7 éves kislányom gyönyörűen rajzol, de a suliban nem akarja folytatni a művészetis szakkört, mert "megmondják neki mit csináljon".. mit tegyek, hogy megértse hogy így fog fejlődni?

válasza:Az az igazság, hogy a gyereknek van igaza... Nem attól fog fejlődni, ha megmondják neki, hogy mit hogy csináljon, hanem attól, ha a saját képzelete szerint "dolgozik". Keress neki olyan helyet, ahol az egyediségét támogatják, és nem egyenrajzokat készíttetnek vele. Te is inkább arra ösztönözd, hogy merjen kibontakozni, saját magát adni.
Ezt nézd meg, sokat elmond arról, amiről beszéltem: www.youtube.com/watch?v=kQjtK32mGJQ

válasza:

válasza:

válasza:"Nem hiszem hogy az elegendő ok veszni hagyni egy tehetséget, "
hidd el az a fenenagy tehetség semmit nem ér, ha nem akarja használni 😅😅
Ezt fogod elérni vele. Nálunk nem is volt rajz/művészeti szakkor 1-2. osztályban, csak felsőben. Akkor jártam rajzszakkörre, imádtam, szerettem, nekem is volt hozzá tehetségem, aztán egészen másnak akartam továbbtanulni és kb. 5-6 éve nem is rajzoltam firkáknál komolyabban.
Nem kell ennyire ráfeszülni, csak meg fogod vele utáltatni, na az biztos jó lesz, főleg, hogy ez egy olyan kreatív hobbi, amiben relaxálhat, kikapcsolódhat.
"ennyi erővel a sulit vagy bármilyen más programot is hagyjon abba rögtön, ha szólnak neki mit hogyan kellene csinálni"
Más egy matekfeladat, meg más egy alkotási folyamat...

válasza:"Nem hiszem hogy az elegendő ok veszni hagyni egy tehetséget, ha mindössze annyi a baja, hogy azt mondták neki ne hagyjon ki üres részt színezés közben"
DE, EZ BÖVEN OK ARRA, hogy örökre megutálja a rajzolást!
A rajzolás/festés KREATÍV hobbi, nincsenek szabályok, hogy hol mennyit KELL kiszinezni.
Sokkal több haszna lesz a jövöre nézve, ha MOST kiiratkozik és késöbb, akár középiskolában csak keres magának MEGFELELÖ fejlesztést, szakkört. Ez a mostani nagyon nem normális, a tanár pont a kreativitást SZÜNTETI MEG a gyerekben, anélkül meg semmi értelme az egésznek.
Mellesleg teljesen más egy konkrét tantárgy - matematika, történelem, nyelv - aminek VANNAK konkrét szabályai és más egy MÜVÉSZETI IRÁNY, ahol a fantázia a lényeg.

válasza:Nem tudom minek fogalmazol meg kérdést, ha nem fogadod el a véleményeket.
Akkor erőltesd a szakkört és figyeld ahogy 1 év múlva ceruzát sem akar látni

válasza:

válasza:Ha nem szereti a foglalkozást, a tanár módszerét, akkor meg fogja utálni, és bszhatod, mert amikor már dönthet, magától nem fogja csinálni.
Ha valakinek érzék van hozzá, és fejlődni akar, tanár nélkül is tudni fog fejlődni.
Ráadásul amúgy a kérdésben igaza van. Ha színezésnél ő egy fehér részt akar, akkor miért kéne kiszínezni? Árnyékolásnál is, ha megcsillanó fényt akarsz ábrázolni, ott is lehet fehér rész a színezésben, sőt, kell is.

válasza:Nekem technikai kérdéseim lennének...
1) milyen értelemben ne hagyjon üres részt? kiszínez mindent, de a vonások között kilóg a papír? mert az tényleg nem szép, ebben az esetben igaza van a tanárnak. Ha csak nem akarja kiszínezni a lap széléig a hátteret, az szerintem belefér a művészi szabadságba, ha a motívum engedi.
2) milyen eszközzel ne hagyjon üres részt? Zsírkrétával, pasztellel vagy festékkel nem ügy kitölteni a lapot, de ceruzával rohadt fárasztó, lehet nem bírja fizikailag. Ennek több oka lehet, attól kezdve, hogy túlságosan rányomja a ceruzát, a helytelen testtartáson (például ha nagyon ráhajol a lapra) át addig, hogy csuklóból rajzol és nem könyökből vagy vállból. Ebben az esetben beszélj a tanárral, hogy tanítson olyan technikát, amivel nem lesz fárasztó kiszínezni egy A4-es lapot. Vannak erre trükkök és módszerek, ceruzával is.
Otthonra vegyél neki olyan rajztáblát, ami ferde (ikeában kapni a gyerek részlegen, nem is drága, én imádom), akkor nem kell ráhajolni és könnyebb is lesz könyökből dolgozni inkább. Vagy állvány előtt állva vállból, nagy méretben, ha erre van kapacitás. Ha egyszer ráérez, hogy könnyebb neki, onnantól nyert ügyed van. Persze enneke előfeltétele, ha meg tudja mondani, hogy pontosan mi az oka a problémának.
Kapcsolódó kérdések:
Tudnátok ötleteket adni?1.-osztályos
Mert annyi szörnyűséget olvasni. Békés környezetben, szerető családban él. Mi a tapasztalat?
Egy kicsit odebb egy masik csalad egy kutyaval meg se mozdultak. Pedig a gyereknek verzett a laba meg a szaja is meg sirt es segitsegert kialtott.
A húgomról van szó. 7 éves, első osztályos, idén fejezi az első osztályt, és mióta kis iskolás lett nagyon megváltozott. Agresszív, hisztis, ha valami nem úgy történik vagy alakul akkor sír, dobálja magát hisztizik. Először a szülei nem reagálták túl be tudták...
Még mindig csak Bogyó és Babócát olvassunk? Még mindig csak gyerekzenéket hallgasson? Még ennyi év után is ugyanazokat a rövid meséket nézze, amelyek már mindenkinek a könyökén jönnek ki? Nem nézhet meg egy normális Disney mesét? Még mindig 'virtuális autista' lesz, ha...
Mutattam neki vagy 20 játékot, de mindegyikre húzta a száját, mikor pedig megkérdeztem, mit szeretne, azt mondta, nem tudja. Ebből gondolom, hogy mindene megvan, de azért azt sem akarom, hogy ne kapjon semmit. Arra gondoltam, hogy édességet veszek neki, mikor...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!