Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek

A kérdés

Mindenen elsírja magát, nem bírja a kudarcot, mit tegyek?

5 éves gyerkőcöm nem bírja a kudarcot, teljes letargiába és vigasztalhatatlan sírásba torkollik ha valami nem megy elsőre, nem úgy alakul ahogy eltetvezte, beelőzik a sorban vagy kiveszik a kezéből a játékot.

Igyekszem ilyenkor rávenni, hogy ez nem olyan nagy dolog, vegyen másik játékot vagy ne hagyja hogy beelőzzék stb vagy vígasztalom hogy sokat kell gyakorolni hogy sikerüljön de kb előre pesszimista, magába roskad.

Állandóan nem pátyolgatnám mert akkor sose edződik meg és folyton szaladna a szoknyámhoz de nyilván azt se lehet, hogy folyton letolom ha sír, és oldja meg katona dolog. Kezdenek az ovis barátai is kikopni mert senki se játszik szívesen vele , nyilván ha sír mert nem nyer vagy nem tud ugyanolyan jól csinálni valamit, nem ért valamit. Próbáltam neki javasolni, vegyen nagy levegőt h lenyugodjon, magyarázom neki hogy én mindenképp szeretem de őszintén szólva nagyon rosszul viselem a szenvelgését még még akkor is ha értem hogy neki ez így rossz és nyilván parancsra nem tud vidám lenni de akkor is irtó mimóza, érzékeny, visszahúzódó és pesszimista. Iskolától előre félek mert ott meg pláne lesz kudarc bőven, semmi sem megy elsőre, csúfolni fogják ha addig nem keményedik meg.

Van konkrét javaslatotok, hogy kezelhetem amikor elkezd sírni valami apróságon ( sose hisztizik, nincs cirkusz meg örjöngés csak simán sajnálja magát és nem tud kizökkenni belőle, sírdogál még ha utána is felhozom ) 2017. máj. 11. 23:43  Privát üzenet  

A válaszok
Szerintem alkati kérdés, az én fiam is ilyen. Nekem se nagyon sikerült leszoktatni róla. Viszont az iskolát jobban viseli, jól tanul, ha becsúszik egy rosszabb jegy akkor sem esik kétségbe. Testnevelés órán még van, hogy eltörik a mécses, ha nem ő a legjobb a játékban, vagy otthon ha mondjuk egy hosszabb verset kell megtanulni és nem tudja tökéletesen. Óvodában sokat szekálják is egymást, már csak unalomból is. Az iskolában jobban lefoglalja őket a tananyag, házi feladat. Bízzunk benne, hogy javul majd a helyzet. Érzékeny lelkek.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/10Időpont 2017. máj. 12. 05:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Még csak 5 éves 1-2 év alatt sokat változik még ,lányom is sirt mindenen ennyi idősen még most már nem sir mindenen .

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/10Időpont 2017. máj. 12. 05:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Apro sikertelen próbálkozásoknál nem vígasztalni kell, hanem bíztatni, probálkozni kell, azt erősíteni benne hogy a reszvétel/kitartás a fontos, valahol bővebben írják-önbizalom fejlődés

Nagyon fontos sikereket biztositani neki, amiket tud, maga végezze, pl beágyazás. Vagy hasonlók.


Ha játékot elvesznek, azért sir, azzal csak az önérvényesitest gyakorolja ahogy más gyerektol látta, mivel sok szulo ugy reagál hogy visszakéri a gyermek játékát. Fontos azt is tanulnia mit hogy szerethet vissza, nem mindig a lemondásra tanítani.

Pl nálunk megesik, hogy én nem adom át gyerekem játékát másnak aki kéri,hogy tanulja hogy nem mártírkodni kell


Plust ha nekem nem sikerül valami pl eldől az épitett torony, nem tudok celba dobni, a reakciommal is arra tanitom, sebaj majd ujbol, vagy csak nevetek rajta, pl buuumm földrengés volt azért dőlt el


Játszoteren pl amikor azert esett kétségbe mert mászokárol nem tudott lemászni, feladta..., nem álltam le sajnálni, hanem megmutattam hogyan kell (fogtam kezét lábát egymásután segitettem) es egyszercsak maga akarta egyedül, hogy azert is megcsinálja, persze ott voltam mellette es együtt örültünk a sikernek


Plusz észre kell venni miket bízhatsz már rá, hogy nagynak érezhesse magát, pl az én gyermekem nem evett vendégségben, mire kiderült, hogy azert, mert olyankor nem hagytam önalloan enni es szégyellte..


Még olyasmit tudok, hogy ha pl valamit jol csinál, ne mindig essünk ömlengő dicseretbe, hanem reálisan dicserni pl ezt most jol megcsináltad, hogy nehezebb feladatnál igy nagyobb lesz a kitartás, mert nem azt látja hogy nem is vagyok ügyes ahogy mondták, szoval nem csalodaskent eli meg akkor a nehezebb dolgok megoldását (ezt bizonyitották is gyerekcsoportokon tesztelve)


Plusz kudarc esetén kb az egyutterzes sajnalat a legrosszabb reakcio mert ezzel csak azt éreztetjuk hogy a gyermek képtelen rá. Tehát vagy biztatni probálkozni tovább, vagy a részvételt, szorgalmat kiemelni, hogy abban jo volt, stb


A kudarcokat foleg azok dolgozzák fel rosszul akik piciként ugy kaptak leginkabb megerositest, ha valamit jol csinalt akkor ügyes, ha valamit rosszul akkor nem ügyes igy önmagukban csalodnak olyankor. Holott a kudarc az csak annyit kene jelentsen hogy valamivel probalkozik vagy sikerul v nem es nem önitelketesnek kéne lennie. Erositheto azzal is ha soha nem a gyereket dicserjuk hanem a tettét es soha nem a gyereket sajnaljuk hanem a tettét.nem mondunk soha olyat pl rossz vagy.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/10Időpont 2017. máj. 12. 06:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

*a lényeg csak annyi, hogy empátiával csak azt erosited benne, hogy szerencsetlen. Inkabb biztatni kell, tanitani önervenyesitesre, megoldaskeresesre es arra, akkor is ügyes volt ha nem sikerult.


Ezzel a gyermekben nem a martirsag fog kialakulni, hanem megmarad az onbizalma kudarc esetén is.A válasz 41%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/10Időpont 2017. máj. 12. 06:53 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, igyekszem nem hagyni, hogy sajnálja magát pl ma is sakkoztunk és nem jutott eszébe , hogy lép a futó átlósan és már potyogtak a könnyek, görbült a száj. Hiába mondom h semmi baj a többit mind tudtad, kérdezz rá és segítek megmutatom... csak az lebeg a szeme előtt, hogy az az egy nem ment és ha nem segítem át ezen a lelkiállapoton akkor magától nem tudná megnyugtatni magát vagy megrázni magát, hogy oké semmi gá.

Próbálom egy ideje optimizmusra nevelni és sose dicsértem minden apróságért de tény, hogy sajnos eléggé visszavonulós és nem konfrontálódóra neveltük. :(# 5/10Időpont 2017. máj. 12. 19:16 Privát üzenet

A segítés sokszor ugyanaz. Mintha azt ültetnéd el benne hogy ő ugy se tudja. Mindjart más ha nem segitséget hangoztatsz hanem hogy egyutt megoldjuk. A végén pacsi egymasnak ha jók voltunk.Más .

Igazan nem a dicserettel lenne baj hanem hogy kudarcok eseten ugy erzik felulirja az a dicseretet.

Pelda

Valami jol sikerult akkor azt hiszi ugyes, tulzott dicseretnel meg azt hogy mindenre képes

Igy kudarc esetén azt hiszi nem ugyes es csalodáskent eli meg hogy nem is képes mindenre. Ezert fontos, hogy kudarc esetén is érezze hogy igenis akkor is ugyes volt, mert kitarto volt, erős volt, szorgalmas volt es resztvett.A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/10Időpont 2017. máj. 12. 19:56 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Mai termés eddig:

Anya , reggel van már?

Nem még éjjel, feküdj vissza.

Sírás ( hogy még nem kelünk fel)


Reggel: Anya mi is az a barna amit a zöldségespultból vettünk tegnap a krumpli mellől?

Nem emlékszem mi is...

Sírás ( mert nem jutott rögtön eszembe, hogy gyömbér!!!)


Rettentő idegőrlő, oviban ugyanígy tegnap a rózsaszín baba helyett a sárgát számoltàk ki rá. Már sír is.# 7/10Időpont 2017. máj. 13. 09:32 Privát üzenet
ez felerősödött hiszti, hisz reggel nem az volt amit akart(nem akkor keltetek amikor ő szerette volna), gyömbérnél nem elégítetted ki rögtön a kíváncsiságát. oviban nem a rózsaszín babát kapta, tehát nem az lett amit akar és csak sírással tudja érvényesíteni az akaratát vagy legalábbis nem tud erre jobbat kitalálni.

A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/10Időpont 2017. máj. 16. 14:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Lehet én is sírnék, ha állandóan a nem-eket kapnám.

"Nem, még éjjel..."

"Nem emlékszem mi is... "


Valahogy úgy fogalmaznék neki, hogy ne nem-mel kezdődjön, hanem valami áthidalásra való lehetőség bújkáljon benne.


A kudarctűrését pedig elég jól lehet a gyerekeknek társas játékkal fejleszteni. Persze csak a szabályok alapján játszva, és nem direkt hagyva nyerni. Az én gyerekem sem szereti, de hetente 5 alkalommal minimum leültetem társasozni...A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/10Időpont 2017. jún. 14. 15:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Koszonom a valaszokat

# 10/10Időpont 2017. aug. 23. 18:09 Privát üzenet

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Van egy 2 éves babám, és mindenen ordít. Ha fújom az orrom, elkezd bőgni, nem félősen, hanem mint aki meg akar fújtani. Ha kimegyek vagy bemegyek a szobába, attól függ neki mi...
Mit csináljak, ha úgy érzem, kudarcot vallottam anyaként?
5és fél éves kislányomra minden nap panasz van az oviban. Megsértödik mindenen, ami nem ugy van ahogy ő szeretné. Otthon hogyan kezeljem?
Kérdésem gondolom héthöznapi csak én fújjom fel? A problémám a gyerek viselkedésével van iszonyat akaratos mindenen megsértődik így az egész nap (veszekedéssel) telik el, de nem...
3 gyerekre felügyelek: 2 fiúra (5,6) és egy lányra (8). A fiúk hallgatnak rám és jól viselkedenek, de a lány hisztirohamot kap mindenen ami nem tetszik neki. Mit lehet ilyenkor tenni?
3 éves fiam állandoan bög mindenen hisztizik! Hogy szoktasam le?

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések a Problémás gyerekek rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!