Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Amikor a gyermeked betöltötte...

Amikor a gyermeked betöltötte a 3. életévét mit tudott?

Figyelt kérdés
Pl mennyire beszélt már, kérdezgetett, értelmes kérdéseket tett fel? mit csinált a többi gyerekkel, hogy viszonyult hozzájuk?milyen volt a mozgáskoordinációja, tudott-e pl páros lábbal ugrálni? nemrég olvastam egy mennyi idősen mit kell tudni a gyereknek oldalt, mi ezek szerint el vagyunk maradva, de kíváncsi lennék másokra...
2011. máj. 25. 22:50
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%

Tökéletesen beszél, értelmes kérdéseket tesz fel, például ilyeneket: a Bálna hideg vízben él, miért meleg vérű állat? Hova tűnik a bőrről a kenőcs?

Most kezdett el önállóan öltözni, fel tudja venni a bugyit, nadrágot, cipőt. egyedül mosakszik, mos fogat, öblít. orrot fúj. egyedül eszik nagykanállal, villával. szobatiszta, egyedül megy el pisilni, kakilni, a fenekét még nem törli ki.

Ugrál páros lábon, hajtja a háromkerekű biciklit, kapaszkodás nélkül váltott lábbal megy fel lépcsőn, mellélépéssel jön le.

2011. máj. 25. 23:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/20 anonim ***** válasza:
100%
Tökéletesen beszél, mondókákat is tud egy csomót, szobatiszta, kitörli a fenekét de nem tökéletes még, egyedül öltözik, lépcsőzik, egy lábon is ugrál, kétkerekű biciklizik, rollerezik, teljesen önálló nagylány.
2011. máj. 26. 07:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/20 anonim ***** válasza:
100%

3 éves fiú.

Folyékonyan és érthetően beszél, bár nem ejti tisztán a k-t és a g-t. Kérdez, mesél. Rövid mondókákat tud.

Az enyém nem énekel.

Lépcsőzik, ugrál, mászik, ügyes.

Biciklit most tanul hajtani, hintán nem hajtja magát.

Minden színt ismer, tízig elszámol.

Tudja kit hogy hívnak, ki hol lakik, ilyesmi.

Egyedül vetkőzik, de öltözni még nem tud. Szobatiszta, de nem törli ki a popsit. Fogat egyedül mos, kiköpi a fogkrémet. A vizet nem nagyon szereti, így nem mosakszik egyedül.Kanállal, villával vagy kézzel egyedül eszik.

Egyszerűbb kirakókat kirak, ha már ismeri.

Ügyesen színez, de rajzolni nem nagyon akar.

Kitartóan sétál, akár 2 órát is elsétálgatunk.

2011. máj. 26. 07:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/20 A kérdező kommentje:
Én nem a szülő vagyok, csak aggódok. csak olyatmond a pici hogy: játsszunk az építőkockával, elmegyünk a boltba, de semmivel kapcsolatban nem kérdez, se azt hogy hol van xy, hova megyünk. Se mondóka, se dal. Színezni nem szineztetik. A szaladás nem lábemelős szaladás, csak mintha sétálna csak gyorsan. A bilivel csak most ismerkedik, de nem érdekli. Ha most nem foglalkoznak vele eleget, még behozhatja? Vagy ez is még a belefér kategóriába tartozik?
2011. máj. 26. 20:12
 5/20 anonim ***** válasza:
35%

Szerintem nem hozhatja be. Mert most hirtelen miért kezdenének el vele foglalkozni? Meg felgyorsulnak az elvárások.

És azt mondják, tanulni 2-3 éves korig lehet, mert az agy olyan mint egy kapu, beszívja az dolgokat rajta az első pár évben és bezárul a kapu. Utána már csak fejleszteni lehet. Hogy ez pontosan hogyan működik és hogy van, magam sem értem, bevallom, de valami biztos van benne.

2011. máj. 26. 20:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/20 anonim ***** válasza:
100%

Szeretnék eloszlatni tévhiteket és ezáltal megalapozottan megnyugtatni a kérdezőt:

A kisgyermekek más és más sorrendben fejlődnek különféle területen. Van, aki már pl. másfél évesen szobatiszta (legalábbis kakil-pisil bilibe és legfeljebb éjjel néha bepisil), de csak három évesen kezd el 3-4 szavas tőmondatokban beszélni, és csak két évesen kezd el járni. Vagy aki meg egy évesen már beszél ilyen szinten és egész ügyesen jár egyedül, de csak négy évesen lesz szobatiszta.

Most említettem két tipikus esetet: MINDKÉT VERZIÓ EGÉSZÉSGES fejlődést takar! ÉS lehetne sorolni a variációkat.

Egy a lényeg: jegyezd meg, kérlek ezt a számsort: 2,3,4.

A következőt fedi:

egészséges fejlődést jelent az is, ha csak KÉT évesen kezd el járni, totyogni a gyermek, ha csak HÁROM évesen kezd először legalább 3-4 szavas tőmondatokban beszélni (helyes kiejtés ekkor még nem feltétel, persze jobb kiszűrni egy esetleges szervi problémát, hátha az okozza, de az idegi érés szempontjából még idejében van három évesen), és az is az egészséges fejlődés jele, ha csak NÉGY évesen lesz olyan szinten szobatiszta, hogy kakil-pisil bilibe, de éjjel olykor még bepisil.

(Persze ha még hamarabb éri el a felsorolt szintet a gyerek, az is rendben van, kivéve , ha erőltették!!)


Van egy vicc, ami bár kissé túlzó, de csak kicsit az, szóval alapvetően reálisan sugallja az egyik egészséges fejlődési verziót; a számomra nagyra becsült Vekerdy Tamás gyermekpszichológus is szokta idézni:

Az anya egyre szomorúbb, hogy gyermeke csak nem szólal meg, pedig már 2 éves ... telik az idő, már 3 éves... 4 ... már öt éves, mire egyszer csak megszólal evés közben életében először: "szerény meglátásom szerint a mai koszt kissé sótlan, édesanya!" ; erre az anya döbbent örömmel mered rá: - fiam, hát te beszélsz?!! Eddig hogyhogy ne mszólaltál meg?? ; mire a picur: - Kérlek, azért, mert eddig minden rendben volt...

;-)))

Ez a vicc bár kissé túlzó, de szemléletesen sugallja azt a fejlődésbeli vonatkozást, hogy a kisgyermek amíg nem beszél, csak gügyög, addig is rendkívül intenzíven tanulja az anyanyelvét, tehát érteni egyre jobban érti, előbb, mint amilyen ütemben gyakorolja magát a beszédet!

Van gyermek, aki későbbre tolja időben a beszéd gyakorlását, egy másik készség korábbra hozatala érdekében, van, akinél meg tehát más a fontossági sorrend pl. hamarabb lesz szobatiszta. Ez mind teljesen rendben levő!


Épp így elmondható pl. egy három évesről (a kérdező gyermekének életéve), hogy ha esetleg ingerszegény élete volt eddig a picinek ,akkor sincs lemaradva a játékban való önkifejezésének teljessége szempontjából sem! Azaz játssz vele minél többet! Ügyelj rá, hogy

lehetőleg NE adj neki ingergazdag játékot, mert az meg pont hogy gátolja a fejlődését (esetleg ritkán adj neki ilyet), ugyanis pl. ha csak egy fadarabbal, vagy egy csupasz fából tákolt játékautóval játszik, akkor a fantáziáját sokkal jobban megmozgatja, ezáltal a kifejezőkészsége is növekszik, és ne mutolsó sorban a kisgyermeki ösztönös önterápiás képessége is kellő teret kap! :) Hiszen a kicsik kijátszák magukból a szorongásaikat, örömeiket, meg mindazt , ami éppen foglalkoztatja őket! Fontos, hogy a lehető legtöbbet tartózkodjon a szabad levegőn, még télen is! Az okát most nem írom le, mivel igen hosszú lett így is a hozzászólásom. :)) Tehát nyugalom, eddig alapvetően miden rendben van, már amennyit a rövid leírásod alapján feltételezni lehet.

2011. máj. 26. 21:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/20 anonim ***** válasza:
33%
Szaltózni
2011. máj. 28. 20:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/20 anonim ***** válasza:
9%

A lányom még csak július végén lesz hároméves, de szakember szerint jóval többet tud, mint amit ennyi idősen kellene.

Tud futni, páros lábon és egy lábon is ugrálni, nyusziugrás, lajhármászás is megy, végigegyensúlyozik megemelt pallón, stb. Hintát egyre ügyesebben hajtja, gond nélkül tekeri a háromkerekűjét, kismotorral szlalomozik, iszonyú gyorsan megy, fordul, megáll, indul.

Ismeri a színeket, tízig tévesztés nélkül számol, fölötte még döcögősebben megy.

Kerek mondatokban, választékosan beszél, rengeteg mondókát, dalocskát tud, kedvenc esti meséit nem csak meséli, kifejezetten előadja - hangsúlyoz, gesztikulál, stb.

40db-os, bonyolult puzzle-okat gyorsan és ügyesen összerak egyedül. Szabályosan fogja a ceruzát, szívesen rajzol, egyre ügyesebben színez. Rajzán, ha pl. embert rajzol, jó helyre rajzolja a testrészeket, amiből kettő van, abból kettőt is rajzol, stb.

Szobatiszta, egyedül megy a bilire, ha kell neki, nem kér segítséget. Kitörli a fenekét - néha ebben azért van hiba - kiönti a bili tartalmát, lehúzza a wc-t, kezet mos.

Egyedül eszik kanállal, villával, kézzel, bár előke még jó ha van rajta. :-)

Sokat segít nekem, ügyesen bepanírozza főzés közben a rántott húst, szaggatja a pogácsát, linzert, kekszet.

Segít teregetni, a megszáradt ruhákat szétosztja aszerint, hogy kié a családból, a zoknikat összepároztatja, mindennek tudja a helyét, ha kérem, el is pakolja a fiókokba a zoknikat, bugyikat, testvére ruháit, stb.

Esténként, vagy napközben ha indulunk valahová, kérésre összepakolja a szétszórt játékait.

Most épp a betűket kérdezgeti és ismétli - egyáltalán nem erőltettük, nem is akartuk ilyesmivel tömni a fejét még sokáig, ráért volna az iskolában, de kérdez, tehát válaszolunk.

Strandon karúszóval egyedül úszik, beleugrik a vízbe, nem zavarja, ha összecsap a feje fölött, pillanatok alatt felbukkan a víz felszínére és vigyorog - ezt mondjuk 10 hónapos öccse is így csinálja, vízikacsa mindkét gyerek. :-)

Szereti, ha játszunk, foglalkozunk vele, de órákig képes magában eljátszani.

Bármilyen magas mászókára fölmegy, bármilyen csúszdán lecsúszik, a hat méteres ugrálóvárban lévő csúszdán még nem volt kétéves, amikor egyedül fölmászott a kötéllétrán és lecsúszott.

Hihetetlenül önálló kislány, ugyanakkor egy bújós cica, még mindig szopizik esténként, de ha mamánál alszik, akkor elalszik ott is gond nélkül, cici nélkül. :-)

2011. máj. 29. 07:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/20 anonim ***** válasza:

Utólsó vagyok, még hozzátenném, mert a kérdésben benne van: szerepjátékot is játszik, más gyerekekkel szeret együtt játszani, inkább nagyobbakkal, mert velük tud "komolyabban" elbeszélgetni, játszani, de szereti a kisebbeket, vigyáz rájuk, játszik velük - gondolom, ennek az is oka, hogy kisebb testvére van.

Öltözik-vetkőzik egyedül, a cipőt néha kacsalábra veszi, de aztán kiigazítja.

2011. máj. 29. 07:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/20 anonim ***** válasza:
0%
Hároméves önálló nagylány szopizik -bleeeeee. Fuj.
2011. máj. 29. 12:35
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!