Miként dolgozod fel, hogy gyermeked a megfelelő családi és életkörülmények ellenére nem lett "jó" tizenéves és/vagy felnőtt, képes vagy elfogadó lenni vagy rossz lett a viszonyotok, emészted önmagad, hogy talán mégsem voltál jó szülő?
Természetesen, meghallgatnám a tini és felnőtt gyermekek hozzászólásait is, de elsősorban a szülői érzések, érzelmek érdekelnének.
Amikor gyermekkorban nincs a családban veszekedés, nem züllenek a szülők, nincs alkoholizmus, bántalmazás, trauma, mindent megadnak a felnőttek lehetőségeikhez képest. Sőt, nem erőltetnek a csemetére semmit, de lehetőségeket biztosítanak. (sport, magánórák, zenélés, iskolán belüli és kívüli szakkörök, tanfolyamok, de mind olyan, amit a gyermek szeretne kipróbálni) Majd ezután kamaszkorban vagy fiatal felnőttként kisiklik a csemete életvitele. Mindezt, hogy lehet feldolgozni szülőként?

válasza:

válasza:Én szülő vagyok, de a gyerekem még csak 4 éves.
Szerintem a kérdés leegyszerűsítés. Mi az, hogy nincs valakinek az életében trauma? Úgy érted, nagyobb trauma? Másrészt meg miből gondolod, hogy mindenről tudsz, ami érte? Harmadrészt meg a gyerek nem robot, és a nevelés nem kenyérsütőgép. Utóbbinál, ha az előírás szerint teszed bele az összetevőket, nincs menet közben áramszünet stb., akkor jó eséllyel a kívánt kenyeret kapod a végén. A nevelés sokkal összetettebb, sok a rejtett tényező. Nem tudhatod biztosan, hányadán állsz. Szerintem jobb, ha nem tekintesz a gyerekre produktumként.

válasza:Nekem 2 dolog ragadta meg a figyelmemet a leírásodból, ami szerintem lényeges. Az egyik, hogy traumának bárki bármit megélhet, pl iskolai bulling,vagy látja anyát sírni valamiért, és ha te szülőként ezt elmismásolod, hogy ez egy lényegtelen dolog, vagy meg sem hallgatod a gyereket, akkor az is egy plusz trauma.(hisz senki sem segít feldolgozni, helyére tenni azt a bármilyen eseményt.)
A másik dolog amit a leírásod sugall, hogy "pénz van dögivel", gyerek kinyitja a száját mindent megkap, és nincs semmi rendszer, nincsenek határok, nincs a gyereknek megtanítva kitartás, elmélyedés, felelősség.Ez a fajta nevelés+kamaszkor+egy zűrös társaság egyenes út a züllésbe.
Most jön a jó rész, bárhonnan vezet kifelé út(attól mert kamaszként deviáns,semmit sem jelent),nekem pl 34 évesen nőtt be a fejem lágya.(bár nálunk súlyosan bántalmazó közeg volt otthon)

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Szerintem is nagyon leegyszerűsíted. Nálunk például semmi olyan nem volt, amiket felsoroltál, volt viszont egy rakás más. Nem lettem jó tizenéves, se felnőtt. Mármint, nem vagyok börtöntöltelék, vagy ilyesmi, de régóta nincs "rendes munkám", párkapcsolatom, nem tudom beosztani a pénzt, szóval külső szemmel csak élek bele a világba. Emellett rettenetes szülő is lettem, sokkal rosszabb, mint amire számítani lehetett.
Egyik tesóm olyan kamasz volt, hogy az ellenségednek se kívánnál olyat, felnőttként már nagyjából összeszedte magát, de ő se élt az elvárt társadalmi normák szerint. Másik tesómat érte otthon a legtöbb rossz. Ő kamaszként se volt deviáns. Most kívülről nézve példás életet él. Férjhez ment, van egy csomó diplomája, jó fizetése és ő a pénzzel is tud bánni, velünk ellentétben. Én nem vagyok benne biztos, hogy valóban olyan szuper az, amilyennek látszik. Például a diploma halmozásnak is biztos van valami oka.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Nálunk még szó sem lehetett róla, hogy a fiú nálunk aludjon vagy együtt nyaraljunk a barátunkkal ennyi idősen, most meg már szinte természetes, hogy ott éjszakáznak egymásnál a gyerekek. Szerintem ez nagyon korai még és csak tönkreteszi, hogy valódi érzelmi kapcsolat alakuljon ki.
A nagyobbik gyerekem ritkán, kb. 1-2 havonta szokott áthívni vendéget, 1-2 barátnőt (mindkét gyerekem lány). Ilyenkor itt szoktak aludni általában a hétvégén. Régebben nem volt ezzel gond, de most nyár óta a kisebbik lányom, aki autista, ezt nagyon rosszul viseli....
15 éves fiúnk egy éve produkálta az első ilyen esetet. Nagyjából havonta egyszer élünk meg vele hasonlót. Még akkor is kötekedve szol mindenkihez, amikor valóban nincs rá semmi oka. Addig piszkálódik, amíg vitát nem szít, majd játssza a mártírt, akit mindenki bánt. Hol...
A fiam 12 eves mùlt,enyhe fokban èrintett az autizmusban,nehèz vele bàrmiröl is beszèlgetni,mindenre azt mondja,nem èrdekli,kivève a szàm.tech.dolgokat ès a nyelveket,de azokról is csak rövid mondatokban hajlandò beszèlni.Akàrhova megyünk,rögtön haza akar menni,nem...
Privàtban leìrom,nehogy valaki ràmismerjen.Kérlek ìrjatok ide,hogy küldhetek privàtban üzenetet,és fogok küldeni.Azèrt kérem ezt,mert nagyon el vagyok keseredve,mert anyukàm már régòta nem èl,pedig nagyon durva problémáim...
Hova vezethető vissza hogy órát nem lehet tartani, mert folyton beszélnek a gyerekek, rájuk szólnak nem érdeklik, ,és ha mondjuk intőt vagy egyest adnál szüleikkel bejönnek, hogy ez milyen dolog. Sőt olyan is volt hogy hiányzott egy fiú bent volt egy hétig megíratta...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!