Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Örökbeadás, örökbefogadás

A kérdés

Mi a különbség a gyám, a nevelőszülő és az örökbefogadó között?

A nevelőszülő gyámja a gyereknek? És a gyám nevelőszülő? Egyáltalán mikor vesznek gyámságba egy gyereket? És az örökbefogadó gyám vagy nevelőszülő? Mindkettő? Egyik sem? A tegyesz foglalkozik minden állami gondozottal, vagy csak az örökbeadhatókkal? És ebben az esetben ki foglalkozik a többivel?

Egy kicsit sok a kérdés, de ha valaki válaszol bármelyikre, nagyon hálás leszek. Eléggé összekavarodtak a fejemben a fogalmak.Keress kérdéseket hasonló témákban: örökbefogadás, gyám, nevelőszülő, Tegyesz

 2017. nov. 9. 22:51  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Nem biztos hogy jól mondom de leírom azt ahogy én tudom.

A gyám a nevelő otthonban lévő gyerekek mellé van kirendelve, látogathatja de nem muszály magához vennie.

A nevelő szűlő a nevelő otthonokból vesz magához gyermeket/gyermekeket, ők nem véglegesen maradnak ott, vagy vissza kerülhetnek a családjukhoz, vagy örökbe fogadó szülökhöz. A nevelő szülő is örökbe fogadhatja később ha örökbe fogadható lesz a gyermek.

Az örökbe fogadó pedig törvényesen magához veszi a gyermeket, tőle már nem vehetik el, olyan lesz mint a rendes szülője.A válasz 53%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/13Időpont 2017. nov. 9. 23:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A gyam a szülőt helyettesítő személy, akinek joga van a gyermek nevében eljarni. Gyamja kiskorúak akkor van, ha a szülei felügyeleti jogát a bíróság felfüggesztette vagy megszuntette, illetve ha a szülei elhunytak.

A neveloszulo a koznyelvben az anya/apa partnere, hivatalosan szakképzett személy, akinek a munkája a végleges vagy időszakos állami gondozott gyermekek nevelése, gondozása saját otthonában, vagy intézményben.

Az örökbefogadó olyan személy, aki gyermeket kíván örökbefogadni és a sajátjaként nevelni.

A neveloszulo nem feltetlenul gyam, pláne ha a hivatalos nevelő szulorol van szó, ilyenkor elofordulhat, hogy más van megnevezve.

Az örökbefogadó az orokbe fogadás után szulo lesz, mint ilyen a gyereknek nem gyamja, pont ugyanolyan jogú szulo, mint a verszerinti.

A tegyesz foglalkozik minden állami gondozottal.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/13Időpont 2017. nov. 10. 05:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nem teljesen pontosak a válaszok.

Gyám:az a nagykorú személy, aki a kiskorú hivatalos ügyeiben jár el. Ez normál esetben a szülő, a többi esetben nagykorú rokon, a család alkalmatlansága esetén pedig egy hivatalból kirendelt személy. Ebben az esetben a kiskorú nem kerül kiemelésre a családból.


Nevelőszülő:az a nagykorú, aki saját otthonában ideiglenesen gondoskodik olyan kiskorúakról, akik valami miatt ideiglenesen kiemelésre kerültek a családból, vagy véglegesen, viszont a szülők nem mondtak le a gyermekről, így nem válik örökbefogadhatóvá.


Örökbefogadó szülő: az a 25. életévét betöltött személy, aki a szükséges feltételek beteljesülése után alkalmassá válik egy gyermek vagy kiskorú örökbefogadására. Ebben az esetben a gyermek a nevére kerül, és ugyan azokat a jogokat és kötelezettségeket kapja, mint egy vér szerinti szülő.A válasz 81%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/13Időpont 2017. nov. 10. 07:01 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

3,


Nincs igazad. A szulo nem lesz a budos életben sem a kiskorú gyereke gyamja, hiszen a szülője. Max a nagykorú gyerekének lehet majd a gyamja, ha a gyerek arra raszorul.A válasz 8%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/13Időpont 2017. nov. 10. 07:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
4-es nagykorú gyerek gyámja?

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/13Időpont 2017. nov. 10. 08:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
#4-es, nincs igazad, nekünk anyánk halála után a megözvegyült apánk lett a gyámunk hivatalosan. Egy háztartásban éltünk mindig mindannyian, házasok voltak, mégis gyám lett apu.

A válasz 64%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/13Időpont 2017. nov. 10. 08:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Vagyis a szülő szerinted nem a gyámja csak ha nagykorú?

Hát tévedsz 4-esA válasz 39%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/13Időpont 2017. nov. 10. 08:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Csaladjogi törvény


:146. § [A kiskorú jogállása; a szülői felügyeleti jogok és kötelezettségek]


(1) A kiskorú gyermek szülői felügyelet vagy gyámság alatt áll.A GYÁMRENDELÉS


4:223. § [Gyámság alatt álló kiskorú]


Az a kiskorú, aki nem áll szülői felügyelet alatt, gyámság alá tartozik.A válasz 41%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/13Időpont 2017. nov. 10. 10:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nem tévedek. A gyereknek alap esetben szülei vannak. Ha mindkét szülő meghal, vagy mindkettejük szülői felügyeleti jogát megszuntetik, akkor lesz gyamja, addig anyja és apja, szülei vannak.


Aki irta hogy meghalt az anyja és az apja lett a gyamja szinten hülyeséget beszel: az apja nem lett gyám, az apja maradt és hivatalos ügyekben a törvényes képviselője, de nem a gyamja.


A nagykorú gyereknek lehet gyamja, ha pl súlyos értelmi fogyatékos, ilyenkor sokszor az öt addig is nevelő szülő lesz gyám amint a gyerek nagykoruva valik, ahogy pl a súlyos Demens, gyámság alá helyezett szulonel is sokszor a nagykorú gyerek leszA válasz 49%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/13Időpont 2017. nov. 10. 10:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Utolsó, tévedsz. Hidd el, ebben dolgozom. Most van két kiskorú várandósunk, akik ugye nem járhatnak el a saját ügyükben, minden vizsgálatra kell a gyám beleegyezése. Mindkettő hivatalosan kinevezett gyámja a saját anyja lett.

A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/13Időpont 2017. nov. 10. 16:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mennyi pénzt kap egy nevelőszülő?
Milyen iskolai végzettség kell ahhoz, hogy nevelőszülő lehessek?
Milyen feltételekkel lehet örökbe fogadni egy gyereket mit követelnek?
Hány nevelőszülői hálózat van Magyarországon?
Nevelőszülő és a mostohaszülő között mi a különbség?
Nevelőszülő-helyettes szülő van a kettő között különbség? Azon kívül hogy az utóbbinál tudod csak helyettesítesz egy darabig, Vagyis a juttatások ugyan azok?

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések az Örökbeadás, örökbefogadás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!