Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek

A kérdés

Ti mit csináltok, ha egy másik gyerek durván közelít a tietekhez?

Már többször előfordult,hogy pl megyek a 2,5 éves kisfiammal és odaszalad hozzá egy másik gyerek (általában lány és kisebb mint ő) azt hiszem,hogy kedvesen barátkozni akar,közben meg durván nekiront,lökdösi! Pl ma is egy bevásárlóközpontban ez történt,ha nem állok a kisfiam mögött hanyatt is esik! Ez annyira idegesít,hogy miért engedi a szülő,hogy ilyen legyen a gyereke? Nekem a fiam nagyon eleven,barátkozós,de sose volt ilyen durva más gyerekhez. Nekem ez olyan furcsa és nagyon idegesít és már félek,hogy ha közeledik hozzánk egy gyerek,hogy éppen mit fog csinálni?!

És tudom,hogy nem helyes,de mérgemben mondtam a fiamnak,hogy máskor ne hagyja magát,ő is lökje vissza vagy vágjon rá! Hátha megtanulja,hogy amit ad azt vissza is kapja! Tudom,hogy kicsik még,de akkor is,az anyjuk miért nem "neveli"meg???? 2011. nov. 19. 15:52  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Az a gyerek egyedül jött oda, vagy a szüleivel? Gondolom, volt vele valaki, anyuka vagy apuka, nekik kéne megmondanod a véleményedet. A gyereknek is elmagyarázhatod, hogy ilyet nem csinálunk, hiába csak egy idegen vagy neki, azért valamennyire biztos megragad a fejében.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/12Időpont 2011. nov. 19. 16:09 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ez engem is nagyon zavar és sokat bosszankodom rajta. Nemrégen olvastam, hogy a gyerekek így barátkoznak, durvák ugye sokszor a mozdulataik, nem tudják még, hogy ezzel akár fájdalmat is okozhatnak. Különbséget lehet tenni az agresszív és a kíváncsi gyerek között. Mondjuk én simán rászólok más gyerekére is, ha úgy látom, hogy agresszív és ez mindig hatásos. Megfogom a kezét, a szemébe nézek és mondom, hogy nem szabad mással durváskodni, fáj a babának stb. Eddig még egy szülő sem szólt rám, de ha rámszól, akkor meg fogom kérni, hogy nevelje meg a gyerekét. Nekem abból van elegem, hogy ráhagyják az agressziót a gyerekre, meg majd kinövi szöveggel jönnek, pedig ez nem igaz. Már az első durváskodásnál rá kell szólni, meg kell mutatni a gyereknek, hogy mi a helyes és mi nem. Nekem a csúcs az volt, amikor a lányomat egy nagyobb lány lepofozta és az anyja tőlem kért bocsánatot, a gyerekére rá sem szólt. Alig láttam a dühtől, miért tőlem kér bocsánatot, mintha a lányom ott se lett volna...

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/12Időpont 2011. nov. 19. 16:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ha a szülő nem szól rá, akkor rászólnék, mondjuk: légyszívess ne lökdösd Lajoskát

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/12Időpont 2011. nov. 19. 16:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

És egyébként te milyen szülő vagy? Adja vissza? És ha meglöki a másikat, elesik, beveri a fejét egy polcba, ráesik egy csomó termék és meghal az a másik gyerek? Azért téged sem tüntetnélek ki kiváló anyaéremmel. Sosem lehetnék ennyire dühös, hogy ilyen hülyeségre biztassam a gyerekem. És erőszakra neveljem. De te tudod. Egyébként pedig azért vagyok ott, hogy megakadályozzam az ilyesmit, megfognám a másik kisgyereket és nem engedném, hogy ellökje a gyerekemet.

Mondjuk nem fordult még ilyen elő a gyerekemmel, hogy egy bevásárlóközpontba löködnék idegen gyerekek csak úgy.A válasz 33%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/12Időpont 2011. nov. 19. 16:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nem olvastam újra a kérdést, kedves előző, de mintha írta volna a kérdező, hogy tudja, hogy nem helyesen tette. Gondolom, te mindig higgadt vagy és maximálisan megfontolt, mégse sose fordult elő, olyat tettél vagy mondtál volna, amit utóbb megbántál. Mondjuk amikor másokat visszakézből bírálsz, akkor se érzel ilyesmit.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/12Időpont 2011. nov. 19. 16:34 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nekem ez azért furcsa, mert a fiamnak szintén volt ilyen korszaka, hogy odament, megölelte a másik gyereket, majd próbálta megharapni, soha nem hagytam, minden egyes alkalommal, mikor már csak a szándékot megláttam azonnal rászóltam, mert nehogy azt gondolja ilyet szabad. VAn olyan, hogy visszatér nála, de odafigyelek, és rászólok, és elmondom nem szabad. Szerintem ők ilyenkor a dominanciát akarják kifejezni(de ezt csak én gondolom, lehet nem így van)de egy szülő dolga, hogy nevelje a gyereket. Igazad, van, hogy rászóltál a gyerekre!De szomorú az, hogy az anyjának kellett volna ezt tennie.Nekem 1,5 éves a fiam, és nála ez még életkori sajátosság, pedig itthon nem lát ilyet, de szerintem ők még azt nem értik, hogy ezzel fájdalmat okoznak a másiknak, de ezért vannak a szülők, hogy megtanítsák erre.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/12Időpont 2011. nov. 19. 17:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Hát nem tudom mi kéne hogy arra biztassam a gyerekemet, hogy bántson egy másikat, annyira sosem megy el az eszem, hogy ne mérlegelném ennek a veszélyét. Pontosan amit leírtam, meglöki és komoly sérülést okoz a másik gyereknek. (amit egyébként érdekes módon a saját gyerekénél látott a kérdező, mi van ha nem kapom el és hanyatt esik, de azt már nem, mi van ha a másik gyerek esik hanyatt, mert nem kapja vagy nem tudja elkapni az anyukája) Gondold el a te gyerekedet öli meg egy ilyen anya gyereke. Igazat adsz neki, jól tette, hogy erre biztatta a gyerekét, az én kis mocsadékom megérdemelte. Most aztán jól megtanulta a leckét, a mennyországban majd nem fordul elő, hogy meglöki a másikat.


Egyébként oké kiírhatnék másik kérdést, de engem pedig ez bosszant, hogy sokan ilyen indokra hivatkozva biztogatják a gyereket erőszakra és állatságra. Mert mit gondolsz mit tanul ebből a két és fél éves? Olvastam itt, védekezésből nekiugrott egy másik gyereknek megfojtogatta és látszottak az ujja nyomai a másik gyerek nyakán. Oké biztos volt indoka, csúnyán nézett rá a másik 3 éves.


Egyébként már legyen jogom nekem is felháborodni, csak a kérdezőnek van? Engem meg ez a hozzáállás háborít fel.

Mondom ezt úy egyébként, hogy az én gyerekem nem megy oda másokhoz és nem bánt senkit. Inkább őt bántották, de mindig azt mondtam neki, hogy azért vannak a felnőttek, akik mérlegelni tudnak, bár a kérdező esetében visszavonom ezt, de alapból a felnőtt dolga ezt lerendezni.A válasz 52%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/12Időpont 2011. nov. 19. 19:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Hát akkor megszólalok én a másik oldalról.

Másfél éves a kisfiam, és épp abban a korszakában van, hogy minden gyerekkel barátkozni szeretne, és odaszalad hozzájuk ölelgetni őket. Sajnos még nem igazán tudja koordinálni a mozdulatait, és ami ölelésnek indul, abból olykor szorítás esetleg lökés lesz. A másik gyerek meg ilyenkor persze sír, ami az ő szempontjából teljesen érthető.

Mégis mit kéne szerinted ilyenkor mondanom neki? Természetesen elnézést szoktam kérni az érintett gyerektől meg a szülőjétől, el szoktam mondani, hogy nem bántásból csinálja, és ritkán szoktak megsértődni. De múltkor egy apuka azt mondta erre a gyerekének, hogy "Menjünk innen, ez rossz kisfiú", és nekem a szívem megszakadt.

Azt is mondom a kisfiamnak, hogy óvatosan szabad barátkozni, nem úgy, hogy az a a másiknak fájjon, de ilyen picinek ezt nem hiszem, hogy érti. Ez nem olyan, hogy "miért engedem, hogy ilyen legyen", hiszen nem agresszióból csinálja. Kicsit több tolerancia talán nem ártana egymás felé, mert könnyen előfordulhat, hogy a ti gyerekeitek sem tökéletesek mindenben.A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/12Időpont 2011. nov. 19. 22:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Akik felfogták,hogy miről szól a kérdésem,nekik köszönöm a válaszokat.

Akik nem,nekik a hülyeségükre csak azt tudom irni,hogy csak akkor ütheti meg magát egy gyerek súlyosan,ha az én gyerekem védekezésből löki meg???? Ha az én gyerekemet lökik az nem baj,nem számit ha elesik és beüti magát?????

Álljon mint egy oszlop és tűrje a lökést,pofozást,marást,mig esetleg az anyuka észreveszi és kedvesen megkéri az aranyos kedves gyerekét,hogy elég a "játékból"???????

Az nem számit,hogy az én gyerekem ilyen rossz tapasztalatokat szerez,hogy a gyerek nem játszik vele,hanem bántja??????

Ez a kérdés pont azoknak a szülőknek szól,akiknek ilyen "kedvesen verekedő" gyereke van, hogy el kéne gondolkozni,hogy ők mit szólnának,ha az ő békésen sétáló gyerekét pofozná vagy lökné meg egy ilyen gyerek?????

A szülő dolga,hogy elmondja a gyereknek,hogy ilyet nem szabad csinálni! Csak simogatni szabad! Vagy ha nem érti meg,akkor nem kell odaengedni a másik gyerekhez! Ennyi!# 9/12Időpont 2011. nov. 20. 13:24 Privát üzenet

Én is a másik oldalt képviselem. 3 éves lesz lassan a fiam, s igen, Kedves Kérdező, kinőtte a verekedést. Megtanult kommunikálni, elmondani, mi nem tetszik, s nem a másik fellökésével, megütésével intézi a nézeteltéréseit. Nem mondom, ha belekötnek, előbb-utóbb elszakad nála a cérna, de az alapvető problémamegoldó eszköz a beszéd lett nála. Mindez kemény 3/4 évbe került, s igen, legtöbbször semmit nem használt, hogy rászóltam, nem szabad, hogy a másiknak fáj, ilyet nem csinálunk. Rongyosra beszéltem a számat, szégyelltem magam, hogy nem tudom megnevelni a gyerekemet, hogy miért az enyém a legagresszívabb a játszótéren. S igen, néha nem értem oda időben, hogy megakadályozzam, s igen, néha az is előfordult, hogy inkább behunytam a szemem, mert már nem bírtam elviselni, hogy már megint ő a hunyó. S természetesen kaptam hideget-meleget a kedves mintaanyukáktól. Remélem, sosem kell megélned majd azt, hogy a gyermeked rossz, panasz van rá, vagy látnod, hogy mit csinál, hogy legszívesebben sírva fakadnál miatta.

Vigyázz a fiadra, óvd, védd. Senki nem mondja, hogy ne tedd, sőt, megértem, hogy fel vagy háborodva, de légy egy kicsit toleránsabb, mert nem tudhatod, hogy miért olyan az a kisgyerek, hogy mennyit küzdenek a szülők, ja, és sosem tudhatod, hogy a te gyerekeddel mikor lesz bármilyen viselkedésbeli probléma. Senki sem tökéletes, így senki nem tudja tökéletesre nevelni a gyermekét.A válaszíró 91%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/12Időpont 2011. nov. 22. 09:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mit csináltok 5 éves hisztis gyerek düh rohamával ha ordít már több mint egy órája, és semmilyen büntetés nem segít?
Mit csináltok/nátok olyankor ha a gyerek nem alszik éjszaka?
Mit csinaltok amikor varial a gyerek?
Mit csináltok, ha a gyerek nem fogadja el a szupinált cipőt?
Mit csináltok, ha dolgoznotok kell, de beteg a gyerek/gyerekek és nagyi nincs?
Két és fél éves gyerek ha hisztizik ti mit csináltok vele hogy abba hagyja?

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések a Kisgyerekek rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!