Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 7 éves kislányom gyönyörűen...

7 éves kislányom gyönyörűen rajzol, de a suliban nem akarja folytatni a művészetis szakkört, mert "megmondják neki mit csináljon".. mit tegyek, hogy megértse hogy így fog fejlődni?

Figyelt kérdés
Elsős, de úgy rajzol mint egy negyedikes. Itthon is, másoknál is nonstop papír és ceruza van a kezében, imádja. Nagyon jó a suli is és benne a művészetis program. Idén 4 rajzpályázatra rajzolt, mindegyiken benne volt az első 5-ben, egyszer első is lett. Ez a művészetis szakkör heti egyszer van a suliban. Nyafog, hogy ki akar iratkozni, de csak azért mert a tanár azt mondta neki, hogy ne hagyjon ki üres részeket színezés közben. De konkrétan csak ennyi a baja... hiába magyarázom, hogy azért mert ő a tanár és az a dolga, hogy tanítson, hogy csak segíteni akar, hogy ügyesebb legyen, kár lenne feladni ilyen hamar.. ha túlterhelt lenne megérteném persze, de ő (még)nem az. Hála az égnek idáig mindenből kitűnő anélkül, hogy meg kellene erőltetnie magát. Még csak azt sem mondhatja, hogy azért nem akarja, mert a barátai nincsenek ott, mert az összes közeli barátja is ugyanúgy részt vesz a foglalkozáson és a tanár is figyelembe veszi azt, hogy milyen szinten van az adott gyerek, nem pedig ugyanazt csinálják mind.
máj. 5. 12:28
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
81%

"ezeket tanulni kell, hogyan árnyékold, hol csillan a fény, színek komplementere, térábrázolás, mikor mit milyen szögben húzz, hol kezdj neki.., nem elég, hogy csak nézed, ilyet a teljesen tudatlanok mondanak csak"

EZ valamennyire lehetne igaz, de itt egy ELSÖS gyerekröl beszélünk, aki ezekböl SEMMIT NEM FOG MÉG FEL. Másrészt az garantált, ha MOST egy ROSSZ, ERÖSZAKOS tanár elveszi a kedvét az egésztöl, akkor kizárt, hogy valaha is ebböl akarjon megélni, vagy akárcsak hobbiszinten foglalkozni a témával.

Amikor ilyen idös voltam, mindenki szerint nagyon tehetségesen zongoráztam, külön tanárhoz is járattak a szüleim.

Az elsö évben nagyon jól ment minden, kifejezetten jól haladtam, a második évre másik tanárt kaptam, aki abszolút nem volt "partner", mindent kritizált - miért nem játszom úgy, mint a 6-7-esek, miért nem kezelen rendesen a pedálokat (mert nem értem el), stb. - emellett csak olyan darabokat adott, amiket nem szerettem, amiket szerettem volna, azokat még véletlen sem. (Nem a nehézséggel volt baj, az elözö tanárnál müködött, hogy elöjátszott párat, én meg választottam, melyik tetszik).

Az "eredmény" az lett, hogy utána nem voltam hajlandó tovább járni hozzá, évekig kerültem a zongorát meg mindent, ami zenével kapcsolatos volt, mert csak a terror maradt meg bennem.

Késöbb, középiskolában véletlen kezdtem el újra, csak a rossz tanár miatt kiesett éveket nem tudtam már bepótolni, nagyrészt idöhiány miatt.

máj. 6. 11:35
 22/31 anonim ***** válasza:
20%
Milyen erőszakos tanárról beszélsz? Annyit akart hogy a gyerek töltse ki a teret egy rajzon, az meg bevágta a durcát és dacol. Mellesleg a gyerek képessége 4-es szint, simán érthet ilyeneket, még az enyém is felfogta régen(csak kicsit tudunk rajzolni). Lekezelő vagy a másik gyerekkel, ráadásul az enyém zenesulis, pont tudom, hogy miért játszatnak bizonyos darabokat, be kell gyakorolni váltásokat mert egymásra épülnek, a kéztartás(meg a hát) nagyon fontos.. kis mártír vagy, kevés infóval:) azt is le kell játszani, ami nem tetszik, ez nem így megy.. fúvós én billentyűs hangszernél is, ahogy rajznál is, a dacot meg ki kell nőni, nem támogatni, pláne nem felfújni.
máj. 6. 15:31
 23/31 anonim ***** válasza:
87%

#22: De mi a nyavalyáért KELL kitöltenie, ha Ő nem szeretné, ha NEKI úgy tetszik, ha SZERINTE az úgy jó... Miért kellene elnyomni a gyermek képzelőerejét? Honnan tudja a tanár, honnan tudod te, hogy MIÉRT akarta úgy hagyni azt a rajzot?

A szülő feladata az, hogy a gyerekét támogassa, ne pedig a skatulyázni vágyó oktatókat... Persze, ha az a cél, hogy megutáltassa vele az egészet, akkor csak nyugodtan... De úgy tűnik, ezt sem a kérdező sem te nem éri fel ésszel. (bár a kérdezőben nem vagyok biztos, mert nemigen reagál semmire)

máj. 6. 16:20
 24/31 anonim ***** válasza:
100%

22-es: láthatólag nem fogtad fel, amit írtam!

Egyrészt a rajz esetében, ha a gyerek NEM AKARJA beszinezni az egés felületet, akkor miért KELL NEKI? Ennek semmi értelme, azon kívül, hogy a tanár eröszakos - egy fehér, szinezetlen felületnek is VAN értelme!

ENNEK SEMMI KÖZE a dachoz, nagyon el vagy tévedve!

Másodszor a zene terén sem fogtad fel, nem arról írtam, hogy a gyerek dönti el, milyen darabot játszik, hanem a aktuális szinthez való, MEGFELELÖ darabok közül kiválaszthatja azt, ami NEKI TETSZIK! Technikailag mindegyik megfelelt volna, a tanár csak a hatalmát akarta fitogtatni.

máj. 6. 16:27
 25/31 anonim ***** válasza:
26%

Amúgy semmilyen oktatás nem arról szól, mi tetszik a diáknak. Ha nem tetszik, hogy gyümölcskosarat kell rajzolni/Chopint zongorázni/tigrisbukfencet csinálni, akkoris azt kell csinálni, ha az a feladat, hiába akarna a gyerek inkább kutyát rajzolni/Mozartot zongorázni/hátraszaltózni.

A rajz nem csak a kreativitásról szól, sok benne a technikai elem, amit meg kell tanulni, mint a matekot. A kérdező nem válaszolt arra a korábbi kérdésemre, hogy milyen értelemben nem tölti ki a lapot a kislány. Ha úgy színez, hogy egy adott felületen belül vannak kihagyva részek cél és funkció nélkül, mert nincs kedve háromszor annyi idő alatt szépen színezni, az hiba és jogosan szólt érte a tanár. Ha csak nincs kedve éppen kiszínezni a hátteret, az nem hiba (kivéve, ha a feladat része volt a kidolgozott háttér), ha valami mintában hagy ki részeket, az sem hiba, az a minta. De ezt ugye nem tudjuk, meg azt sem tudjuk, hogy egyébként mit és hogy tanít a tanár, milyen utasításokat ad, mennyire mászik bele a gyerekek rajzába. Ha azt is megszabja, hogy álló vagy fekvő kép legyen, milyen színekkel szabad színezni, hány alma lehet a gyümölcstálon, az nagyon is beszorítja a kreativitást és még ha hasznos is néha nagyobb kötöttségekkel dolgozni, egy kisgyerek nem fogja ezt belátni és dacolni fog a tanárral, pláne, ha a kedves tanerő nem veszi a fáradságot, hogy elmagyarázza, hogy gyerekek, most azt gyakoroljuk, hogy... és ehhez ezt és ezt, így és így kell használni.

máj. 6. 16:46
 26/31 anonim ***** válasza:
22%
A fiamnak meg nem tetszett,hogy technika órán hóvirágot kell hajtogatni,mert ő hajót akart. Ez van. A tanóra és a szakkör is követ egy tanrendet, feladatot. Szerintem itt is erről volt szó,hogy most ez a feladat. Mi ezzel a baj?
máj. 6. 17:55
 27/31 anonim ***** válasza:
85%

Látom, elég agresszívan állsz a kérdéshez!

Csak azt felejted el, hogy NEM RAJZÓRÁRÓL van szó, hanem SZAKKÖRRÖL, SZÓ SINCS TANRENDRÖL!

Nem az a lényeg, hogy a gyereket minden olyasmire kényszerítsék, amit nem akar, hanem hogy plusz kedvet kapjon a hobbijához.

Nem akarok veled tovább vitatkozni, mert elég fanatikusan az eröszakosság oldalán állsz, de kényszerrel nem lehet müvészeti irányba fejleszteni senkit.

Kèrdezö: Ha a gyerek NEM AKAR odamenni, nincs értelme kényszeríteni, mert egyrészt úgysem fog olyasmiket csinálni, amire semmi kedve, másrészt idövel pont ezért ki fogják onnan tenni, de EGY eredménye lesz, évekre (vagy örökre) elmegy a kedve a rajzolástól.

máj. 6. 18:50
 28/31 anonim ***** válasza:
15%

Biztos, hogy eddigi nem velem vitatkoztál,én meg veled nem fogok,az a még biztosabb.

A kérdezőnek írtam.

máj. 6. 19:05
 29/31 anonim ***** válasza:
22%
Iskolai pályafutásom alatt négy tanárnál voltam rajzszakkörön. Mindig volt egy adott projekt, amit csinálni kellett, megadott keretek között. És kijavítottak, ha nem azt és nem úgy csináltam. És ez a normális. Ez nem önképzőkör, ahol mindenki azt csinál, amit akar, úgy, ahogy neki tetszik. Az majd később jön, nem általános iskolában. Ez nem erőszak, ez iskola. Ha a kislány nem akar menni többet, akkor ne menjen, erőltetni nem kell, bár a tanévet most már végig járhatná, 5 hét van még hátra és év végén mindig lazább szokott lenni minden.
máj. 6. 19:22
 30/31 anonim ***** válasza:
51%

Pont az öli meg a kreativitást, amikor megmondják, hogy mit KELL írnod, rajzolnod, festened, stb.

Nem a saját fantáziádra hagyatkozol, hanem valaki más elképzelését kell teljesítened.

máj. 10. 14:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

7 éves kislánynak karácsonyi ajándék ötlet?

Tudnátok ötleteket adni?1.-osztályos

Kisfiam hamarosan 7 éves lesz, autista. 4-5 éves kora között volt csak agresszív. Később még lehet megint?

Mert annyi szörnyűséget olvasni. Békés környezetben, szerető családban él. Mi a tapasztalat?

Miert hezitalnak segiteni az emberek? Parkban felborult egy kb 7 eves gyerek a biciklijevel aztan ki se tudott kerulni a bicaj alol. Baratnom meg en...

Egy kicsit odebb egy masik csalad egy kutyaval meg se mozdultak. Pedig a gyereknek verzett a laba meg a szaja is meg sirt es segitsegert kialtott.

Mi lehet a gond egy 7 éves gyerek életében?

A húgomról van szó. 7 éves, első osztályos, idén fejezi az első osztályt, és mióta kis iskolás lett nagyon megváltozott. Agresszív, hisztis, ha valami nem úgy történik vagy alakul akkor sír, dobálja magát hisztizik. Először a szülei nem reagálták túl be tudták...

Mennyire kisgyerek egy 7 éves?

Még mindig csak Bogyó és Babócát olvassunk? Még mindig csak gyerekzenéket hallgasson? Még ennyi év után is ugyanazokat a rövid meséket nézze, amelyek már mindenkinek a könyökén jönnek ki? Nem nézhet meg egy normális Disney mesét? Még mindig 'virtuális autista' lesz, ha...

A fiam pár nap múlva lesz 7 éves. Milyen ajándékot vegyek neki, amikor mindene megvan?

Mutattam neki vagy 20 játékot, de mindegyikre húzta a száját, mikor pedig megkérdeztem, mit szeretne, azt mondta, nem tudja. Ebből gondolom, hogy mindene megvan, de azért azt sem akarom, hogy ne kapjon semmit. Arra gondoltam, hogy édességet veszek neki, mikor...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!