Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek

A kérdés

ADHD-s gyermekem hamarosan gyógyszert fog kapni. Milyen változást várhatok ettől?

Ami a legsúlyosabb probléma nála, hogy rendkívül impulzív, dühkitörései vannak, minősíthetetlenül beszél velünk és a testvérével, bizonyos kéréseket, szabályokat évek óta naponta tisztázunk teljesen feleslegesen, egyetlen pillanatra sem lehet nyugodtan félrenézni ,mert rombol eltör, elront játékokat és más dolgokat is,a testvérét bármilyen apróság miatt megüti. Jár pszichológushoz, de semmi eredménye nincsen. Az ADHD-t már másfél éve magállapította gyermekpszichiáter, de csak most töltötte be a hat évet, hogy kaphassa a gyógyszert. Most, hogy már a közelében vagyunk, jobban elkezdtem aggódni, eddig a gyógyszer volt a reményünk, ha az nem fog segíteni a legnagyobb problémákon, akkor már reményünk sem marad, hogy valaha jobb lesz:( SZéthullik lassan a család:(

  máj. 11. 16:37  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Sajnos ezt nem lehet előre megmondani, mert különböző, hogy hogyan hat a gyerekekre a gyógyszer. Van, akinek kisebb dózis is elég, de van akinek hasonló korban és súlyban kétszeres adagra van szüksége ugyanahhoz a hatáshoz. Ezt az orvosok be tudják állítani, de elképzelhető, hogy hosszú folyamat lesz, és akár be is kell feküdnie egy időre.


A legtöbb ADHD-s gyerek tünetei jól kezelhetők gyógyszerekkel. Vannak mellékhatások, amik főként akkor jönnek elő, ha nem megfelelő dózist kap, de jó adagolásnál is előfordulhatnak. Ilyen pl. A fáradtság, fásultság, tompaság. Ezeket megfelelő gyógyszerek adagolásval általában meg lehet szüntetni vagy csökkenteni, tehát ne keseredjetek el, ha elsőre nem tökéletes az eredmény.


Egyes ADHD jellemzőket a gyógyszer sem képes megszünteti. Egyéni, hogy kire hogy hatnak. Vannak gyerekek, akik ezután is nagyon aktívak maradnak, sokszor elkalandoznak vagy nehezen koncentrálnak, de általában a normális kereteken belül. Egészséges gyerekeknél is előfordul ez.


Jó hír, hogy az ADHD elnőhető, és felnőtt korban sokkal ritkább. A gyógyszeres kezelés mellett is ajánlott a lehető legjobban lefárasztani a gyereket agyilag és fizikailag is.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/91Időpont máj. 11. 17:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat és a biztatást!


Azt még megkérdezhetem, hogy a Ti családotok is érintett-e esetleg? Más szülő is átéli azt, hogy néha legszívesebben világgá menne, meg még ennél rosszabbakat is érez? SOkszor úgy érzem, nem bírok tovább folyamatos astresszben és agresszió közepette élni.....# 2/91Időpont máj. 11. 18:47 Privát üzenet

Facebookon lépj be az "ADHD-s gyerekek szülei" zárt csoportba. A legnagyobb élő közösség.

A gyógyszert be kell állitani melyik legyen és mennyi, ill. kombinációk. Minden szülő ellenzi egészen addig, amíg nem jön el az a felismerés, hogy már mindent megtettem, mindent kipróbaltam, elfogyott a türelmem a pénzem és a házasságom is galyra megy.. a gyógyszer nem csoda. Csak a gyerek életét minimálisan megkönnyíti. Élhetőbbé téve a mindennapokat.A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/91Időpont máj. 12. 23:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Neked is köszönöm szépen a válaszokat!


Nem vagyok tagja a FB-nak, de gondolkodom rajta:)


Visszatérve a gyógyszerre és a várható változásokra: tudnátok példát mondani, miben volt pozitív változás és mi az, ami változatlan maradt? Nyilvánvalóan személyiséget és/vagy személyiségtorzulást nem tud orvosolni a gyógyszer. Annyit lehet tőle várni, hogy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz a gyermek? És talán ennek következmény,e hogy kevsebb lesz a mindennapi konfliktus?


Az én kisfiamnál az impulzivitás, hevesség, átgondolatlan reakciók és ötletmegvalósítások, és bizonyos mértékig az agresszió a legnagyobb gond (és az, hogy már mi sem bírunk százezredszerre is türelmesen elmagyarázni dolgokat, hanem mi is egyre rosszabbul reagálunk sajnos), ezekhez képest másodlagos probléma a figyelemösszpontosítás nehézsége.# 4/91Időpont máj. 13. 10:11 Privát üzenet

Mintha az én gyerekemről írtál volna... Mi már nagyon sok mindent kipróbáltunk, a gyógyszert nem akarom, de megértem, hogy ki szeretnéd próbálni. Én a CBD olajon gondolkodom egy ideje.

Én is sokszor elkeseredek, épp most hétvégén volt egy nagy mélypont. Az én fiam 8 éves, és sehol nincs vele gond, suliban jól tanul, magatartása is jó, csak otthon, a megszokott családi környezetben elviselhetetlen. Olyan, mintha hiányozna belőle majd' minden pozitív emberi érzés (empátia, szeretet, tolerancia). Nem hiszem, hogy ez számottevően fog változni, abban bízom, hogy ahogy egyre okosabb lesz, saját eszével is be fogja látni, hogy máshogy kellene viselkednie azokkal, akiket szeret, hogy érdemes kedvesebbnek lenni, nem bántani másokat. Szerintem ezt a gyógyszer sem tudná megváltoztatni. Igyekszem jó példát mutatni és okosan fegyelmezni, normális szintű elvárásokat támasztani.

Most éppen új sportot fogunk elkezdeni, remélem, segít majd neki az önkontroll gyakorlásában, hallottam erről jó tapasztalatokat. Majd kiderül.

Örülnék, ha később megírnád, mik a tapasztalataid, akár jók, akár rosszak.A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/91Időpont máj. 13. 10:18 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Nálunk nagyon megnehezíti az ezzel az állapottal való együttélést az, hogy én nem bírok jó példát mutatni, vagyis nem tudok mindig. Elfogy a türelmem, nem tudok néha úrrá lenni a fájdalmon vagy bánaton, amit okoz a viselkedésével, és kicsúsznak a számon nagyon csúnya dolgok, sjanos meg is csaptam már legvégső elkeseredésemben. Addig egyébként még egészen jól viseltem a dolgokat, amíg meg nem született a kishúga, pedig akkor még rendszeresen karmolt, harapott, ütött engem, de azt már nem bírom elviselni, hogy a húgát is nap mint nap megüti, vagy folyamatosan bántja szavakkal.


Ördögi kör, mert nem szeretem a kislányt jobban, mint őt, de a szeretetemet sokkal nehezebb úgy kimutatni, hogy vele folytonos konfliktusban vagyunk, mint a kislány felé, aki huncut és élénk, de nem bánt szándékosan senkit.


Rettenetesen elfáradtam pszichésen, rosszabb napokon még ki sem keveredtünk egy konfliktushelyzetből, már benne vagyunk egy másikban. Este, amikor alszanak, nyilván én is könnyen átlátom, mi lett volna a helyesebb reakció, de a soha meg nem szűnő éles helyzetekben már nincs erőm mindig a szelíd utat választani, főleg azért nem, mert évek óta nincs semmi foganatja semminek.# 6/91Időpont máj. 13. 10:38 Privát üzenet
Egy nagyon jó bnőmnek a fia ADHD-s. Ő akármennyire is kiborult a fiától nem volt hajlandó Ritalint meg hasonlókat adni a gyereknek, hanem önfejűleg áttertek a glutén-tej és cukormentes diétára ami jelentős javulást hozott és sokkal elviselhetőbb kezelhetőbb a gyerek.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/91Időpont máj. 13. 12:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Igen, ennek a diétának is utánanéztem már. De a gyakorlatban nagyon nehezen kivitelezhető, nem itthon, hanem óvodában, iskolában. Ha orvosilag nem igazolható az ételallergia vagy intolerancia, akkor nem fogom tudni keresztülvinni, hogy diétás menüt kapjon. A barátnődék hogyna oldották meg? Minden nap csomagol a fiának?

# 8/91Időpont máj. 13. 13:27 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Illetve azt is olvastam, hogy a diéta sem használ mindenkinek. Ha az ADHD_nak szervi oka van, akkor a szervezet által nem termelt anyagot pótolni kell, nem elég sajnos bizonyos ételféleségeket kivonni az étrendből:(

# 9/91Időpont máj. 13. 13:29 Privát üzenet

Ő minden nap csomagol es persze főz. 10 éve egy másik anyuka az autista kislányanal ugyanezt próbálta ki es nekik is "bejött" olyannyira hogy többször tett ellenpróbát 2 hét tejmentesen majd adott 1 bögre tejet a lányának es már megvolt a baj....

Én ha gond lenne a gyerekemmel tuti előbb ezt próbalnam es nem a gyogyszert de ez en vagyok.

A fiam cöliákias, a lanyom tejallergias, tudom mivel jar, nekunk nem okoz akkora gondot.A válasz 51%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/91Időpont máj. 13. 13:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Pajzsmirigy alulműködéssel mennyi esélyem van teherbe esni úgy hogy szedek rá gyógyszert 6 éve mióta megszületett az első gyermekem?
4 éves gyermekem taknyos, rengeteget fújja az orrát, sokszor sárgás jön, köhög is sokat, rekedtesen is meg szárazan is,37,6 volt a legnagyobb láza, vajon mennyi időre irja ki az...
Most derült ki hogy gyermekem lesz gyógyszert szedtem ugy sikeredetbe nem kell le hurogni azt szeretném hogy milyen támogatást fogok kapni gyes családi?
Én PCOS-tól szenvedek már egy csomó cikket elolvastam róla meg gyógyszert szedek rá, de segítsetek lehet gyermekem?
A gyermekem ötödik hetes, a doki szerint sárga, ezért felírta a Sevenaletta-epilepsziásoknak való nyugtatót-. Valaki esetleg adta már a babájának ezt a gyógyszert?
34 hetes terhesen a nőgyógy. Vizsg. Eredményem 2111. Hét hete kaptam gyógyszert, akkor 2110 volt. Nagyon aggódom, nehogy koraszülött legyen a baba. Ez a 2. gyermekem....

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések a Problémás gyerekek rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!