Mi az oka hogy az utóbbi időkben kb. 10 éve a vegyes óvodai csoport lett népszerűbb a hagyományos kis,középső,nagy,maxi helyett?

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Igen, ezt a kenyszer szulte, bar anno lehet kiserletkent indult, hogy megnezzek, mennyire mukodik. De most, ahol keves a gyerek, ott csak vegyes csoportok vannak.
Tankonyvekben nagyon szepen le van irva, hogy ennek mennyi elonye van, de a gyakorlatban azert tobb a hatrany.
A kicsik elvesznek a nagyok kozott, en nem azt latom, hogy mennyire segitenek oket, inkabb “uralkodnak” rajtuk. Jatszanak veluk is, de ugy rangatjak oket szo szerint es atvitt ertelemben is, ahogy akarjak, mert nyilvan oriasi a kulonbseg a 3 meg a 6-7 eves kozott, mind testileg, mind ertelmileg. Ez a kisebbek szempontjabol peldaul a beszokast, ervenyesulest, de meg a beszedfejlodest is hatraltatja, mert sokszor megszolalni se mernek a nagyok miatt, csak csinaljak, amit mondanak nekik.
A kicsik tanulnak a nagyoktol, de a kerdes, hogy mit es az mennyire jo. Egyebkent a gyerekek is valtoznak, osszessegeben annyira sok bennuk az agresszio, a nyughatatlansag,turelmetlenseg, hogy talan ezert nem mukodik mar olyan jol a vegyes csoport, mint 20 eve.
De ezt nem tudom, en csak 2 eve vagyok a szakmaban mint ped.asszisztens, de az ovonok elmondasa ez, hogy egyszeruen teljes mas most, mint anno.
Nehez differencialni is, valaki mindig kimarad. Ha kozos foglalkozas van es tul nehez a “feladat” (mese, jatek, dal), akkor a kicsik 2 perc alatt feladjak, mocorognak, felallnak, elmaszkalnak. Ha a nagyobbaknak tul konnyu, akkor ugyanez.
Ha az iskolaba keszulokkel ul le az ovono foglalkozni, akkor megint ott van, hogy a tobbiek kozben jatszanak, nagy a zaj, iszonyu nehez igy koncentralni.
Visszafejlodes az azert nem jellemzo normal gyerekek eseteben, meg mindig egy ovodarol van szo, nem kell tulmisztifikalni, a kozpontban a jatek all azert, persze rengeteget tanulnak is, de jatekosan.
De nem biztos, hogy annyira kiraly a vegyes csoport, viszont ez van. Es a jovoben is ez lesz, mert keves gyerek szuletik.

válasza:

válasza:

válasza:Ahogy írták, kényszer. Anyukám 45 évig volt óvónő, ebből 35 évig vezető, nyugdíj óta fejlesztő pedagógusként dolgozott illetve még órákat mindig ad a főiskolán leendő óvónőknek: egyértelműen "ellene van". Kényszer. Azonos korosztályon belül is van akkora különbség a gyerekek között, ami csak ügyes differenciálással kezelhető, hogy teljesen kontraproduktív nagyobb korosztályt lefedni vegyessel, ha csak nincs más megoldás.
De tény, hogy egyre fogy a gyerek, a mi ovink is már csak 6 csoporttal megy a korábbi 8 helyett, a kicsiknél már nem jött össze 2 csoport. Kistelepüléseken még rosszabb a helyzet.

válasza:Vidéki kisváros 4 csoportos ovi a mienk, 98 gyerek van. Én sem értem mi értelme a vegyesnek, mikor mindig bőven annyi a gyerek minden korosztályból hogy külön csoportot indíthatnának.
A város összes ovija (van 7) vegyes csoporttal működik.
Kapcsolódó kérdések:
Kicsit részletesebben. Nem mesterséges megtermékenyítést szeretne, hanem egy gyermeket egy valódi férfitól, akinek ismeri az adottságait, és adott esetben nem zárkózik el attól, hogy az apa majd tartsa a gyerekével a kapcsolatot, de nem kíván a férfival együtt élni,...
Judit vagy Kriszta?
Egyre tobb helyrol hallom hogy szinte csak vegyes csoportok vannak. Ez allami ovikra is igaz? En kifejezetten odzkodom a vegyes csoporttol es a hagyomanyos kis-kozep-nagy csoportot reszesitenem elonyben. Mennyire gyakori hogy ezt a klasszikus felallast gyakoroljak allami ovikban?
Neten nézegettem, de nem igazán találtam újat...főként óvónénik segítségét kérném, akik már tapasztaltak egyet s mást:)
Tehát nem a tornazsákszerű, hanem a hagyományos ovis zsák. És gyerek vagy felnőtt vállfa kell bele?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!