Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Gyerekvállalás, nevelés » Szobatisztaság

A kérdés

Milyen módszerek váltak be a pelenka elhagyására?

Kedves Szülők! Kezdek aggódni... két hét és három éves lesz a fiam, és bárhogy próbáljuk rábírni, bármilyen tanácsot, tippet kaptunk, nem hajlandó megválni a pelenkájától, egyértelműen elutasítja a bilit, a szűkítő használatát a wc-n, illetve általában a wc-t. Anyát szinte állandóan figyeli a wc-n, mindent megkérdez, tudja mit csinálunk, mire való, miért jó, apával szintén megy a wc-s progi, könyveink vannak, zenélős bilink, nem erőltetjük, nem frusztráljuk, de napi szinten beszélünk róla, egy tonna matricánk van már, nem érdekes, csokival csak azért sem fogom jutalmazni, ha hajlandó lenne ráülni, egyébként is tejérzékeny... :( Kezdek aggódni, mert szeptemberben ovi... miért állhat így ellen? Bölcsibe jár, annyi mindent tanult már ott, és láthatja is a többieket.. lehet arra kellene rájönni, hogy miért fél tőle?? Ha egyáltalán fél tőle, de az tény, hogy nem egyszer sír, mikor csak azt látja, hogy megfogom és leporlom a használat hiányában csak porosodó szűkítőt. Elkezdtük pelenka nélkül, kis gatyába öltöztetni.. volt hogy már az ellen is tiltakozott, legalább ez már nincs, tetszik neki, úgy tűnik. Volt, hogy egy óráig is bírta, és tisztán vettük le fürdés előtt, de legtöbbször bepisil. Legutóbb megvártam hogy szóljon már, vegye észre hogy tiszta pisis, hogy kialakuljon benne az az érzet, hogy ez így nem jó, nem kényelmes.. de végül én mondtam neki, hogy na gyerünk átöltözni, úgy tűnik ez sem zavarja.. Másban olyan érett, és önálló, szépen beszél, és logika is van sokszor a mondanivalójában. A könyvekkel az önállóságot igyekszünk bemutatni neki, hogy ebben is önálló tudna lenni, ha elfogadná hogy már nincs szüksége a pelenkára, hisz megtudja csinálni ezt is már úgy, mint a nagyok.. Kedves Szülők! Mit rontunk el? Van tuti módszer?

Keress kérdéseket hasonló témában: szobatisztaság

 2017. máj. 18. 14:09  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

HÁt hasonló helyzetben voltunk mi is, már el is múlt 3 mikor hajlandóságot mutatott. Így pont szeptemberre az ovira már szobatiszta lett.

Bilizésre szoktattam. Mindenképpen valami nagy dolognak kell feltűntetni, hogy a nagyfiúk biliznek. Meg jutalmazás vált még be nálunk, az első pisiért bizony beígértem egy játékot és megcsinálta tényleg belepisilt. Úgy már legalább tudta mit kell éreznie és talán kezdett tudatosodni benne.

Szóval nálunk a szavak és a jutalom vált be, biztos le leszek pontozva hogy ilyenért játékot vettünk, de ha másképp nem megy, muszáj kitalálni valamit, minket már nagyon sürgetett az idő, jött az ovi kezdete. Elkezdtük már előbb is, sőt a bölcsibe is ráült a kis wcre, itthon a szűkítőre, sőt egy időben a bilire is szeretett ülni, de sosem produkált semmit.

Meg kérdezgesd hogy pisilni kell-e. Lehet akár fát locsolni ha mentek valahová, még ez is bejött nálunk.A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/14Időpont 2017. máj. 18. 14:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ja az erről szóló mesekönyvek sem jöttek be nálunk...

első voltamA válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/14Időpont 2017. máj. 18. 14:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Szeret locsolni... nekem is eszembe jutott már ez is.. egyelőre nem vált be. :( Köszönöm szépen, átgondolom a jutalom dolgot.

# 3/14Időpont 2017. máj. 18. 14:25 Privát üzenet

Szerintem ne csináljatok semmit. A lányom a napokban múlt 3 éves. Ő se nagyon érdeklődött a bili iránt.

Aztán 1-2 napja hirtelen kedvet kapott a WC-szűkítőhöz, olyannyira, hogy képes fél órát ücsörögni "pisilek!" felkiáltással.

Tehát bármikor, nagyon hirtelen megváltozhat a hozzáállása, az erőltetés biztosan nem segít. Ahogy a jutalmazás sem, hiszen később se kap érte jutalmat. Nála most érik be az idegrendszer ehhez, ezt erőletni nem lehet. Ha egy darabig nem is, lehet, hogy hirtelen júliusban két nap alatt lesz szobatiszta a semmiből. Sőt, valószínű.A válasz 27%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/14Időpont 2017. máj. 18. 14:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Először az jött, hogy ne pisiljen a gatyóba. Ezt úgy sikerült elérni, hogy játszótéren meg kint az udvaron mentünk, és lepisilte a bogárkákat. Mondjuk úgy, hogy célbalövős játékot játszott velük. :)

Aztán ez már ment, érezte, hogy kell pisilni, és szólt is.

Lehet röhögni, de a wc aljára tettünk pár matricát. Egy darabig bírták, annyira jó volt, hogy nem félt odaállni egy kissámlin a nagy wc-hez és belepisilt. A kakit is innentől merte oda, nem volt vele gond. Először félt, hogy beleesik, hiába volt a szűkítő, akkor fogtam a kezét. :)

A nappali szobatisztaság után napokon belül ment az éjjeli is, egyszerűen nem adtam rá pelust, és reggelre száraz maradt az ágy.A válasz 84%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/14Időpont 2017. máj. 18. 14:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Mesefigurás alsók is jók c&aban vagy kínaiban is vannak én az utóbbiban vettem villám Mcquineset meg minyonosat, tetszett neki.

A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/14Időpont 2017. máj. 18. 14:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nem rontotok el semmit. Még nem érett idegrendszerileg a záróizom szabályozására. Azt nem lehet trenírozni: amikor érett lesz, majd átáll.

A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/14Időpont 2017. máj. 18. 14:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nekem ikreim vannak es a kislanyom mar masfel eves koraban elkezdett szolni, ha wc-re kellett mennie, aztan 2 eves korara nappalra teljesen szobatiszta lett es csak alvashoz kell meg a pelus.

A fiam kegyetlen lusta, es vegul a parom 2 es fel eves korara ugy szoktatta le a pelusrol, h nappalra egyszeruen levette rola es semmit nem adott ra alulra. Az elejen ott pisilt, ahol eppen volt, de kb 3 napba telt, amig elkezdett a szukitos wc-re jarni o is. Aztan megprobaltunk raadni alsonadragot, hatha nem teveszti ossze a pelussal. Kb 2 nap utan szokott hozza, h nem pelus volt rajta es most mar o is csak alvashoz kap pelust. Nala neha meg elofordul, h bepisil, ha pl nagyon belefeledkezett a jatekba, de ez eleg ritka. Ugyh lenyegeben a parom kovetkezetessege valt be :)A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/14Időpont 2017. máj. 18. 15:03 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nekem egy hónap múlva lesz 3 a fiam. A pisiről leszoktatásnál nálunk a fellépő vált be. Onnan céloz bele a Wc-be. És azt a módszert alkalmaztuk, amit a leendő oviban. Óránként vittük pisilni. Néhány hét kellett neki, de megszokta. Az ágytisztaság pár hete alakult ki. A kaki viszont még a pelusba megy. Nem akar ráülni a szűkítőre. Szól is előtte, tartani is tudja, de a bilibe nem megy neki. Ha meg nem adok rá, akkor nem kakil. Úgyhogy ezzel kapcsolatban várok... 29N

A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/14Időpont 2017. máj. 18. 15:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Szia!

Egyetértek a 7-sel!

A szobatisztaság kulcsa az, hogy a gyerek idegrendszerileg megérjen rá. A lényeg, hogy tudja kontrollálni a záróizmait és erre csak akkor képes ha megért rá. Siettetéssel és tanítással nem lehet kialakítani (ez nem neked szól kedves kérdező, csak általánosságban írom). Ha már látod rajta, hogy kezdi felismerni, hogy valami van a pelusban, akkor kell ráálni a témára. Mindenképpen bilivel kezdjetek ha lehetséges, mert ha wc-re ültetitek hamarabb, mint kéne, akkor megijedhet tőle (magas neki, lelóg a lába a semmibe, nincs biztos pont a lába alatt) és félni fog tőle. A bili azért javasolt elsőnek, mert az alacsonyan van, a lába alatt a talaj és bármikor elérheti. Persze van, akik nem biliztek, hanem egyből wc és bejött a dolog, valószínűleg a gyerek megértette, hogy miről van szó és azért sikerült. Ha azt látod rajta, hogy nem zavarja a pisis, kakis pelus, akkor nem tudsz mit csinálni, csak várni. Az erőltetést nem tanácsolom, mert gátlást okoztok benne. Ez egy érési folyamat, jól csináljátok, nem ti rontjátok el :) Amit írtak, mesekönyvek, matricák stb. ezek mind jók, csak még ezek szerint ő nem érett meg erre. Én a helyeteben most hanyagolnám a bilit és a wc-t is, nem nagyon emlegetném. Ha látnám rajta hogy éppen kakil, akkor felhívnám a figyelmét rá, és elmondanám, hogy ha kakilni kell, akkor csücsüljön a bilire és úgy nyomjon. Segít neki majd a bili :) Aztán ha nem nem, de egyszer majd úgyis megérti :)A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/14Időpont 2017. máj. 18. 15:53 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Nálatok meddig pisilt, kakilt be a gyerek? Nálunk 5 éves, de abszolút nem veszi észre. Sem nappal, sem éjszaka.
3 és fél eves kisfiamat hogyan tudom leszoktatni az esti pelenkáról?
Rendel valaki a netről pelenkát?
11 hónapos, kb.8 és fél kg-os, kb.85 cm. +/- (hosszú baba! ) babának milyen pelust használtok/használnátok? A Pampers 7-14 kg-ig kicsinek bizonyult, az attól nagyobbakból meg...
Éjjel száraz pelenka, egyébként nyoma sincs a szobatisztaságnak?
Mikortól indultatok el otthonról pelenka nélkül?

Kérdések a Gyerekvállalás, nevelés rovatbólKérdések a Szobatisztaság rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!