Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » A nyolcvanas de ami engem...

A nyolcvanas de ami engem érint inkább a kilencvenes években,hogy szűrték a beteg sérült gyermekeket a bölcsiben az ovikban és a sulikban!?

Figyelt kérdés
Engem nem vettek komolyan ezek szerint.

máj. 6. 15:55
1 2 3 4 5
 1/41 anonim ***** válasza:
85%

Sehogy!

Az olyan diagnózisok, mint az autizmus spektrumzavar, ADHD, BTMN, magatartás zavar, tanulási zavarok, stb. nem is léteztek Magyarországon vagy még annyira gyerekcipőben járt a diagnosztika, hogy maximum 1-2 helyen értettek hozzá az országban.

Elintézték annyival, hogy gyengébb képességű tanuló és szükség esetén marasztalták +1 évig az óvodában vagy 2x járta ki az első osztályt vagy bármelyik másikat.

Ezek a gyerekek korrepetálást és logopédiai fejlesztést kaptak maximum, de semmi egyéb gyógypedagógiai fejlesztés nem volt, mivel akkor még nem is létezett a pedagógiai szakszolgálat hanem a városi nevelési tanácsadók látták el a feladatot. Csak azok a gyerekek kaptak diagnózist és szakszerű fejlesztést, akiknek a sérülésük nagyon súlyos és szembetűnő volt. Pl.: Down szindróma, izomsorvadásos betegek, illetve a középsúlyos és súlyos értelmi sérültek.

Az enyhe értelmi sérülteket fel sem ismerték, köztünk jártak suliba, ők voltak a gyenge képességű osztálytársaik, akiknek nehezen ment az olvasás és a szorzótábla. Köztünk jártak az enyhe autik és ADHD-sok is, ők voltak a visszahúzódó magányos osztálytársaink és a verekedős, rossz magatartású osztálytársaink, akik zavarták a tanóra rendjét.

máj. 6. 16:35
 2/41 A kérdező kommentje:
Igen enyhe mérsékelt az lehetek én az elsőt és a kilencediket jártam kétszer.
máj. 6. 17:13
 3/41 anonim ***** válasza:
100%

A '90-es években voltam óvodás, vitt minket gyógypedagógus szűrésre, volt iskolaérettségi vizsgálat is.

Iskolában szegregált iskola/osztály volt. Az "SNI"-sek külön iskolába jártak (amúgy már a szüleim idejében, a '60-as években is, "gyogyónak" csúfolták az iskolát, és ma is ugyanaz az iskola az egymi, csak a neve változott), a ma "BTMN"-eseknek pedig az egyik sima általános iskolában volt külön kis létszámú osztály, 12-15-en voltak csak a "B" osztályban és lassabban haladtak a tananyaggal.

Volt külön szakiskola is a nem "ép" gyerekeknek, ahol egyszerű szakmát tanulhattak. Szintén ma is ugyanúgy létezik, csak a neve változik.

máj. 6. 17:19
 4/41 A kérdező kommentje:
Engem nem vittek szűrésre a nevelési tanácsadó meg egy nagy nulla volt.
máj. 6. 17:27
 5/41 anonim ***** válasza:
100%
Sehogy. A problémásabb, fogyatékkal élő gyereket kisegítő iskolába jártak. Nekem nem ment a matek, emiatt évet kellett ismételnem. Akkoriban a diszkalkulia teljesen ismeretlen fogalom volt például. SNI-sek sem voltak, akik súlyosabb eset volt, mint pl az autizmus, ők a már említett kisegítő iskolába jártak.
máj. 6. 17:29
 6/41 anonim ***** válasza:
87%
Könyörgöm keress fel egy pszichológust vagy pszichiátert, halál idegesítő hogy két hetente- havonta jössz a kérdéseiddel
máj. 6. 17:54
 7/41 A kérdező kommentje:
Már voltam de gorombák voltak és undokok azért hagytam ott őket.
máj. 6. 18:00
 8/41 anonim ***** válasza:
Tök mindegy, mi volt, a múltat úgyse tudod megváltoztatni. A jeleneddel és a jövőddel foglalkozz.
máj. 7. 04:37
 9/41 anonim ***** válasza:

Tuti, hogy voltak szűrések (nyilván azóta rengeteget fejlődött, finomodtak a mérések. Plusz akkor az autizmus vizsgálatok nagyon gyerekcipőben jártak még...), bátyám. 82-es születésű, voltak kivizsgáltatni oviban, suli kezdés előtt. Mai szemmel ő a tipikus adhd. Ugyan diagnózis nem kapott, mármint kódot, de a jellemzésében szerepelt, hogy a figyelme nehezen tartható, sokat mocorog, a szabálykövetése, feladattudata átlag alatti. Nem került speciális osztályba, mert anyukánk eltudta intézni, hogy a gyerekkori barátnőjének (aki tanító) az osztályába kerüljön. Én 91-es vagyok, nem emlékszem a vizsgálatra, de van egy papír, hogy szűrtek és logopédiára kellett járnom még alsóban is (a logopédiára emlékszem, vizsgálatra, mikor állapították meg egyáltalán nem).

A "gyengébb képességűek" kisegítő osztályba vagy iskolába kerültek. A határesetek meg speciális tanmenet szerint tanultak, sima iskolában. Nálunk is volt 2 lány, akit néha kivitt a gyógypedagógus, meg nem velünk írtak pl matek dolgozatot, hanem vele. Másképp haladtak, másképp osztályozták őket. Az órák többségén velünk voltak. Az egyiknek a helyesírást sem úgy osztályozták, mint nekünk. Gondolom diszes volt 🤷🏼‍♀️. Nem volt a suliban téma ez.

máj. 7. 07:55
 10/41 anonim ***** válasza:
Én a 90-es évek végén kezdtem az iskolát. Volt egy dislexiás osztálytársunk, rendesen diagnózissal, figyelembe is vette az irodalomtanár. ADHD-ról már felnőttként hallottam, autizmusról pedig a Kód neve Merkúrban először, így ilyesmiről nem volt fogalmunk. De nem is emlékszem, hogy lett volna kirívó viselkedésű osztálytársam. Volt 1-2 rossz gyerek, de nem rémlik, hogy ez a jegyeiken pl megmutatkozott volna, volt aki nem volt jó tanuló, de viselkedésbeli problémája pl nem volt.
máj. 7. 12:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Jól látom, hogy a rendszer a beteg gyerekek otthoni ápolását támogatja, a bentlakásos opciót pedig ellehetetleníti?

Beteg gyerek, 0-24 órás felügyelet. Öltöztetés, pelenkázás, fürdetés, etetés, hétfőtöl vasárnapig, pihenőnap nélkül. Cserébe a szülő GYOD-ot kap. Egy idő után a szülő belefárad és bentlakásos intézménybe szeretné adni a gyereket. Itt megtapasztalja, hogy mindenhol...

Gyerekvállalás előtt ti belegondoltatok abba, hogy mi lesz, ha problémás lesz a gyerek?

Néhány példa: A folyamatos betegségek miatt az egyik szülő egyáltalán nem tud visszamenni dolgozni. A gyereket valamilyen sérülése miatt nem veszi fel a helyi suli, messzire kell járatni vagy esetleg költözni kell. Elmaradása miatt gyógytornára,...

Problémás, beteg gyerekek otthona?

Érdeklődnék, hogy milyen a szociális háló a problémás, beteg gyerekek intézmémyben való elhelyezése kapcsán. Pl azt olvastam, hogy nehéz bekerülni ilyen gyermekotthonba. Ezt nemigazán értem, hiszen ha mindkét szülő lemond a gyerekről, akkor a gyermekvédelem elviszi...

Halmozottan sérült gyerek esetén mit tennél?

Értelmileg és mozgásban is súlyosan akadályozott. Soha nem lesz önálló, örök ápolást igényel, fejlődési lehetősége nincs. Párod nem bírja tovább, le akar lépni. Ezesetben egyedül maradsz a gyerekkel, a bevételed a GYOD (minimálbér) és gyerektartás lesz, dolgozni nem fogsz tudni.

Milyen igazából egy autista aspergeres,adhd-s enyhe mérsékelt és súlyos oxigénhiánnyal megszületett baba,gyerek és felnőtt?!

Csak biztos van a szülőknek ebben tapasztalatuk az összes mindegyik generáció érdekel engem.

Hogyan jussak el a kamasz lányommal vizsgálatra?

Sziasztok, egyedül nevelem a 15 éves lányomat, akinek komoly magatartásproblémái vannak. Többek között egyik gondunk, hogy egyáltalán nem együttműködő. Nem tanul, nem segít semmiben, stb. ha kérem. Emiatt van időpontunk a pedagógiai szakszolgálathoz vizsgálatra...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!