Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek

A kérdés

Mi baj lehet? Három éves gyermekemről van szó: alapvetően egy nagyon kommunikatív (csicsergős) típus, felveszi a szemkontaktust, sokszor tartja is, mégis zavar nagyon valami (többi lent)

Megkésett beszédfejlődést nem mondanék, mert bár későn kezdett érthetően beszélni, de már babakorában jól artikulált, sokféle hangot volt képes kiadni, szóval teljesen olyan volt, mint aki beszél, csak nem érthetően.


Mindig jól aludt, éjszakánként is (2 éves koráig szopizott, hozzátáplálás megkezdésétől sem változtak különösebben étkezési vagy alvási szokásai) és délután is simán alszik mind a mai napig 2 órákat (van, hogy nem alszik délután, de olyankor meg viszonylag korán elalszik kora este).


A viselkedése az, ami fura, egész pontosan az, ahogyan a játszáshoz, játékokhoz viszonyul: ha valaki (akár én) "belerondítok" a játékába, úgy értem, veszek egy figurát és azzal másfelé terelem a játék menetét, igazi ordítozós-visítozós hisztiszerű jelenetet rendez, mint akit nyúznak, olyan hangosan, sokszor sírással a végén, amikor is van, hogy megüt (nem erősen, inkább jelzésszerűen, hogy nem volt szép számára, amit csináltam) és ha mondom neki, hogy ez anyának (vagy bárkinek, aki belerondított úgymond a játéka menetébe)fájt, ő tovább sír és mondja, hogy nem, ez neki fájt és olyankor meg maga ellen fordul. Ilyen esetben borzasztó nehéz őt megnyugtatni, egészen belehevül, szinte eszét vesztve, a vigasztalást is elutasítja, meg le nem nyugszik.


Egyébként egy okos, érdeklődő, udvarias (szépen köszön, beszédbe elegyedik másokkal, válaszol stb)sokat kérdező emberke, aki boltban sem rendez jelenetet, ha nem kapja meg, amit kinézett, alapjáraton egyáltalán nem hisztis, el lehet neki magyarázni dolgokat, jó memóriájú, jó matekból, ügyese rajzol-fest,betűket is felismeri, korához képest sokan mondták már, hogy fejlett. Sokszor behív a játékba és figurát nyom a kezünkbe, ilyenkor úgy kell játszani, ahogyan ő szeretné, de ha nem úgy játszunk, ahogy neki jó, vagy pl. nem hív be a játékba, csak önmaga szeretne a figurákkal játszani, mégis becsatlakozunk, akkor jön a rémes, nehezen csitulós jelenet.


Tudom, hogy nem szép belerondítani a játékába, de ez közösségben is meg fog történni, ha óvodába megy, és akkor mit fognak tudni csinálni vele az óvónők? A közösség szabályait hajlamos betartani, van, hogy szó nélkül teszi azt, amit a többi kisgyerek, de sokszor előfordul az is, hogy egyáltalán nem, és ugye közösségben ezt nem fogják engedni.Keress kérdéseket hasonló témákban: gyerek, szociális, beszéd, kontaktus, játék, hiszti, zavar, ordítás, belehevül, kommunikáció

  ápr. 14. 18:50  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Huh, lesznek gondok oviban. Kisgyerekek közé nem tudtok elkezdeni járni?

A válasz 33%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont ápr. 14. 18:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Rokon gyerekekkel szokott együtt lenni, nem is olyan ritkán, de ott is sokszor elkülönülten játszik inkább, gyerekeket is ritka, hogy "beenged" a játékába, és akkor is árgus szemmel figyeli, hogyan játszanak az ő figuráival.


Ráadásul attól is tartok, hogy ugye oviban közösek a játékok, az óvó nénik értelemszerűen nem fogják hagyni, hogy az általa kiszemelt játékokkal csak ő játszhasson, korlátlan ideig.


Csak tényleg azt nem értem, hogy ez most sima hiszti lenne-e vagy ennél valami súlyosabb gond? Mert úgy vélem, sima hisztis gyerek esetében más területen is jelentkezne a hiszti :-( De alapvetően tényleg egy nyugodt,kommunikatív gyermek, nincs vele úgy különösebb baj.# 2/11Időpont ápr. 14. 19:01 Privát üzenet
Üdv a dackorszakban.

A válasz 54%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont ápr. 14. 19:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ne rondíts bele a játékába. Nem is értem mit nem értesz ezen. Te mit szólnál ha fociznál és vki odamenne és beszállna, vagy hívnátok gyere focizni és az meg nekiállna pattogtatni a labdát-felnőttként is furcsán néznél és elküldenéd a játékból.


Mond neki hogy szívesen játszol, szóljon, hívjon, kérdezgesd mi legyen.

Képzeld magad a helyébe, játszik a 80 centijével jön egy hatalmas ember aki átveszi az irányítást és akkor még értetlen is, nyilván úgy érzi csak hisztivel, verekedéssel tud eltántorítani. Tapasztalat lehet, szoktatok rá figyelni? Szerintem segítene ha mondanad neki, figyi ha nem akarod hogy játszak akkor elég szólnod, annyit, NE es felállok, nem zavarlak. Nem kell sirni emiatt.


Az oviban csupa ilyen gyerek lesz, 5 evesen kezdenek majd egymassal valamit addig egyedül el vannak magukban, egymás mellett játszanak.A válasz 79%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 49%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/11Időpont ápr. 14. 19:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Kisebbik lányom egy nyitottabb gyerek, gyorsan barátkozik.


De mikor kialakult az együtt játszás, bekerült 3 évesen az oviba(elötte bölcsi volt, de kevés szerepjáték volt még ott ahol együtt is játszottak volna a gyerekek), akkor rengetegszer történt az, hogy ha jöhetett volna valahova és volt választása apjával otthon maradni és egyedül játszani akkor inkább az otthon egyedül játszást választotta. Èn azt gondoltam azért mert a többiek nem tudtak úgy játszani ahogy ö akar.


Most 6 éves, és most is szeret egyedül játszani, habár egyébként egy közösségi gyerek, szeret másokkal lenni, de ha lehet akkor szeret magában, magával játszani. Van egy 2 évvel idösebb növére is.A válasz 72%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/11Időpont ápr. 14. 19:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Szerintem alapvetően jó, amit 4-es ír, egyelőre hagyd, hogy a játékaival úgy játsszon, ahogy szeretne. De: lehet, hogy furcsa ötlet, de vegyél magadnak pár játékot, ami neki is tetszene, és mondd meg neki, hogy azok a te játékaid, azokkal ő is akkor és úgy játszhat, ahogyan te megengeded. Ennek az lenne a célja, hogy tanuljon meg együttműködni, ill. megtanulja, hogy mások is állíthatnak fel szabályokat. Ezzel talán könnyebb lesz a közösségben, ill. könnyebb lesz elmagyarázni neki, hogy az oviban pl. közös játékok vannak, a gyerekek közösen játszanak velük. Ha nem alakul eredményesen a dolog,vagy probléma támadna az oviban, lehet, hogy érdemes pszichológushoz vinni. De ezt ne siessétek el, mert lehet, hogy tényleg csak egy átmeneti dolog, amit majd kinő.

A válasz 67%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/11Időpont ápr. 14. 20:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Érdekes, amit írsz, hatos (nem én pontoztalak le amúgy). Még ilyet nem hallottam / olvastam sehol.

# 7/11Időpont ápr. 15. 17:50 Privát üzenet

Nem "lehet" az, hogy átmeneti. Hanem BIZTOSAN átmeneti: dackorszakban van (sajnos nem adtad meg a pontos életkort, csak találgatni lehet h kb a 3. szülinapja felé jár?).


A részleteket tekintve ebben egyéni eltérések vannak, a közös pont 1-3 éves kor között, olyan egy-másfél évig tartó öncélú ellenállás, amit meg kell éljen a gyermek ahhoz, hogy később kellően meg tudja magát védeni, ne legyen az életkorához mérten túl hiszékeny, képes legyen nemet mondani, ha az a megfelelő - mondom: a későbbi életkorokra hat ki leginkább a dackorszak.


A nevelési attitűdödön érdemes korrigálni, ha szabad javasolni, az optimumhoz; részletek:


[link]


Máskor, hadd kérjelek meg, kedves kérdező, jelezd az életkorát -fél év pontossággal- a kérdéses gyermeknek, és lehetőleg a nemét is. Köszönöm! Nehéz ügy, hogy találgatni kell. Márpedig alapvető tényező az életkor ismerete a gyermekekkel kapcsolatos kérdéseknek.


Megnyugtatlak, kedves kérdező: tehát megfelelő szülői hozzáállás mellett elnövi a dac korszakot szinte minden gyermek (kivételt az egyes fogyatékkal élők jelenthetnek csupán, de a hibásan nevelt gyermekek sajnos részlegesen átfedik viselkedésükkel a korábbi dackorszak jellemzőit a későbbiek során).


Tehát szinte biztos, hogy a te gyermeked is elnövi, mint a legtöbbje: legkésőbb 3 és fél éves korára. Addig viszont jó jel, ha érzékelhetőek a dac korszak tünetei.


A felnőtt hozzáállása az, ami fejlesztendő ilyenkor, és nem a gyermeké.


Egyébként -és most vélhetőleg nem a te hibádról írok, ezek csak kiragadott példák- agykérget (amely az önkontrollért felelős, és csak 7 éves kortól van kifejezett jelentősége)

nem szabad különösebben ingerelni!

(Azért, mert 7 éves kor alatt aránylag lassan kell fejlődjön az alatta levő réteg intenzívebb érése érdekében!)


A kortex (agykéreg) ingerlése az alábbi esetekben történik meg (mellőzendő tehát, főleg 7 éves kor alattiak esetén) :

erőszakos nevelés (a gyermeki lélek kibontakoztatása helyett) ; továbbá:

erős korlátozássok,

tanítgatás; stb.


Máskülönben az agykéreg alatti állomány nem fejlődik a megfelelő ütemben, holott kb 6 (inkább 7) éves korig intenzíven fejlődik, az segíti az elaborációban a kisgyermeket, tehát az érzelmeinek a spontán játék során történő élményfeldolgozásban. Ezért kell a mozgóképpel csínján bánni 6 éves korig -erősen minimalizálni pl a tévénézését, videónézését-, és ezért nem szabad direkt módszerekkel fejleszteni, tanítani; az esetek kb 95%-ában csakis indirekten szabad.


Lásd ehhez továbbá pl az ország összes óvodájára érvényes szakmai elveket lefedő ONAP-ot (Óvodai Nevelés Országos AlapProgramja), valamint dr Vekerdy Tamás gyermekpszichológus szakmai írásait, videóit (pl youtube).


Köszönöm kedves megértésed! :)A válasz 22%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 51%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/11Időpont ápr. 22. 00:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Szerintem sem kell direkt ingerelni, kísérletezni vele. Vidd inkább többet közösségbe, elég ha csak a játszótérre. Meg fogja tanulni kezelni majd a frusztrációt, ez egy ilyen korszak.

A válasz 30%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont máj. 3. 15:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Rejtvényjáték 728x90

Én fiam most töltötte a 4 et, szeptember óta ovis. Másfél éves kora óta folyékonyan beszél, így a szerepjátékok az is nagyon hamar elkezdte játszani. Ha elkezd játszani mert nem érek rá vagy csak úgy van kedve akkor bezárkozik a szobájába. Végtelen történetét előad nagyon hosszú ideig. Képes 1-1.5 órákat is sztorizni. Van a játéknak eleje és vége. Ha végzett kijön. Kikuld ha be akarok szállni és nincs kedve hozzám. Ha együtt játszunk akkor is ő diktálja a szabályokat. Sose felejtem el egyszer egy órás hisztibe torkollott az hogy az apja fordítva rakta le a kisautót. (nem mondta a gyerek előre hogy az úgy nem lesz jó ) csak utána kipattant a hiszti. Szépen mindig elmondtuk neki , hogy nem vagyunk gondolat olvasók. Mondja el , hogyan szeretne játszani. Sokszor ha este leteszi valahogy a játékokat úgy is kell hagyni. Majdnem egy évig minden este sorba rakta a dinoit és másnap reggel ellenőrizte hogy minden úgy van e ahogy hagyta.

Sokat segített , hogy ha nem vittünk magunkkal játékot a jatszora így kénytelen volt a másét elkérni (ismerosokkel járunk jatszora ) így legközelebb már lehetett mondani neki , hogy O is adta te is adjad. Okos gyerek. Már régóta ha kisautokat vagy dinokat visz le akkor pluszban visz meg egy párat amit oda adhat másoknak. Oviba nincs probléma. Legalábbis nem jelzik , hogy lenne. Inkább örülnek az olyan gyereknek aki eljátszik egyedül is.

Illetve O a vezerhangya. Kitalálja a játékot a barátai meg igazodnak hozzá. Hatalmas a fantáziája , ritka ha valakinek nem tetszik az ötlete .

Lényeg amit ebből ki akartam hozni , hogy szerintem ne aggódj. Ha nem akar veled játszani ne tukmald magad rá.A válasz 30%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/11Időpont máj. 9. 09:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Valakinek, aki magányosabb típus, mégis komoly, szóval korához képest érett, lenne kedve barátkozni? 15/L
Hogyan ismerkedhetnék meg lányokkal, ha nem vagyok kezdeményezős típus és én nem vagyok valami jó képű srác, mégis csak azok a lányok jönnek be, akiknek az arca számomra hibátlan?
Múltkor valahol olvastam, hogy valaki évekig fogyott le 40 kilót, mégis lóg a bőre. Más egy hónap alatt 15-20 kilót, mégse. Akkor ez mitől függ? Havi 2-4 kg fogyás se óvná meg,...
Hetero srácként miért szimpibbek a hozzám hasonló kisfiús, alacsony fehér fiúk, miért havaerkodom jobban velük szívesen, mitn a sötétbőrű, cigányos meg nagy darab figurákkal? A...
Egy fiatal srác alacsonyan, kisfiús vonásokkal nem vonzó egy igazi nő szemében, akkor mégis mit tegyen, ha ez a fiú típus senkinek sem jön be, talán csak a kislányoknak, de az...
Párommal a peteérésem közepén voltunk együtt. Nagy figyelmet fordítok a biztonságra, mert viszonylag nagyon "parás" típus vagyok. Óvszerhasználat, mégis aggódjak?

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések a Problémás gyerekek rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!