Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hogyan néz ki az a szakértői...

Hogyan néz ki az a szakértői vizsgálat, ami alapján kiosztják az SNI kódot a vizsgált gyereknek?

Figyelt kérdés
Ott vizsgálják az IQ-t is? Mi van akkor ha pl. ott nem repked a kezével, de otthon meg igen? Figyelembe veszik az óvodai véleményt is?
máj. 31. 23:37
1 2
 1/16 ildibrexy ***** válasza:
100%
Igen figyelembe veszik az ovodai véleményt is es azt is amit te mondasz. Nemcsak az alapján döntenek, hogy ott mit produkál.
jún. 1. 05:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Nekünk IQ-t nem csináltak. Ki kellett tölteni egy rakat papírt kérdésekkel, majd a gyógypedagógus elbeszélgetett a gyerekkel, velünk is, adott pár ügyességi feladatot neki. Meg persze az óvoda véleményét is figyelembe vették.
jún. 1. 07:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 A kérdező kommentje:
Ügyességi feladat csak a mozgását méri fel, nem?
jún. 1. 09:05
 4/16 anonim ***** válasza:
77%
Hány éves, mi a probléma? Továbbküldte már a Tagintézmény a Szakértőibe? SNI kódot nem osztogatunk. Diagnosztizálunk, s a diagnózishoz jár SNI kód.
jún. 1. 16:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 A kérdező kommentje:
Beszéde kicsit nehézkes néha, selypít, igaz hogy későn kezdett beszélni,de azóta nagyon sokat beszél. Túl sokat ölelgeti az ovis társait, akiket zavar.Megmonddtuk neki már, hogy ezt nem kellene. Minket is sokat puszilgat, simogat, ami jó, de csak nekünk. Repked a kezével, ha nagyon örül, vagy beleéli magát vmibe. Sokat tologat földön vonatokat oviban, itthon viszont elvonható bármivel arról a figyelme,kerti "munkát" szereti. Ami erős tünet az a szaladgálása, mindig elrohan, igaz visszajön ha 1x-2x mondjuk kiabálva. Oviból séta közben azért mindig mellettem marad Hisztis,erősen sír ha valamit nem akar megcsinálni.
jún. 1. 21:24
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Régen volt a Szakértőiben pszichiáter, most már sajnos hoztak egy olyan jogszabályt, hogy összeférhetetlenség miatt mindet elbocsájtották.

Szóval ha valami orvosi problémára gyanakszol, pl. adhd, autizmus, akkor el kell vinned egy pszichiáterhez, aki ad neki papírt. Ezt viszed a Szakértői Bizottságba, ahol kiadják az sni-kódot hozzá.

Ha tanulási nehézség van, akkor azt ott is meg tudják állapítani, van gyógypedagógus, pszichológus, logopédus.

IQ-tesztet 5 éves kortól csinálnak, de ne a hagyományos ábrás Raven-tesztre gondolj, hanem komplex képességfelmérés van. Ahol nem a 100 a jó, hanem már a 80. A fiamnak 88 lett, azóta is mindenki azt hiszi szellemi fogyatékos, már bánom is, hogy hagytam leírni. De amikor visszamentünk, és mondtam nekik, hogy az iskolában speciális tantervet akartak neki írni, akkor néztek bután, hogy h.ülye az igazgató. Hát, nem vele van a gond, mindenki úgy tudja, hogy a 100-as IQ a minimum.

Attól is függ hány éves, meg milyen problémára gyanakodnak. Óvodásoknak számolni kell, meg mutogatni, hogy hol a jobb meg bal oldal, szókincset, logikai képességet mérik. Nálunk kérték a családfát, de valahogy a pszichológus nem igazán értette, amit mondtunk. A gyerek mondta, hogy nem ismeri a nagyszüleit. Én mondtam, hogy mivel még születése előtt meghaltak. Erre leírták, hogy a gyerek a közvetlen rokonságát sem ismeri, tájékozatlan. Remek.

Egyébként miért szeretnél sni-kódot? Jól gondold meg, elég nagy szívás.

jún. 6. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
30%
Hú, utolsó, azért ezek nagyon téves információk. A Szakértőikben most is van pszichiáter, anélkül nem is működhet. Ott dolgozom, tehát nem úgy hallottam. El sem fogadjuk más pszichiáter véleményét! Tehát hozzánk hiába hoz szülő véleményt! IQ tesztet csinálunk 2,5 éves kortól is, ha már felvehető, nem tudom honnan jött az 5 év. A 80-as IQ nem jó!, nyilván ahhoz jó, hogy nem lesz értelmi fogyatékos, de az átlagos IQ: 90-110 közötti, tehát a 80 már jóval átlag alatti. 80-as IQ-ra pl. tanulási zavart nem is nagyon adunk, mert alacsony. Annál azért bonyolultabb egy vizsgálat, hogy számolni kell, meg mutogatni... SNI kódot meg, ha problémás így is, úgy is fog kapni a gyerek. Ez nem kérhető, s nem visszautasítható!
jún. 6. 19:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim ***** válasza:

Hát akkor én másik intézményben jártam!

Nekem ott mondták, hogy elbocsájtották a pszichiátert, mert hoztak valami rendeletet, amely alapján már nem foglalkoztathatnak orvost! Tudom, hogy előtte dolgozott ott gyermekpszichiáter, de már nem.

És emiatt vissza is rendeltek, mert külsős orvostól kellett diagnózist vinnem!

88-as IQ-val a fiam átlaga felsőben 4,5, matek, angol, informatika dicséret. Szóval én nem tudom milyen IQ-tesztet vesztek ti fel, de mindenre alkalmatlan! És ezt is ott mondták nekem, hogy 80-ig teljesen jó, tehát a 88-on nem kell elkeseredni. Ami nekem is fura volt, mert még a biológia órán is azt tanítják, hogy a normál IQ 100-tól kezdődik.

Nem állítottam, hogy csak mutogatni kellett neki, ez csak egy példa volt, több órát ott voltunk.

3 évesen vittem először, amikor még csak szabad játék volt, és azt figyelte a pszichiáter. Azért azt megnézném, hogy 2,5 évesen hogy veszel te fel IQ-tesztet egy gyereknek. Szerintem elég nagy kamu a 7-es válasz.

Én viszont jártam náluk már számtalanszor, mivel mindkét gyerekem sni-s.

jún. 8. 13:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:

"SNI kódot meg, ha problémás így is, úgy is fog kapni a gyerek. Ez nem kérhető, s nem visszautasítható!"

Ezzel kapcsolatban is eltérő az információnk.

A határozat tartalmát alá kell írnia a szülőnek, sőt van fellebbezési idő is. Nyilván ha egy gyerek erősen érintett szellemi fogyatékos, siket, vak, bármi, ami egyértelmű, akkor ott nincs miről beszélni, és a gyerek érdeke is az sni-kód, mert anélkül nem mehet speciális iskolába. De pl. egy adhd-val egyáltalán nem kötelező a szülőnek elfogadni a kódot!

Azt is én dönthettem el, hogy a Nevelési Tanácsadóból továbbmenjünk-e a Szakértőibe, megállhattunk volna a btm-nél.

A fiamról meg le is vetettem már a kódot, mert képtelenség vele iskolát találni. Kértem, simán levették.

jún. 8. 13:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
Hát akkor én nem tudom Te hol jártál. Nálunk veszünk fel 2,5 évessel pl. SON tesztet.Nyilván az értelmesebbekkel, nem az értelmi fogyatékosokkal. Nevelési Tanácsadó már rég nincs, s a Tagintézmény, ha úgy dönt SNI gyanú áll fenn, akkor továbbküldik hozzánk a Megyei Szakértőibe. Mi pedig, ha úgy látjuk, hohgy SNI, akkor nem kérdezzük a szülőt mit szól hozzá, hanem ráirjuk a papírra, hogy SNI. Van joga, hogy nem ért egyet, de akkor nem az történik, hogy a szülő kérésére nem lesz SNI. Államigazgatási eljárás indul, új vizsgálat, s nagyon ritkán születik más döntés, mint az első vizsgálaton. Szülő kérésére SNI-t nem veszünk le, ez nem egy szolgáltatás, hogyha előnyös akkor kérjük, ha nem előnyös, akkor nem kérjük. S én nem egy szülő vagyok, aki már járt 3-szor ott, 23 éve ott dolgozom.
jún. 8. 17:01
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!