Ebből szokott lenni pár napig nyafogás, mert a kedvenc póló, meg az a gatya kell, de nem érdekel. Amint összeszednek minden kallódó ruhát a szobájukból, és a lavórból is átraknak mindent a szennyesbe, kimosom. Itt is elég volt pár alkalom ahhoz, hogy minimálisra redukálja a szétdobált ruhákat.

Általánosságban: kérnek, hogy valamiben segítsek. Ha én kértem korábban valamit, amit leszarnak, azt szoktam mondani, hogy hát nekem is volt egy kérésem, hiába. Akkor általában megcsinálják.

Nem azt mondom, van hova fejlődniük még, de nekem ilyenekkel elég sokat sikerült javítani a helyzeten.

ápr. 29. 14:47
 32/40 anonim ***** válasza:
60%

"Mivel én tudok hatni a gyerekemre, nincs az iskolában vele magatartásbeli probléma, és van feladattudata (és nem, nem szobanövény, és igencsak erős akaratú), így megengedem magamnak, hogy elhigyjem, hogy eddig nem csináltuk rosszul"

Az én gyerekem meg a kezdetektől következetesen van nevelve, következményekkel, és tud viselkedni, nincs vele gond a suliban, itthon sem igazán, pedig ő hiperaktív egyébként. Akkor most én elnyomtat szegényt?

Amúgy minden "szobanövény" gyerek anyja azt mondja, hogy az övé nem az, csak jól van nevelve, bocsi 😀

ápr. 29. 14:54
 33/40 anonim ***** válasza:
0%

Nem, ez azt jelenti, hogy nem tudod értelmezni azt, amit írok. 🫣

“ Amúgy minden "szobanövény" gyerek anyja azt mondja, hogy az övé nem az, csak jól van nevelve, Bocsi”

Te már csak tudod milyen a gyerekem. 😅😅😅

ápr. 29. 16:38
 34/40 anonim ***** válasza:
70%

Te is tudod, milyen lehet másnak a gyereke.

A következetes nevelést kvàzi erőszakosnak állítod be, meg eredménytelennek, bezzeg a végtelen megbeszélesek 🤣

Amúgy nekem két gyerekem van, mert van egy kisebb is, szóval innen is tudom, hogy ami az egyiknél beválik, a másiknál nem. Egy gyerekkel észt osztani feleseges, mert nem tapasztalod, hogy reagál egy másik gyerek ugyanarra a nevelésre.

És nem azt mondtam, hogy biztos szobanövény a gyereked, csak hogy minden halál nyugodt, szobanövény típusí gyerekkel rendelkező anyuka ismerősöm is ezt mondja, hogy az ő gyereke aztán nem ilyen típus, mert maga előtt mindenki letagadha ezt, szóval veled is előfordulhat ez.

ápr. 29. 17:09
 35/40 anonim ***** válasza:
0%

“ A következetes nevelést kvàzi erőszakosnak állítod be, meg eredménytelennek, bezzeg a végtelen megbeszélesek 🤣”

Nem ezt mondom. Senki nem beszélt végtelen megbeszélésekről, és senki nem mondta, hogy nem kell a következetesség. A lényege az volt egy mondatban, hogy CSAK az erőből nevelés, tekintélyelvűen, ez a meg kell csinálnom mert én azt mondtam, hosszútávon vannak mellékhatásai. És nem, mégegyszer leírom, nem azt mondom, hogy nem kellenek keretek, szabályok, következmények, de egy ilyen szituban nem így, ahogy mindenki írja, hogy “mostantól juszt se csináld meg”. Ez kivitelezhetetlen és romboló hatásúnak tartom, igen. De nem megyek bele, mert nem érted vagy nem akarod érteni.

“ szóval veled is előfordulhat ez.”

De nem fordul.

Én is mondhatnék olyat hogy a hiperaktív meg adhds meg neurodivergens gyerekek szülei azt gondolják hogy csak nekik nehéz, és sima neurotipikus gyerekkel nem lehet az.

ápr. 30. 05:46
 36/40 anonim ***** válasza:
68%
23-as: csak az nem biztos, hogy a tanár normális. Nagyon sok rosszindulatú tanárral találkoztam.
ápr. 30. 07:23
 37/40 anonim ***** válasza:
35%

Én úgy csináltam, hogy az elrakodást közösen végeztük. Szóltam a gyerekemnek: na, most rakodjunk el együtt. És közben beszélgettünk, nevetgéltünk. Kész buli volt ez minden nap.

Már felnőtt, és meg kell hagyni, sokkal rendszeretőbb, mint én.

A tanulásba is bekapcsolódtam, amikor kérte. Sőt, középiskolás korában, amikor már randizott, nem egyszer megcsináltam helyette a háziját. Soha nem élt vele vissza. Talán azért, mert ezek a dolgok mindig viccelődve történtek, nem váltottam ki belőle az ellenkezést a parancsaimmal.

ápr. 30. 07:28
 38/40 anonim ***** válasza:
69%

Nem kell megcsinálni helyettük.

Ami ott van a szoba közepén, azt belebxkodod egy nagy kukászsákba és megy ki a garázsba. Ha tanszer, ha játék, ha ruha.

Hidd el, gyorsan megtanulják, hogy rakjanak rendet maguk után.

Mosni: nem kell. Ami a szennyesben van, azt kimosod, ami nincs ott, nem mosod, max megy koszor ruhában.

Az a baj hogy TÉGED zavar, ezért végül úgyis megcsinálod, amit ők meg kihasználnak. Szrd le az egészet jó magasról, de ha nagyon zavar a kupi, akkor szemeteszsák.

ápr. 30. 16:00
 39/40 anonim ***** válasza:
77%
#38! 4 meg 7 éves gyereket nem fog zavarni, hogy koszos a ruhája, anyukának viszont marha ciki lesz, hogy mindig ugyanaz van a gyereken, ami már megáll a sarokban.
ápr. 30. 16:14
 40/40 anonim ***** válasza:
37-es vagyok: mi a baja annak, aki lepontozott? Talán az, hogy nem üvöltöztem, hanem együttműködtünk?
máj. 1. 07:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Lehet mégis a Gyurcsány rontotta el?

Ha 2006-ban hagyta volna nyerni a Fideszt, akkor a Fidesznek kellett volna kezelnie a 2008-as válságot, amit annyira se tudott volna kezelni, mint Bajnai. Bezuhant volna a Fidesz támogatottsága, 2010-ben veszítettek volna, Orbán megőrül és zárt osztályra kerül, az LMP...

Mégis mit rontottam el, hogy mégis begyulladt a mellem?

3 hete szültem. Eddig minden tökéletes volt. Első gyerekkel igencsak megjartam, fejtem ezert rengeteg tej termelődött es heti szinten az ügyeleten voltam gyulladassal és lázzal. Most kizárólag, azt se napi szinten, csak akkor es annyit fejet, ha iszonyúan feszül és max...

Nem "heréltem ki" az exemet, hagytam, hogy férfinek érezhesse magát mellettem, de mégis szakított. Szerintetek mit rontottam el?

Úton-útfélen azt lehet hallani, hogy a férfiak nem szeretik, ha elnyomják őket, nekik az kell, hogy egy nő felnézzem rájuk, a "fényüket" ne vegyék el. Úgy érzem meghagytam neki a "fényt", ha problémám volt, azt nyugodtan közöltem vele, elmondtam, hogy most így érzek,...

Hol rontottam el? Furt kútról jön a víz, én összekötöttem azt ami már ki volt építve azzal ahol beérkezik És magával a ház rendszerével. Mégis olyan...

Tehát adott volt egy cső ami beérkezik a házba, ami egy 32-es kpe cső, amit A rendszer készítői leszűkítettek felesre és az ahol a ház rendszerére lehet csatlakozni, az a cső pedig 25-ös! Ez egy öt rétegű szigetelt műanyag cső! Én eközött a két cső között oldottam meg...

Rekord magas az infláció, rém gyenge a forint.Jövőre még a kormány is gazdasági visszaesést vár. Nem tudok rájönni hol rontotta el Orbán Viktor a...

Békemenetelt nem is egyszer, milliárdokból nemzeti konzultált, ruszkipuszizott Putyinnal többször alul-felül, Sorosozik Gyurcsányozik, még a CEU-t is kiűzte és mégis akkor miért lehet mindez. Migánsozik is eleget, rezsit is csökkentett és emelt. A háborúért békét kiált...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!