Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek

A kérdés

Fel lehet nevelni úgy egy gyereket a mai világban, hogy legalább 12 éves koráig nincs számítógép/tv/okostelefon/tablet?

Tv-nk, tabletünk nincs, szerintem az okostelefonon való játszás sem kisgyerekeknek való.

Számítógépen nézne mesét.

Engem megijeszt ez a világ, ez a sok kütyü, pedig fiatal vagyok. Nap, mint nap látom, hogy mennyire besszippantja a kisebbeket. Ismerős 4 éves kislány, egész nap a tabletet nyomkodja. Minap betértem egy boltba, egy 4 és egy 7 év körüli kisfiú álltak az ajtó előtt megbénulva egy okostelefonnal és egy tablettel a kezükben. Hiába szóltak a szüleik, hogy mennyenek arrébb, mert nem tudtam kimenni a boltból, nem mozdultak, úgy rángatták odébb őket a szüleik, de le se vették a szemüket a játékról.

Nyilván, ezt a szülő engedi/nem engedi. De mit tehet egy olyan szülő, aki gyerekének környezetében szinte mindenki korlátlanul használhatja az okosgépeket? A gyerek látja másnál, a másik gyerekek sokat beszélnek xy meg z játékokról, a tiltó szülő gyereke meg nyafog érte/kimarad a beszélgetésből/csúfolhatják emiatt/később kimarad a közös számítógépes játékból.

Van itt valaki, akinek nincs tabletje/tv-je/számítógépe/okostelefonja vagy nem engedi a gyerekének a használatát? Esetleg korlátozza, de mennyire? Mesélnél?  márc. 31. 13:17  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Szerintem ezzel úgy kell bánni, mint a csokival vagy a piával. Azaz ritkán kaphat csokit, szilveszterkor 1 pohár pezsgő, de ennyi. Korlátlan netet nem adnék neki, és a napi 22 órás telefon nyomkodást sem engedném. Pláne úgy, hogy nem látom és szűröm a tartalmat. De ez manapság megoldható.

A válasz 92%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 50%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/15Időpont márc. 31. 13:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nem tudom otthon , hogy van, az én fiam 3,5 éves, Nyugat Európában lakunk, és az óvodában tableton tanulnak! Nem a szó szoros értelmében tablet, hanem ki van egy vászon függesztve a plafonra, arra van kivetítve és azt nyomkodják pl. ha meg kell keresni a kutyát.

Ez a jövő, ettől nem szabad elzárni a gyereket, mert rosszat teszel vele,ő issza meg a levét.A válasz 63%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/15Időpont márc. 31. 13:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A teljes tiltás felesleges, mert úgyis találkozni fog ezekkel az eszközökkel a társai között. Rosszul fogja érezni magát amiatt, hogy neki valamit nem szabad, amit a kortársainak igen. A szülő feladata az, hogy határokat szabjon, de 100%-os tiltással csak az ellenkezőjét fogod elérni.

Nekem nincs gyerekem, de barátnőmnek van kettő is. Náluk teljesen jól működik az, hogy meg van szabva, mikor és mennyit játszhatnak, a gyerekek elfogadták. Azért, mert a szülők egy egységes és határozott álláspontot képviselnek, amiből nem engednek. Persze megy néha a hiszti, de olyankor sem engednek. A gyerekek tudják a szabályokat. Ennyi a titok.A válasz 92%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/15Időpont márc. 31. 13:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Hol? Magyarorszagon talán, nem tudom hogy mikortól kezdenek számítástechnikát tanulni. Hollandiában élek, itt egészen biztosan nem lehetséges. A 3. osztályosok, akik a magyarorszagi elsősöknek feleknek meg, már tableten tanulnak bizonyos tárgyakat, a 12 eves gimnazistának pedig alapfelszerelés a laptop.

A válasz 88%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/15Időpont márc. 31. 13:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nem. Hacsak nem magántanuló, és sosem engeded közösségbe. De ez nyilván nem egészséges.

Önmagában egyik sem rossz, csak mértékkel kellene használni.A válasz 95%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/15Időpont márc. 31. 13:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Szerintem nem, hiszen az iskolában már van számítáatechnika oktatás, vannak feladatik amit a gépen kell megcsinálni.

Nem ördögtől valóak ezek a kütyük, csak meg kell tanítani hogy mire valóA válasz 89%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/15Időpont márc. 31. 14:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
El kell költözni vidékre, minél több időt tölteni kint a szabadban, és nem kell tiltani bizonyos eszközök használatát, hanem maximalizálni kell a velük töltött időt, így nem fogja beszippantani őket, de nem is maradnak le a fejlődésről.

A válasz 89%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/15Időpont márc. 31. 14:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Fel lehet, csak szerintem hülyeség. A mostanság születő generációnak a digitális világ nyelve éppúgy egyfajta "anyanyelve", mint a beszélt nyelv. Ha te ettől önkényesen távoltartod, akkor később fog elsajátítani olyan készségeket, amiket a kortársai, a generációja már egészen fiatalon megtanul. Nem azt mondom, hogy később ez nem pótolható, de nem ugyanúgy, mintha ezzel már gyerekként megismerkedhetett volna. Mire ezek a gyerekek felnőnek, már ezeknek a készségeknek a megléte is alapvető feltétel lesz a munkaerőpiacon.


Nekem nagyon érdekes megfigyelni három generáció hozzáállását a számítógéphez, internethez. Ott van egyszer a nagyfiam, aki 11 éves, vagyok én, 32 évesen, és vannak a közel 60 éves szüleim, 60 fölötti anyósom. A szüleimnek a munkájuk miatt muszáj számítógépet, internetet használniuk, meg is tanulták, de már 40 fölött jártak, amikor ezzel megismerkedtek. Látszik is, hogy sok dolgot nehézkesen csinálnak meg, bizonytalanok, pedig ők még a korosztályukon belül nagyon jól állnak ezzel a digitális világgal. Anyósom nem ilyen területen dolgozott, használ ugyan számítógépet, de csak előre begyakorlott dolgokat képes elvégezni (elnidítani egy játékot, megnyitni a fényképek mappát, ilyenek, e-mailt olvasni), de mondjuk ha azt kérem, hogy továbbítson nekem egy e-mailt, az már gondot okoz neki, és azt sem érti teljesen, hogy mi az, ami az ő gépén van, és mi az, ami az interneten.


Én gyerekként kezdtem el számítógépet haszálni, vagyis pont ilyen 12-13 évesen. Úgy gondolom, hogy értek hozzá, amennyire kell, alapvető programokat tudok használni, alap számomra, hogy az interneten keresek valamit, amit nem tudok, online intézek mindent, amit lehet, értem, hogyan működik az e-mail, a felhő, a torrent, stb.

Viszont nekem már elég nehéz volt megszokni a más eszközökön való internetezést. Nyilván ez attól is függ, hogy ki mire használja, de hülyét kapnék tőle, ha ezt az oldalt telefonról nézném, és úgy kéne válaszokat írnom, a mobilbankot sem szeretem igazán (ettől függetlenül használom), egyszerűen kevésbé látom át a dolgokat, ha nem asztali gépet/laptopot használok, hanem telefont, tabletet, stb.


És akkor ott a 11 éves fiam, akinek ezek a dolgok már mind vagy adottak voltak, mikor született, vagy pár évvel később lettek mindennaposak. Bármilyen feladatot elvégez tableten és telefonon is, amihez én inkább gépet használnék. De mivel számítógépe is van már pár éve, azzal is tökéletesen bánik, sokkal jobban, mint én. Én elvérzek egy bonyolultabb telepítési műveletnél (na jó, ha nagyon akarnám, meg tudnám csinálni, de sokkal több időbe telne), ő röhögve megcsinálja. Olyan dolgokat tud a számítógéppel kapcsolatban, amiről én még csak nem is hallottam. És egészen más módon is használja az internetet például, mint én. Mármint a kortársai is tök máshogy használják, más csatornákon és más módon kommunikálnak egymással, tényleg látszik rajtuk, hogy náluk ez már ösztönös, és nem egy tanult dolog.


Egyébként meg azt gondolom, hogy a szülőnek elsősorban az a feladata ebben a kérdésben, hogy kontrollként legyen jelen, amíg szükséges. Ne engedje, hogy csak ez töltse ki a gyerek életét, figyeljen rá, hogy eleget mozogjon, elég időt töltsön a szabadban, képes legyen nem csak digitális dolgokkal lekötni magát. De a teljes tiltás nem fogja a gyerek érdekét szolgálni, ebben egészen biztos vagyok.A válasz 87%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/15Időpont márc. 31. 14:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Fel lehet nevelni, ha el akarod vágni a szociális kompetenciáját a gyerekednek.

Sajnos ahhoz, hogy normálisan be tudjon illeszkedni elengedhetetlen a technika. Mert, ha te tiltod a másik 80 anyuka meg odaadja a gyerekének, a te gyereked lesz a kirekesztett. Lehet a kezében tablet, de nyílván szűrt tartalommal. Készségfejlesztő játékokkal. Szerintem, ha napi 1 órát játszik vagy mesét néz még nem dől össze a világ, a korlátokat kell lefektetni a kezdetektől. Én pl. tv ellenes vagyok, nincs is tv nálunk. Mert ugye azt se szűrni nem lehet, meg abból árad az agymosás rendesen, de mondjuk egy Bogyó és babócát miért ne nézhetne meg felügyelettel. Én így látom más nyílván másképp, de ezt neked kell eldönteni.A válasz 67%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/15Időpont márc. 31. 14:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ja és hát igen, a legtöbb suliban elsőtől már van informatika oktatás, sok iskolában már ott a digitális tábla, és egyre több helyen használnak tableteket más tantárgyak tanításánál is. A fiam sulija pályázat útján kapott egy rahedli tabletet, amiket MINDEN tanórán KELL használni, ez benne volt a pályázatban, és a legtöbb tanár egészen jó feladatokat talál ki rá. Mondjuk ők már ötödikesek, de még ott sem mindenki 12 éves.

A válasz 82%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/15Időpont márc. 31. 14:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Okostelefonnál van olyan hogy kártyás és nem előfizetéses?
Ti hány éves kortól engediket oda a gyerekeiteket a számítógéphez, vagy adjátok oda neki a telefonotokat?
Van itt olyan szülő, aki úgy érzi, hogy a számítógépek/okostelefonok miatt egyre inkább elszigetelődik a gyermekétől?
Mennyi idős korban ültetted le a számítógép (táblagép, okostelefon, stb) elé a gyermeked és mennyit játszik naponta?
Nektek erről mi a véleményetek? Többi lent
Telefonon lehetséges-e Netbeans használata? - (androidon)

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések a Kisgyerekek rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!