Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Örökbeadás, örökbefogadás

A kérdés

Hogyan tudja egy apa levetetni a nevéről a gyerekét? Van rá lehetőség?


Keress kérdéseket hasonló témákban: nevéről, levetetés, gyerek, lemondás, apa

  ápr. 24. 08:05  Privát üzenet  

A válaszok

Ha már a néven van, és az övé akkor sehogy.

Ha bebizonyítja, nem az övé, akkor lehetséges.A válasz 60%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/10Időpont ápr. 24. 08:09 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Szerintem csak úgy hogy egy másik férfi nevére atiratjak orokbeadja.

A válasz 59%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/10Időpont ápr. 24. 08:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Levetetni a nevėről" - anyukával ketten bemennek a gyamhivatalba és megváltoztatják a gyerek vezetéknevét az anya vezetéknevére.


Ha a kérdés az akart lenni, hogy az apaságát hogyan lehetne semmissé tenni, akkor a vakasz: csak és kizárólag az anya új férjenek házastársi örökbefogadásával.A válasz 97%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/10Időpont ápr. 24. 08:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Mit az a "nevére venni", "levetetni a nevéröl"??????


Ilyen ugyanis nincs, legalább is semmi jelentösége.


Ami számaít, ha elismerte az apaságot - és teljesen lényegtelen, hogy a gyerek az apa nevét kapta vagy sem -, ha hivatalosan ö az apa, akkor ezt visszacsinálni nem lehet.

Ezen változtatni csak akkor lehet, ha most jutott tudomására, hogy nem ö az apa és ezt bizonyítani is lehet, illetve ha az anya házastársa (élettárs nem elég) hivatalosan örökbe akarja fogadni a gyereket.A válasz 79%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/10Időpont ápr. 24. 08:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Le lehet mondani egy nyilatkozattal valakinek a javára. Konkrétan örökbefogadni is így lehet, hogy az eredeti apa (ha ismert) lemond valaki másnak a javára. Ha nincs más apuka, akkor az anya javára.

A vezetéknév cseréjén kívül teljes jogi kapcsolat meg fog szünni. Hivatalosan nem lesz többé közük egymáshoz.


Nem tudom, hogy ma még létezik-e ilyen, de kb még 20 éve láttam olyan csavart. Hogy a külföldön dolgozó "apuka " felesége szült egy gyereket, csak úgy a semmiből. Adott volt a szituáció, mindenki tudta, elvállalta, hogy mi történt. Mikor a gyerek egy éves lett, a férjnek lemondó nyilatkozatott kellett tennie az igazi apuka javára, hogy nem szeretné felnevelni a gyereket. Szóval a gyerek egy idegen férfi nevével lett anyakönyvezve és egy éves koráig úgy kellett élnie, mert abba a családba született.A válasz 12%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/10Időpont ápr. 24. 08:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

5!


Nem, nem lehet lemondani a gyerekrol a másik szülő javara. A szülői felügyeletről lehet lemondani, de attól még a gyereke marad és tartásdíjat is fizetnie kell. Örökbe adhatja a gyereket, de csak és kizárólag a másik szülő hazastarsanak. Ekkor minden jog és kötelesség megszűnik.


Az elhalad leirt történet a vélelmezett apaság intézménye, ami Azt jelenti, hogy ha az anya házasság alatt vagy x mmappal a válás után szül, a férj az apa. Amennyiben biológiailag nem így van és a férj, vagy az anya szeretne,hogy a valodi apa elismerhesse az apaságot, kettejujk közül az egyiknek kell pert indítania.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/10Időpont ápr. 24. 09:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A "levetetni a nevéről" nem jogi fogalom. A gyerek vezetéknevét a felügyelet gyakorló szülő(k) bármikor megváltoztathatják, közös döntéssel. Ennek semmi más következménye nincs azon kívül, hogy a gyereket máshogy fogják hívni hivatalosan, és az összes iratát cserélni kell.


Az apasággal járó jogokról szintén bármikor le lehet mondani. Tehát nem kötelező betartani a láthatást, a döntési jogokat, stb. Ezek csak lehetőségek arra, hogy az apa tarthassa a kapcsolatot a gyerekével, de el lehet őket utasítani, közös megegyezéssel vagy hivatalos úton. (Hivatalos események intézésénél, pl. útlevél kiállítás, iskolába beiratkozás, szükség lehet mindkét szülő beleegyezésére. Ha az apa ezekben nem kíván részt venni, akkor érdemes kiállítani egy hivatalos papírt, hogy az anya egyedül intézhesse ezeket.)


A jogokról tehát le lehet mondani, de a kötelezettségekről nem. Az apa attól még hivatalosan apa marad, hogy a jogokról lemond. Tehát a gyerektartást, stb. fizetni köteles.

Az törvényi apaság akkor szűnik meg, ha:

- mindkét szülő lemond a gyerekről, ezáltal állami gondozottá, majd örökbeadhatóvá válik

- az anya megházasodik, és a házastárs szeretné örökbefogadni a gyereket

- az apa képes bizonyítani, hogy nem ő a biológiai apa, és az apasági nyilatkozat aláírásakor ezzel nem volt tisztában. Ilyenkor a valós apa ellen lehet pert indítani, tehát a gyereknek törvényileg így is lesz apja.


Ezek közül a második az, ami a leggyakoribb megoldás, de ez is viszonylag ritkán fordul elő. Ha az új házastárs örökbefogadja a gyereket, a biológiai apának minden joga és kötelessége azonnal megszűnik. Ehhez mindhárom fél (idősebb korban pedig a gyerek is) beleegyezése szükséges. Tehát olyan nincs, hogy a gyerek apját csak úgy eltöröljék. Valakinek felelősséget kell vállalnia érte.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/10Időpont ápr. 24. 10:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"az apa képes bizonyítani, hogy nem ő a biológiai apa, és az apasági nyilatkozat aláírásakor ezzel nem volt tisztában. Ilyenkor a valós apa ellen lehet pert indítani, tehát a gyereknek törvényileg így is lesz apja.:


Ez épp nem igaz. Az apasági nyilatkozatnak nem feltétele,hogy a valódi, biológiai apa tegye meg. A szöveg is az, hogy "magáénak elismeri".A válasz 50%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/10Időpont ápr. 24. 12:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"az apa képes bizonyítani, hogy nem ő a biológiai apa, és az apasági nyilatkozat aláírásakor ezzel nem volt tisztában"


EZT írta a megelözö válaszoló, és ebben a lényeg a második részmondat, miszerint NEM TUDTA a nyilatkozó, hogy nem ö az apa - ez az az eset, amikor utólag megtámadhatja az apaság vélelmét!A válasz 69%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/10Időpont ápr. 24. 12:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

9!


Még mindig nem igaz. Az apasági nyilatkozatnak nem feltétele, hogy a biológiai apa tegye. Ezt el is mondják, amikor az ember megy aláírniA válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/10Időpont ápr. 24. 12:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
A párom szeretné levetetni a nevéről a gyerekét. Lehet ilyet? Ha igen, mi a módja?
Magyarországon van lehetőség fekete kisgyermeket (nem feltétlen csecsemőt) örökbefogadni?
Lenne egy elképzelésem néhány, a társadalmat érintő problémára. Mi a véleményetek és hová kellene megírnom?
Hol lehet gyerekekkel foglalkozni? Nagyon szeretem a gyerekeket, minden vágyam, hogy egyszer örökbe fogadhassak egy árvát. Szeretnék addig is gyerekekkel törődni, szeretetet...
Béranyaság Magyarországon! Mikor hozzák törvénybe? Van rá lehetőség?
Örökbefogadásnál van egy olyan lehetőség hogy, az örökbefogadott gyerek/ek véglegesítése ( az adott gyámnál)?

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések az Örökbeadás, örökbefogadás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!