Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Baj az óvodában ha még nem...

Baj az óvodában ha még nem beszél?

Figyelt kérdés

Kisfiam augusztusban lesz 3 éves. Szeptembertől megy oviba.

Még csak a nem-et mondja és állathangokat utánoz.

Mostanában már pár szónak mondja az első vagy utolsó szótagját is.

Ez még nagyon kevés. Jártunk beszédfejlesztésre is, de közbejött a vírus.

Óvoda beleköthet?

(szobatiszta)


jún. 26. 13:01
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
54%
Baj. Ha nem tudja elmondani, hogy mibaja, mit szeretne, akkor neki,neked, az óvónőknek se lesz könnyű.
jún. 26. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/15 anonim ***** válasza:
38%
Volt 1 ovisom, semmit az égvilágon nem mondott. Semmit! Nagyon durva volt. Az első nap ütött vágott, ordított. Első naptól kezdve otthagyták az oviban a szülők, 1 percet nem szokatták. Néhány nap múlva könnyebb volt vele, mutogatással, dünnyögéssel meg tudta magát értetni. Még kiscsoportosan nem, de a következő évtől elkezdett -beszélni. Onnanstól felgyorsult a beszéd fejlődése.
jún. 26. 15:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/15 anonim ***** válasza:
43%

Unokaöcsém így volt, nem volt probléma belőle, meg tudta magát értetni.

Aztán pár hónappal később már beszélt rendesen.

jún. 26. 18:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/15 anonim ***** válasza:
34%

Kérdező, nem kell annyira aggódni, nem olyan ritka az, hogy majdnem három éves a gyermek, és hirtelen beindul a beszéde (ráadásul a közösség megteszi a hatását, de van, hogy anélkül is a 3. szülinap körül hirtelen megindul a beszéd).

Közel három évesen elég elkezdeni a beszédfejlesztést, beszédindítást, tehát ráért volna mostanában elkezdenetek (nem tudom, mióta viszed).

A vetésnaptár se véletlen a mezőgazdaságban, van egy időintervallum a kisgyermekek esetén is, hogy mettől meddig számít egészségesnek az adott képesség szintjének elérése, és nincs jelentősége, hogy ezen időintervallum elején, vagy végén helyezkedik-e el a gyermek adott érése, beszédérés, és szobatisztaság terén is elmondható, mert általában a sorrend az, ami egyénenként változó, és képességenként az átlaghoz mérten értem.

Pl aki az átlaghoz képest hamarabb áll fel és jár, lehet, hogy az átlag beszédinduláshoz képest késik (de esélyesen még pont időben lesz), és/vagy a szobatisztaságról mondható el ugyanez.

A másik gyereknél meg épp fordítva.

Ezt megnyugtatásul mondom, nagy számú esetekből kiindulva. A korai fejlesztést nem szabad erőltetni, ha még időben van az adott képesség fejlődése. A növények gyors érlelése sem egészséges, sem elég eredményes, mert a természetes minőség fontosabb, mint a mennyiségi tényező. Számos növénytermesztő nagy hozamot produkál, de erőltetett módszerekkel (pl vegyszer, egyéb beavatkozás), aztán csodálkozunk, hogy hiába szép a látszat, a külső, hiába hatásos a haszon növény, belül nem igazán ízletes... Ilyen a kisgyermekek érése is.


A beszédérés és a szobatisztaság terén óriási a szórás, előbbi esetén két év, utóbbinál három év az időintervallum a tekintetben, hogy mi számít egészséges érésnek.


Speciális ovik kapcsán megjegyezném, hogy elég kevés van belőlük, inkább az integrálás jellemző, tehát hogy többségében átlagos és enyhe fogyatékkal / részképesség zavarral rendelkező kisgyermek közé 2-3 középsúlyos fogyatékkal élőt is tesznek a csoportba.


Viszont nem győzöm ismételni, hogy a gyermeked esete nem olyan ritka az egészséges beszédfejlődésűek között! Viszont nincs az a szakember, aki a 3. szülinap előtt megmondja tutira, hogy gond van-e a beszédéréssel, vagy nincs gond.

Nem annyira kevés azok száma, aránya, akik pont a 3. szülinap közül hirtelen elkezdenek beszélni, és utóbbiaknál

többnyire UGYANOTT

fog tartani a beszédképesség szintje 3 és fél évesen, mint annál, aki 15 / 18 hónaposan már elkezdett beszélni!


"és mondókázok, mesélek"

Ez jó dolog. Más ne nagyon erőltess, ha javasolhatom. Érzelmi biztonság, szeretet, figyelem, megértés a gyermeked irányába a lényeg, oldott légkör, bohóckodás, SZABAD, SPONTÁN JÁTÉK TÚLSÚLYA, mesélés számára, mondókázás, ölbeli játékok vele.


"nehogy belekössenek és eltanácsolják"

Mondom, tehát kevés a speciális óvoda, inkább sok az olyan "átlagos", ahol integrálnak.

Egyébként se köthetnek bele, ez szakmai baklövés volna. Sokféle gyerek érkezik óvodákba, magatartás zavarostól a "bekakilóson" át a cumizósig, és nem beszélőkig - persze ezekből szokott kevesebb lenni, de nem annyira kevesebb a számarányuk, általában. Nem kevesen enyhe fogyatékkal élnek pici korban, az az állapot még javulhat is, főleg közösségben, főleg (három-)négy éves kortól (attól korábban nem tanácsolom az erőltetést, korai fejlesztést, csak ha nagyon indokolt).


Most másvalaki szavait idézem (hatosét) :

"olyan óvodapedagógusok foglalkoznak vele, akiknek ez a szakterületük."

A különféle szakemberek kooperációja jellemzőbb, mint pl a többdiplomás óvodapedagógus.


Hetes írta:

"a védőnő 2,5 éves korig adott haladékot beszédindításig"

Miféle haladékot...? Itt valami sántít. A védőnő ebbe nem szólhat bele. "Rendezkedni" akart, vagy te értetted félre vajon...


(Más kérdés egyébként, hogy aki nem beszél, vagy alig, avval a gyermekkel nehezebben kommunikálok, ott van pl a külföldi gyermekek egy részének esete, volt kínai kisfiúm, aki nem tudott magyarul, de fokozatosan meg tudtuk egymást érteni, amúgy is ilyen kicsi korban a metakommunikáció jelentősebb, mint a verbális.)

jún. 26. 22:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/15 anonim ***** válasza:
30%

Az előző, szakmai választ miért kellett nullára pontozni, emberek? Hogy megtévesszétek az aggódó szülőket? Vagy mert irigyek vagytok a szakemberekre? Felelősség, gondoljatok bele. A gyermekek érdekében.


Dr. Vekerdy Tamásnak is ez a sok évtizedes tapasztalata.


Díjai, elismerései:


[link]


Kiváló Munkáért díj (1985)

Oktatásügy kiváló dolgozója (1987)

Nemzetközi Lego-díj (1993)

Kiss Árpád-díj (1996)

Budapestért díj (2000)

Pro Scholis Urbis díj (2006)

Hazám-díj (2014)[7]


Az alábbi youtube videójában is megemlít számos olyat, mint az előző, szakmai tapasztalatokon alapuló válasz, a beszédérésről:


https://www.youtube.com/watch?v=Pq6Z5e_25DQ


A szavai mind dr Vekerdy Tamás, méltán híres gyermekpszichológustól valóak, és az előző hozzászólásban is szerepelnek, abból másolom, ismétlem:


"Nem annyira kevés azok száma, aránya, akik pont a 3. szülinap közül hirtelen elkezdenek beszélni, és utóbbiaknál


többnyire UGYANOTT


fog tartani a beszédképesség szintje 3 és fél évesen, mint annál, aki 15 / 18 hónaposan már elkezdett beszélni!"

jún. 27. 23:04
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!