A nyolcvanas de ami engem érint inkább a kilencvenes években,hogy szűrték a beteg sérült gyermekeket a bölcsiben az ovikban és a sulikban!?

válasza:Sehogy!
Az olyan diagnózisok, mint az autizmus spektrumzavar, ADHD, BTMN, magatartás zavar, tanulási zavarok, stb. nem is léteztek Magyarországon vagy még annyira gyerekcipőben járt a diagnosztika, hogy maximum 1-2 helyen értettek hozzá az országban.
Elintézték annyival, hogy gyengébb képességű tanuló és szükség esetén marasztalták +1 évig az óvodában vagy 2x járta ki az első osztályt vagy bármelyik másikat.
Ezek a gyerekek korrepetálást és logopédiai fejlesztést kaptak maximum, de semmi egyéb gyógypedagógiai fejlesztés nem volt, mivel akkor még nem is létezett a pedagógiai szakszolgálat hanem a városi nevelési tanácsadók látták el a feladatot. Csak azok a gyerekek kaptak diagnózist és szakszerű fejlesztést, akiknek a sérülésük nagyon súlyos és szembetűnő volt. Pl.: Down szindróma, izomsorvadásos betegek, illetve a középsúlyos és súlyos értelmi sérültek.
Az enyhe értelmi sérülteket fel sem ismerték, köztünk jártak suliba, ők voltak a gyenge képességű osztálytársaik, akiknek nehezen ment az olvasás és a szorzótábla. Köztünk jártak az enyhe autik és ADHD-sok is, ők voltak a visszahúzódó magányos osztálytársaink és a verekedős, rossz magatartású osztálytársaink, akik zavarták a tanóra rendjét.

válasza:A '90-es években voltam óvodás, vitt minket gyógypedagógus szűrésre, volt iskolaérettségi vizsgálat is.
Iskolában szegregált iskola/osztály volt. Az "SNI"-sek külön iskolába jártak (amúgy már a szüleim idejében, a '60-as években is, "gyogyónak" csúfolták az iskolát, és ma is ugyanaz az iskola az egymi, csak a neve változott), a ma "BTMN"-eseknek pedig az egyik sima általános iskolában volt külön kis létszámú osztály, 12-15-en voltak csak a "B" osztályban és lassabban haladtak a tananyaggal.
Volt külön szakiskola is a nem "ép" gyerekeknek, ahol egyszerű szakmát tanulhattak. Szintén ma is ugyanúgy létezik, csak a neve változik.

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Tuti, hogy voltak szűrések (nyilván azóta rengeteget fejlődött, finomodtak a mérések. Plusz akkor az autizmus vizsgálatok nagyon gyerekcipőben jártak még...), bátyám. 82-es születésű, voltak kivizsgáltatni oviban, suli kezdés előtt. Mai szemmel ő a tipikus adhd. Ugyan diagnózis nem kapott, mármint kódot, de a jellemzésében szerepelt, hogy a figyelme nehezen tartható, sokat mocorog, a szabálykövetése, feladattudata átlag alatti. Nem került speciális osztályba, mert anyukánk eltudta intézni, hogy a gyerekkori barátnőjének (aki tanító) az osztályába kerüljön. Én 91-es vagyok, nem emlékszem a vizsgálatra, de van egy papír, hogy szűrtek és logopédiára kellett járnom még alsóban is (a logopédiára emlékszem, vizsgálatra, mikor állapították meg egyáltalán nem).
A "gyengébb képességűek" kisegítő osztályba vagy iskolába kerültek. A határesetek meg speciális tanmenet szerint tanultak, sima iskolában. Nálunk is volt 2 lány, akit néha kivitt a gyógypedagógus, meg nem velünk írtak pl matek dolgozatot, hanem vele. Másképp haladtak, másképp osztályozták őket. Az órák többségén velünk voltak. Az egyiknek a helyesírást sem úgy osztályozták, mint nekünk. Gondolom diszes volt 🤷🏼♀️. Nem volt a suliban téma ez.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Beteg gyerek, 0-24 órás felügyelet. Öltöztetés, pelenkázás, fürdetés, etetés, hétfőtöl vasárnapig, pihenőnap nélkül. Cserébe a szülő GYOD-ot kap. Egy idő után a szülő belefárad és bentlakásos intézménybe szeretné adni a gyereket. Itt megtapasztalja, hogy mindenhol...
Néhány példa: A folyamatos betegségek miatt az egyik szülő egyáltalán nem tud visszamenni dolgozni. A gyereket valamilyen sérülése miatt nem veszi fel a helyi suli, messzire kell járatni vagy esetleg költözni kell. Elmaradása miatt gyógytornára,...
Érdeklődnék, hogy milyen a szociális háló a problémás, beteg gyerekek intézmémyben való elhelyezése kapcsán. Pl azt olvastam, hogy nehéz bekerülni ilyen gyermekotthonba. Ezt nemigazán értem, hiszen ha mindkét szülő lemond a gyerekről, akkor a gyermekvédelem elviszi...
Értelmileg és mozgásban is súlyosan akadályozott. Soha nem lesz önálló, örök ápolást igényel, fejlődési lehetősége nincs. Párod nem bírja tovább, le akar lépni. Ezesetben egyedül maradsz a gyerekkel, a bevételed a GYOD (minimálbér) és gyerektartás lesz, dolgozni nem fogsz tudni.
Csak biztos van a szülőknek ebben tapasztalatuk az összes mindegyik generáció érdekel engem.
Sziasztok, egyedül nevelem a 15 éves lányomat, akinek komoly magatartásproblémái vannak. Többek között egyik gondunk, hogy egyáltalán nem együttműködő. Nem tanul, nem segít semmiben, stb. ha kérem. Emiatt van időpontunk a pedagógiai szakszolgálathoz vizsgálatra...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!