Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Enyhén autisztikus, ill...

Enyhén autisztikus, ill Asperger szindrómás gyerekek anyukáitól kérdeznék. Van olyan, hogy bizonyos időszakban romlik a gyerek állapota, aztán meg jön jobb, könnyebb időszak?

Figyelt kérdés

Vagy általában egyforma? A lányom 4 éves, jártunk pszichológushoz, aki szerint vannak autisztikus tünetei. Való igaz, időnként nagyon nehéz vele, de máskor meg olyan, mint a többi 4 éves.

Egyenlőre nem tudom mi váltja ki belőle a rosszabb napokat, gondoltunk arra is, hogy "túlhallása" van, és pl zavarja a szél, vagy valami elektromos berendezés zaja, amit mi nem is észlelünk. De konkrét dologra nem jöttem még rá.


Ha van ilyen viselkedésbeli ingadozás, akkor mi lehet az oka?


2012. máj. 6. 14:33
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
90%

Szia! Lehet hogy étel okozza. Olvastam már róla, hogy az utista( vagy autisztikus) ha tej, és glutén neki olyan, mint a kábítószer, ezeket mellőzni kell.


[link]

2012. máj. 7. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
79%

Igen, van ilyen.

Egyébként attól, hogy egy gyerekről néha ember nem mondaná meg, hogy Aspergeres, attól még az (diagnosztizálni kellene, a pszichológus ebben nem kompetens, a mi pszichológusunk pl. azonnal továbbküldött bennünket megfelelő kivizsgálásra (gyermekpszichiátria, Tanulási Képességet Vizsgáló, Szakértői és Rehabilitációs Bizottság) diagnózisra.)


A kérdésre válaszolva: pl. a front nagyon erősen hat rájuk. Ezen kívül pl. hosszabb, közösségben töltött időszak (a lányom idén nem igazán volt beteg, emiatt nem hiányzott az oviból, és egy idő után egyszerűen besokallt a zajoktól, tömegtől). Ezen kívül bármi lehet, amit nem is feltételezel (bizonyos hangok, fények, szagok). Azért is lenne fontos egy pontos diagnózis, hogy kitapasztaljátok közösen a szakemberekkel, mik azok a tényezők, amik kedvezőtlenül hatnak rá.


Az étrenddel kapcsolatban: nagyon sok autista érzékeny az ízekre, az étel állagára, látványára, ezért nem mindegyiknek felel meg a diéta. Vannak autik, akik 2-10 féle megszokott ételt fogyasztanak el, számukra bármilyen diéta kínzással ér fel! Nem lehet mindenki számára egyértelműen javasolni!

2012. máj. 7. 18:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:
79%

Tényleg érdemes pszichiáterhez vinni (Vadaskert) de én a nevelési tanácsadót és a tanulási...bizottságot kihagynám, ha ennyire enyhék a tünetei gyereknek, ők ugyanis speciális intézményt fognak javasolni, és azzal "egyenes pályára" állítanád az egyébként valószínűleg jó képességű, (talán high profile autista) gyerekedet....

És a kérdésedre: igen, ingadozik, ugyanúgy mint a többi embernél, csak náluk látványosabb. Az én autista lányom néha teljesen olyan, mint a többi gyerek, néha meg nem képes összerakni egy mondatot. 5 éves.

2012. máj. 11. 20:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
79%

Velünk felvettek a Vadaskertben szenzoros tesztet, és az derült ki, hogy a gyerek szinte összes érzésszerve túlérzékeny, tehát bármilyen (látási, hallási, ízlelési, szaglási) inger nagyon erősen tud rá hatni, és szokatlan reakciókat válthat ki.


Amúgy a képességvizsgáló is csak AJÁNL intézményt, de ez semmit nem jelent. Nálunk nem tudják sehol elhelyezni az SNI-s gyereket, viszont ahhoz, hogy kapjon fejlesztést és az ehhez járó emelt összegű normatívát, kell a bizottság.

2012. máj. 11. 21:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
80%
Egyébként nem feltétlenül javasolnak speciális intézményt, a lányomnak egyáltalán nem enyhék a tünetei (komoly viselkedési problémái vannak), mégis integrált oktatásra alkalmasnak minősítették. Szóval nem feltétlenül zsákutca...
2012. máj. 11. 21:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Egyenlőre nem megyünk se Vadaskertbe, se szak. bizottsághoz, mert nem látom annyira vészesnek a dolgot. Az oviban nincs is rá semmi panasz (nem is említettem, mit mondott a pszichológus), csak annyi, hogy látják a figyelmével baj van. (Közben meg minden verset pikk-pakk megtanul, úgy hogy látszólag oda sem figyel, barátja is van, hiszti, tombolás meg alig-alig és nem vészes.)

Most neurológiára megyünk, azon belül pszichopedagógus, a gyerekorvos tanácsára. A továbbiakat majd meglátjuk.

2012. máj. 12. 14:58
 7/16 anonim ***** válasza:
86%
Ne haragudj de ez nem jó hozzá állás. Az én fiam is enyhe autista. Nálunk is gond volt a hangok még hajat sem szárithattam ha ö a közelben volt. Ö is fénykép memoriával rendelkezik mindent megjegyez 4 évessen ismerte a számokat tizezresekben olvasot, betüket, verset mesét kivülröl elmondja 5 felolvasás után. De kell neki a feljlesztés mert másban nem tudja amit a kortársai. Egy autista más világban él ami gyönyörü, csak nekünk ezt megkell érteni, és segiteni a mi kocka világunkban eligazodni. Ha Te ezt nem teszed komolyabb viselkedési problémák is kialakulhatnak mint agresszió, szorongás,ön bántás. Én örülök, hogy diagnosztizálták a gyermekem és igy én is és a vele foglalkozok sem hibáznak olyan nagyokat, hogy ne boldogtalan csufolt legyen.De azt tudnod kell két egyforma autista nincs ezért kell a szakember, hogy olyan segitséget és tanácsot kapj amit itt nem fogsz.
2012. máj. 14. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim ***** válasza:
62%

No igen, én is ezt akartam írni, de nem akartam tolakodó lenni...

Szóval nekünk pont 4 és 5 éves kor között romlott a helyzet, míg végül odáig fokozódott, hogy önveszélyessé vált a gyerek, annyira koordinálatlan lett a mozgása, hogy agyrázkódással került kórházba. Akkor "kaptunk észbe", hogy most már valamit tenni kell. Az oviban is komoly dühkitörések voltak. Nekünk amúgy addigra volt már egy csomó diagnózisunk mindenféle szakembertől, hogy a gyerekkel nincs semmi gond. De sajnos egyértelmű volt, hogy van, úgyhogy addig vittem, amíg nem diagnosztizálták. A Vadaskertben kaptuk meg az egyértelmű diagnózist, és ott tapasztaltam, hogy mennyire ég is föld, hogy valaki autistákkal foglalkozik vagy sem... ott mindent tudtak a dologról, máshol meg... hagyjuk...

A lényeg, hogy amiről én azt gondoltam, hogy "hülyeség", hogy a gyerek nagyon enyhe, és nem kellenek neki az autista eszközök, azokról bebizonyosodott, hogy nagyon is igényli, ő maga mondja el, hogy mennyire fontos neki a napirend, a szabályok, a konkrétumok. Hiszen autista! Másképp érzékeli a világot, másképp hatnak rá az ingerek, és erre van egy jól kidolgozott módszertan...

Egyébként most már azt mondom, hogy nincs olyan, hogy "enyhe autista". Vagy megfelel a diagnosztikai kritériumoknak, és akkor igenis autista, vagy nem felel meg, és akkor nem az. Az autizmus eleve egy spektrum, tehát vannak enyhébb és súlyosabb esetek, de attól még autista az autista (az Asperger-szindrómás is - az én lányom is az).

Egyébként az sem egy utolsó szempont, hogy pont a speciális igények miatt a diagnosztizált autista után meghosszabbított GYES és emelt CSP pótlék is jár...

Nagyon ajánlom a Vadaskertet, nem akarnak mindenkire ráhúzni valamilyen diagnózist, értenek hozzá, és minden segítséget megadnak, amit máshol nem (ez tapasztalat!).

Most már azt mondom, hogy egy autin azzal lehet a leginkább segíteni, ha autiként kezeljük. Mindegyik más, ez igaz, de én a Vadaskertben rengeteg dolgot megtudtam a gyerekemről, a képességeiről, arról, hogy milyen ingerek hatnak rá leginkább. És nem kell speciális iskola sem. :)

2012. máj. 14. 17:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Nem azt mondtam,hogy nem megyünk el a Vadaskertbe, hanem, hogy egyenlőre nem megyünk.

Tudom, hogy az autizmus spekrtumzavar, és látom, hogy ha nálunk egyáltalán lehet is beszélni tünetekről, akkor a spektrum elején vagyunk. Elolvastam Tony Attwood: Különös gyerekek könyvét az Asperger-szindrómáról. 1-2 olyan dolog van, amire azt mondom, hát igen, időnként nálunk is előfordul. Az oviban se dühkitörés, se hiszti, se csapkodás, mostanában még a többi gyerekkel is elkezdett barátkozni, van egy kislány, akivel nagyon szeret együtt játszani. Eddig csak járművekkel játszott (nekem ez is gyanus volt, hogy ennyire egyféle az érdeklődési köre,) mostanában játékállatokat dédelget, és szerepjátékokat játszik másokkal is. Igaz a figyelme össze-vissza elkalandozik, ill. "elmegy" mellette nagyon sok verbális kérésünk, és kizárólag itthon veszettül hisztis. De itt van egy kisöccse akire nagyon féltékeny a mai napig.


És ahogy írtam vannak nehezebb napok és olyan is, amikor az ég világon semmi.

Elmentünk a pszichopedagógushoz, nem estem hanyatt tőle, de egy dolgot elértem (nem is akart foglalkozni az elmondottak alapján vele), hogy adjon valami javaslat félét arra, hogy szüksége van mozgás és figyelemfejlesztésre (a pszichológus, akihez jártunk Ayres-terápiát csinált nála, és nagyon jó volt), szeretném, ha szeptembertől a Nevelési Tanácsadóba bevennék szintén Ayre-re. Mivel rengeteg a gyerek ott, ezért nehéz bekerülni, főleg a kicsiknek. A magánfoglalkozásokat sajnos nem tudjuk finanszírozni, ezért muszáj lenne a Nev. Tan.


Természetesen, ha rosszabbodást látnék, vagy panaszt az ovi részéről, én is vinném tovább a Vadaskertbe.


Most őszintén, ti ezekre a tünetekre rámondanátok, hogy autisztikus, sőt autista? Mert időnként tényleg nehéz vele, de ez simán lehet a testvérféltékenység, a figyelemzavar, és az szenzoros integrációs zavar miatt is (erre volt jó az Ayres). Időnként elbizonytalanodok, de bennem most az erősödik, fejleszteni ugyan nagyon is kell, de nem autisztikus. (Sokat utánaolvastam.)

2012. máj. 15. 08:07
 10/16 anonim ***** válasza:
67%

"Most őszintén, ti ezekre a tünetekre rámondanátok, hogy autisztikus, sőt autista?"

Igen, rá. Azt, hogy gyanús. És hogy ezt csak szakember tudja eldönteni, erre vannak a megfelelő tesztek.

Hidd el, az én gyerekemre minden ismerősöm azt mondja (még a diagnózis után is!!!), hogy nincs ezzel a gyerekkel semmi gond. Pedig diagnosztizált autista.

Ha nem az, a Vadaskertben nem fogják "ráfogni", ebben biztos lehetsz. De akkor legalább tudod, hogy nem az...

2012. máj. 15. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!