Ez tényleg ennyire elítélendő?
Már korábban is raktak fel egy hasonló kérdést. Az elején én is hozzászóltam, de láttam, hogy teljesen elkanyarodtak a válaszok a kérdéstől. Nekem is most nagyon időszerű, szóval felrakom én is, hátha...
Ha úgy döntök, hogy a babámnak a születésétől kezdve tápszert adok, azt miért szólják meg? Ez nem az én döntésem? Az, hogy milyen pelenkát választok mindenkinek mindegy. De az, hogy tápszerezni akarom, az mindenkit zavar. Őszintén érdekel, hogy ezt mások miért látják bajnak. (A környezetemben is sokan vannak, akik ezt számonkérően kérdezik és próbálnak győzködni) De miért? Nem az első babám lesz... Ráadásul más anyukák is csinálják így. Tudom, nem ez a "természetes", de én úgy gondolom, hogy ami nekem NEM JÓ, az a babának SEM!
Köszönöm előre a válaszokat!
Nem ìtéllek el,csak egyszerűen nem értem ilyen felfogàssal minek vàllal vki gyereket.
A gyerek nem miattam van,hogy nekem jó legyen, meg a kis listàmon még egy helyre pipia kerüljön. Azért van,mert két ember felelősséget vàllalt egy harmadikért. Annak minden nyűgjével,örömével,nehézségével,boldogsàgàval.
De ha nem akarok neki megadni mindent,mert az a fontos,hogy én mit akarok az nagyon gàz.
A szoptatàs sz@r, nekem fàjt,utàltam minden percét,de azért csinàltam,mert tudtam ez a legjobb a gyereknek,akiért felelősséget vàllaltam. Nem azért mert nekem jó, nem azért mert elvàràs, csupàn azért,mert a legjobbat akartam. Ahogy azóta is.
Köszönöm a válaszokat, voltak tényleg hasznosak is :) azt, hogy ami nekem nem jó.. Azt úgy értettem, hogyha erőltetem a dolgot, feszült leszek, biztos vagyok benne, hogy ő is megérzi.
Az okom nagyon egyszerű. Az elsőnél próbáltam. Nem akartam, de ott sajnos engedtem a külsö befolyásolóknak. Nagyon megbántam. Voltak, akik tudom, hogy csak jót akartak, de erőltetni nem kellett volna. Most már nem hagyom magam! Egy rémálom volt az összes alkalom. A végére általában már együtt sírtunk a gyerekkel. Szörnyű volt. Fájt és az egész egy szenvedés volt. Amikor tudtam, hogy lassan éhes lesz, már akkor sírtam. Ezt még egyszer nem fogom átélni. Sajnos még csak nem is sajnálom a babámat. Szerintem ezen nincs mit sajnálni. A tápszeres babáknak is lehet éppen olyan jó anyukájuk. Például ismerek olyan anyát, aki egyéves koráig szoptatta a gyereket, aztán meg egészen pici korától egyfolytában kiabált vele és ingerült volt a kisgyermekével. Na én nem szoptattam az elsőt sem, csak rövid ideig, de ilyen feszült nem tudnék lenni a babámmal. Tényleg milyen jó annak a babának, hogy olyan sokáig anyatejen volt... Ezzel csak azt akarom mondani, hogy szerintem lényegtelen, hogy szoptatom vagy üvegből adom a tápszert. Az igazi nevelés az én szememben nem itt kezdődik. Sokkal inkább azt tartom fontosnak, hogy utána hogyan bánok vele. Hogy testileg és lelkileg is jól fejlődjön. És szerintem ebből a szempontból továbbra is lényegtelen, hogy mit kap a baba. A kérdésnek a célja nem a veszekedés provokálása volt, vagy bármi "reklámozása", csak tényleg érdekel más anyák nézőpontja.
Köszönöm még egyszer!
Te tudod. Én lehet nekifutnék újra, de nem önjelölt segítőkkel hanem szoptatási tanácsadóval. De persze ami nem megy, nem kell erőltetni.
Én azt sem értem, hol találkoztok 5 évest szoptató, napi 20 órát szoptató, egész nap mellen lógó babával. Én is szoptatok, van napirendünk, 1x kel a baba hajnalban (most a hőségben kelt többször, de szomjas volt). A barátnőim is szoptatnak/szoptattak, és náluk sem voltak ilyen szélsőségek.
Viszont az egyszerűen nem igaz, hogy a tápszer ugyanolyan jó mint az anyatej. És ez nem önigazolás, az én lányom is kapott tápszert.
Azt az érvelést nem értem, hogy a babának rossz, ha az anya saját döntése a tápszer, de akkor nem rossz neki, ha nincs teje és azért kap.
Egy csecsemő ugyan honnan tudná a motivációt? Vagy a szervezete másként reagál az önként és a kényszerből adott tápszerre?
Valamint az "anyatej jobb" állítást valaki alátámasztaná érvekkel, forrásokkal is? Nem a kolosztrumról beszélek, hanem a későbbi anyatejes táplálásról. Pontosan miért jobb? Milyen előnyhöz jut az anyatejes csecsemő a tápszeressel szemben?
Sok hasznos linket kapták arra, hogy miért jobb az anyatej, mint a tápszer (a tápszer sem a legrosszabb, nyilván jobb, mint a feles tej, de az anyatej az adott baba egyéni igényeire van szabva, a többi pozitív hatásáról (pl. szabályosabb fogak a rendes szopómozgások miatt, jobb bélflóra, anyánál kisebb az esélye a mellráknak stb) nem is beszélve).
Hogy mi az oka, hogy az elvből nem szoptatóknak felvázolják a tápszer negatívumait, a szoptatni nem tudóknak pedig nem, annak csak az az oka, hogy földön fekvőbe nem rúg az ember. Aki nem tud szoptatni, nyilván van elég baja, nem kell még hangsúlyozni is, hogy az anyatej jobb lenne... Viszont, aki tudna, de nem akar szoptatni, az jobb ha tisztában van a tápszerezés negatívumaival. Ha valaki csak önmaga miatt nem akar szoptatni és nincs rá más oka, az azért önzőség, ezt te is beláthatod, mert nem akarja megadni azt, ami a babájának a legjobb. Nem mondom, hogy ettől rosszabb anya leszel, mert nem ítélkezem (védőnőként nem is tehetem), csak kicsit gondolj bele a gyereked szemszögéből. Egy próbát (egy jó védőnővel és szoptatási tanácsadóval) mindenképpen megérne, aztán ha nem megy, maradhat a tápszer, de legalább megpróbáltad megadni azt, ami a gyerekednek most a legjobb!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!