Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek

A kérdés

Autista gyermekek szüleihez szónék: milyen az élet a gyermekekkel? Lelkileg, fizikailag mennyire megterhelő? Enyhébb, súlyosabb esetekben hogyan alakult a gyerekek élete a későbbiekben? Felnőttkent mire számíthatnak?

Még nem kaptunk végleges diagnózist, de valószínűleg hasonló gondokkal fogunk kűzdeni. Gyermekem 3 éves lesz, de eddig nem járt bölcsibe, vagy oviba, mert ahol lakunk csak 3 év után lehet jelentkezni. De nyilván a jeleket már észleltük, jártunk először neurológián, majd pszichiáternél. Még nem mondtak ki diagnózist, de a pszichológus szerint ez lesz a vege.

Ti milyen fejlesztésekre vittétek őket, ami hasznos volt? Segítettek? Tudnak majd önálló életet élni a gyerekek? Akár enyhébb akár súlyosabb esetekben is érdekelne a végkifejlet.

Kistestvért vállaltatok? És ha igen mennyi idő múlva?Keress kérdéseket hasonló témákban: autizmus, fejlesztés, kistestvér, problémás gyermek, iskola, óvoda, terápia

 2019. máj. 31. 12:24  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Off: követem. (hasonló helyzetben vagyunk, mint a kérdező)

A válasz 81%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/14Időpont 2019. máj. 31. 12:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Mi alapján gyanakszanak az autizmusra?

A válasz 43%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/14Időpont 2019. máj. 31. 12:50 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Én is kíváncsi vagyok, mi alapján gondolod autistának.


Egy ADHD-s gyerekem van, amit a mostani felfogás szerint több helyen már az autista spektrumon helyeznek el. Szerencsére enyhén érintett, de van néhány aspergerre utaló tünete is (ami szintén már nem létző dg, azt is autistának könyvelik).


Külön nem járunk fejlesztésre, jól kezelhető, oviban tündéri, odaadó óvónénije volt, most az iskolában pedig szintén egy tündért fogtunk ki, aki tud bánni vele és ki tudja belőle hozni a maxot.


Ami gond, az pl az evészavar. Nagyon kevés dolgot eszik meg, azt sem mindegy, hogy miből, mikor. A suliban pl eljutottunk odáig, hogy lényegében csak akkor hajlandó ebédelni/uzsonnázni, ha az osztályfőnöke van velük.

Finommotorikus problémái is vannak, ami pl abban nyilvánul meg, hogy képtelen felhúzni egyedül az olyan nadrágot, aminek gumis az alsó passzéja. Illetve az írásképe alapján talán diszgráfiás. Ha ez bebizonyosodik, akkor erre fogunk fejlesztést kapni.


Nem azért nincs testvére, mert ő "problémás" gyerek, hiszen nem az. Azt gondolom, hogy szigorúan táblázott és betartott napired mellett képes lesz boldogulni. Nyilván ha megtanulja ellenőrizni és megcsinálni. Jelenleg ha nem mondom, hogy öltözzön fel reggel, akkor nem teszi meg :D Magától eszébe sem jut, simán jön pizsamában cipőt húzni, hogy mehetünk a suliba.A válasz 94%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/14Időpont 2019. máj. 31. 13:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Utolsónak: nem beszél, még mindig csak “halandzsázik” vagy sikítozik. Nem rajzol, a ceruzát is nehezen tartja meg. Nem mutogat, az én kezemet húzza oda ha akar valamit. A nevére nem mindig hallgat. Nem kifejezetten igényli a társaságot, a miénket sem. Valóban olyan, mintha a saját világában élne, egyedül játszik. Emellett vannnak ételek, amelyeket nem fogad el. Gyerekek nem érdeklik, csak akkor szeret a játszótéren lenni, ha alig van rajtunk kívül más. Neha csak a kisautó kereke érdekli.. hosszú időn keresztük tudja forgatni, nézni. Emelett minden nap nehéz vele, akaratos, hisztérikus. A férjem néha teljesen kikészül tőle..nem mondja, de látom rajta. Félek, hogy néha azert vállal sok munkát, hogy minél kevesebbet kelljen itthon lennie. Én persze nagyon magam alatt vagyok. Mindig csak egy vágyam volt, hogy egyszer anya lehessek. Hát nem így képzeltem😞 de elfogadom, csak szeretném kihozni ebből amit lehet. Ha esetleg van olyan terápia, ami mindezen tudna segiteni, hogy rendes iskolába járhasson, talán lehessen valami egyszerű foglalkozása..már csak ennyit kivanok. A testvért azért kérdeztem, mert nem tudom az nem lenne-e egy plusz negativum, ami csak ront a nagyobbik hekyzetén...de mégis jo volna megtapasztalni, milyen egy normalis fejlődesű gyermekkel. Még akkor is eljatszom ezzel a gondolattal, ha valojaban veve nagyon jol tudom, hogy a csaladi halmozódás esélye nagy.

# 4/14Időpont 2019. máj. 31. 13:10 Privát üzenet

Nekem a tesóm autista. Anyukam bevállalt meg egy gyereket, igy lett az öcsém.

Neki nehez volt abban az időben, mert mindenki mondta, hogy szellemi fogyatékos, stb de anyám nem állt meg, nem elégedett meg a diagnózissal. Így lett meg kb 10 év után a diagnozis, atipusos autizmus és aspergeres is.

Ne kérdezd mit takar, nem értek hozzá ilyen téren. Anyukam úszásra vitte, lovas terápiára, fejlesztesekre. Iskolát eleinte rendesben kezdte, aztan keresett olyat, ahol hozzá hasonlókkal is foglalkoznak. Most felnőtt már a hugom, van egy autifarm, ahol sajat lakresze van, es most par eve elindult egy program, amiben integraljak azokat az autistakat, akik kepesek dolgozni, tehat munkaja van, igaz csak 4 oraban, de elvezi, szereti. Hugom meg az enyhebb autista, habar elete vegeig szuksege lesz felugyeletre es gondozasra.

Anyukam vallalt testvert es teljesen egeszseges o is, ahogy en. Nem okozott problemat, mert szeeeti ocsemet a maga modjan, habar teny, hogy a hugom keptelen erzelmeket normalisan kifejezni.A válasz 71%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/14Időpont 2019. máj. 31. 13:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Kérlek ezt a gondolatot verd ki a fejedből, hogy megtapasztalni milyen egy normális fejlôdésű gyerekkel. Ezért ne akarj testvért, hidd el megérzi a nagyobb, és ettől még inkább kezelhetetlenebb lesz( és nagyon szomorú!) Az én fiamnál is időnként felmerül bennem a gyanú hogy valami nem oké, el is fogom vinni (ő is nehezen kezelhető, nagyon fontosak számára az apróságok, kènyszeresség jeleit látom), és bizony föleg mióta van testvére, látom a különbséget. De ő nagyon nyitott és társaságkedvelő, èn láttam rajta pár hónapos korától hogy kell neki testvér. Nálatok szerintem ez nem így van, rátok van szüksége nem testvérre, és hidd el nem csak "normàlis" vagy inkább úgy mondom hogy átlagos gyereket nevelni csodàlatos, hanem egy nem átlagossal eggyütt végigmenni a nehezebb úton.

A válasz 38%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/14Időpont 2019. máj. 31. 13:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó! Igazad van, most jól elszégyeltem magam..😔 Nem vagyok még olyan idős szerencsére. Talán jobb ötlet majd pár év múlva visszatérni erre, mikor már látjuk, hogy a nagynak mire van szüksége. Aztán való igaz, lehet hogy sose lesz belőle testvér. Én azért biztosan bánnám, de persze most nagyon nem ez az első, csak felvetődött bennem ez is. Remélem nem tartotok emiatt elegedetlen rossz anyanak, mert szeretem a gyerekem❤️

# 7/14Időpont 2019. máj. 31. 13:46 Privát üzenet
Ne szégyelld magad, nagyon nehéz lehet, és biztos vagyok benne hogy nagyon szereted. Az nem baj ha később, ha energiátokba belefér akarsz majd testvért, ahogy írod. Ő akkor már nem pótlék lesz, csak egy újabb kincs:) kitartást kívánok!

A válasz 93%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/14Időpont 2019. máj. 31. 14:05 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nekem most adtak papírt a szakszolgálatnál,hogy ép értelmű,korának megfelelő a kislányom. Utána magán vizsgálaton meg kimondták,hogy autista... 3 éves lány. Nagy gondban vagyok emiatt...Eddig csak beszédindításra és fejlesztő tornára hordtam. De ez megszűnik a papír miatt...hisz "semmi baja"... Közben meg tudom,hogy baj van vele...De valamerre elindulunk nyáron...Novemberben ismétlő vizsgálata lesz. Lehet,diagnózist is kap. ..

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/14Időpont 2019. máj. 31. 21:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Szerintem teljesen okés hogy szeretnél egészséges gyereket is. Én úgy látom az ilyen családok könnyebben veszik a nehézségeket hisz nem egy beteg körül forog az életük, plusz ha a tesó nagyobb lesz akkor o is be tud segíteni a tesójának nem utolsósorban pedig megtapasztalja hogy bizony vannak másabb emberek is akiket el kell fogadni, empatikus lesz, stb...

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/14Időpont 2019. jún. 4. 13:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Milyen a postás munkakör? Pontosan mettöl meddig kell dolgozni? Hol tud a postás wécére menni, ebédelni? Fizikailag mennyire megterhelő, kell-, e túlórázni? Fizetés mennyi?
Ha állandó párában és kb.30 fokban dolgozom, az árthat a babának? Ülő munka egyébként, fizikailag nem megterhelő, csak nagyon meleg van.
Miért nem számít veszélyeztető körülménynek, ha a munkám fizikailag megterhelő, stresszes és fokozott a fertőzésveszély?
Van olyan anyuka itt, aki úgy gondolta a férjével, párjával együtt, hogy 1000%ra csak egy gyerekükre lesz, mert fizikailag és "idegileg" megterhelő volt az első babával az...
3-4 gyerekes anyukák! Nagyon megterhelő a több gyerek fizikailag és anyagilag? Nekem két fiam van.10 és 4 éves. Szeretnénk még egy babát.
SOS mesélnétek nekem az Eötvös nulltáboráról? Mik a programok, fizikailag mennyire megterhelő?

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések a Problémás gyerekek rovatból

ArgumCity 728Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!